Nem alternatíva? Uniós elnöksége alatt Magyarország konszenzust szeretne a műhús európai betiltásáról

Nem alternatíva? Uniós elnöksége alatt Magyarország konszenzust szeretne a műhús európai betiltásáról

A világ első, műhúsból készült hamburgerét Londonban mutatták be 2013 augusztusában

Fotó: Wikipédia

Évek óta viták kereszttüzében áll a laboratóriumi körülmények között előállított hús. Több ország is fontolgatja a betiltását, a budapesti kormány Magyarország uniós elnökségének idejére tervezi, hogy közös álláspontot alakít ki a mesterséges termék előállításának és forgalmazásának európai korlátozásáról. Az olasz hatóságok lépése után a román és a magyar kormány is a hagyományos mezőgazdaság és az egészséges táplálkozás védelmében tervezi a műhús betiltását.

Makkay József

2024. február 28., 18:312024. február 28., 18:31

2024. február 28., 18:512024. február 28., 18:51

Az elmúlt két esztendőben alig akadt olyan élelmiszernek minősíthető termék, amely annyira megosztotta a közvéleményt és a tudományos életet, mint a műhús. Miközben a világ számos laboratóriumában gőzerővel folynak a kísérletek a „húspótlók” in vitro körülmények közötti előállítására – a kutatások legnagyobb finanszírója a Microsoft-alapító Bill Gates –, több ország is fontolgatja a műhús előállításának és forgalmazásának betiltását.

A világon elsőként tavaly novemberben az olasz parlament szavazott meg egy erre vonatkozó törvényt, de a bukaresti törvényhozás sem volt rest: a román Szociáldemokrata Párt (PSD) több tagja – élén Florin Barbu mezőgazdasági miniszterrel – hasonló jogszabálytervezetett nyújtott be. A szenátus 2023 októberének végén elfogadta az előterjesztést, amiből akkor lesz érvényes jogszabály, ha a képviselőház plénuma is megszavazza, és Klaus Iohannis államfő kihirdeti.

Nagy István magyar agrárminiszter idén január végén jelentette be, hogy az Orbán-kabinet törvénytervezetet készít elő a műhúsok gyártásának és forgalmazásának tiltásáról.

A tárcavezető egyértelművé tett azt, hogy a magyar törekvés nem áll meg az ország határainál: 2024 második felében, a magyar uniós elnökség napirendjén is szerepelni fog.

Hírek szerint az olasz, a román és a magyar tiltást más európai országok is követnék, így elképzelhető, hogy uniós szinten is konszenzus alakítható ki az egyre erélyesebb vitákat kiváltó, laboratóriumi körülmények között, sejtosztódással előállított műhúsról.

korábban írtuk

Betiltotta a mesterséges hús gyártását és kereskedelmét Olaszország parlamentje, felkészül Románia
Betiltotta a mesterséges hús gyártását és kereskedelmét Olaszország parlamentje, felkészül Románia

Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában csütörtökön tartott szavazással.

Megfizethetetlenül drága

,,Meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilág kapcsán. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem” – fogalmazta meg az „in vitro” hússal szembeni egyik ellenérvet Nagy István agrárminiszter. Az olasz, a román és a magyar kormány a hagyományos mezőgazdaság és az egészséges táplálkozás védelmében akarja a műhúst betiltani.

A világon elsőként Szingapúrban engedélyezték a laboratóriumi hús forgalmazását, de ez még távolról sem azt jelenti, hogy a különleges körülmények között előállított termékhez bárki hozzájuthat.

Ma a műhús piaci ára egyszerű halandó számára megfizethetetlen. Igaz, hogy az utóbbi egy-két évben csökkentek az előállítási költségek, de egy kilogramm laboratóriumi hús legyártása még mindig közel kétszáz dollárba kerül. És nem a közkedvelt steaknak használt marhahúsért – ilyen állagú végterméket egyelőre nem sikerült mesterségesen előállítani –, hanem a darálthúshoz hasonló készítményért kérnek ekkora összeget.

Galéria

A műhús első kóstolói. Az íze állítólag nagyon hasonlít az eredeti húséra

Fotó: Wikipédia

Inkább azok a gazdagok kacérkodnak a műhús fogalmával, akik nem tudják elviselni az állatok leölését, ezért a műhúst ,,etikus és kompromisszumos” megoldásnak tartják. A valóságban azonban ez félrevezető, mert a műhús kiindulópontja eleve egy levágott állat testéből származik. A marhahús előállításának alapja például egy magzati szarvasmarha-szérum, amihez magzatból származó vért használnak fel, erre alapul a műmarhahúst előállító laboratóriumi sejtosztódás.

Nagy veszély a növekedési hormonok használata

A Budapesten székelő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tanulmányt közölt a sok vitát kiváltó műhús előállításáról. Ebből kiderül, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) is részletesen vizsgálja a technológiát, illetve a műhúsnak az emberi egészségre gyakorolt hatását. Mivel az idevágó élelmiszer-biztonsági kutatások az elején tartanak, nincs kialakult szakmai vélemény arról, hogy a laborkörülmények között mesterséges sejtosztódással előállított ,,álhúsok” okoznak-e egészségügyi károsodást az emberi szervezetben.

Idézet
Ma – a legfejlettebb technikák mellett is – a táptalajoknak hormonokra, növekedést serkentő vegyületekre, magzati szarvasmarha-szérumra, antibiotikumokra vagy gombaölő szerekre van szükségük a sejtek fejlődésének lehetővé tételéhez”

– fogalmaznak a NAK szakemberei. Ebből a szakvéleményből jól látható, hogy a laboratóriumi hús előállításához olyan szereket használnak (növekedésserkentő hormonokat), amelyeket az európai állattenyésztésben harminc évvel ezelőtt betiltottak az emberi egészségre komoly kockázatot jelentő készítményként.

Szakemberek szerint ugyanakkor a mesterségesen előállított termékeket nem volna szabad húsnak nevezni, mivel azzal sem összetételben, sem élettani hatásban nem egyenértékű. Fontos sejttípus (például idegek, zsírsejtek stb.) nem része a tízéves találmánynak, amely valójában csak egy sejttenyészet.

Vitatható a műhús környezetbarát besorolása is. A rendelkezésre álló tanulmányok kimutatták, hogy a sejtek tenyésztésére használt bioreaktorok sok energiát használnak fel, igen magas CO2-kibocsátással. A gyakorlatban a laboratóriumban tenyésztett hús előállítása kezdetben ugyan kisebb mértékű környezeti terhelést okozhat, mint az állattenyésztés, de ez a különbség hosszú távon eltűnik, és a gazdaságok kibocsátása még alacsonyabb lesz, mivel a mezőgazdasági eredetű CH4-kibocsátás nem halmozódik fel, az az üvegházhatású gázok természetes körforgásának részét képezi, ellentétben a CO2-vel – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanulmánya.

Szakemberek szerint a mesterséges hús nem tekinthető a természetes hús rövidtávú alternatívájának, mert a fogyasztói elfogadottság eléréséhez még hosszú és rögös út vezet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 31., vasárnap

Úgy irtózik a romániai lakosság egy része a bankoktól, mint ördög a tömjénfüsttől

A romániai lakosság körében a legalacsonyabb a bankkártyával rendelkezők aránya a régió országai közül a Világbank elemzése szerint. A legtöbben azért utasítják el, mert „nem akarják, hogy megfigyeljék őket”.

Úgy irtózik a romániai lakosság egy része a bankoktól, mint ördög a tömjénfüsttől
2024. március 30., szombat

Nem csak minket visel meg az óraátállítás, a gazdaság is megsínyli, mégse szabadultunk még meg tőle

A legtöbb ember nehezen viseli a nyári időszámításra való átállást, de az időzavar nem csak ránk hat ki, hanem a gazdaságra is. A London School of Economics and Political Science tanulmánya számszerűsítette, hogy mekkora veszteséget okoz az óraátállítás.

Nem csak minket visel meg az óraátállítás, a gazdaság is megsínyli, mégse szabadultunk még meg tőle
2024. március 29., péntek

A román élelmiszertermékek árrését korlátozó jogszabálytervezeten dolgozik a mezőgazdasági minisztérium

Olyan jogszabálytervezetet készül kidolgozni a mezőgazdasági minisztérium, amely 20 százalékra korlátozza a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést a hazai előállítású élelmiszerek esetében – közölte pénteken Florin Barbu miniszter.

A román élelmiszertermékek árrését korlátozó jogszabálytervezeten dolgozik a mezőgazdasági minisztérium
2024. március 29., péntek

Csökkent tavaly a betöltetlen állások száma, de sok üres poszt van a feldolgozóiparban és a közszférában is

Tavaly 5200-zal 39 900-ra csökkent a betöltetlen munkahelyek száma Romániában az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken ismertetett adatai szerint.

Csökkent tavaly a betöltetlen állások száma, de sok üres poszt van a feldolgozóiparban és a közszférában is
2024. március 29., péntek

2113 lejre nőtt tavaly az átlagnyugdíj, két erdélyi megye a legmagasabb juttatások rangsorában

Tavaly az előző évhez képest 13,9 százalékkal 2113 lejre nőtt az átlagnyugdíj Romániában – tájékoztatott pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

2113 lejre nőtt tavaly az átlagnyugdíj, két erdélyi megye a legmagasabb juttatások rangsorában
2024. március 29., péntek

Elégedetlen a miniszter az uniós források felhasználásának mértékével

Nem elégedett Adrian Câciu európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter az uniós helyreállítási program (PNRR) keretében elköltött összeg mértékével.

Elégedetlen a miniszter az uniós források felhasználásának mértékével
2024. március 28., csütörtök

Bővül a 2000 eurós minimálbért biztosító országok klubja, máshol csak álom az 1000 eurós szint

Április elsejétől Belgiumban havi 2029,88 euróra nő a minimálbér, és ezzel ötre nő azoknak az európai uniós országoknak a száma, ahol a havi bruttó minimálbér meghaladja a 2 000 eurót – írja az Euractiv.

Bővül a 2000 eurós minimálbért biztosító országok klubja, máshol csak álom az 1000 eurós szint
2024. március 28., csütörtök

Eltérnek a vélemények arról, csökkenni fog-e a villany- és gázszámlánk

Sürgősségi rendelettel törölte csütörtökön a kormány a 2022/22-es számú sürgősségi rendeletbe foglalt termelő-fogyasztói „napfényadót”, és módosított az energiaárak korlátozásának rendszerén.

Eltérnek a vélemények arról, csökkenni fog-e a villany- és gázszámlánk
2024. március 28., csütörtök

Marad a „sapka” az energiaárakon is, de módosításokra készül a kormány

A kormány fenntartja az energiaár-sapkákat, de módosít az árplafonokon a fogyasztók javára – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Marad a „sapka” az energiaárakon is, de módosításokra készül a kormány
2024. március 27., szerda

Megállj a kamatnak: a kisebb fogyasztási kölcsönök legtöbb kétszeresét fizettethetik vissza a hitelessel

Elfogadta a bukaresti parlament, hogy 25 ezer lejig terjedő fogyasztási kölcsön esetében legtöbb az összeg kétszeresét kérheti vissza ügyfelétől a hitelező. Eddig olyan esetek előfordultak, hogy a felvett összeg akár hatszorosát kellett visszafizetni.

Megállj a kamatnak: a kisebb fogyasztási kölcsönök legtöbb kétszeresét fizettethetik vissza a hitelessel