Elvárások helyett inkább kérjünk a párkapcsolatban: a házasság nevű „társasjáték” aranyszabályai

Kiss Judit 2023. február 12., 08:31

A házasság hete alkalmából arról kérdeztük Vitus-Bulbuk Emese kolozsvári családterapeutát, hogy melyek lehetnek a működőképes párkapcsolat ismérvei és fő, manapság tapasztalható nehézségei, illetve miként kerülhetőek el a buktatók.

Elvárások helyett inkább kérjünk a párkapcsolatban: a házasság nevű „társasjáték” aranyszabályai
galéria
„A párkapcsolatban az is nagyon lényeges, hogy én hogyan tudom megtartani önmagamat úgy, hogy az énem egy részét beleadom a kapcsolatba, és az «én meg te»-ből lesz a «mi»”

Civil és egyházi rendezvényeket is szerveznek február 12. és 19. között a házasság hetén: a rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Vitus-Bulbuk Emese kolozsvári családterapeutát a téma kapcsán arról kérdeztük, hogy melyek lehetnek a működőképes párkapcsolat ismérvei és fő, manapság tapasztalható nehézségei, illetve miként kerülhetőek el a buktatók. A pszichológust arra kértük,

említsen olyan, mindenki számára megfontolandó „aranyszabályokat”, amelyek segíthetnek zökkenőmentessé tenni két ember kapcsolatát.

A terapeuta beszélt a bizalom, a rugalmasság, az őszinteség fontosságáról, és arról is, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy valóban párbeszéden alapuljon a felek kommunikációja – ami szintén létfontosságú a párkapcsolatban.

„Én meg te” és „mi”

„Pszichológusként életciklusokban gondolkozom, hiszen az életünk ciklusonként van felépítve. Szét kell választani a házasság előtti párkapcsolati ciklust és a házasság közbeni ciklust, ami szintén szétoszlik: gyermektelen, egy gyerekes, két gyerekes, stb. fázisokra. Egy idő után és egy ideig a gyermek fogja a családban meghatározni, hogy mi a prioritás, milyenek a feladataink” – mutatott rá a pszichológus. Kifejtette, ahhoz, hogy működjön egy házasság, valamint ahhoz, megtaláljuk azt az embert, akivel le tudunk élni egy életet, sok fontos dologra van szükség. E tekintetben a bizalom és az őszinteség kulcsfontosságú, de a kommunikáció mikéntje is.

„És persze egy párkapcsolatban az is nagyon lényeges, hogy én hogyan tudom megtartani önmagamat úgy, hogy az énem egy részét beleadom a kapcsolatba, és az «én meg te»-ből lesz a «mi». Ez egy folyamat, manapság sok kapcsolatban látom azt, hogy a felek félnek elköteleződni” – fejtette ki Vitus-Bulbuk Emese.

Úgy fogalmazott, ebből az következik, hogy nem fognak tudni úgy kapcsolódni egymáshoz, ahogy igazán lehetne. Ez pedig arról szól, hogy nem fognak tudni beszélni egymással, azt fogják látni, hogy a másik is kihátrál sok mindenből, és a másikat fogják hibáztatni. „Ez arról is szól, hogy nincs kellő őszinteség a kapcsolatban, nem tudják a felek egymásnak elmondani, hogy még nem állnak készen rá. Vagy azért, mert traumáik voltak, vagy mert transzgenerációsan hozzák ezt magukkal. Egyébként a fiatalok erre manapság odafigyelnek, hogy milyen kötődési mintákat hoznak lelki örökségként a családjukból, ez hogyan befolyásolja a párkapcsolatukat” – fogalmazott a családterapeuta.

Vitus-Bulbuk Emese családterapeuta: „sokszor tapasztalom párok esetében: ugyanarról a dologról beszélnek a felek és mégis elbeszélnek egymás mellett, nem hallják meg egymást” Fotó: Médiatér

Kiemelte, ez a fajta tudatosság arról is szól, hogy a fiatalok annyira el vannak foglalva ezzel, hogy jóval nehezebb és félelmetesebb újra kapcsolódni egy másik emberhez, úgy, hogy abból akár házasság lehessen.

Rugalmasan teret adni a másiknak

Általánossá vált, hogy a fiatalok egyre későbben szánják rá magukat az elköteleződésre, gyerekvállalásra is. „Ez nem föltétlenül jó vagy rossz, ez most ilyen és ezzel együtt kell játszani a házasság társasjátékot játszani. Az elköteleződés kulcsfontosságú – és nem csak a másik fél iránt, hanem saját magam és szerepem iránt is, mint férj vagy feleség iránt” – mondta Vitus-Bulbuk Emese. Ha az ember tudja, hogy hol van, és azt érzi, hogy a helyén van, akkor tud erről beszélni, akkor nincsenek föltétlenül tabuk, akkor az ember saját magát ismeri már ahhoz eléggé, hogy tudja, hogy mi a fontos. Ezzel az is együtt jár, hogy ebben az esetben az embernek elég önbecsülése, önismerete, önbizalma van ahhoz, hogy megbízzon a másik félben, felfedje előtte a saját lelkét. „Miután az emberek összekapcsolódnak és szimbiotikus kapcsolatba kerülnek egymással, el is tudják engedni a másikat eléggé. Ha azt látom, hogy a másik félnek igénye van szabadidőre, akkor nem attól félek, hogy elhagy, hanem érzékelem, hogy most visszahúzódott, fontos neki most az, hogy egyedül, önmagával legyen, és ez nem azt jelenti, hogy megszakítja velem a kapcsolódást. Tiszteletben tartom ezt, eléggé biztos vagyok magamban s a kapcsolatunkban ahhoz, hogy ne követeljek, ne másszak rá piócaként” – fejtette ki a családterapeuta, hozzátéve, ez is egy nagy buktató. Ez a fajta közeledés és távolodás pulzálóan, aktívan működik, soha nem állandó és változó a különböző életciklusokban.

Amikor két ember megismerkedik, a kapcsolat elején nagyon egybe van a két ember, annyira közel egymáshoz, hogy szinte levegő sincsen köztük. Egy idő után távolodnak egymástól, igényük lesz arra, hogy más elfoglaltságuk legyen – ez azonban nem jelenti a kapcsolat megszűntét.

„Ez azt jelenti, hogy a két ember közti kapcsolódás elég rugalmas és stabil ahhoz, hogy el tudjanak egy kicsit távolodni, fordulni egymástól. A rugalmasság, a reziliencia a változásra is kulcsfontosságú, akárcsak az, hogy miként tudunk a másik félre odafigyelni. Fontos, hogy miként tudok úgy odafigyelni a másikra, hogy közben azt érezzem, hogy ezt önzetlenül teszem és nem várok cserében semmit” – mutatott rá Vitus-Bulbuk Emese. Elmondta, sokan azok közül, akik őt párkapcsolati problémákkal keresik fel, elvesztették a kapcsolatukba vetett bizalmukat, felbomlott az egyensúly, ilyenkor magukat védik, azt mondják, hogy „én csinálom, ha ő is” – vagyis várnak és elvárnak.

Egy jól működő párkapcsolatban a bizalom és az őszinteség kulcsfontosságú, de a kommunikáció mikéntje is Fotó: Homa Ildikó

Ilyenkor fontos tudatosítani: ha azért jöttek, hogy dolgozzanak a házasságukért, az azt jelenti, hogy mindkét fél beleteszi a saját 50 százaléknyi munkáját. A felelősség és a problémák is megoszlanak fele-fele arányban, és az a lényeg, hogy letegyem a magam munkarészét akkor is, ha a másik fél nem teszi bele. Így nem az van, hogy „én csak akkor teszek munkát bele, ha ő is”, hanem: „ha dolgozunk, akkor dolgozzunk, és én beleteszek apai-anyait” – tehát az önzetlenség lenne egy másik nagyon fontos kulcsfogalom.

Amikor a felek elbeszélnek egymás mellett

A két ember közti kommunikáció milyensége és intenzitása szintén létfontosságú egy kapcsolat szempontjából. A pszichológus szerint ez összetett kérdés, hiszen minden ember egy adott kommunikációs stílussal érkezik a házasságba és egyszer csak rá kell döbbenni, hogy amit mond az ember, azt a másik fél nem érti meg. „Nem mindegy, hogy mit mondok a másiknak, nem mindegy, hogy bántani akarom-e ezzel, vagy ironikus akarok-e lenni, és hatalmas különbség van aközött, hogy nyers vagyok-e vagy hazudok.

Bár megismerjük egymás kommunikációs stílusát, de az otthonról hozott mintáinktól is függ, hogy feleségként vagy férjként miként kommunikálok.

Nehéz felfedezni azt, hogy hol rontjuk el. Sokszor tapasztalom párok esetében: ugyanarról a dologról beszélnek a felek és mégis elbeszélnek egymás mellett, nem hallják meg egymást.

„A pszichológus segít elsajátítani az asszertív kommunikációt” – ecsetelte a családterapeuta. Mint magyarázta, van agresszív, passzív és határozott kommunikációs stílus. Az asszertív kommunikáció azt jelenti: úgy mondom el, amit akarok, hogy tiszteleteben tartom a másikat is, és önmagamat is. „Tehát elmondom azt, ami bánt, vagy amit szándékszom tenni, vagy mi a véleményem, de mindezt úgy, hogy nem ledominálom a másik felet, sem pedig úgy, hogy alul pozicionálódom, hanem tartom magamat a mellérendelt pozícióban. Vagyis nem agresszív vagyok és nem is passzív, hanem határozottan képviselem önmagam - magyarázta Vitus-Bulbuk Emese.

A bennünk élő gyermek és a bennünk élő felnőtt

Az asszertív kommunikációban az ember egyrészt ki meri mondani azt, ami van, másrészt elfogadja, hogy a másiknak is van véleménye és a párbeszéd a legfontosabb. „Manapság nagyon könnyen kimondunk, kijelentünk dolgokat, érzelmeket, véleményt mondunk, de ez nem ugyanaz, mint a párbeszéd.

Egy párkapcsolatban arról kellene szólnia a kommunikációnak, hogy én elmondhatom, hogy mi van velem, és hogy ami velem történt, az hogyan hatott rám, anélkül, hogy a másik fél ezt támadásként élje meg.

Ugyanúgy ő is elmondhatja úgy, hogy én ne vegyem támadásnak, ne sértődjek meg” – fogalmazott a családterapeuta. Hozzátette, az asszertív kommunikáció arról szól, hogy az egyik fél megvárja, hogy a másik fél „megérkezzen” ahhoz a ponthoz, ahol már lehetséges, hogy párbeszédet folytassanak. Az is fontos, hogy az egyik fél eléggé elcsendesedjen ahhoz, hogy meghallhassa, amit a másik mondani akar, és ne csak a maga mondandóját akarja hangoztatni – még akkor is, ha úgy érzi, hogy joga van hozzá, megérett erre a helyzet, vagy megbántották. A tranzakcióanalízis elmélete szerint az emberek három teljesen elkülönülő módon cselekednek Felnőttként, gyermekként vagy szülőként – ehhez kapcsolódóan a kommunikáció is három síkon történik. „A generált interakciós problémás helyzetek az emberek között – a játszmák mentén ez a három mód kapcsol be, annak függvényében, hogy melyik hallja meg. Pont ezért nagyon sokszor félreértjük egymást, és valami olyat hallunk bele a párunk mondatába, ami nincs ott (ilyenkor a gyermeki vagy szülői énünk hall meg valamit, amit a felnőtt énünknek címeztek volna – ez viszont tudattalan és nehezen felismerhető), s kész is a konfliktushelyzet” – fejtette ki a családterapeuta. Mint mondta, ezért fontos a tudatosság, a magam és érzéseim felvállalása, a feszültség megbírása, amíg tisztázzuk a helyzetet.

„Mamahotel” és „kapunyitási pánik”

„Egy párkapcsolatban mindkettőnkért dolgozunk, nem csak önmagunkért, hiszen másképp az nem kapcsolat. Ha egymásért dolgozunk, akkor fontos a másik, az ember tud engedni, önzetlen lenni és tud kérni. Másik fontos dolog: ahelyett, hogy elvárnánk, érdemes kérni – ez a felnőtt magatartás, az elvárás gyermeki” – mondta a családterapeuta. Úgy fogalmazott, az emberben a gyermeki énje várja és elvárja, hogy a társa kitalálja, hogy mi baja van – holott nem fogja. Megkérdeztük, hogy mivel egyre nehezebben válnak le a fiatalok a szülőktől, egyre általánosabb, hogy „mamahotelben” laknak, ezzel együtt jár-e, hogy a gyermeki énjük nagyobb helyet foglal el. Vitus-Bulbuk Emese azt felelte,

manapság a húszas éveikben járó fiatalokról nem mondható el, hogy vállalják a fiatal felnőtt léttel járó szerepeiket, csak majd esetleg a harmincas éveikben.

Bár a társadalom megköveteli a huszonévesektől, hogy felnőttek legyenek, tovább maradnak gyermeki szerepben, hiszen a szüleiktől való függőségi viszonyban vannak. A „mamahotel” ás a „kapunyitási pánik” olyan jelenségek, amelyik mögött nehéz, akár negatív lelki folyamatok, elakadások, érzelmi fejletlenség húzódik, úgyhogy ezzel már foglalkozni kell, és ezek a tényezők mindenképpen kihatnak a fiatalok párkapcsolatára is. „Mivel sokszor függőségi kapcsolat áll fenn a gyerek és a szülők között, ezért a gyerek nem is tud elköteleződni a párja mellett, mert valami miatt azt érzi, hogy a kortárs kapcsolódások – legyenek azok szerelmi vagy baráti jellegűek – nem olyan biztonságosak, mint az otthon lét. És itt is kettőn áll a vásár és otthon is, az is lehet, hogy a gyerek le akarna válni, de a szülők húzzák vissza. ez nagyon nehéz, és ezért is szokták mondani, hogy a felnőtté válás úgymond a második megszületés: érezzük is, hogy milyen fájdalmas érzelmileg a leválás” – mutatott rá a pszichológus.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport