Balogh Levente

2019. július 30., 09:46

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben. Persze a vélhetően Budapest baráti unszolása nyomán létrejövő együttműködés nem öncél, csupán eszköz, ezért a kezdeményezés sikere azon múlik, milyen tartalommal sikerül majd megtölteni.

Az erdélyi magyar közösség helyzete ugyanis közel harminc évvel a nacionálkommunista rendszer bukása után sem rózsás, tennivaló így bőven akad. Ráadásul az elkövetkező jó egy évben három választás – államfői, önkormányzati és parlamenti – is lesz, amelyen maximalizálni kellene a magyar képviseletet. Ez pedig valamilyen szintű együttműködés, összefogás nélkül nem megy – nem biztos, hogy ismét a Kárpátokon túli román voksokra kellene alapozni. Pláne, hogy az RMDSZ még mindig nem tisztázta megnyugtatóan, miért is ugorhatott meg májusban a szövetségre a magyarok által minimális mértékben lakott megyékben leadott szavazatok száma.

Az államfőválasztás alapvetően nem a magyarokról szól, azon magyar jelölt eddig is csak azért indult, hogy a rá leadott szavazatokat a második fordulóban annak a jelöltnek a támogatására ajánlja fel, amelyik többet ígért. Ugyanakkor aggasztó az EP-választáson is megtapasztalt tendencia, miszerint sok magyar – főleg a fiatalok – a hangzatos jelszavakkal kampányoló, a magyar polgárok voksait is kérő, de azokért semmilyen, a magyarok jogos követeléseinek teljesítésére vonatkozó intézkedést nem ígérő román pártokra szavaznak. Ennek az okait nem árt elemezni, és megpróbálni kidolgozni a stratégiát a jelenség megállítására és visszafordítására, az ugyanis egyértelmű, hogy a magyarok számára kedvező jogszabály-módosításokat alkotmánybíróságon megtámadó, illetve korábban szélsőségesen magyarellenes szervezetekben tevékenykedő politikusok vezette pártok nem fognak számunkra semmilyen nyelvi jogokat, pláne autonómiát kiharcolni.

Ehhez persze elsősorban az szükséges, hogy az RMDSZ meg tudjon szabadulni a „magyar PSD” díszítő jelzőtől, amelyet annak nyomán érdemelt ki, hogy készségesen segédkezett a nagyobbik román kormánypártnak az igazságügyi törvények módosításaiban, amelyek egy része a gyanú szerint alkalmas a korrupt politikusok tisztára mosására. Ez nem lesz könnyű, mivel a szövetség azzal is adós maradt, hogy szabatosan, érthetően és hitelesen elmagyarázza a közvéleménynek, miért is volt rájuk szükség. Az önkormányzati választásokon már nagyobb a tét. Azon településeken, ahol a magyarok többségben vannak, a verseny továbbra is megmaradhat, ám ott, ahol a románok alkotnak többséget, szintén szükséges lenne valamilyen formájú összefogás a minél jobb eredményért, a minél több magyar taggal rendelkező képviselő-testületekért. A parlamenti választáson is hasonló a helyzet, a tét óriási, hiszen az EP-választások tapasztalatai alapján akár még az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépése is kérdéses lehet. Egy, korábban az RMDSZ magas rangú politikusaként tevékenykedő személy a napokban az EMNP összefogásra vonatkozó felhívását azzal az arrogáns kommentárral söpörte félre, hogy a néppárt ezzel csupán az MPP-hez hasonlóan befutó helyet szeretne az RMDSZ listáján. Ami alapvetően még igaz is lehet – csakhogy azért cserében azon magyar választópolgárok szavazatait is hozza, akik önálló RMDSZ-listára már régóta nem szavaznak, és nem is szavaznának. Persze az összefogás nemcsak az RMDSZ részéről problémás, sokan ábrándultak ki a szövetségből – az elmúlt években számos ellentmondásos, sőt botrányos lépése miatt hírhedtté vált bihari RMDSZ jelenlegi vezetőire, politikusaira például bizonyára sokan nehezen lennének hajlandóak voksolni, még akkor is ha ezt az EMNP vagy bárki más javasolná. Sok tehát a probléma, számos akadályt kell elhárítani, hogy a magyar politikum visszaszerezze a magyar polgárok bizalmát, és rávegye őket, hogy egyrészt szavazzanak, ha pedig szavaznak, akkor ne román, hanem magyar indulókat támogassanak a voksukkal.

A politikai pluralizmus létjogosultságát meg nem kérdőjelező összefogás nagyon fontos lenne, hiszen lényeges, hogy a magyar közösség egésze – és nem csupán egyetlen magyar párt vagy szervezet – erős helyi és központi képviselettel rendelkezzen. És mégiscsak jobban néz ki, ha a magyar képviselők nem a prahovai vagy a teleormani, hanem a bihari és háromszéki polgárok voksaival jutnak be a parlamentbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Vélemény
Rostás Szabolcs: A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A ...

Balogh Levente: PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres ...

Makkay József: Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott ...