Pataky István

2019. november 21., 08:21

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Mi állt az első fordulót követő másfél hét középpontjában? Gyakorlatilag mindent vitt a vita, azaz a két elnökjelölt közötti vita elmaradásának a témája. A Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, hogy Viorica Dăncilă és Klaus Johannis a közszolgálati televízió stúdiójában vagy más helyszínen, de élő közvetítésen ütköztesse nézeteit. Ezt az újrázásra készülő államfő stábja elutasította. Több verzió is elhangzott indoklásként, a legtöbbet ismételt talán a méltatlan ellenfélre való hivatkozás volt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampánystábja Johannis tekintélyes előnyével számolva logikusan vélte feleslegesnek a vitát, hivatalos reakciói mégis gyengének tűntek. Dănciláék a remek témaválasztás után azt is elérték, hogy mindvégig erről szóljon a kampány. Nem sikerült Johannisék igyekezete, hogy újra a tavaly augusztus 20-i tüntetésekkel kapcsolatos vizsgálatok kiszivárogtatásával hecceljék híveiket. A döntő csata előtti kampányt Dăncilă tematizálta, az ő akarata érvényesült, amikor a vitától tartó ellenfélként mutatta be Johannist.

Ki nyerte a párhuzamos vitát? Kedden sajátos performanszot láthattunk a két jelölttől. Johannis egy elegáns, „európai” környezetben, szép kulisszák között mutatott be egy minden apró részletig megtervezett „vitát” kiválasztott újságírókkal és elemzőkkel. Az este egyetlen életszerű mozzanata az volt, amikor szót kapott egy diák a közönségből, s azt kérdezte Johannistól, hogy miért nem hívott meg a beszélgetésre olyan újságírókat, akik kényelmetlen kérdéseket is neki szegezhettek volna, például az öt nagyszebeni házával kapcsolatban. A másik oldalon Dăncilă több mint két órán keresztül állta a média képviselőinek egyáltalán nem baráti rohamát a korrekt módon megszervezett, minden médium számára nyitott sajtótájékoztatón. Bár a volt miniszterelnök eddigi önmagához képest lényegesen jobban szerepelt, Johannist pedig újdonság volt egy picit lazább formában látni, egyik fél sem tudott rendkívülit vagy meglepőt produkálni, a külpolitikai témákra adott válaszaik például pontosan azt a szürkeséget adták vissza, amelyet a román diplomácia már évek óta képvisel.

És a magyarok? Rólunk semmi, pontosabban majdnem semmi nem hangzott el. Johannis azt mondta, számít a magyarok szavazataira, hisz ők is egy jobb országot akarnak. Dăncilă kritikusan jegyezte meg, hogy az államfő ötéves mandátuma alatt a kisebbségekkel sem törődött. Nulla-nulla, mondhatnánk focinyelven fogalmazva.

Ki az alkalmasabb most államfőnek? Egy megmérettetésnél fontos szempont, hogy a szavazók megfelelőnek tartják-e a feladatra a jelölteket az adott helyzetben. Itt már jóval szubjektívebb lesz a kép. Az egyik oldalon ott van a nehézkesen fogalmazó, öt éven keresztül elsősorban a kormánypárt, illetve a különböző kabinetek akadályoztatására koncentráló Johannis, a másikon pedig a Liviu Dragnea bábjaként induló volt miniszterelnök, aki a főnök börtönbe zárása után szédületes sebességgel igyekezett megszabadulni a „bűnös múlttól” úgy, hogy a saját személyére, azaz színtelen-szagtalanra szabta az egyre nagyobb válságba kerülő PSD-t.

Dăncilă – valószínűtlen – győzelme a román belpolitikai káosz folytatását, a kormányzat és az államfő szembenállását hozná. Ha a jelenlegi elnök folytatja, akkor talán végre megmutathatja, képes-e a „saját” kormányával, az övéivel közösen jobban teljesíteni, mint a szociáldemokraták. Egyetlen érv szól most Johannis mellett: a politikai stabilitás ígérete.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. november 20., szerda

Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. Hiszen semmi különös nincs abban, hogy néhány óra leforgása alatt egy 10 napos csecsemő és egy hároméves gyerek is meghal egyazon városban. 

Balogh Levente 2019. november 19., kedd

Budapesti magyarellenesség

Azért túl szép lett volna, hogy 2019 novemberében már csak rossz emlék legyen a Demokratikus Koalíció (DK) nevű párt, amelynek jórészt abban merült ki a tevékenysége, hogy a határon túli magyarok ellen uszította az anyaország polgárait.

Balogh Levente 2019. november 15., péntek

RMDSZ: sikerpropaganda vs. borús kilátások

A saját szempontjából akár még jogosnak is tűnhet az RMDSZ sikerpropagandája, amellyel az államfőválasztás első fordulóját követően árasztotta el a nyilvánosságot.

Pataky István 2019. november 14., csütörtök

Mankó Johannisnak

Nem tudjuk, milyen nézettséget eredményezne Klaus Johannis és Viorica Dăncilă televíziós vitája, az viszont biztos, hogy a szociáldemokraták ügyes húzással robbantották ki az elnökválasztási kampányt a szürkeségből.

Kiss Judit 2019. november 13., szerda

Szegényen, de boldogan?

Bár a hétköznapi ember számára ködös, hogy egészen pontosan mit és hogyan mérnek az úgynevezett boldogság- vagy elégedettség-felmérések, nyilvánosságra hozott eredményeik attól még meglephetik.

Rostás Szabolcs 2019. november 12., kedd

Papírformák és meglepetések

Mint minden politikai megmérettetés, úgy az idei romániai államfőválasztás első fordulója sem húzható fel egyetlen kaptafára: az eredmény csak részben hozta a papírformát, és bizony nem várt fordulatokkal is szolgált, nem beszélve a megfejthetetlennek tűnő jelenségekről.

Bálint Eszter 2019. november 11., hétfő

Kis romániai abszurd

Többet keresünk, de rosszabbul élünk – ez a következtetés vonható le az Adevărul.ro által a minap közölt elemzésből. 

Balogh Levente 2019. november 09., szombat

Dilemmák választás előtt

Nagy kérdés, milyen tétje lehet egy olyan államfőválasztásnak, amely előre lefutottnak tűnik, és első körben az a legnagyobb dilemma, hogy vajon az újrázni készülő jelenlegi elnök melyik ellenfelével kényszerül majd megmérkőzni a második fordulóban.

Pataky István 2019. november 07., csütörtök

Mit kezd Orbán Orbannal?

A bizakodás nem kerül semmibe. Ha már új kormánya van Romániának, kapjuk elő tarsolyunk legmélyéről megkopott optimizmusunkat a magyar–román kapcsolatokat illetően.

Kiss Judit 2019. november 06., szerda

Voksgyűjtők és varázslók

Jól tudjuk, kampány idején semmi sem szent, ilyenkor az átlagosnál magasabbra csap a politikusi gátlástalanság mértéke, így értelemszerűen alacsonyabb lángon pislákol a konvencionális látszatudvariasság- és őszinteség.

Vélemény
Páva Adorján: Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. ...

Balogh Levente: Budapesti magyarellenesség

Azért túl szép lett volna, hogy 2019 novemberében már csak rossz emlék legyen a Demokratikus Koalíció ...

Balogh Levente: RMDSZ: sikerpropaganda vs. borús kilátások

A saját szempontjából akár még jogosnak is tűnhet az RMDSZ sikerpropagandája, amellyel az államfőválasztás ...

Legnézettebb