Bukaresti egyeztetés: Románia és Horvátország támogatja az EU bővítésének folytatását

Hírösszefoglaló 2018. május 18., 13:17 utolsó módosítás: 2018. május 18., 13:22

Románia és Horvátország támogatja az Európai Unió bővítésének folytatását – egyebek mellett erről beszélt Viorica Dăncilă román miniszterelnök horvát kollégájával pénteken Bukarestben.

Fotó: Gov.ro

A bukaresti kabinet által kiadott közlemény szerint Dăncilă és Andrej Plenkovic is fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán térségének biztonságát és jelezték: határozottan támogatják az EU bővítésének folytatását, illetve fontosnak tartják, hogy az unió bővítési politikája hiteles maradjon a tagjelölt országokkal szemben.

A találkozó alkalmából a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a védelmi és biztonsági kétoldalú együttműködés erősítéséről. Mindkét fél jelezte, hogy érdekeltek egy román–horvát együttes kormányülés megszervezésében – számolt be az MTI.

Plenkovic örömmel állapította meg, hogy tavaly a két ország kereskedelmi forgalma 25 százalékkal, 310 millió euróra nőtt az előző évhez mérten és reményét fejezte ki, hogy tovább fog nőni.

Áttekintették az Európa jövőjével kapcsolatos kihívásokat, a két kormányfő megállapította, hogy országaik álláspontja azonos, hiszen mind Románia, mind Horvátország az EU egységének és kohéziójának erősítésében érdekelt. Fontosnak nevezték a Duna kereskedelmi potenciáljának növelésére irányuló európai uniós terveket is.

A horvát kormányfő az Agerpres szerint

említést tett a romániai horvát kisebbségről is, amely az egyik legrégebbi külhoni közössége az országnak, 600 éve élnek a mai Románia területén. Köszönetet mondott azért, hogy Románia parlamentjében külön képviselő jeleníti meg a nemzeti kisebbségek érdekeit,

és kifejtette: hazája is mindent megtesz az Isztriai-félszigeten élő, kulturális többletértéket hordozó román közösség érdekében, a többi 22 horvátországi nemzeti kisebbséggel együtt.

A két ország közös érdeke a schengeni övezethez való csatlakozás, amely érdekében jelentős előrelépések történtek – tette még hozzá a horvát kormányfő, aki meghívta Viorica Dăncilă román miniszterelnököt egy horvátországi látogatásra.

Andrej Plenkovicot Klaus Johannis államelnök is fogadta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat