Bálint Eszter

2019. július 22., 09:43

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten, sokan pedig részletesen is beszámoltak arról, hogyan próbálják teljes mértékben kiiktatni az életükből a műanyagot.

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy a nemzetközi mozgalomnak egyre több követője van, és – ezzel vagy enélkül is –, nálunk is egyre többen próbálnak környezettudatosabban élni, és nem azt hajtogatni, hogy egy fecske nem csinál tavaszt, és nem az fogja megmenteni a Földet, ha én nem használok egyszer használatos műanyag evőeszközöket, vagy ha van választási lehetőség, akkor nem a műanyagba csomagolt terméket választom.

A műanyagmentes július kezdeményezés amúgy nem új keletű, nyolc éve indította útjára az ausztrál Plastic Free Foundation, és azóta több mint 170 országban vannak követőik. Mint a kezdeményezők is ráirányítják a figyelmet, a műanyagból készült tárgyak többsége funkcióját csak pillanatokig tölti be, ám több száz évbe telik, mire lebomlanak, szennyezve a bolygót. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladék egy részét ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem százszázalékos. Ráadásul az óceánokat veszélyeztetik a legjobban, aminek következtében a jóslatok szerint 2050-re minden tengeri madárfaj fő tápláléka a műanyag lesz, és a világ összes tengerparti hordalékának 73 százalékát a műanyagok teszik ki.

Ijesztően hangzik. És épp ilyen ijesztően hangzik sokunk számára vállalni a műanyagmentes július kihívást is, mivel már a felvetésbe bele van kódolva a biztos kudarc. Sokan be is vallották múlt heti cikkünk készítése során, kudarcot vallottak, nem úgy vagyunk ugyanis berendezkedve a mindennapokban, hogy műanyag nélkül tudjunk élni. E sorok írója is ebből a megfontolásból nem hirdette fennhangon, hogy próbál műanyagmentesen élni, mivel látta előre, hogy nem lehet menekülni a műanyag elől, mindennapi feladataink, rohanásaink mellett megejtett gyors bevásárlásaink nem teszik lehetővé, hogy addig járjunk utána, amíg mindenből műanyagmenteset találunk. Jó volt viszont az elmúlt három hét arra, hogy lássuk, mennyi műanyag van jelen a mindennapjainkban, s jó lenne tényleg jobban odafigyelni.

És úgy hiszem, igazából ezt kellene célként kitűzni minden hasonló projektben. Hogy ne érezze senki magát bűnözőnek, amiért műanyag flakonos ásványvizet vett két találkozó között a nagy kánikulában, vagy már megint műanyagban kapta a házhoz rendelt kaját. Mert a netet böngészve, „zöld” tartalmakat olvasgatva, gyakran szembesülünk azzal, hogy szándékosan próbálnak bűntudatot kelteni bennünk, szándékosan keltik azt a benyomást, hogy nem elég, amit a mindennapokban teszünk, még több kellene ahhoz, hogy ne rajtunk múljon a Föld pusztulása.

Nem mondjuk, hogy nem hatásos, sokan fognak neki bűntudatból egy környzettudatosabb életmódnak. De legalább ennyien vannak azok, akikben a sokszor zsarolásig menő hangnem a „csak azért sem” reflexet váltja ki. És valljuk be, egyik verzió sem jó.

Sokkal célravezetőbbek viszont a pozitív kampányok – és szerencsére ezekből sincs hiány. Ezek közül említenénk az újrafelhasználható szatyor vagy a többször használható palack/bögre használatára biztató akciókat. Ne feledjük, hogy egy olyan országban élünk, ahol még sokak szemében a szelektív hulladékgyűjtés is úri huncutság, és már annak is örülnünk kell, ha hétről hétre több szomszéd teszi ki a ház elé a sárga zsákot, vagy teszi a sárga fedelű kukába a szétválogatott, reciklálható szemetet.

A műanyagmentes július megmutatta tehát, mennyire meghatározó része a műanyag az életünknek. Akik teljesítik a kihívást, azoknak szívből gratulálunk! És közben mindenkit arra biztatunk, próbáljunk picit jobban, tudatosabban odafigyelni a környezetünkre, hiszen a sok-sok apró gesztus is segít egy élhetőbb, egyáltalán élhető jövőhöz. Ki-ki a maga tehetsége, lehetősége szerint, a maga tempójában. Hiszen ezen a téren sem vagyunk egyformák, mindig lesznek zöldek, zöldebbek, sötétzöldek. De ha holnap egy picivel leszünk zöldebbek, mint ma, már megérte ez a figyelemkeltő akció.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...