Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán

Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán

A cukrászda pultja vendégcsábító süteményekkel

Fotó: Makkay József

Gyulára látogató Kárpát-medencei magyar újságírócsapat tagjaként ismét felkereshettem a Százéves Cukrászdát. Korábban többször megfordultam itt vendégként, ezúttal azonban Balogh László mestercukrász kalauzolásával tekinthettünk bele a magyar cukrászat történetébe és a hagyományőrző receptek világába.

Makkay József

2024. május 05., 09:532024. május 05., 09:53

A budai Russwurm cukrászda után a Kárpát-medence legrégibb magyar cukrászdája az 1840 óta működő Százéves cukrászda. Nevét a Rákosi-korszakban, 1952-ben kapta, amikor az egykori tulajdonosról elnevezett Reinhardt-cukrászdát átkeresztelték, de nem államosították, így megmaradhatott magántulajdonban.

Turistavonzó varázsa alig változott az idők folyamán, amit magyaros kínálata mellett az egykori úri szalonokra emlékeztető bútorzata és a régi idők cukrászati kellékeit bemutató múzeuma igazol. Amikor Gyulán járok, soha nem kerülöm el ezt a remek helyet: rendszerint egy szelet Dobos-tortát ízlelgetek, aminek zamata és állaga nem hasonlítható össze az Erdélyben készített cukrásztermékkel.

A Dobos-torta eredeti receptje a cukrászda egyik pultján olvasható – nem üzleti titok, de védett magyar termék –, ennek ellenére mindenki másként készíti.

Amikor ezt Balogh László mestercukrásznak, a Százéves Cukrászda vezetőjének szóvá teszem, a fejét ingatva mondja, hogy neki is rossz tapasztalatai vannak.

,,Szomorú dolog, hogyha az országban tíz helyen járunk, legalább ötféleképpen néz ki a Dobos-torta. Mi a Dobost az eredeti recept alapján készítjük csokoládéval, kakaóvajjal, kakaómasszával és vajjal. A Dobos-torta egy védett magyarországi recept, és csak azt volna szabad ilyen név alatt forgalmazni, ami az eredeti recept alapján készül” – magyarázza a gyulai cukrászmester.

Galéria

A Százéves Cukrászda épülete és teljes berendezése műemlékvédelem alatt áll

Fotó: Makkay József

Muzeális darabok, a régi cukrászat emlékezete

Aki Gyulán jár, annak érdemes meglátogatnia ezt a gasztronómiai és turisztikai látványosságot. A cukrászda vendégfogadó részének a teljes berendezése védett műemlék. Az 1985-től a város tulajdonában álló épületet a közelmúltban újították fel ,,tetőtől talpig”, de amint vendéglátónk magyarázza – amióta 2004. január elsejétől bérli a cukrászdát –, a 19. századi bútorzatot háromszor politúrozta és kárpitozta.

Amikor a vendég belép a helyiségbe, a sarokteremben találja magát, amelynek legrégibb berendezési tárgyait – a hat vitrinszekrényt tartalmazó pultot –, a cukrászdalapító Salis András 1840-ben készítette kanadai jávorfából.

A pult mögött lehet belépni a kisszalonba, ahol szintén 19. századi biedermeier ülőgarnitúra fogadja a vendégeket. Ilyen értékes bútorokat múzeumban láthat az ember, de ott nem ülhet bele – ez a gyulai cukrászda nagy varázsa.

A következő nagyszalon ékessége – az eredeti ülőgarnitúrák és asztalok mellett –, a 37 sípos géporgona, amit 1819-ben készített a bécsi Josef Hein.

Galéria

Balogh László mestercukrász negyven éve van a szakmában, és húsz éve vezeti a híres gyulai cukrászdát

Fotó: Makkay József

A vendég nem hagyhatja ki az épületben található cukrászműhely-múzeumot sem, ahol a cukrászmesterség régi eszközeivel ismerkedhet. A 12 fiókos dolgozóasztalon cukorőrlőt, kézi malmot, mozsarakat, üstöket, parfé- és gipszformákat, ostyasütőket és sok más érdekességet láthat. Megcsodálhatjuk a régi szabad-kéményes cukrászkemencét, amelybe hajnalba kellett az inasoknak befűteni.

Balogh László szerint a mai modern hűtőszekrények előtti korban a cukrászatot behatárolta a faggyal való hűtés lehetősége. ,,A krémes meg tejszínhabos jellegű készítményeket csak télen készítették. Akkoriban csak jéggel lehetett hűteni a cukrásztermékeket” – ecseteli vendéglátónk, aki azt is elmondja, hogy

télen a Körösből ,,kibányászott” jeget az udvarba nyíló hatalmas jégveremben tárolták, feldarabolták, és a hűtéshez sózták, hogy csökkentsék a hőmérsékletét, így hosszabb ideig lehetett a mai elődjének számító hűtőszekrényekben tárolni a termékeket,

amiből leeresztő csapon folyt el az olvadásból származó víz. Megjegyzi mosolyogva, hogy ma nagyon nehéz helyzetbe lennénk a régi technikával, mert ritkán fagy be a Körös.

Galéria

A turisták által közkedvelt cukrászda főbejárata

Fotó: Makkay József

Magyar krémesek és bonbonok

Korhű berendezésén és muzeális értékén túl a Százéves Cukrászda igazi vonzereje azonban a megvásárolható édességekben, süteményekben rejlik. A magyar receptekre alapozó választék határozta meg a 184 éves kézműves műhely hírnevét, ahol mindig számos sütemény és édesség fogadta a vendégeket helyi fogyasztásra vagy elvitelre egyaránt.

A cukrászhagyományok nemzedékről nemzedékre öröklődtek. Az alapító Salis András inasának csapata folytatta a munkát Reinnhardt-cukrászda néven, akitől később szintén a legtehetségesebb és legtalpraesettebb inasból kinőtt mesterember vette át a műhely vezetését. Valamennyiük közös vonása volt a magyar cukrászhagyományok megőrzése és továbbéltetése.

Balogh László elismeri, hogy ma egyre nehezebb a ,,magyar vonalat” vinni, mert a ,,menő” budapesti cukrászdák a francia jelleg elkötelezettjei.

Az ,,új hullám” ellenére két gyulai üzletük – a Százéves és a Kézműves Cukrászda – kitart a zömében magyar receptek mellett, ezzel vonzzák a turistákat.

,,Ugyanolyan minőségű nyersanyagokat használunk, mint a nagyságrenddel drágább budapesti cukrászdák, miközben kitartunk a magyar cukrászat mellett” – magyarázza vendéglátónk. Mutatja a különféle magyar cukrászati termékeket. Az egyik leghíresebb a Dobos-torta, de ott van a sorban az Eszterházy-, a Szapáry-, és a Rigó Jancsi torta is – utóbbit stílszerűen hegedű formában készítik a névadó prímás emlékére.

Megkóstolom kedvenc ,,hétköznapi” süteményem, a krémest, amit több cukrászdából is rendszeresen vásárolok Kolozsváron, de a gyulaihoz foghatót ritkán eszem. Kiderül, hogy a francia krémes sem francia, csak így nevezték el: mindkét sütemény echte magyar eredetű. Ahogyan a Rákóczi-túrós, a képviselőfánk, a zserbó és még sok más finomság.

Galéria

Előtérben a Dobos-torta, amit sajnos mindenhol másként készítenek

Fotó: Makkay József

Cukrászdába járó nép vagyunk

A bonbonok készítése külön színfoltja a cukrászatnak. A régi magyar iskola a konyakmeggyet tette híressé, ez a hagyományos magyar bonbon. A Verdi golyó – amely neve ellenére szintén magyar ,,találmány” – jóval édesebb: az alkoholos meggy közepébe pisztáciamarcipán kerül, és kívülről tejcsokoládéval húzzák át. A szintén magyar Figaro-desszert az osztrákoknál is elterjedt, annyi különbséggel, hogy a bécsi cukrászdák öt rétegűre készítik, az eredeti magyar változat – amit Gyulán lehet megkóstolni –, kilenc réteg mandulát és mogyorófugát tartalmaz.

Vendéglátónk szerint manapság a cukrászatban is nagyon divatos a receptek újragondolása, ő azonban az új forma mellett szállt síkra a régi receptúra megőrzésével. Példa rá a már említett, hegedű formájú Rigó Jancsi torta.

A magyar cukrászat elsősorban a munkaerőhiány miatt van nehéz helyzetben. Egyre kevesebb fiatal jelentkezik cukrásztanulónak, mert nehéz fizikai munkát és napi 8-10 órás állóképességet igénylő szakmáról van szó. A mestercukrász szerint másrészt nyári szezonban nagy elszívó hatással bír a balatoni vendéglátás, de a többség mindig visszatér, visszakívánkozik régi munkahelyére.

Galéria

A vendégek korabeli székeken és asztaloknál fogyaszthatják el a cukrászda termékeit

Fotó: Makkay József

Gyula azoknak a cukrászoknak kínál remek tanulóiskolát, akik a magyar hagyományokat szeretnék tovább vinni. Bármennyire is vonzónak tűnik a ,,nemzetköziség”, a francia típusú desszertek világa, sokan a magyar ízekhez ragaszkodnak. Amit Balogh László szerint azért is érdemes ápolni, mert a magyar cukrászdába járó nép, a magyar ,,édességműhelyek” változatlanul népszerűek. Határon innen és túl egyaránt.

korábban írtuk

Nem tart a partiumi-erdélyi konkurenciától a népszerű Gyulai Várfürdő, a város polgármestere értéknek tekinti a többnyelvűséget
Nem tart a partiumi-erdélyi konkurenciától a népszerű Gyulai Várfürdő, a város polgármestere értéknek tekinti a többnyelvűséget

Bár az elmúlt tíz évben több fürdő épült a Partiumban, Erdélyben, a romániai vendégek száma nem csökken. Változatlanul nagyon sokan jönnek Gyulára a határ túloldaláról, mert itt valami mást kapnak – jelentette ki a Krónikának Görgényi Ernő polgármester.

korábban írtuk

Lánglovagok a Körös menti síkon – Tűzoltó Csillagtúra harmadízben Gyulán
Lánglovagok a Körös menti síkon – Tűzoltó Csillagtúra harmadízben Gyulán

A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozóját, a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát 2024. május 09–12. között rendezik Gyula városában. A „legnyugatibb keleti város” immár harmadik alkalommal nyerte el a rendezés jogát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről
2024. június 04., kedd

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi

Bulgáriában megkezdődött a nyári turisztikai szezon, és a Fekete-tenger partján működő szállodák már fogadják a vendégeket. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni idén egy tengerparti tartózkodás, valamivel drágább, mint a tavaly.

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi
2024. június 03., hétfő

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot

Ismét megrendezi június 9-én a Fülemülék éjszakája elnevezésű rendezvényt a Román Madártani Egyesület a kolozsvári Romulus Vuia Néprajzi Parkban.

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot
2024. június 03., hétfő

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon

Az egyik legkisebb olaszországi faluban, a 46 lakossal rendelkező Ingriában 30-an indulnak a helyhatósági választásokon.

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon
2024. június 03., hétfő

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok

Kórházba kerültek, mert alkoholt ittak és információk szerint egyéb szereket is fogyaszthattak a Bukaresttől nem messze fekvő Otopeni egyik iskolájának nyolcadikosai. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok
2024. június 02., vasárnap

„Elszabadul a pokol”: újabb Monet-festményt rongáltak meg a klímaaktivisták

A Riposte Alimentaire környezetvédelmi aktivistáját szombaton letartóztatták, miután a párizsi Musée d'Orsay-ban Claude Monet Les Coquelicots (Pipacsok) című festményére plakátot ragasztott – adta hírül a francia sajtó.

„Elszabadul a pokol”: újabb Monet-festményt rongáltak meg a klímaaktivisták
2024. május 31., péntek

Végzős diákjainak keringő táncával tovább élteti az udvari bálok hagyományát a kolozsvári iskola (VIDEÓ)

Diákok, tanárok, szülők és nagyszülők egyaránt megható és felemelő pillanatokat élhettek át néhány napja a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 12. alkalommal szervezett maturandusz szalagavató udvari bálján.

Végzős diákjainak keringő táncával tovább élteti az udvari bálok hagyományát a kolozsvári iskola (VIDEÓ)