Molnár Judit

2017. augusztus 20., 23:04

Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító, kettős mércével mérő, a mindenkori valóságtól messzire rugaszkodó, de az igazmondó írástudókkal szemben szigorú szájkosár-politikát alkalmazó hatalom arra kényszerített, hogy élete utolsó éveit emigrációban élje le, és szülőföldjétől távol haljon meg.

Szomorú lenne most Iancu uraság, ha látná: száz évnél is több idő elteltével sem változott a román közélet. Viszont szórakozna is vígan, mikor kiderülne, még sincs éppen úgy, ahogy első ránézésre búsan megállapította: ma már ugyanis kitalálnak olyasmiket, amire ő akkortájt legföljebb, ha gondolni mert volna, de azonnal el is veti, hisz akkoriban még az abszurd csak a távoli zene volt.

Most viszont megtörtént: az ötletgazdát nem nevesítették – talán majd rendeznek e témában egy össznépi fejtörőversenyt, s a győztestől megvonják a győzelem havában a fizetést vagy a nyugdíjat, hadd menjen el a kedve az okoskodástól! Tény, hogy a törvényhozóknak járó rengeteg különjuttatás mellett, ezentúl a parlamentben dolgozó takarítónők, pincérek és sofőrök is különleges jövedelem­elbírálásban részesülnek.

Szinte hallom Caragiale hahotáját, és ahogy ismételgeti egyik kedvenc mondását: Curat murdar! Így van bizony, tiszta mocsok! Első megdöbbenésem múltával én is hangosan röhögtem, hisz ekkora butaság már egy babérkoszorút is megérdemel. Ha szerették volna leplezni ezt az újabb húzást, akkor azt mondják: a kiszolgáló személyzet. Csakhogy a kitaláló(k) előtt nagyon konkrét mocsokságok eltakarítása lebeghetett, valami nagy-nagy lakoma előtt, után vagy helyett, miközben a pincérek haptákban álltak, karjukon tálcákkal és várták, hogy a hölgyemények és uraságok méltóztassanak megengedni a kiszolgálásukat.

A sofőrök díjazásán pedig nincs is mit csodálkozni, hisz ők azok, akik uruk és parancsolójuk legintimebb ügyeiben és ügyleteiben is jártasak. Elszórtan már eddig is hallottunk jutalmazásaikról: igazgatók, államtitkárok, sőt talán még miniszterek is lettek a sokat tudó kocsivezetőkből. Ám úgy látszik, eljött a demokrácia ideje, és nemcsak egyes sofőröknek, hanem mindeniknek meg kell tömni a zsebét. A mi pénzükkel!

Szép dolog, valóban tiszta mocsok! Csak arra volnék kíváncsi, ha mindezt a kackiás bajszú hőscincér egy választás előtti kampánybulin is elmondja, hányan rohantak volna megszavazni a pártját?! A kivételezett személyzet mindenképpen, reménykedve, hátha még ők is be tudnak csusszanni valahogy a pikszisbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...