Johannis gratulált Gentiloninak a migrációs nyomás visszaszorításához

MTI 2018. április 19., 16:44

Klaus Johannis államfő gratulált csütörtökön Bukarestben Paolo Gentiloni olasz kormányfőnek, hogy az olasz hatóságok az utóbbi időben jelentős mértékben csökkentették a migrációs áramlat nyomását a Földközi tengeren. A román elnök az európai külső határok védelmének erősítésének szükségességét is hangsúlyozta.

Fotó: Presidency.ro

Johannis csütörtökön hivatalában fogadta az olasz miniszterelnököt, akivel egyebek mellett az Európai Uniót érintő közös kihívásokról egyeztetett. Johannis elmondta:

az olasz kormány bölcs politikája eredményes volt az utóbbi időszakban a migráció kezelése tekintetében, de rámutatott: tudatában vannak annak, hogy további kihívások elé néz Európa, és ezért közös megoldásra van szükség a migráció ellenőrzésére.

Gentiloni elmondta, hogy Olaszország jelentős erőfeszítést tett, de további közös európai cselekvésre van szükség a migráció kezelése érdekében. Úgy vélte, a jelenség semmiképpen nem átmeneti jellegű, hanem több évre, akár évtizedre is kihívást fog jelenteni, ezért azt kell elérni, hogy ne legyen a migráció a bizonytalanság és a félelem forrása, hanem ellenőrzött, a gazdaság fejlődését ösztönző tényező.

A felek megbeszélésén szó volt még a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusról, amellyel kapcsolatosan a tárgyalások a jövő év első felére is kiterjednek, amikor Románia fogja betölteni az EU soros elnökségét.

A román elnök és az olasz kormányfő találkozóját követően elhangzott az is, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai kiválóak, a két ország kereskedelmi kapcsolatainak volumene eléri a 14 milliárd eurót, Olaszország Románia második legfontosabb kereskedelmi partnere. Olaszországban a románok alkotják a legnépesebb kisebbséget, számuk eléri az 1,3 milliót az olasz hatóságok statisztikája szerint.

Johannis elégedetten nyugtázta, hogy ez a közösség jól beintegrálódott az olasz társadalomba.

Gentiloni úgy fogalmazott, hogy a románok integráltsága Olaszországban elfogadható szintű. Korábban a két ország között éles diplomáciai konfliktus alakult ki azt köbvetően, hogy román bevándorlók Olaszországban bűncselekményeket követtek el.

Gentiloni Viorica Dăncilă román miniszterelnökkel is találkozott. A felek megállapodtak, hogy folytatni fogják a közeljövőben az együttes kormányülések gyakorlatát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat