A mi bűzlő Svájcunk: a hatóságok szerint semmi baj a Kolozsvárt ismét elérő gyomorforgató szaggal

A mi bűzlő Svájcunk: a hatóságok szerint semmi baj a Kolozsvárt ismét elérő gyomorforgató szaggal

Inkább ne szippantsunk bele. Orrfacsaró bűz terjeng a kincses városban

Fotó: Rostás Szabolcs

A Kolozs megyei környezetőrség, illetve a prefektúra szerint sem kell fellépni a Kolozsváron és környékén ismét fojtogató bűz okozójával szemben, amelyről ezúttal egyértelműen megállapítható, hogy egy tyúkfarm. A Tordatúr területén termőföldet trágyázó Transavia eljárása kellemetlen, ám minden előírásnak megfelel – erősítette meg a Krónikának Tasnádi István Szilárd alprefektus. A helyi polgármester szerint Svájc „még büdösebb” ilyenkor, „egyesek túl érzékenyek” nálunk.

Páva Adorján

Rostás Szabolcs

2024. március 27., 18:572024. március 27., 18:57

2024. március 27., 21:462024. március 27., 21:46

Két napja ismételten orrfacsaró bűzt kénytelenek belélegezni a kolozsvári és környékbeli lakosok: a gyomorforgató szag széljárástól függően hol erősebben, hol gyengébben érződik, el-eltűnik és visszatér. Jelenlétét kedden és szerdán a kincses város több negyedében észlelték, a Monostoritól egészen a Györgyfalvi városrészig.

Mint ismeretes, a probléma visszatérő, hiszen tavaly augusztus-szeptemberben is nagy felháborodást keltett, hogy heteken keresztül sokszor elviselhetetlen bűz terjengett az immár nyugat-európai nagyvárosokkal vetekedni kívánó, életminőség szempontjából az európai top 10-be sorolt Kolozsváron és agglomerációjában.

A bűzügy tavaly először augusztus végén „robbant”,

amikor a kánikula miatt tényleg elviselhetetlenné vált a leírhatatlan szag: az emberek bezárkózva izzadtak munkahelyükön, este lakásukban a hőségben, mert ha ablakot nyitottak, még inkább a rosszullét környékezte őket a beáramló dög- és ürülékszag fojtogató keveréke miatt.

Környezetvédők azonnal a hírhedt régi pataréti szemétlerakó közelében megépített új integrált hulladékkezelő központot (CMID) nevezték meg a bűz forrásaként. Eleinte Emil Boc polgármester is erre hajlott, azonban az első hatósági vizsgálatok nem mutattak ki látványos légszennyezést a helyszín közelében. Az ügy pikantériája, hogy éppen ebben az időszakban szintén elviselhetetlen bűzzel szembesültek a Kolozsvártól délkeletre fekvő Rőd és környéke, a községközpont Ajton, illetve Erdőfelek és a hozzá tartozó települések, többek között a magyar többségű Györgyfalva lakosai is. Azonban tudni kell, hogy itt évek óta az esztendő ugyanezen időszakában terjengeni kezd a bűz, változó intenzitással, megszakításokkal hetekig érezhető, széljárástól is függően.

A szag a Transavia baromfifarmnak „köszönhető”, amely termőföldekkel rendelkezik a térségben, a gabona betakarítása után pedig tyúkürülékkel trágyázzák a földet – a természetes megoldás „ára” a szörnyű bűz. Tudomást szerzett minderről Alin Tișe is, aki – az inkriminált hulladékkezelő üzemeltetőjeként – azon nyomban Rődre rendelte a környezetvédelmi hatóságok képviselőit, és azóta is az akkor ott trágyázó tyúkfarmot tartja felelősnek a Kolozsváron (is) érezhető orrfacsaró szagért.

korábban írtuk

A bűz az úr: nem tudnak mit kezdeni az orrfacsaró szaggal Erdély zászlóvivő nagyvárosaiban
A bűz az úr: nem tudnak mit kezdeni az orrfacsaró szaggal Erdély zászlóvivő nagyvárosaiban

Állampolitikai szintre emelték a környezetszennyezést Romániában – jelentette ki Brassó polgármestere, aki szerint a román hatóságok képtelenek fellépni egy láthatatlanul terjedő, de annál inkább kiszagolható probléma, a várost elárasztó bűz ellen.

Miközben tavaly hosszú heteken át folyt a vita arról, egyáltalán honnan eredhet a bűz, idén legalább ezt „megspórolták”.

Ugyanis a Kolozs megyei prefektúra már az émelyítő büdösség terjedésének első napján, kedden közölte, hogy a „szaglószervi kényelmetlenségekről” tett panaszok nyomán, polgári bejelentések alapján, az érintett helyi hatóságokkal együttműködve, ellenőrzéseket végeztek Ajton, Tordatúr és Erdőfelek község területén. Ezek eredményeképpen megállapították, hogy Tordatúr területén, március 25. és április 12. között előre bejelentett szervestrágyázás zajlik a termőföldeken.

„A munkálatokra vonatkozó megfelelő eljárásokat a mezőgazdasági tevékenységek útmutatója szabályozza. Ebben az időszakban szerves trágyát használnak, állati eredetűt, vagy pedig műtrágyát, a farmereknek-felhasználóknak pedig kötelességük értesíteni az illető önkormányzatot, ahol a trágyázást végzik, közölve a munkálatok kezdetét és időtartamát.

Idézet
Ez a tevékenység be volt jelentve Tordatúr polgármesteri hivatalánál, jelezve, hogy szaglószervi kényelmetlenségeket okozhat”

– tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

Galéria

A szervestrágyázás természetes, engedélyezett folyamat a mezőgazdaságban (képünk illusztráció)

Fotó: Veres Nándor

Megerősítette mindezt szerdán a Környezetőrség Kolozs megyei kirendeltsége is, amely jelezte: kedden 8 telefonos és 9 írásos panaszt kaptak a „szörnyű bűz”, „a kolozsvári levegő pokoli minősége” miatt. Ezek nyomán kedden délután ellenőrzéseket végeztek Tordatúr és Ajton területén, és megállapították, hogy a Transavia tyúkfarm trágyázási munkálatokat végez előbbi községben található termőföldjein.

„A trágyázási munkálatokat bejelentették a tordatúri polgármesteri hivatalban, a tevékenység megfelel a 2021/333-as számú miniszteri rendeletnek, mely a helyes mezőgazdasági gyakorlatok előírásait szabályozza, a vizeket érintő, agrárforrásokból érkező nitrátszennyezés elkerülése érdekében” – olvasható a Környezetőrség szerdai tájékoztatásában.

Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye alprefektusa lapunk megkeresésére szintén megerősítette a kormányhivatal közleményében foglaltakat, miszerint az érintett kereskedelmi társaság törvényesen folytat trágyázást a területein. Mezőgazdasági munkálatokra, tevékenységekre ugyanis a megszabott feltételek mellett lehetőséget biztosítanak a jogszabályok.

Idézet
Bevallom, nem csak a városközpontban éreztem tegnap a szagot, hanem még a hivatal folyosóin, az irodákban is megcsapott. Kellemetlen, viszont a helyzet az, hogy a trágyázás olyan természetes folyamat, amit a törvények megengednek”

– állapította meg a Krónikának az RMDSZ-es alprefektus. Tasnádi István hozzátette, a helyi önkormányzatok feladata megszabni, hogy a mezőgazdasági munkálatokat folytató természetes vagy jogi személyek – esetünkben a Transavia cég – tiszteletben tartják-e az előírásokat, például a lakott területektől megfelelő távolságra dolgoznak-e.

Az alprefektus úgy véli, a Kolozsvárt elárasztó bűz terjedéséhez, intenzitásához ezúttal hozzájárult a hirtelen felmelegedés, valamint a szeles időjárás is; a kincses városban szerdán is erős szél fújt. Tehát jelen pillanatban Kolozsvár és környékének lakossága azért kell szurkoljon, hogy a széljárás ne feléjük hordja a szagot, a hatóságok ugyanis a jelek szerint tehetetlenek a jelenséggel szemben.

Galéria

Fotó: Lukácsi Lehel

Sőt olyan polgármester is akad, aki szerint „egyesek túl érzékenyekké váltak”. „A Transavia képviselői jelezték, hogy mint minden évben, ezúttal is elkezdik a termőföld trágyázását tyúkürülékkel. Tordatúron most nem érződik semmiféle szag – nyilatkozta a Cluj24.ro portálnak Daniela Mănăilă községi elöljáró. –

Idézet
Egyik tavasszal Svájcban voltam. Ajánlom, tapasztalják meg, hogy bűzlik ott. És az Svájc... De ez egy olyan eljárás, amelyet évek óta alkalmaznak. Szeretünk biót enni, de a természetes trágya szaga nem tetszik. Talán túl érzékennyé váltak egyesek közülünk.”

A helyi hatóságok „megértő” viszonyulása a Transaviához talán annak is betudható, hogy Románia legnagyobb csirkehúsipari vállalkozásáról van szó. A cég honlapján olvasható információk szerint több mint 2300 embert foglalkoztatnak, 31 baromfitelepen 560 csarnokkal rendelkeznek, több mint 10 ezer hektáron termesztenek gabonát saját használatra, tápgyártó üzemük, három korszerű mészárszékük és egy húsfeldolgozó üzemük is van. Farmjaik nyolc erdélyi és bánsági megyében, Fehér, Kolozs, Szeben, Brassó, Temes, Maros, Hargita és Krassó-Szörényben találhatók, ezeken több mint 100 ezer tonna csirkehúst termelnek. Termékeik 30 százalékát exportálják a világ számtalan országába, köztük Magyarországra is.

A száz százalékban román tulajdonú Transavia csak idén 50 millió eurós beruházással bővítené termelését, tevékenységi körét, és 2026-ra megduplázná üzleti forgalmát. A vállalkozás a Fehér megyei Marosszentimrén székel, székhelye egy tojás formájú modern épület.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Vállalják a versenyt: Arad megyében is állít tanácselnökjelöltet az RMDSZ

Az ígéret szerint az RMDSZ minden „fronton” állít jelölteket a 2024-es romániai választásokon, így a június 9-i helyhatósági megmérettetésen Arad megyében is lesz megyei tanácselnökjelöltje Péró Tamás megyei ügyvezető elnök személyében.

Vállalják a versenyt: Arad megyében is állít tanácselnökjelöltet az RMDSZ
2024. március 27., szerda

Az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja létesül Csíkszeredában

Aláírta szerdán Bukarestben Korodi Attila csíkszeredai polgármester a duális szakoktatás megerősítését és a csíktaplocai iskolai campus felújítását szolgáló, 121,67 millió lejes „óriáspályázat” finanszírozási szerződését.

Az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja létesül Csíkszeredában
2024. március 27., szerda

Szaharai porfelhő éri el Erdély jelentős részét

Szaharai port tartalmazó levegőtömeg érkezik Románia területe fölé. A porkoncentráció az ország délnyugati, déli és keleti régióiban magasabb – közölte szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Szaharai porfelhő éri el Erdély jelentős részét
2024. március 27., szerda

Körzeten kívüli tanintézetbe is járhat a gyerek – hasznos tudnivalók az előkészítő osztályba való beiratkozásról

Április 11-én kezdődik az előkészítő osztályba való beiratkozás első szakasza. Az ív online kitöltése nem biztosítja, hogy a gyereket sikerült beíratni a kívánt tanintézménybe.

Körzeten kívüli tanintézetbe is járhat a gyerek – hasznos tudnivalók az előkészítő osztályba való beiratkozásról
2024. március 27., szerda

Magyar rektorhelyettesek: minden szinten stabilizálódtak az anyanyelvi jogok a BBTE-n

A magyar oktatás számára biztosított lehetőségek körének kiszélesítéséről tájékoztatott szerdán Markó Bálint, a BBTE magyar tagozatának vezetője és Szász Levente minőségbiztosításért és a vállalkozói környezettel való kapcsolatért felelős rektorhelyettes.

Magyar rektorhelyettesek: minden szinten stabilizálódtak az anyanyelvi jogok a BBTE-n
2024. március 27., szerda

Csütörtök délutántól használható a Nagyváradot az észak-erdélyi sztrádával összekötő út

Csütörtökön délután három órakor nyitják meg a forgalom előtt a nagyváradi körgyűrűt és az erdélyi autópályát összekötő gyorsforgalmi utat – jelentette be szerdán Cristian Pistol, az országos közútkezelő (CNAIR) igazgatója.

Csütörtök délutántól használható a Nagyváradot az észak-erdélyi sztrádával összekötő út
2024. március 27., szerda

Holttestet találtak az egyik erdélyi városban egy elhagyott telken

Egy nő holttestére bukkantak Petrozsény város területén, egy elhagyott telken; a rendőrség nyomozást indított a nő személyazonosságának és a halál okának megállapítására.

Holttestet találtak az egyik erdélyi városban egy elhagyott telken
2024. március 27., szerda

Csapadékosra fordul az időjárás, több erdélyi megyében erős szél is kíséri az esőt

A várható erős szélre miatt sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdán 21 megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Tizenkét megyében csütörtökön is érvényes lesz a figyelmeztetés.

Csapadékosra fordul az időjárás, több erdélyi megyében erős szél is kíséri az esőt
2024. március 27., szerda

Egy kórházba, kettő őrizetbe került: diákok verekedtek össze Aradon

Egy tanulót kórházba szállítottak, két másikat pedig őrizetbe vett a rendőrség szerda reggel Aradon egy utcai konfliktust követően.

Egy kórházba, kettő őrizetbe került: diákok verekedtek össze Aradon
2024. március 27., szerda

PSD-s zsarolásról beszél Alin Nica, aki mindenképp meg akarja pályázni a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségét

Az alakulatból való kizárásával egyenlő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezetének éléről történő menesztése Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke szerint.

PSD-s zsarolásról beszél Alin Nica, aki mindenképp meg akarja pályázni a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségét