Felmentette a bíróság a korrupció miatt alapfokon öt év börtönre ítélt Cristian David volt belügyminisztert

MTI 2019. június 25., 17:42

Jogerősen felmentette kedden a román legfelsőbb bíróság Cristian David volt belügyminisztert, akit első fokon még öt év szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt.

Futószalagon hozza a felmentő ítéleteket a korrupciós ügyekben a legfelsőbb bíróság. Cristian Davidról is kiderült, hogy ártatlan.

A volt tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség, hogy kenőpénzt fogadott el. Ezt a vádpontot már az első fokon lefolytatott perben ejtették, és átminősítették a bűncselekményt befolyással való üzérkedéssé. David első fokon 2017 decemberében öt év börtönbüntetést kapott ezért a vádpontért.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa azonban kedden úgy ítélte meg, hogy a befolyással való üzérkedés sem bizonyítható.

A volt miniszter egykori kabinetfőnökét is felmentette a bíróság, akit első fokon még szintén börtönbüntetésre ítéltek.

A volt tárcavezetőt eredetileg azzal vádolták, hogy 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el 2007 és 2008 folyamán.

Az akkor hivatalban levő tárcavezető a vádhatóság szerint megígérte egy magánszemélynek, hogy közbenjár telek-visszaszolgáltatási ügye érdekében a Buzău megyei prefektusnál a kenőpénzért cserében, amelyet a vádirat szerint a belügyminisztérium épületében vett át. Az ügyészek szerint a restitúció meg is történt 2007 őszén.

A Buzău megyei prefektus is a vádlottak között volt, őt már első fokon felmentették, akárcsak másodfokon.

David a jelenleg ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa volt, a belügyminiszteri tisztséget 2007 és 2008 között töltötte be Călin Popescu Tăriceanu kormányában.

Júniusban a legfelsőbb bíróság más magas rangú volt vezetők esetében is felmentő ítéletet hozott. Így határozott például George Scutaru esetében, aki Klaus Johannis államelnök tanácsadója volt. Ugyanebben az ügyben Dan Motreanut, a parlament képviselőházának volt alelnökét is felmentették pénzmosás vádja alól.

A korrupcióellenes ügyészség azt állította, hogy a két politikus 2008-ban illegális pénzből finanszírozta választási kampányát, amit a vádhatóságnak végül nem sikerült bizonyítania.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat