Pataky István

2019. július 31., 07:44

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire. Azokban az években, amikor kiemelten kezelte az eseményt, szinte kizárólag azokat a kijelentéseket, félmondatokat idézte egy-egy felszólalótól – legtöbbször természetesen Orbán Viktortól –, amelyek néhány jelző kíséretében azt a képet tették teljessé a táborról, a magyar miniszterelnökről, amit Bukarestben már jó előre megfestettek.

Most a caracali kettős gyilkosság amúgy is „mindent vitt”. Talán csak Erdély elcsatolásának a bejelentése tudta volna elcsavarni a médiamogulok hírtelevízióinak a figyelmét két diáklány horrorshow-vá alakított tragédiájáról. De revízióról még a sörök által erősen befolyásolt éjjeli beszélgetéseken is alig esett szó. A harmincéves szabadegyetem kerekasztalain elhangzott vélemények között túlnyomó többségben voltak a pragmatikus megközelítések, a megoldáskeresések. A sérelmek felsorolásának kötelező momentumai elsikkadtak a jövőre vonatkozó elképzelések, meglátások mellett.

Szubjektív dolog kiemelni néhány üzenetet egy ötnapos, szerteágazó tematikájú vitasorozatból, a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltások felidézésén túl, a közép-európai együttműködést és a gazdasági felemelkedést segítő megoldások előtérbe helyezése mégis érezhetően behálózta, keretet adott a mostani Tusványosnak. Minden egyes külpolitikai tematikájú beszélgetés visszatérő eleme volt a térségbeli összefogás szükségességének kihangsúlyozása. A működő visegrádi egység egy olyan példa, amely lazább formában egész Közép-Kelet-Európára kiterjeszthető. Orbán Viktor kifejezetten dicsérő szavai a vezető román politikusokról újdonságot jelenthettek azoknak, akik csak a mindenkit porig alázó, hazugságokkal, manipulációkkal operáló bukaresti médiából tájékozódnak a politikai életről. Mert ha a valóban kaotikus romániai belpolitikai helyzet miatt a magyar–román csúcsra még várni is kell, a korántsem taktikázó udvariasságáról híres magyar kormányfő szavaiból kiderült: Brüsszelben olykor jó partnerekre lehet találni a románokban.

Sok és nagy érdeklődés mellett zajlottak a gazdasági tematikájú beszélgetések. Hogyan tudnak együttműködni a fiatal erdélyi vállalkozók, miként lehet segíteni az új üzletbe vágókat, mit tehetnek az önkormányzatok az elvándorlás megakadályozásáért vagy a külföldre távozottak hazacsábításáért? Mit jelent valójában a Magyarországról érkező támogatás Erdély magyar gazdálkodóinak? Mitől és hogyan tud sikeres lenni gazdaságilag egy régió? Ezek a kérdések, s az erre adott, olykor meglepően lényegretörő válaszok új színt jelentettek a tusnádfürdői szabadagyetemen. Az egyre fogyatkozó szavazatokért harcba szálló erdélyi magyar politikusoknak ezekből a témákból kellene meríteniük, amikor stratégiát alkotnak. Ehhez nem taktikai zsenialitásukkal kérkedő kampányguruk kellenek, hanem folyamatos kapcsolattartás a jobb életre vágyó közösséggel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Vélemény
Balogh Levente: Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, ...

Rostás Szabolcs: A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A ...

Balogh Levente: PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres ...