Pataky István

Pataky István

Zavar a rendszerben

2022. november 10., 11:54

2022. november 10., 11:54

Mindent elsöprő republikánus győzelem nélkül is világos üzenetet kapott a szavazóktól Joe Biden az amerikai félidős választásokon: 2024-es elnökválasztási indulására nincs különösebb igény.

A kérdés mostantól kezdve az, hogy mekkora zavar alakul ki az Egyesült Államokban a jobboldali előretörést hozó megméretés után, és a könnyen támadható Donald Trump mellett kik sorakozhatnak még fel a konzervatív oldalon a két év múlva esedékes csata startvonalán. Most az amerikaiak elsősorban a magas infláció miatt voltak dühösek a Biden-kormányzatra, de büntető szavazatuk befolyással lesz az amerikai politika minden szegletére. Nagy valószínűséggel az ukrajnai háborúhoz való viszonyulásra is.

Bár sokan még mindig tagadják, az államvezetők egy része pedig nyilvánosan nem szívesen beszél róla, a politika és a gazdaság világában lassan közhely, hogy a globalista szemlélet, s tán a globalizmus is válságban van. Egyre több ország mozdul el a saját érdekeinek mindenek felé helyezése irányába. Vannak kormányok, amelyek ezt nyíltan vállalják, mások kimondatlanul teszik ugyanazt, mert nem találnak hatékonyabb választ, megoldási lehetőséget az elszegényedésre, a válságra. Részben a háború miatt a szemünk előtt, pillanatok alatt oszlanak szét az eddig érinthetetlennek tartott globális gazdasági folyamatok. Miközben az emberek túlnyomó többségét a veszélybe került megélhetés érdekli. Csak és kizárólag. Ehhez képest Ukrajna hogyléte, területének mérete, vagy a háborút kezdeményező Putyin megleckéztetése huszadrangú kérdés számukra.

Hazai tájakra térve, az utóbbi időben egyre több felmérés ad pontos helyzetképet a romániaiak hangulatáról. A dolgok rossz irányba mennek, a bizalom már a NATO és az EU, de az Egyesült Államok iránt is csökken, mielőbb véget kellene vetni az ukrajnai háborúnak, az ország érdekeit szem előtt tartó, szuverenista kormánypolitikára lenne szükség. Röviden ez a közhangulat köszön vissza a közvélemény-kutatások adataiból, amelyeket lehet kétségbe vonni, csak nem érdemes. A hiteles alternatívát felmutatni képtelen ellenzék miatt is elkényelmesedett „nagykoalíció” nem reagál a felszín alatt fortyogó indulatokra, az uniós pénzek révén felvázolt fejlesztési tervek bűvöletében kissé elrugaszkodott a valóságtól.

A problémát a maga módján érzékelni véli a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták összeborulását keresztapaként felügyelő Klaus Iohannis. Az államfő nemzetbiztonsági tanácsadójával üzent a pártoknak. Constantin Ionescu egy bukaresti konferencián a sokatmondó felmérések apropóján azt mondta: hiányolja a patrióta üzeneteket a nagy román pártok retorikájából. „Egészen biztos vagyok abban, ha egy európait megkérdezünk a hovatartozásáról, elsőre nem az lesz a válasz, hogy európai. A nemzetiségét fogja közölni: magyar, román, lengyel, cseh vagy akármi más. Ezután fog csak európai hovatartozásáról beszélni, és ez teljesen természetes” – érvelt Iohannis tanácsadója. Valljuk be, nem ilyen kijelentésekhez szoktunk az elmúlt években a román elnök környezetéből.

Az Egyesült Államokban a félidős választások okoztak zavart a rendszerben, nálunk néhány felmérés és a kiszámíthatatlanság okozott stresszt a hatalmon lévőkön. Nem világos ugyanis, hogy milyen irányt vesz a washingtoni, berlini, párizsi, római politika. Elillannak a stabil és kényelmes külföldi igazodási pontok. Önálló, nemzeti érdekekre alapuló stratégiaépítésre pedig alkalmatlan ez a bukaresti politikai elit. Jöhetnek hát a patrióta üzenetek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Fegyverrel a külhoni románok védelmében?

Ha minden rosszul megy, nem csupán Oroszországgal, de akár még a szomszédaival is konfliktusba kerülhet Románia azon törvénymódosítás nyomán, amely szerint Bukarest akár katonai erővel is megvédheti az ország határain kívül élő román állampolgárokat.

Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

A demográfiai szakemberek kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra dőlnek meg a negatív rekordok. Az ország jövője azonban nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Balogh Levente

Balogh Levente

A TikTok-AUR-generáció

Nem a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem a TikTok közösségi alkalmazás a felelős azért, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb párt az AUR – legalábbis maguk a fősodratú pártok ezt szeretnék elhitetni a nyilvánossággal.

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.