Pataky István

2018. június 23., 16:18

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők, akik szabadidejükben közösségi oldalakon szólítanak tüntetésre a kabinet ellen, vagy a „hírtelevíziók”, a „mérvadó” bukaresti napilapok, amelyeket persze az ellenzékhez ezer szállal kötődő tulajdonosok irányítanak.

Nézzük meg, mi az alternatívája Dragnea „rendszerének”. Mit ajánl az országnak a jogállamiságért aggódó, önmagát a folyamatosan elbukó bizalmatlansági indítványokkal fenékbe billentő ellenzék? Elmondta-e valaki a PNL-ből, hogy miként épít gyorsabban autópályákat, ha ismét hatalomra kerül? Hogy milyen módon fog több befektetőt vonzani? Miből és hol épít kórházakat és iskolákat? Beszélt-e valaki közülük a decentralizációról?

Azt sokszor hallottuk tőlük finomabb és durvább változatban, hogy a PSD a vörös pestis. De miért nem hallottuk ezt a szólamot a liberálisoktól akkor, amikor Băsescu ellenében szoros szellemi, szerelmi, s hatalmi szövetségbe tömörültek a szociáldemokratákkal? Mit képvisel külpolitikai vonalon a PNL–USR–PMP-hármas? Annyit hallottunk csupán tőlük, hogy Orbán Viktor rettenetes, Dragneáék pedig a magyar illiberális mintát követik, s még a fekete-tengeri gázt is odaadják a magyaroknak. A lengyeleken is szörnyülködnek amúgy. Úgy gondolják, elegendő külpolitikai programnak Brüsszel feltétlen és kritikátlan imádata.

Vége a jogállamiságnak – üvölti az ellenzék. De melyik jogállamiság esett áldozatul? Amelyik a DNA révén börtönbüntetést kért Ludovic Orbanra, a PNL européer politikust játszó elnökére? Vagy az a jogállam, amelyik felmentette, ártatlannak minősítette ugyanazt a liberális pártelnököt? Nem érzékeli vagy nem akarja érzékelni a mindig fölényesen somolygó ellenzéki vezér, hogy az ő ügyében sűrítve van benne az egész román igazságügy zavarodottsága, befolyásoltsága, működésképtelensége? És ne feledjük az aggodalom megtestesítőjét, Románia élő lelkiismeretét, a demokrácia védelmezőjét, Emmanuel Macron francia elnök kedvencét, Klaus Johannist, aki úgy gondolja, nagyon sokat kell gondolkoznia egy alkotmánybírósági döntés végrehajtásán. S úgy tűnik, megteheti büntetlenül. Akkor pedig mások is megtehetnek bármit, nemde?

A jelenlegi elitista, kioktató, csak az értelmiségiekkel kommunikáló, a brüsszeli ukázokat tisztelegve teljesítő, Orbán Viktort gyűlölő román ellenzék hiteltelen. Nincsenek alternatív javaslataik, képtelenek az egyszerű emberekből álló nagy többséghez szólni, ezért jobb híján lenézik a szavazókat. Tehetségtelenségük nem menti Dragneáék ügyeskedő, ravasz húzásait, de pontosan oda helyezi őket, ahova valók: ellenzékbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...