Modern zenei köntösbe bújtatott népdalokat hoz erdélyi közönségének a budapesti Góbé – interjú Egervári Mátyás cimbalmossal

Modern zenei köntösbe bújtatott népdalokat hoz erdélyi közönségének a budapesti Góbé – interjú Egervári Mátyás cimbalmossal

A Góbé erdélyi körútja során Vásárhelyen, Kolozsváron, és a nagyszebeni Ars Hungarica fesztiválon is koncertezik

Fotó: Facebook/Góbé

Alkotásaival sokak számára befogadhatóvá teszi a népzenét, a Kárpát-medencében és szerte a világon bemutatja kultúránkat és dalkincsünket a budapesti Góbé. A november 9–12. között Erdélyben turnézó zenekar cimbalmosa, Egervári Mátyás az évek során változó zenei ízlésükről és eszköztárukról, a tagcserékről és ezek hatásáról, készülő lemezükről beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2023. október 28., 09:492023. október 28., 09:49

– A Góbé neve nem ismeretlen az erdélyi magyar közönség számára, az elmúlt években több alkalommal is felléptek városnapokon, fesztiválokon. Milyen érzéssel térnek most vissza?

– Szeretünk Erdélybe utazni, sokat is megyünk oda szerencsére, hála a lelkes szervezőknek. Egyrészt a népzenei kötődés miatt, hiszen nagyon sok dalunkban vannak erdélyi népdalok, másrészt, mert mindig szeretettel és kedvesen fogadnak bennünket. Gyönyörűek a helyszínek és jó fej a közönség, a fesztiválokon is tapasztaljuk a nyitottságot és vendégszeretetet a résztvevők és szervezők részéről egyaránt. Több helyre rendszeresen visszajárunk, nemcsak nagyobb rendezvényekre, de klubokba is.

– A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból 2007-ben megalakult zenekar 2020-ban több tag- és ezáltal arculatváltáson is átesett. Ez hatással volt a formációra, befolyásolta az alkotási folyamatot?

– A Góbé számunkra önálló entitás, zenei világ, életérzés. Akik ezt akarják csinálni, azok a tagok, és ezáltal a zene is olyan lesz, amilyenné a tagok közössége formálja. A zenekar már korábban is átesett több tagcserén, és mindig változott valami, de ez rendben is van. Természetesen sokszor teljesen másmilyen zenét alkotunk már, mint korábban, de mi magunk is változtunk az évek folyamán, a zenei ízlésünk és eszköztárunk is alakult.

Nagyon szeretjük azt az irányvonalat, amerre most tartunk, hiszen ha nem szeretnénk, nem is ilyen zenét írnánk. Mindenki belead rengeteg kreatív energiát, logisztikát, szervezést, nagyon kiegyensúlyozott a csapat.

Mi úgy érezzük, lendületben vagyunk, fejlődünk, jókat is kihozunk egymásból, és számtalan ötletünk, projektünk pihen a fiókban kidolgozásra várva.

– Kodály Zoltán útmutatását követve már a kezdetektől azon dolgoznak, hogy „legyen a zene mindenkié”. Ehhez milyen eszközökhöz nyúltak, illetve ezek változtak-e az évek során?

– Először akkor nyúltunk új eszközhöz, amikor 2011-ben rájöttünk az A38 Talentométer versenyen, hogy autentikus népzenével elég körülményes érvényesülni a népszerűbb zenei színtereken vagy a „pop”/könnyűzenei szcénában. Úgy éreztük, szükség van arra, hogy modern zenei köntösbe bújtassuk a népdalokat, hogy azok is „visszatalálhassanak” hagyományaikhoz, akik ettől már távolabb helyezkednek el ilyen vagy olyan okból. Nemcsak többek számára lesz így befogadható a népzene, de a Kárpát-medencében és világszerte is így lehet nagyobb helyszíneken és nagyobb közönség előtt bemutatni kultúránkat és dalkincsünket.

Azóta ez nem változott, továbbra is népzenei feldolgozásokat alkotunk, figyelünk arra (és ez valahol természetesen jön), hogy olyan zenei utalásokat és idézeteket is elrejtsünk, amelyek mélyebb összefüggéseit is bemutatják ennek a zenekultúrának.

Ami viszont változott, hogy a zenekar életének szervezésében igyekszünk inkább a könnyűzenei piac elvárásainak megfelelni, ez persze sok mindent jelent, a lényeg, hogy sokkal tudatosabban és szervezettebben állunk hozzá önmagunk menedzseléséhez. Ez is egyik kulcsa annak, hogy több emberhez juthasson el a zenénk, ezáltal a népzene, valamint hogy a színtér többi szereplőjének is tudjunk új perspektívát mutatni, esetleg új lehetőségeket teremteni.

Galéria

Egervári Mátyás: a Góbé számunkra önálló entitás, zenei világ, életérzés

Fotó: Facebook/Góbé

– Milyen repertoárral készülnek a marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyváradi koncertekre?

– Főként az Élem című lemezről játszunk, mivel ez a zenekar aktuális anyaga (2022-ben jelent meg), de néhány azóta megjelent új szám mellett a régi klasszikusok is felcsendülnek majd. Szeretjük feldobni a műsort a számok közötti átkötésekkel, zenei poénokkal is. Velünk tart a marosvásárhelyi bulin kívül mindenhova Szeder a triójával, több alkalommal pedig táncházat is tartunk, ezek az infók az események leírásában találhatók. Ja, és november 11-én a nagyszebeni Ars Hungaricán is koncertezünk, ott is várunk mindenkit szeretettel.

Galéria

A budapesti formáció szereti feldobni a műsort a számok közötti átkötésekkel, zenei poénokkal

Fotó: Facebook/Góbé

– A Bartók 44 Duó (Fonó) című lemez 2022-ben elhozta a Fonogram-díjat. Jelenleg dolgoznak új lemezen vagy zeneműveken?

– Ez egy folyamatos munka, soha nincs vége – most is több új szám felvételein dolgozunk párhuzamosan. Már a gyárban van egy élő anyagunk a tavalyi Müpás koncertünkről (sok-sok vendéggel), az ígéret szerint még idén kézbe vehetjük a bakelitet, de persze online is megjelenik majd. Emellett van egy együttműködésünk Oscar Beerten belga hegedűssel, aki skandináv népzenével foglalkozik, vele tavaly kijött a Rebeka című számunk, de más is lapul a közös tarsolyunkban. A kollaborációk mellett önálló számokon is dolgozunk, nemsokára például egy számunkra új zenei stílusban is bemutatkozunk a közönségünk előtt... Az új lemezt a következő másfél-két éven belül tervezzük a közönség elé tárni.

– Akinek ezúttal nem lesz lehetősége részt venni az erdélyi turné valamelyik koncertjén, hol találkozhat legközelebb a Góbéval?

– November 16-án játszunk Tatán a Peron Klubban a kiváló Zajnal zenekarral, ráadásul elég különleges koncert lesz, mivel a közönség is velünk jöhet és átélheti az utazás, pakolás, beállás izgalmait az Osztálykirándulás nevű projekt keretében. Ötven fős busszal megyünk, mi és a közönség, így reméljük, hogy tényleg közelebb kerülhetünk egymáshoz, mi már nagyon várjuk! A tél inkább az alkotás időszaka szokott lenni, most sem lesz ez másképp, de egy nagyobb hangvételű budapesti koncert biztos, hogy lesz. Dátum hamarosan!

Galéria

Az együttes nemsokára egy számukra új zenei stílusban is bemutatkozik közönségük előtt

Fotó: Facebook/Góbé

korábban írtuk

Csík Zenekar-koncerttel ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a hétvégén a mikházi Csűrszínház
Csík Zenekar-koncerttel ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a hétvégén a mikházi Csűrszínház

Jubilál az immár 20 éves Csűrszínház a Maros megyei Mikházán: péntektől vasárnapig színházi előadások, kiállítások, valami záróeseményként a népszerű Csík Zenekar koncertje várja a közönséget.

korábban írtuk

Feloszlik a gyergyói Teddy Queen zenekar, a tagok más felállásban folytatják
Feloszlik a gyergyói Teddy Queen zenekar, a tagok más felállásban folytatják

Megszűnik a gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekar – jelentették be a 2018-ban alakult formáció tagjai Facebook-oldalukon. A zenészek más felállásban folytatják.

A zenekar tagjai:
Várai Áron – ének, duda, furulya, ütőhangszerek
Rigó Márton – hegedű, brácsa, gitár, vokál
Vizeli Máté – brácsák, hegedű, koboz, gitár, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, dudák, furulya, fuvola, brácsatambura, tekerőlant, töröksíp
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, ének
Hegyi Zoltán – nagybőgő, basszusgitár

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban

Az ember és a medve békés együttélését szeretné bemutatni az a víz alatti fotókiállítás, amely július első hétvégéjén nyílik a dálnoki My lake búvártóban.

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban
2024. június 08., szombat

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot

Elrendelte egy osztálytársai megölésével fenyegetőző fiatalkorú gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék honlapján szombaton.

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot
2024. június 07., péntek

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon

Kevesebb mint két hónappal azután, hogy Németország részben legalizálta a kannabisz szabadidős célú használatát, a német parlament megszavazta a törvény módosítását, és szigorította a korlátozásokat, különösen a gépjárművezetőkre vonatkozóan.

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon
2024. június 07., péntek

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben

Ritkának számít a fehér vaddisznó, de a Romsilva állami erdészet Hunyad megyei igazgatósága által felállított etetőnél elhelyezett vadmegfigyelő kamerák egyike négy fehér malacot és két kifejlett fehér egyedet rögzített.

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben
2024. június 06., csütörtök

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyerekek, illetve családjuk számára kínálnak különleges látogatási lehetőséget június 7-én Marosvásárhelyen az Áloméj az állatkertben nevű esemény keretében. Halmágyi Ildikó biológus a kezdeményezés céljáról beszélt.

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit
2024. június 06., csütörtök

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját

Számos programmal ünnepli június 15-én a szecesszió világnapját Nagyváradon a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage). Az idei világnap központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt, akár interaktív is.

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját
2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről