Kiss Judit

2019. július 23., 08:34

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada – legyen szó értelmiségiekről vagy kétkezi munkásokról – fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába, Máramarosszigetre egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Pusztán annak, hogy hazatért, és az észak-erdélyi kisvárosban próbál vállalkozást indítani, nem lenne hírértéke, bár, tegyük hozzá halkan, lassan az is újdonságszámba megy, ha valaki több évnyi külföldi munka után kies tájainkon próbál boldogulni. Hiszen tudjuk, hogy Románia kereseti lehetőség, élhetőség, szociális ellátottság, korrupciós, egészségügyi, oktatási viszonyok (és még hosszan sorolhatnánk) tekintetében sem az a hely, ahova az ember vágyik. Sőt véletlenül amint a demográfiai adatok is mutatják: egyre többen elvágyódnak innen.

A máramarosszigeti férfi esete visszhangot keltett, és nem hiába, hiszen elgondolkodtató. Látva a szülővárosa kórházában uralkodó áldatlan állapotokat, azt, hogy mindössze egyetlen valamirevaló jármű működőképes, és azzal szállítják a betegeket, az élelmiszert és egyéb felszereléseket egyaránt, a tenni vágyó ember fogta magát, és vásárolt egy teljesen felszerelt mentőautót, amelyet Máramarossziget sürgősségi osztályának adományozott. Amikor megkérdezték, mi indította erre, azt felelte, egyszerűen csak jót akart tenni a közösségnek, ahonnan származik, hiszen látta, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatások milyen messze elmaradnak attól, ami külföldön tapasztalható. Gesztusával azt szeretné elérni, hogy kapjanak észbe végre a döntéshozók, a hatalmon lévők, vegyenek példát az egyszerű emberekről, és az emberekben tudatosodjék: az állam inkább akadályozza, semmint segíti azokat, akik tenni szeretnének. Azt is hangsúlyozta, hogy egyre többen és többen vándorolnak az ország határain túlra, lassan már csak az öregek maradnak itthon, és míg a fiatalok, a munkaképesek hozzájárulnak az olaszországi, franciaországi utak, autópályák építéséhez, addig itthon semmi nem mozdul jó irányba.

A máramarosszigeti férfi esete és üzenete azért is kívánkozik „tollhegyre”, mert egyszerre számos akut romániai problémára világít rá. Vegyünk közülük néhányat. Ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak az egészségügyben, de arra is, hogy mélyre, messzire nyúlnak az elvándorlás okai és következményei. Az is eszünkbe juthat, milyen jó lenne, ha a külföldön szerencsét próbálók közül hazatérve többen is itthon kamatoztathatnák kint szerzett tudásukat, tapasztalatukat, mindazt a világnézetbeli többletet, amivel civilizáltabb régiókban gazdagodtak. És arra is: bár egész biztosan a közösség hasznára válik, a máramarosszigeti mentőautó-ajándékozás példája sajnos csak egy fecske, ami, mint tudjuk, nem csinál tavaszt. Arra azonban mindenképpen jó, hogy elgondolkodjunk. És ez oly sok tekintetben a legelső lépés a változáshoz és változtatáshoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...