Rostás Szabolcs

2019. július 24., 08:54

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek. De mivel a kis emlősnek még véletlenül sincs benne a génjeiben, hogy szándékosan önmaga halálát okozza, ezentúl jó eséllyel fog elterjedni a szólás, miszerint „vágja maga alatt a fát, mint a PSD”.

A romániai rendszerváltás óta eltelt három évtizedből több mint húszat hatalmi pozícióban eltöltő alakulatban már eddig is jócskán megvoltak az önkárokozás jelei. A PSD tanítani való módon – elrettentő példaként persze – csinálta ki, buktatta meg a vezetőit, erről Ion Iliescutól Adrian Năstasén és Mircea Geoanán át Victor Pontáig sokan mesélhetnek majd a politikai memoárjukban. Talán egyedül Liviu Dragnea volt az alakulat korifeusai közül, akit nem az alakulata penderített ki a pártelnöki székből, hanem önmaga törvénybe ütköző cselekedeteinek, no, és persze az igazságszolgáltatásnak köszönheti ezt. (Mondjuk már az is elég nagy szégyen a közel harminc éven keresztül az ország legnagyobb politikai alakulatának számító párt számára, hogy eltűrt maga fölött egy olyan vezetőt, mint a teleormani egykori kiskirály).

Dragnea ámokfutásnak bizonyult elnöki mandátuma alatt indult mélyrepülésnek a Román Kommunista Párt jogutódjának számító Nemzeti Megmentési Frontból (FSN) vétetett PSD, és a jelek szerint ugyanarra a sorsra jut, mint a FSN másik „politikai gyermeke”, a néhai román Demokrata Párt (PD). Elég, ha csak a saját kormányok, a Grindeanu- és a Tudose-kabinetek megbuktatására, majd a hazai politikában teljesen ismeretlen, intellektuális és politikai képességeit tekintve a középszer kategóriába is csak jóindulattal besorolható Viorica Dăncilă miniszterelnöki kinevezésére gondolunk. És lám, mindennek meg is lett az eredménye: a párt történelmi vereséget szenvedett a májusi európai parlamenti választáson.

De ezek az előzmények mégsem szolgáltak intő jelként az alakulat számára, amely politikai kamikazeként úgy döntött, hogy a pártelnök-kormányfőt küldi csatasorba az év végi államfőválasztáson. Természetesen a novemberi megmérettetésig sok minden megtörténhet, előfordulhat, hogy a szociáldemokraták visszavesznek a büszkeségből, és mégis a nagyobb népszerűségnek örvendő Gabriela Firea főpolgármestert vagy a koalíciós partner Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt indítják, és akkor kevésbé égnek le. Ha viszont nem gondolják meg magukat, és ragaszkodnak a jelenlegi pártvezető megversenyeztetéséhez, akkor szinte borítékolható, hogy megszakad az elmúlt három évtized hagyománya, és a PSD jelöltje nem jut be az államfőválasztás második fordulójába.

A miniszterelnöki pozíciót tévedésből (értsd: pusztán Dragnea politikai ambíciói folytán) betöltő Dăncilából minden kvalitás hiányzik a párt egyben tartásához, a szavazótábor elpárolgásának megállításához, egy választás megnyeréséhez. És ne feledjük: a PSD számára sem csupán az államfőválasztás kimenetele forog kockán, novemberi szereplése nagyban rányomja majd a bélyegét arra is, hogy milyen eredményt produkál a jövő évi helyhatósági, majd a parlamenti választáson. Márpedig ezek a perspektívák enyhén szólva sem kecsegtetőek az alakulat számára, amely minden jel szerint elindult az MSZP-féle önfelszámolódás útján.

Mindezek után tulajdonképpen alig maradtak nyitott kérdések a román belpolitikában. Mindössze azt nem tudhatjuk, képes lesz-e megszorongatni valaki a második fordulóban a második mandátumára hajtó Klaus Johannist. Számunkra ennél is lényegesebb kérdés azonban, hogy Románia leendő államelnökétől – bárki is legyen az – várhatunk-e előrelépést a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése, bővítése terén. Az eddigi felhozatal ismeretében sajnos még csak egy visszafogott optimizmusra is nehezen futja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Vélemény
Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Legnézettebb