Nagyanyáink főztje és a reformkonyha – Jánossy Alíz felelős szerkesztő a 100 recept – 100 háziasszony című sorozatról

Kiss Judit 2023. február 04., 18:36

Jánossy Alíz gasztronómiai szakírót, felelős szerkesztőt, a Krónika volt munkatársát a 100 recept – 100 háziasszony című, az egész Székelyföldet átfogó, de magyarországi vidékekre is összpontosító könyvsorozatról kérdeztük, amelynek most jelent meg a 6. darabja. A következő kötetekhez többek közt a Barcaságon és Nagyenyeden gyűjtenek anyagot.

Nagyanyáink főztje és a reformkonyha – Jánossy Alíz felelős szerkesztő a 100 recept – 100 háziasszony című sorozatról
galéria
Látványos, az ételek elkészülésének fázisairól készített fotókkal jelennek meg a 100 recept – 100 háziasszony című sorozat darabjai Fotó: Tortoma Kiadó és Könyvkereskedés/Facebook

– Csík, Háromszék, Gyergyó, Erdővidék – szinte az egész Székelyföldet átfogja, sőt, Magyarországra is „átnyúlik” – a dabasi konyháról megjelent kötetnek köszönhetően – a baróti Tortoma Kiadó gondozásában megjelenő gasztronómiai könyvsorozat. Kötetenként mintegy 100 helyi, hagyományos, vagy újszerű receptet gyűjt össze a kiadvány, a fogásokat száz háziasszony készíti el. A sorozat felelős szerkesztőjeként mit gondolsz, főként miért hiánypótló ez a projekt, miért van létjogosultsága ma a kötetbe rendszerezett, hagyományos gasztronómiai tudás átadásának, amikor az interneten egy kattintásra mindenféle recept megtalálható?

– Elsősorban azért, mert az emberek szeretnek még mindig szép, míves szakácskönyveket lapozgatni, másodsorban azért, mert meg szeretnénk mutatni a későbbi generációknak, mit ettek, miket főztek az emberek a 2020-as években.

Úgy vélem, hogy az internet még mindig nem írta felül teljesen a könyvkiadást, és egy szakácskönyvben rendszerezett receptgyűjteménynek a megbízhatóság a legnagyobb előnye az egy kattintásra elérhető receptekkel szemben.

Ezeknek a könyveknek van szerzőjük, a receptközlő előttük készítette el az ételt, mindezt dokumentáljuk az alapanyagokról és a kész ételről készített fotókkal, illetve a fázisfotókkal. Ezen felül az étel készítője valós személy, nevével és fényképével szavatolja az étel valódiságát, illetve mindezt még ellenőrzi, finomítja egy sütés-főzésben jártas szerkesztő. Mindez olyan garanciának számít, amit nem tud biztosítani egyetlen egy kattintásra elérhető recept sem az internetről.

– Miként, miért számítanak „útjelző karónak” ezek a kötetek azok számára – legyen szó akár távolabbi vidékeken élőkről, akár a legifjabb nemzedékek tagjairól – akik valamikor – akár a távolabbi jövőben – hiteles, alapos képet akarnak kapni a hagyományos székelyföldi gasztronómiáról?

– Ezek a könyvek általános képet adnak a 2020-as évek étkezési szokásairól, trendjeiről, mert nemcsak hagyományos, hanem újszerű receptek is találhatóak bennük. Tartalmilag különlegesnek tűnhetnek a más vidéken élők számára, hiszen másképp készül a paprikás krumpli a Székelyföldön, és másként például az anyaországban vagy más magyarok lakta vidékeken. Az ifjabbaknak pedig azért lehetnek érdekesek, mert láthatják, miket főztek-sütöttek a korábbi generációk. S itt

nemcsak a mindenkori nagymamák tepertős pogácsájára vagy megunhatatlan húslevesére gondolok, hanem azokra az újszerűnek számító ételekre is, amelyek reformkonyhai elemeket tartalmaznak, vagy éppenséggel más népek konyhájából vettük őket át, de megkedveltük.

Miért is ne lehetnének benne például a felénk újszerűnek minősülő krémlevesek, amiknek ugyan nincs hagyománya felénk, de megkóstoltuk, megszerettük és azóta is főzzük. Vagy miért ne lehetne bennük egy jó pizza-recept, egy finom quiche vagy quesadilla, egy mexikói csilis bab vagy ukrán scsí, de akár egy szusi, hummusz vagy kebab is? Másrészt még mindig nincs meghatározva pontosan, mi tekinthető hagyományosnak és mi nem – tudtommal, erre még akadémiai meghatározás sincs.

Jánossy Alíz gasztronómiai szakíró, a kötetsorozat felelős szerkesztője Fotó: Bartalis Előd

Ezért mi csak azokhoz a receptekhez rendeltük hozzá a hagyományos ételt jelző ikont, amelyeknél biztosra tudtuk, hogy a készítőjének a nagymamája is minden bizonnyal ugyanúgy főzte vagy sütötte. Ezen kívül a sorozat ötletgazdájának, Demeter Lászlónak, a baróti Tortoma Kiadó vezetőjének is kifejezett kérése volt, hogy ezekben a könyvekben ne csak hagyományos ételek legyenek, hanem bármilyen egyéb is. Még az is fontos szempont volt, hogy úgy jelenjen meg a recept, ahogyan az asszony készíti, nem ahogy azt a szakácskönyvekben leírták, vagy ahogy a profik készítik. Így például van olyan levesrecept, amelyhez az asszony a rántást háromféle zsiradékkal készítette – sertészsírral, vajjal és olajjal – de mivel ő ragaszkodott ehhez, így jelentettük meg. Természetesen megjegyzésben leírtuk, hogy elég egyik zsiradék is a rántáshoz.

– A kötetek anyagának ki lehetne jelölni térben és időben a határait? Időben körülbelül mikorira saccolhatóak a legrégebbi receptek? És a projekt „földrajzi” határait hogyan jelölnéd meg, mettől meddig tart, milyen további tartományokat igyekszik befedni a jövőben?

– Eléggé nehéz térbeli és időbeli határt szabni ezeknek a köteteknek… Időben azért, mert eléggé kevés a hiteles, írásos emlék ételreceptekkel kapcsolatosan, nem egyszerű utánanézni egyik-másik eredetének. Misztótfalusi Kis Miklós: Szakats Mesterségnek Könyvetskéje című művét tekinti a szakácsszakma az első nyomtatott magyar szakácskönyvek, talán ez lehetne az a forrás, amiben utána lehetne nézni néhány hagyományosnak minősített receptnek. Erről is utóbb kiderült, hogy minden bizonnyal a csíksomlyói ferences szerzetesek szakácsa írhatta, Misztótfalusi csak lektorálta és kiadta. Bár időhiány miatt nem állt módomban kutatni, nem tartom kizártnak, hogy egyik vagy másik általunk gyűjtött, hagyományos ikonnal jelzett recept nincs benne. De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egyik-másik ételrecept átöröklődött egyik generációról a másikra anélkül, hogy bárki lejegyezte volna.

Pár hónapja látott napvilágot a felcsíki recepteket tartalmazó kötet Fotó: Jánossy Alíz gasztronómiai szakíró oldala/Facebook

Ami pedig a földrajzi határokat illeti, a kiadóvezetőnek az elején volt egy olyan kikötése, hogy csak a történelmi Erdély területén gyűjtsünk, de ekkor még csak az erdővidéki és a gyergyószéki kötet volt meg. Aztán becsöppent a dabasi, legfőképp azért, mert Barótnak – ahol van a kiadó székhelye – testvérvárosa. Így

okafogyottá vált csak a történelmi Erdélyben gondolkodni, hiszen furcsa lenne, ha kimaradna a Bánság és a Partium valahol a közön az anyaország és Erdély közt.

Ráadásul, vannak megkeresések, vannak érdeklődők más, távolabbi vidékekről is, ahol magyarok élnek. Amit viszont biztosra tudok, hogy közelebbről elkezdik az asszonyos receptek gyűjtését Barcaságon, Magyenyeden és környékén. Mi, Bartalis Előd fotós kollégámmal Alcsíkon fogunk munkához, de kezdik gyűjteni a férfias verzió anyagát is Erdővidéken. Ami pedig konkrétan a szerkesztői asztalon van, és rövidesen megjelenik, az a sepsiszentgyörgyi, illetve a kézdiszéki asszonyos változat.

– Milyen fő szempontokat tartottál, tartottatok szem előtt, amikor a recepteket és az azokat elkészítő hölgyeket kiválogattad?

– A munkamódszer többnyire az, hogy előbb asszonyokat keresünk fel – rendszerint telefonon – aztán beszéljük meg, ki, mit süt-főz. Tudni kell viszont, hogy ennél a „válogatásnál” többnyire a gyűjtők illetve szerzők vagy az általuk megbízott személy beszél az asszonyokkal, illetve a férfias szakácskönyvek esetében a férfiakkal. Így csak a saját megkeresési módszeremről beszélhetek. Mivel a kiadó vezetőjével megegyeztünk, hogy

eleve nem keressük a „fekete öves fakanálbajnokokat”, hanem inkább a jól sütő-főző, egyszerű asszonyokat szólítjuk meg, elsősorban az ismerőseimet és az ők ismerőseit kerestem fel telefonon.

Ahol nem volt ismerősöm, ott megkerestem mindenki más felelős beosztásban lévő személyt, akiről úgy véltem, segíteni tud eljutni a megfelelő asszonyokhoz. Így beszéltem polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, papokkal és kántorokkal, szervezkedő tanítónőkkel, kulturális referensekkel, de még megyei tanácsi alelnöktől is kértem segítséget, és kaptam is. Ami pedig az ételfélék milyenségét illeti, minden kötet négy fejezetre tagolódik: az elsőben a hideg- és gyors ételek kapnak helyet, aztán jönnek a levesek, majd a főételek, az utolsó pedig a desszertes, süteményes fejezet.

– Mik a kötetek elkészítésének, a receptanyag gyűjtésének, a háziasszonyok megkeresésének – vagyis ennek a nagyon szerteágazó munkának a fő nehézségei és szépségei?

– Úgy is fogalmazhatnék, hogy a nehézségek képezik a szépségét is. Nem könnyű száznál több személynek elmondani ugyanazt és megértetni, tulajdonképpen, mit akarunk. De ugyanez jó érzéssel tölt el, hiszen az esetek többségében elsőre értik, mit akarunk, mi a kérésünk és elvárásunk. Nehéz egy napra beosztani 6-7 olyan asszonyt sütni-főzni, akikkel még személyesen nem találkoztunk, nem ismerjük, nem tudjuk, mennyire gyorsak a konyhában. Így csak találgatni és saccolni lehet a beosztással, de mindig öröm, ha nincs csúszás, vagy ha az előző helyről azzal kell felhívni a következő asszonyt, hogy jöhetünk-e kicsivel hamarabb.

Meglehetősen kemény „munka” végigkóstolni napjában 6-7 különféle ételt, hiszen ezeket a mi kérésünkre készítették, és jogosan várják el, hogy meg is kóstoljuk. Főleg olyankor nehéz, ha a napot kocsonyával indítottuk, utána megettünk egy szelet tortát, amit paszulyleves követett

és estére jutva még a töltött tojást is meg kellett kóstolnunk. Ám ennek az a szépsége, hogy ennyi ízletes, finom ételt soha nem kóstoltunk korábban, és főleg nem egy napon belül.

A csíkszentmiklósi András Ildikó mutatja be a tejfölös gombás szelet elkészítésének mikéntjét a kötetben Fotó: Jánossy Alíz gasztronómiai szakíró oldala/Facebook

Nem könnyű megtalálni egy-egy címet olyan faluban, ahol korábban sosem jártunk, de eddig még soha nem tévedtünk el köszönhetően Előd kollégám jó helyismeretének, és tájékozódó képességének. Ebben viszont az a szép, hogy alkalmunk adódott néhány olyan településen is járni, ahol korábban nem voltunk, pedig nincs is messze a lakhelyünktől. Nem egyszerű megírni közérthetően egy receptet úgy, hogy más készítette az adott ételt, először is azért, sok esetben én is szoktam hasonlót készíteni, ha meg ismeretlen, akkor épp azért. Előbbi esetben a saját rutinomat kell legyőznöm a pontosságért, utóbbiban pedig nagyon kell figyelnem, nehogy valamit kifelejtsek, elírjak, és ne tévedjek a recept algoritmusában. Emiatt gyakran előfordul, hogy felhívom az asszonyt, akinél esetleg hónapokkal korábban jártunk, és rákérdezek arra, amiben nem vagyok biztos. De ez ugyanakkor öröm is, mert a korábban még ismeretlen személy már ismerősként üdvözöl, sőt, legtöbben örülnek is, hogy újra felhívtam őket.

– Ha kiemelnél egyet-kettőt a kötetekben szereplő, számodra is különlegességszámba menő, vagy manapság tájainkon ritkábban elkészített – de régebben szokásban lévő – fogások közül, melyek lennének ezek?

– Sok ilyen van mind a hagyományos, mind az újszerű felhozatalból.

A felcsíki gyűjteménybe például azért került be háromféle töltött káposzta, mert közülük kettő olyan változat, amivel ritkán találkozik a gyűjtő.

A madarasi böjtös töltött káposzta az egyik, a másikat egy rákosi szakácsnő készítette, és attól különleges, mert a töltött lucskosnak egy pörkölttel gazdagított verziója.

A csíkszentdomokosi Kedves Enikő rebarbarás süteményének receptje is szerepel a kötetben Fotó: Jánossy Alíz gasztronómiai szakíró oldala/Facebook

De ide sorolhatnám még a hagyományosak közül a híres mikóújfalusi rakott ágat, ami hajdanán lakodalmas sütemény volt, vagy a csíkszenttamási toros levest, ami jellegzetesen felcsíki halotti toros étel, de minden faluban másképp főzik. Az újszerűek közül a megemlíteném szusit – nagyon meg kell keresni a helyet, ahol ilyesmit lehet kóstolni – vagy azokat a meglehetősen bonyolult tortákat, amelyek többnyire egyéni kreációk, és nagyon technikásak.

– A gyergyói hagyományos gasztronómia az örmény hatásnak is köszönhetően különlegesnek számít Erdélyben. Mivel gyergyói vagy, biztosan tudsz mondani egy tipikusan gyergyói fogást, ami a kedvenced. Mesélnél kicsit erről?

– Az ángádzsáburlevest, az örmény muszakát és a nyári dolmát említhetném – amik megjelentek a gyergyószéki könyvben – noha mindhármat főzik Erdély-szerte minden településen, ahol örmények élnek. Az ángádzsáburleves vagy örmény fülleves viszont az ízesítéséhez használt hurut (az erdélyi örmények jellegzetes ételízesítő tejterméke – szerk. megj.) miatt tekinthető jellegzetesen gyergyóinak, ugyanis – tudtommal – még mindig Gyergyószentmiklóson készítik a legjobb minőségűt.

Magyarán, hurutot készítenek szinte mindenhol Erdélyben, ahol örmények élnek, de sehol nem olyan szép, üdezöld, mint nálunk.

Ennek „a titka” pedig a rézedény, amiben kifőzik a hosszasan érlelt tejet a petrezselyemzölddel, és az igényesség, amellyel készíti az egyébként székely asszony, akinek hivatalos engedélye is van a fűszer forgalmazására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport