Páva Adorján

2018. február 21., 23:08

Ünneprontók március 15-éje

Igazán ritkaságszámba menő, üdítően ható pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint a Marosvásárhely melletti község önkormányzata közpénzből támogassa a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: a tanácsban többséget alkotó RMDSZ ellenkezése miatt.

A kezdeményezésnek így valóban egyedi, a helyi érdekeltséget messze meghaladó, magának országos visszhangot méltán „kivívó” végkimenetele lett. Csupán annyi a „bibi”, hogy ilyen körülmények között már nem az erdélyi magyarság képviselői, a magyar–román megbékélés, a kölcsönös tisztelet, a normalitás szószólói dicsekedhetnek a koronkai példával, hanem éppen ellenkezőleg: immár vad nacionalista többségi politikusok és médiaszörnyszülöttek bármikor bedobhatják a mérgezett köztudatba azt, hogy még a magyarok sem akarják megülni a saját ünnepüket, akkor hát képviselőik minek is pattognak annyit a parlamentben?!

A 13 fős koronkai tanács 8 RMDSZ-es képviselője közül hárman tartózkodtak, öten pedig a március 15-ei ünnepi rendezvények támogatása ellen voksoltak a február 19-ei ülésen, így nem bizonyult elegendőnek az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselőjének, a PNL két, illetve a PSD és az UNPR egy-egy tanácsosának igen szavazata.

Mint kiderült: mindössze 500 lejes finanszírozásról lett volna szó, amelyből meleg teát és kalácsot osztogattak volna az ünnepi rendezvényen. De hát Maros megye egyik leggazdagabb önkormányzatának RMDSZ-es többsége nem is azzal próbált, mert érvelni, hogy „fontosabb” dolgokra is elkél a pénz: Takács Szabolcs polgármester vezérletével azzal magyarázkodtak, hogy a parlamentben is elutasították március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását.

Talán nem is érdemes szót fecsérelni arra, ez az „érv” mennyire szembemegy még a bukaresti magyar érdekképviselet hozzáállásával is, amely szerint bár most „jegelni” kell március 15. ügyét a parlamentben (a centenárium évében könnyen szítható magyarellenesség miatt), de az RMDSZ továbbra is kitart mellette, és „nem enged belőle”.

A koronkai esetre egyszerűen nincs vállalható magyarázat, és messziről is látszik, hogy kiváltó oka a totális politikai vakság, butaság, bunkóság. A helyi RMDSZ hangadói ugyanis a jelek szerint annyira utálják a nem közülük valót – legyen az román vagy néppártos tanácsos –, hogy inkább lejáratják magukat ország-világ előtt, mintsem megszavazzanak egy, az „ellenség” soraiból érkező kezdeményezést.

Decemberben azt hittük, Koronkán olyasvalamire készülnek, ami Erdély-szerte jó példát mutathat minden egyes magyarlakta település számára a centenárium évében. Éppen ezért az ellentámadás nemcsak az RMDSZ-tanácsosok szégyene, hanem sajnos azoké is, akik manapság még képesek pozitívan gondolkodni, és hisznek a közéleti normalitás meghonosodásában, elterjedésében. Takács Szabolcsék mindezt felháborító módon hátba támadták, éppen akkor, amikor Koronka minden elismerés kapujában állt. Talán erre mondják azt, hogy valakik végérvényesen eljátszották a bizalmat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...