Digitálisra kapcsolhat személyazonosságunk, miközben egyesek szabadságunk elvesztésével riogatnak

Digitálisra kapcsolhat személyazonosságunk, miközben egyesek szabadságunk elvesztésével riogatnak

Digitális világ. Sok időt megspórolhatunk az online ügyintézéssel

Fotó: Pixabay.com

Bevett gyakorlat nálunk, hogy néha szabadnapot veszünk ki csak azért, hogy bizonyos papírokat, hivatali ügyeket intézzünk. Ennek vethet véget a digitalizáció, mely európai uniós szintű prioritás, egyik eleme pedig a 2026-tól bevezetendő úgynevezett digitális tárca, egy online, mobiltelefonos azonosító és hitelesítő rendszer. Bár a kezdeményezők hangsúlyozzák, használata nem lesz kötelező, magyar és román szélsőségesek is szabadságunk teljes elvesztésével riogatnak.

Páva Adorján

2024. április 10., 19:012024. április 10., 19:01

Immár az EU Tanácsa is elfogadta az új európai digitális személyazonossági keretet, mely megbízható és biztonságos digitális személyazonosságot kíván biztosítani valamennyi uniós állampolgár számára az úgynevezett digitális tárca (eID) bevezetése révén. Az egyes tagállamok nemzeti kormányának szakminisztereit tömörítő testület március végén bólintott rá az Európai Parlament által is elfogadott rendelet-felülvizsgálatra, mely Európában egyértelmű paradigmaváltást jelent a digitális személyazonosság, az „e-világ” tekintetében.

Célja annak biztosítása, hogy a polgárok és a vállalkozások Európa-szerte egyetemes hozzáféréssel rendelkezzenek a biztonságos és megbízható elektronikus azonosításhoz és hitelesítéshez – olvasható az EU Tanácsának közleményében. Az új jogszabály értelmében a tagállamok olyan digitális tárcákat kínálnak majd a polgárok és a vállalkozások számára, amelyek képesek összekapcsolni a nemzeti digitális személyazonosságot más igazoló okmányokkal (pl. vezetői engedély, oklevelek, bankszámla).

A polgárok a mobiltelefonjukat használva, egyszerűen igazolhatják majd személyazonosságukat, és digitális tárcájukból elektronikus dokumentumokat oszthatnak meg.

Az új európai digitális személyiadat-tárcák minden polgár számára lehetővé teszik majd, hogy – Unió-szerte elismert – nemzeti digitális azonosítójuk segítségével hozzáférhessenek online szolgáltatásokhoz, méghozzá anélkül, hogy egyéni azonosítási módszereket kellene alkalmazniuk, illetve hogy szükségtelenül meg kellene osztaniuk személyes adataikat. A felhasználók általi ellenőrzés szavatolja, hogy csak a szükséges információk kerüljenek megosztásra.

A rendelet szerint 2026-ig minden tagállamnak digitális személyiadat-tárcát kell elérhetővé tennie polgárai számára, és a felülvizsgált rendeletnek megfelelően el kell fogadnia a más tagállamokból származó európai digitális személyiadat-tárcákat. Ugyanakkor

megfelelő biztosítékokat vezetnek be annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megkülönböztetés minden olyan személlyel szemben, aki úgy dönt, hogy nem használja a tárcát, amely mindig önkéntes marad

– hangsúlyozzák a közleményben. A felülvizsgált rendelet az EU Hivatalos Lapjában történő kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. A rendeletet 2026-ig kell teljes körűen végrehajtani.

„Az európai digitális személyazonosságról szóló rendelet elfogadása mérföldkövet jelent társadalmunk digitális átalakulásában. Azáltal, hogy a polgárokat helyezi a középpontba, hozzájárul az online közszolgáltatásokhoz való hozzáférés jelentős mértékű javításához és egyszerűsítéséhez. Nem szabad, hogy a polgárok viseljék a bonyolult adminisztratív és intézményi eljárások terhét” – nyilatkozta Mathieu Michel, a digitalizálásért, a közigazgatás egyszerűsítéséért, a magánélet védelméért és az épületek kezeléséért felelős belga államtitkár.

Galéria

A szélsőségesek megfigyelési lehetőséget, szabadságvesztést látnak bele az intézkedésbe

Fotó: Pixabay.com

Merthogy az intézkedés számos területen megkönnyítheti az ügyintézést nemcsak uniós, hanem belföldi viszonylatban is. Az Európai Parlament korábbi tájékoztatása szerint például a következőkre használható fel:

  • közszolgáltatások igénybevétele, mint például születési anyakönyvi kivonatok, orvosi igazolások kérése, lakcímváltozás bejelentése
  • bankszámla nyitása
  • adóbevallások benyújtása
  • jelentkezés egyetemre, otthon vagy egy másik tagállamban
  • Európában bárhol felhasználható orvosi recept tárolása
  • életkor igazolása
  • autóbérlés digitális jogosítvánnyal
  • bejelentkezés egy szállodába

Egyébként az EP 335 igen, 190 nem szavazattal és 31 tartózkodással fogadta el a módosításokat. Az Európai Bizottság 2021-ben tett javaslatot a meglévő rendeletek módosítására annak érdekében, hogy 2030-ra a polgárok legalább 80%-a a digitális személyazonosítót használva hozzáférjen a kulcsfontosságú közszolgáltatásokhoz az EU határain belül. A korábbi jogszabályok előírta a tagállamoknak, hogy hozzanak létre nemzeti elektronikus azonosítási rendszereket, amelyek megfelelnek bizonyos műszaki és biztonsági előírásoknak. Ezek a nemzeti rendszerek ezután összekapcsolódnak, lehetővé téve a polgárok számára, hogy nemzeti elektronikus személyazonosító igazolványukkal hozzáférjenek az online szolgáltatásokhoz más tagállamokban is.

Például Magyarország élen jár e tekintetben: a budapesti kormány már elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot,

amely megteremti azt az „egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó” digitális környezetet, amely jelentősen egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.

A törvénytervezet tavaly novemberi előterjesztésekor Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a törvényjavaslat nyomán jelentősen könnyebbé válik a magyarok élete. A kormány célja az, hogy az emberek minél több ügyet tudjanak elintézni digitális eszközön, amellyel időt spórolnak meg – mondta. Arra is kitért: az EU-ban is elfogadják az új digitális tárca létrehozását előíró irányelvet, így a törvénnyel Magyarország fogadhatja el elsőként az abban foglaltakat. Ugyanakkor Dömötör is hangsúlyozta: nem lesz kötelező az új alkalmazás használata, mindenki szabadon dönthet róla, hogy szeretné-e igénybe venni, és bármikor dönthet úgy, hogy megszünteti a profilt.

Ez természetesen nem zavarja a szélsőséges pártokat abban, hogy – az emberek újtól való tartózkodását, idegenkedését, félelmét kihasználva – riogatni kezdje a népet, mondván: oda minden szabadságunk. Például a budapesti parlamenti vitán Dúró Dóra (Mi Hazánk) megállapította: egy globalista diktatúra kiépítése zajlik a világban, miközben Magyarországon az alapvető emberi jognak számító készpénzhasználat korlátozása fenyeget. A nemzeti szuverenitás védelme mellett az egyének szabadságát is fontos lenne tiszteletben tartani, és megvédeni a digitális óriáscégektől is – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: üdvös lenne a bürokráciát csökkenteni, de ezzel a javaslattal inkább az emberek szabadsága fog csökkenni.

Galéria

Romániában nehézkesen köszönt be az „e-világ”

Fotó: Facebook/Lucian Bode

Ez a hozzáállás természetesen nem csupán a magyarországi szélsőségesekre jellemző: ugyanez olvasható ki például a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vonatkozó üzenetéből is. Claudiu Târziu szenátor, az AUR vezetőtanácsának elnöke szerint „egy szavazatra állunk szabadságunk teljes elvesztésétől”. „Az EU csúcsvezetésének globalistái kezet ráztak, hogy a digitális identitás és az ún. digitális tárca elfogadására kötelezzenek.

Idézet
Ez az ördögi eszköz végeredményben minden adatot tartalmaz majd valamennyiünkről, még a pénzünket is ellenőrzés alatt tartja, amit digitalizálnak”

– hangzott a dörgedelmes reakció.

Mindez olyan körülmények között, hogy Romániában köztudottan nagy a lemaradás a digitalizálás terén: nehézkesen teremtik meg a lehetőségeket a polgárok számára, hogy online intézzék hivatali ügyeiket, sokan pedig eleve ódzkodnak tőle, egyáltalán az internetes világtól. Egyes felmérések szerint 10 romániaiból 7 azt nyilatkozta, minden évben elpazarol legalább egy szabadnapot arra, hogy papírjait, ügyes-bajos dolgait intézze, sorban állva a hivatalokban. Ez is az ország kétarcúságát bizonyítja, hiszen köztudott, hogy Romániában kiváló az internet minősége, és európai szinten élen áll az ezer főre jutó információtechnológiai szakemberek száma tekintetében.

Nemrég számoltunk be arról is: miközben Románia gyakorlatilag lemondott róla, hogy újabb hivatalos céldátumot vállaljon a közös uniós fizetőeszköz bevezetésére, az Európai Központi Bank elkezdte az előkészületeket a digitális euró bevezetésére. Az egyelőre 20 tagállamot érintő újítás biztonságosabb és gyorsabb pénzügyi tranzakciókat tenne lehetővé ingyen, garantált értéken, internetes kapcsolat nélkül is. Bár az összeesküvés-elméleteket gyártók azt hangoztatják, a „bankárok által irányított világ” el akarja tüntetni a készpénzt, hogy még többet tudjanak meg rólunk, az illetékesek teljes adatvédelmet, anonimitást ígérnek. Érdekesség, hogy Romániában – ahol amúgy szintén létezik egy digitális lej projekt – éppen a készpénzfizetéses „anonimitás” leple alatt véghez vitt adócsalások visszaszorítását tervezik.

korábban írtuk

Románia a távolból lesheti, ahogyan mások már a digitális euró bevezetésére készülnek
Románia a távolból lesheti, ahogyan mások már a digitális euró bevezetésére készülnek

Miközben Románia már arról is lemondott, hogy újabb hivatalos céldátumot vállaljon a közös uniós fizetőeszköz bevezetésére, az Európai Központi Bank elkezdi az előkészületeket a digitális euró bevezetésére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Winkler Gyula szerint a digitalizáció lehet a kulcs ahhoz, hogy a romániai választások ne Caragiale világát idézzék

Folytatni kell a digitalizálást Romániában, beleértve a szavazatok feldolgozásának módját is, mivel az eljárás lassú és kellemetlen helyzeteket teremt – jelentette ki szerdai dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula.

Winkler Gyula szerint a digitalizáció lehet a kulcs ahhoz, hogy a romániai választások ne Caragiale világát idézzék
2024. június 12., szerda

Iohannis Martin Schulz volt EP-elnökkel tárgyalt az aktuális geopolitikai helyzetről

Klaus Iohannis államfő szerdán a Cotroceni-palotában fogadta a Friedrich-Ebert Alapítvány elnökét, Martin Schulzot, aki korábban az Európai Parlament elnöki tisztségét is betöltötte.

Iohannis Martin Schulz volt EP-elnökkel tárgyalt az aktuális geopolitikai helyzetről
2024. június 12., szerda

Ciolacu: az új közalkalmazotti bértörvény valószínűleg a jövő év második felében lép majd hatályba

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán kijelentette, hogy módosulni fog a költségvetési hiány kiszámításának módja.

Ciolacu: az új közalkalmazotti bértörvény valószínűleg a jövő év második felében lép majd hatályba
2024. június 12., szerda

Bukaresti csendőrség: Şoşoacă állításával ellentétben a rendfenntartó erők nem léptek fel erőszakosan ellene

A fővárosi csendőrség szerdán közölte, hogy a rendfenntartó erők egyetlen pillanatig sem erőszakoskodtak vagy használták szolgálati felszerelésüket Diana Şoşoacă szenátorral szemben..

Bukaresti csendőrség: Şoşoacă állításával ellentétben a rendfenntartó erők nem léptek fel erőszakosan ellene
2024. június 12., szerda

Lesújtó adatok: Romániában fenyegeti a legnagyobb arányban az elszegényedés veszélye a polgárokat az EU-ban

A romániai lakosok 32 százalékát fenyegette tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye; ez messze a legmagasabb arány az uniós tagállamok között – derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből.

Lesújtó adatok: Romániában fenyegeti a legnagyobb arányban az elszegényedés veszélye a polgárokat az EU-ban
2024. június 12., szerda

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban

Az eMAG Csoport bejelentette a 2021-ben elindított, hároméves beruházási terv mérlegét. Az e-kereskedelmi logisztikába, technológiába és vállalkozói szellembe való befektetésekkel jellemezhető három év végén az eMAG Csoport megszilárdította jelenlétét.

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban
2024. június 12., szerda

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint

A vehemens cáfolatok ellenére megtörténhet, hogy mégis Mircea Geoană, a NATO jelenlegi, de hamarosan leköszönő főtitkár-helyettese lesz a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje.

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint
2024. június 12., szerda

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében

Vádat emelt a legfőbb ügyészség annak a crevediai autógát-töltőállomást üzemeltető cégnek a két tulajdonosa ellen, ahol tavaly nyáron hat ember halálát okozó robbanás történt.

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében
2024. június 12., szerda

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét.

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét
2024. június 11., kedd

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben

Holtan talált a rendőrség a Brăila megyei Mircea Vodă településen egy párt, egy 50 éves férfit és egy 44 éves nőt. A holttesteken külsérelmi nyomok vannak – közölte kedden a Brăila megyei rendőrség.

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben