Vizsgálódik a „csalásbizottság” a 2009-es elnökválasztás ügyében

Balogh Levente 2017. május 22., 17:47

Dan Andronic újságíró meghallgatásával kezdte el munkáját a 2009-es elnökválasztáson elkövetett esetleges rendellenességeket vizsgáló bizottság. A testület RMDSZ-es tagja szkeptikus a várható eredményt illetően.

Antal István János bizottsági tag szerint az ártatlanság vélelméből indulnak ki (archív felvétel) Fotó: RMDSZ

Az ügy kirobbantója, Dan Andronic újságíró meghallgatásával kezdte meg hétfőn munkáját az a parlamenti bizottság, amelynek feladata a 2009-es államfőválasztáson állítólag elkövetett csalások felderítése. A meghallgatás előtt közölte: több információval szolgál a bizottságnak, mint amit az Evenimentul Zilei című lapban megírt.

„A cél nagyra törő nyolc év elteltével.

Én nem választási csalásról beszéltem,

hanem arról, hogy Kövesi legfőbb ügyész és George Maior, valamint Florian Coldea (a Román Hírszerző Szolgálat akkori igazgatója és igazgató-helyettese – szerk. megj.) Gabriel Oprea házában voltak" – mondta Andronic.

A meghallgatás után azt közölte, akkor említette meg az Opreánál a választások estéjén lezajlott vacsorát, amikor azt relevánsnak találta, és hozzátette: nem tűnik úgy, hogy az ott jelen levő személyek törvénytelenséget követtek volna el. Andronic a meghallgatáson arról beszélt: gyanúja szerint az azóta korrupcióval meggyanúsított, és Belgrádban kiadatását váró korábbi szociáldemokrata párti (PSD) képviselő, Sebastian Ghiţă tájékoztatta a hírszerzést arról, hogy a szociáldemokraták a táblabírósági határozat késleltetésével

akadályozni próbálták az elnökválasztás eredményének hitelesítését.

A testület Andronic után Marian Muhuleţet, az Állandó Válsztási Hatóság alelnökét is meghallgatta, de mára újra beidézték Octavian Opriș, a hatóság akkori elnöke, valamint Mircea Geoană volt PSD-elnök és Viorel Hrebenciuc korábbi PSD-s politikus társaságában.

Antal István János: sok minden nem derül ki

A bizottság első „munkanapját" követően Antal István János, a testület RMDSZ-es tagja a Krónikának

szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy sikerül-e majd bármilyen érdemi eredményre jutniuk.

Kifejtette: akárcsak a bírósági eljárások során, ebben az esetben is az ártatlanság vélelméből indulnak ki, vagyis amíg be nem bizonyosodik, hogy valóban törvénytelenség történt, addig ennek az ellenkezőjéből indulnak ki, és amíg mindenkit ki nem hallgattak, és meg nem születik a végső jelentés, addig nem kommentálják az ügyet.

Az én magánvéleményem ugyanakkor az, hogy sokat nem fogunk megtudni"

– jelentette ki Antal. A képviselő Andronic hétfői meghallgatása kapcsán elmondta: annak ellenére, hogy a lavinát cikkével ő indította el, elzárkózott a konkrétumok előtárásától.

„Egyszerűbb lenne minden, ha meglennének a szavazólapok, és össze lehetne vetni őket a jegyzőkönyvekkel. De a szavazólapokat a törvény értelmében megsemmisítették, így mi most a választási hatóság tagjainak már csak olyan részinformációkra vonatkozó kérdéseket tudunk feltenni, hogy melyik cég végezte a szavazólapok megsemmisítését, és milyen szerződés alapján" – foglalta össze a helyzetet.

És akkor mi van?"

– válaszolt Antal István János arra a kérdésünkre: mi történik, ha végül mégis arra a megállapításra jutnak, hogy csalás történt. „A választások érvénytelenítésére még nem volt precedens, legfeljebb valami távoli, egzotikus országban történhetett ilyen valaha. Vannak illetékes állami hatóságok, amelyek majd eldöntik, mi a teendő, ha erre a következtetésre jutunk" – ecsetelte Antal István János, aki azonban ismét arról beszélt: szerinte sok érdemi információ nem derül ki a bizottsági meghallgatások során.

Fifor: „érdekes” beszélgetés volt

A meghallgatást követően Mihai Fifor, a bizottság elnöke arról beszélt:

komoly bizottságról van szó, amely mindent megtesz a kitűzött céljai elérése érdekében.

Elmondta, mintegy két órán keresztül hallgatták ki Andronicot, és érdekesnek nevezte a beszélgetést. Hozzátette, előfordulhat, hogy még egyszer behívják, mivel még nagyon sok a homályos elem a nyilatkozataiban. Azt is elmondta: minden érintettet be akarnak hívni meghallgatásra, lehetőleg még a parlamenti ülésszak vége előtt. A testület előtt minden állami tisztségviselő köteles megjelenni, vagy írásban nyilatkozni.

Mint arról beszámoltunk, a választási csalással kapcsolatos vádakat Octavian Andronic újságíró vetette fel, aki 2009-ben a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt.

Andronic az Evenimentul Zilei című napilapban közölt cikkében azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

Andronic szerint Oprea hívta meg őt a lakásába, ahol a többiek már ott voltak, és várták a választási eredményeket. Mint ismeretes, akkor Băsescu csupán hajszállal verte meg a PSD jelöltjét, Mircea Geoanát, és fölmerült, hogy manipulálták a választási eredményeket előbbi érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat