Százmillió forint a székely futballtehetségeknek

Százmillió forint a székely futballtehetségeknek

Fotó: Kristó Róbert

Százmillió forintot (3,2 millió eurót) csoportosít át a magyar kormány a költségvetési tartalékból a Székelyföldi Labdarúgó-akadémia működésének támogatására. Közben csúszhat a székelyudvarhelyi pálya építése.

Dobos László

Kovács Eszter

2014. március 19., 19:572014. március 19., 19:57

Százmillió forintot (3,2 millió eurót) csoportosít át a magyar kormány a költségvetési tartalékból a Székelyföldi Labdarúgó-akadémia működésének támogatására. Az erről szóló kormányhatározat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. „Az átcsoportosítás azonnali hatályú” – adta hírül az MTI.

Az FK Csíkszereda futballklub tavaly szeptemberben lett a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia első határon túli partneregyesülete, azóta Székelyföldi Labdarúgó-akadémia néven összefogja a Székelyföld utánpótlás-nevelését, valamint összegyűjti a tehetségeket a sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, kézdivásárhelyi és baróti alközpontból.

Az együttműködés értelmében a képzés mindenütt a Puskás Akadémia szakmai útmutatása szerint zajlik, rendszeresek a közös szakmai konferenciák, továbbképzések, szakmai látogatások, de a tervek szerint minden évben futballmeccsre is sor kerül majd az erdélyi és a magyarországi csapatok között. A legtehetségesebb székely futballistákat a csíkszeredai bentlakásos iskola gyűjti össze, és később a felcsúti akadémiára kerülhetnek.

„A tavaly elkezdett együttműködésnek a logikus folytatása ez a támogatás. Hosszú távú együttműködésben gondolkodunk, és örömmel tapasztaljuk, hogy a magyar kormány kiemelten gondol a Székelyföldi Labdarúgó-akadémiára, a Székelyföldre – mondta el Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke. – Működési költségekre fogjuk használni ezt az összeget, idén beindul a marosvásárhelyi alközpontunk, de minden székelyföldi városban erőteljesen jelen vagyunk, itt támogatni tudjuk az utánpótlásképzést.”

Csúszhat az udvarhelyi pálya elkészítése

Eközben kifogást emelt a Székelyudvarhelyen létrehozandó műfüves futballpálya ügyében a Hargita megyei prefektúra. A helyi önkormányzat és a Székelyföldi Labdarúgó-akadémiát működtető FK Csíkszereda között még tavaly decemberben született megállapodás a városi strand melletti salakpálya hosszú távú bérbeadásáról, ám az erre vonatkozó tanácsi határozat kiigazításokra szorul.

Az ügyben február óta egyeztetnek a felek, a tervek szerint a pályának júniusra kellene elkészülnie.
A csíkszeredai műgyepes pálya megépítése mellett Székelyudvarhelyen is hasonló létesítményt hoznának létre, melyet a Székelyudvarhelyi FC (SZFC), a székelyföldi akadémia legerősebb utánpótlással foglalkozó alegysége használna. Az ügyben az első egyeztetések tavaly nyáron zajlottak, a salakpálya bérbeadására vonatkozó határozattervezet novemberben került a helyi önkormányzati képviselő-testület asztalára.

Az előzetes megállapodás szerint az említett területet a futballklub rendelkezésére bocsátotta volna az önkormányzat, ám a beruházók kérésével ellentétben a területet előbb a polgármesteri hivatalhoz tartozó Pro Sport Alapítványnak adták volna hosszú távra, 49 évre bérbe. Mint kiderült, a magyarországi partnerek nem fogadták el a határozat ezen formáját, ezért a városatyák decemberben újratárgyalták a kérdést, és a beruházók kérésének megfelelően az FK Csíkszereda rendelkezésére bocsátották a salakpályát.

A tavalyi 78-as számú tanácsi határozattal kapcsolatban azonban kifogást emelt a megyei prefektúra. „Az említett tanácsi határozat értelmében a székelyudvarhelyi önkormányzat az FK Csíkszeredának adta át a területet, a törvények azonban előírják, hogy közvagyon hosszú távú bérbeadása esetén csak közhasznú szervezet lehet az ingatlan ügykezelője” – magyarázta lapunknak Adrian Pănescu, a prefektúra szóvivője.

A 2000/26-os kormányrendelet nem tér ki arra, hogy a sportegyesületek és -klubok közhasznú szervezeteknek számítanak-e, ezért az ügy tisztázása érdekében a prefektúra kiegészítő dokumentációt kért az udvarhelyi önkormányzattól és a csíkszeredai futballklubtól. „Észrevételeinket február közepén jeleztük a feleknek, megbeszélések ugyan voltak azóta, viszont a kért papírokat még nem kaptuk meg” – tette hozzá Pănescu.

A hivatal egyeztet, a kivitelezők várnak

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál többszöri egyeztetések folytak mind a prefektúrával, mind pedig a labdarúgó-akadémiát működtető sportklubbal, megoldást azonban még nem találták az illetékesek.

„Egyelőre nem tudni, hogy a szóban forgó tanácsi határozat bizonyos kiegészítésekkel megfelel-e majd az elvárásoknak, vagy a bérbeadás ügyét ismét napirendre kell tűzni” – tájékoztatott Bálint Attila. A hivatal sajtószóvivője hozzátette: az előzetes tervek szerint a mintegy 300–400 ezer euró értékű beruházás kivitelezéséhez áprilisban fogtak volna hozzá, ám elképzelhető, hogy az ügyintézés miatt csúszni fognak a kitűzött határidők.

Egyébként a Pro Sport Alapítvány – melynek közbeiktatásával szándékozott a városvezetőség bérbe adni a salakpályát az FK Csíkszeredának – sem számít közhasznú szervezetnek, tudtuk meg a hivatal illetékesétől.

Időközben a Székelyudvarhelyi FC megbízásából elkezdődtek az előkészítő munkálatok: a műfüves pálya alapozásának megtervezéséhez talajmintákat vettek a salakpályán, illetve a vízelvezetők kiépítése érdekében geológiai felméréseket végeztek – mondta el lapunknak Dusinszki Zoltán, az SZFC menedzsere, hozzátéve, áprilisban fognának hozzá a kivitelezéshez, és az időjárás függvényében a létesítmény júniusra készülne el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája