Rostás Szabolcs

2019. szeptember 02., 09:51

Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban használt szlogennek, most azonban nem mehetünk el szó nélkül az RMDSZ által kiválasztott mellett.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a „Respekt mindenkinek” jelszóval vág neki a novemberi államfőválasztásnak, amivel kapcsolatban csak a kisebbik baj, hogy erősen hajaz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a májusi európai parlamenti megmérettetés előtt használt, „Románia több tiszteletet érdemel!” (România merită mai mult respect!) szlogenre. (Mondjuk nem hagyható figyelmen kívül, hogy a románok kevésbé tisztelték meg voksukkal az azóta zuhanórepülést vett kormánypártot). A nagyobbik bökkenő az, hogy a szabad anyanyelvhasználatért és annak bővítéséért folytatott több évtizedes küzdelem közepette idegen kifejezésre épül, ami nem a legjobb választás, még a többnyelvű hazai közeg „szókavarodása”, valamint annak ismeretében sem, hogy az üzenetet nemcsak a saját, hanem a román választóközönséghez is el kell juttatni.

De a formai kifogások helyett vizsgáljuk inkább a tartalmi lényeget. Nem vitás, hogy a magyarokat nem övezi az őket megillető tisztelet Romániában, ezt nap mint nap megtapasztalják a közösség tagjai, amikor magyar iskolát, az oktatási hálózat bővítését, az anyanyelvhasználat kiterjesztését követelik, netán kulturális, területi önrendelkezésre formálnak igényt. Egyértelmű, hogy folyamatosan meg kell próbálni leépíteni a nemzeti kisebbségről a többség szemében – nagyrészt hamis történelmi mítoszok, rájuk erőltetett politikai ideológiák alapján – összeállt képet, lerombolni az évtizedes, évszázados előítéleteket. E nélkül nehezen képzelhető el olyasfajta szerződés többség és kisebbség között, amelynek nyomán végre egyenrangú, nemzetalkotó polgároknak tekintik a magyarokat Romániában. Nagy kérdés azonban, hogy övezi-e jelenleg kellő tisztelet az RMDSZ-t a román társadalom körében a bizalmatlanság falának áttöréséhez. Hogy a szövetség szóhasználatával éljünk: van-e vajon megfelelő respektje az RMDSZ-nek a románok között? Sajnos az elmúlt évek tapasztalata erős kételkedésre ad okot, hiszen az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció elleni harc gyengítését célzó intézkedések terén élen járó balliberális kormányok támogatásával a románok jelentős része lesújtó véleménnyel van a magyar alakulattól, amelyet egyszerűen csak „magyar PSD”-ként emleget.

Nagyon sok tennivaló van tehát az RMDSZ megítélésének javítása terén, és erre az államfőválasztás nyilvánvalóan alkalmas pillanat. Ez viszont csak a választópolgároknak szánt körítés, a szövetség jelöltállításának valódi tétje abban áll, hogy „bemelegítésként” szolgáljon az erdélyi magyaroknak az igazi megmérettetések, a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások szempontjából. A tavaszi európai parlamenti választás során erősen rezgett a léc az alakulat számára a küszöb átlépése tekintetében, ami intő jelként szolgálhatott arra, hogy mindenképpen vissza kell szerezni az RMDSZ-től elpártolt választók legalább egy részét, ha venni akarják a jövő év választási akadályait. Az EMNP által felvetett „civil” jelöltre vonatkozó javaslat túl későn érkezett ahhoz, hogy az RMDSZ egyáltalán megfontolja, nagy a gyanúnk azonban, hogy a szövetség akkor sem karolja fel a kezdeményezést, ha egy hónappal korábban fogalmazódik meg.

A jelek szerint az RMDSZ számára lényegi kérdés volt az is, hogy a magyarok számára téttel nem különösebben bíró versenybe harmadszorra is a szövetségi elnököt küldje, holott talán ki lehetett volna próbálni mást is. Mondjuk a DNA friss „legyőzésével” többletnépszerűségre szert tett sepsiszentgyörgyi polgármestert, akinek több lehetősége lett volna megismertetni a románokkal a székelyföldi autonómiatörekvés lényegét. De ez már veszett fejsze nyele, a kampányt Kelemen Hunornak kell végigvinnie, és bizony számára sem tét nélküli a megmérettetés. A magyar választók jövő évi mozgósításának előkészítésén túlmenően ugyanis mégis csak hoznia kell legalább 300 ezer szavazatot (az öt évvel ezelőtti 330 ezerhez képest), ellenkező esetben a szereplése kudarc lenne. A magyar közösség számára megkövetelt tisztelet kivívásának sikeressége ennél is keményebb diónak ígérkezik, arról nem beszélve, hogy a magyarok önbecsülése is alapos erősítésre szorul.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. augusztus 30., péntek

Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói végre valami mást is láthatnak, hallhatnak, mint a caracali „rém” házában találtak elemzését és a rendőrt játszó műsorvezetők hisztérikus előadását.

Makkay József 2019. augusztus 29., csütörtök

Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján is jártam, akik agrárpályázatok és bankkölcsönök segítségével újították fel telephelyüket, gépparkjukat, de egyik esetben sem a pénz bizonyult a legnagyobb gondnak.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 27., kedd

Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós érvek vezettek a bukaresti balliberális koalíció felbomlásához, a 2016-os parlamenti választás előtt kötött politikai kényszerházasság már semmiképpen sem húzhatta tovább.

Kiss Judit 2019. augusztus 27., kedd

Kétségek tanévkezdés előtt

Ha jóhiszeműek vagyunk, kíváncsian várjuk, hoz-e, és ha igen, milyen pozitív változásokat hoz a küszöbön álló tanév. Ha pedig az elmúlt időszak történéseiből kiindulva a realitás talaján állunk, korántsem lehetünk felhőtlenül optimisták.

Pataky István 2019. augusztus 22., csütörtök

Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel és köszönetekkel halmozza el Orbán Viktort Sopronban. Mi folyik itt? Feje tetejére állt a világ? 

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Másodrangú állampolgárként Kolozsváron

Egyik ismerősöm mesélte, milyen kálvárián ment keresztül, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra jelentkezett. 

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Amikor miénk itt a tér

Hazatérnek az elvándoroltak, összesereglenek a kulturális programkavalkádra kíváncsiak, az újra meg újra megismétlődő találkozások, viszontlátások reményében megélénkül a gyalogosforgalom a belvárosi utcákon-tereken: ilyenek a magyarság évről évre ismétlődő ünnepei.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 19., hétfő

Önámítás, autópálya, helikopter

Leginkább egy önmagát és környezetét nagy ígéretekkel és vállalásokkal ámító, a konkrét tettekre azonban rest és tehetetlen családhoz hasonlít a fungáló bukaresti kormány.

Balogh Levente 2019. augusztus 16., péntek

Egy frusztrációkra épülő ország és hősei

Újabb, a magyar–román viszonyban és Közép-Európa történetében dicstelen szerepet játszó román személyiség érdemelte ki azt a kegyet, hogy szobra állhasson Erdélyben, konkrétan annak fővárosában.

Pataky István 2019. augusztus 15., csütörtök

Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia eddigi legszürkébb és legunalmasabb államfője újrázik ősszel.

Vélemény
Pataky István: Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói ...

Makkay József: Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján ...

Rostás Szabolcs: Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós ...