Makkay József

2019. július 25., 08:35

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Az elképzelést tett követte, és rövidesen sor került a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első kiadására Bálványosfürdőn, majd amikor a nagy érdeklődésre való tekintettel a tábor kinőtte a helyét, a szervezők átköltöztették Tusnádfürdőre. Hasonlóan kerek történelmi évforduló az 1989-es rendszerváltás, amelynek temesvári eseményeire pár hónap múlva, idén decemberben emlékeznek az Új Ezredév Református Központ felavatása alkalmából.

Idén kicsit minden a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásra emlékeztet, ami összegzésre és mérlegkészítésre késztet. Ezt teszik ezekben a napokban Tusványoson is. Erről szólnak a szervezőkkel és ötletgazdákkal készült interjúk is. Harminc év ugyanis nem kis idő még akkor sem, ha erdélyi magyarként sokan úgy érzik, alig változott valami jó irányba az életünkben, legfennebb tartós helyben topogást észlelnek. Mindenesetre a tusványosi diáktábor harmincéves története tökéletes lenyomata és látlelete ennek a kornak. Ha évtizedek múlva valaki kutatni akarja ezt az időszakot, annak elegendő lesz az itt elhangzott előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, illetve az ezekről megjelent sajtóanyagokat átfésülni, visszahallgatni, és máris tájékozódhat Románia, Erdély, az erdélyi, illetve a Kárpát-medencei magyarság rendszerváltás utáni évtizedei felől. Szűkebb pátriánknál maradva: a véres marosvásárhelyi magyarellenes pogrom történetének és következményeinek átbeszélésétől és elemzésétől az Iliescu-rendszer elleni, kilencvenes évekbeli román–magyar szövetkezésen át a 2010-től levezénylésre kerülő kettős állampolgárságig igen hosszú a tusványosi lista témaválasztéka.

Az más kérdés, hogy legtöbb gondunkra-bajunkra harminc év alatt sem sikerült megoldást találnunk. Ezek közül a legfájóbb az autonómia ügye, amelyről annyi előadás és ennek kapcsán annyi újságcikk jelent meg, hogy egy politológus simán megírhatná belőle doktori disszertációját. De a politika iránt kevesebb affinitással rendelkező hétköznapi ember is tökéletesen megértette az önrendelkezés működését, ha csupán az autonómiával kapcsolatban elhangzott előadások negyedrészén vett részt.

Úgyszintén fájó pont a kilencvenes években biztatóan indult román–magyar párbeszéd kifáradása, kikopása, miután egyre több román politikus gondolta azt, hogy még egy kétórás Tusványos-kerekasztal erejéig sem jó üzlet „összebútorozni” a magyarokkal, mert annak a választási megmérettetéseken nincs jó hozadéka. Hogy ez valóban így van-e, vagy csak a román politikusok gondolják ezt, nehéz lenne megállapítani, de az tény, hogy a diplomáciai tiszteletkörökön kívül már jó ideje nem folyik semmilyen szinten érdemi román–magyar párbeszéd. Márpedig Tusványos volt ennek az elindítója. Anno jómagam is részt vettem olyan találkozókon, ahol magyar kérdezők bombázták kényelmetlen kérdésekkel a román közéleti embereket. Ebben a kutyaszorítóban sok minden kiderült arról, mit gondolnak rólunk, illetve abból mit mondanak ki, vagy mire következtethetünk elejtett szavaikból. Tehát ilyenformán is termékeny közeg volt az Olt-parti szabadegyetem. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta minap egy lapinterjúban Tusványos ötletgazdája és szülőatyja, Németh Zsolt fideszes politikus: „az elmúlt harminc év magyar–román viszonyának leírása tényszerűen nem történt még meg, és kétségtelenül nem történt meg az a történelmi megbékélés sem, amelyben bíztunk”.

Tusványoson van tehát mit folytatni. Egy jeles diplomata szerint a történelem emberöltőként – hozzávetőleg huszonöt–harminc év – általában kínál valami esélyt. Már igazán ránk férne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos ...

Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Legnézettebb