Pataky István

2019. augusztus 06., 09:58

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Szépen fésült, tökéletesre sminkelt műsorvezetők, „szakértők”, politikusok, falusi és városi járókelők mondanak határozott véleményt arról, hogy miként gyilkolták meg a tizenöt éves Alexandrát, vagy éppenséggel miért kizárt a gyilkosság. A tévékben fellépők tudják, mit csinált rosszul, s hogyan kellett volna helyesen eljárnia a rendőrségnek, az ügyészeknek, a segélyhívónál szolgálatát teljesítő alkalmazottnak.

Kiderült, Románia a kriminológusok országa. Úgy tűnik, a mostani esetnél hibázókat könnyű lesz pótolni, csak alkalmazni kell gyorsan ezt a sok önjelölt hozzáértőt. A politikusok is gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. A kormány érzékeltetni akarja, hogy a helyén van, kirúg mindenkit, aki nem sír krokodilkönnyekkel vagy nem szór hamut a fejére. Arról még beszélni sem lehet, hogy az autóstop veszélyes lehet egy fiatal lány számára. A politikai korrektség által diktált jó irány most az önostorozás. Mindenki hibás, aki nem hibáztatja a hatóságokat, az állam egészét.

Az egyik hírtelevízió műsorvezetője felelősségtudatosan szomorú arccal mondja, milyen remekül működik a segélyhívó rendszer az Egyesült Államokban. Tudják, ott, ahol az utóbbi napokban harminc ember halt meg és több tucat megsebesült tömegmészárlásokban, El Pasóban, valamint Daytonban. Ahol kedden még ketten meghaltak egy áruházban történt fegyveres mészárlásban. Egy héttel ezelőtt pedig hárman – köztük egy hatéves kisfiú – vesztették életüket, tizenöten sebesültek meg, amikor egy tizenkilenc éves férfi egy AK–47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. Halkan kérdezem: ilyen biztonsági összeomlás, hatósági tehetetlenség közepette, mikor esik szét az Egyesült Államok, s mond le mindenki, Donald Trump elnökkel az élen? Való igaz, a segélyhívásra állítólag megnyugtatóan hatékonyan reagálnak a derék tengeren túli hatóságok.

Harminc évvel a rendszerváltások után Közép- és Kelet-Európában az életszínvonal gyors emelkedésének elmaradása frusztráltságot, csalódást, elégedetlenséget eredményezett. Romániában ez a kiábrándultság önsorsrontásba fordult. Nincs jobbító szándék, csak fanyalgás, heccelés és szidalmazás. Panaszkodni kell az állapotokra a taxiban, a munkahelyen, a boltban, a kocsmában. Bólogatni illik az országot elhagyókat dicsérő tévépropagandára. Aki kimarad az össznépi letargiából, nyilván a hatalom megvásárolt embere, esetleg hülye.

Hasonlóan működik ez az erdélyi magyar közösségen belül is. A nagy konszenzuson túl, miszerint Románia rettenetes, hozzá kell tenni gyorsan: „a mieink” sem jobbak. És hogy nem lehet itt élni. Erre a feladásra épül ma Románia „jövőképe” a társadalom majd' minden szintjén. A szerencsétlenül járt Alexandra ügyének gyomorforgató boncolgatása kórképe csupán divatos depressziónknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Vélemény
Makkay József: Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét ...

Balogh Levente: Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, ...

Pataky István: Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.