Minden számban jónak kell lenni – Bereczki Richárd öttusázó a két Eb-aranyról, a „gátszakadásról”, erdélyi gyökereiről

Minden számban jónak kell lenni – Bereczki Richárd öttusázó a két Eb-aranyról, a „gátszakadásról”, erdélyi gyökereiről

Akaraterő, hit, kitartás. Bereczki Richárd a célszalaggal az öttusa-Eb vasárnapi fináléjában

Fotó: Buza Virág/Magyar Öttusa Szövetség

A múlt héten Székesfehérváron lezajlott öttusa Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban egyaránt aranyérmet nyert Bereczki Richárd annak tulajdonítja pályafutása eddigi legjobb eredményét, hogy sikerült saját magát is legyőznie. A budapesti KSI 26 éves kiválósága a Krónikának adott interjúban elmondja, mit adott neki az öttusa, milyen további célokat tűzött ki maga elé, ugyanakkor azt is elárulta: szívmelengető számára, hogy erdélyinek is mondhatja magát.

Rostás Szabolcs

2022. szeptember 20., 19:072022. szeptember 20., 19:07

2022. szeptember 20., 19:522022. szeptember 20., 19:52

– Számottevő fölénnyel utasította maga mögé riválisait a hétvégi, a férfi mezőnyben 59 versenyzőt felsorakoztató kontinenstornán. Hogyan sikerült ez a remek teljesítmény, miként zajlott a vasárnapi döntő?

– Örülök, hogy ilyen jól sikerült a verseny, de azért nem volt annyira könnyű, belülről nem éreztem, hogy nagy fölénnyel győztem. Visszanéztem a versenyt, és utólag elmondható, hogy magabiztos győzelmet sikerült aratnom, de még egyszer mondom, nem volt könnyű. Az új formátum szerint négy napig versenyzünk az öttusában, négy napon keresztül egymás után meg kellett mérettetni magunkat, és ahhoz, hogy a következő napon versenyezhessünk, már az első napon komoly erőket kellett befektetni, mert a hat magyar induló közül csak a legjobb négy versenyző juthatott az elődöntőbe. Úgyhogy a magyarok között komoly harc folyt a továbbjutásért a két csoportra osztott mezőnyben.

Idézet
Sikerült kiharcolnom, hogy tovább tudjak versenyezni, és ezzel olyan pszichikai gátat törtem át magamban már az első versenynapon, ami végigkísért a dobogó legfelső fokáig. Nagyon egyben voltam végig a versenyen.

– Az öt versenyszám – úszás, vívás, lovaglás, kombinált futás-lövészet – közül melyek fekszenek leginkább Önnek, melyek az erősségei?

– Az öttusa komplex sportág, mind az öt számban nagyon jónak kell lenni. Ahhoz, hogy döntőbe kerüljön az ember, nem nagyon lehet lyukas száma, ebben az évben legalábbis azt tapasztaltam. Aki tényleg fel szeretne kerülni a végén a dobogóra, mindenben jó kell legyen, mert nüansznyi különbségek, pár másodpercek döntenek el helyezéseket.

Galéria

Magyar tarolás. Az aranyérmes Bereczki Richárd (középen) az ezüstérmes SzépBalázzsal (balra) és az ukrán Makszim Aharusevvel a dobogón

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

– Egyébként miért kezdett éppen öttusázni, mi fogja meg az embert ebben a sportágban?

– Ha fogalomtárba kellene helyeznem az öttusát, akkor azt mondanám, hogy emberpróbáló sportág, főleg a mai szabályok alapján. És hogy mit adott nekem? Nevelést, akaraterőt, hitet, küzdeni akarást, kitartást, ezek mind nagy szerepet játszottak abban, hogy most ezt a versenyt megnyertem. Óriási hálával tartozom magának az öttusának azért, hogy ennyi mindent kaptam a sportágtól.

– Mennyiben tekinthető egyéni, illetve csapatsportágnak az öttusa?

– Azt gondolom, a versenyzés tekintetében mindenféleképpen egyéni sportág. A pályán ellenfelek vagyunk a többi versenyzővel, de a civil életben, edzésen nyilván összhangban dolgozunk; jó kapcsolatot ápolunk, baráti viszonyról van szó, abszolút segítjük egymást. Viszont a versenyeken nincs apropó, abszolút ellenfelekként tekintünk egymásra, akit le szeretnénk győzni.

– A vasárnapi éremátadást követő nyilatkozatában utalt rá, hogy az idei, júliusban rendezett világbajnokság nem sikerült jól Önnek, 13. lett, ezzel kimaradt az akkor ezüstérmes magyar csapatból. Többletmotivációt adott az akkori gyengébb teljesítmény, ez is kellett ahhoz, hogy még jobban felkészüljön, jobban teljesítsen, és most aranyérmet akaszthassanak a nyakába?

– Így van, jól látja. Az alexandriai vb-ről tényleg csalódottan jöttem haza, nem voltam a legboldogabb. De már odakint a versenyen eldöntöttem, hogy a szeptemberi Európa-bajnokságon száztíz százalékot szeretnék beleadni, mindenféleképpen javítani szerettem volna az addigi teljesítményemen. Főleg a magammal szemben támasztott elvárás terén.

Idézet
Viszont az Eb-nek már úgy vágtam neki, hogy nem helyeztem célkitűzést magam elé, nem fogalmaztam meg, hogy dobogós akarok lenni, egyszerűen meg akartam mutatni, amit tudok.

Ez tényleg sikerült is, aminek nagyon örülök, főleg azért, mert ezen a versenyen sikerült először úgy eredményesnek lennem, hogy saját magamat sikerült legyőznöm. Szerintem ez volt a kulcsa ennek a versenynek.

Galéria

Régi kardunk. A 26 éves versenyző számára a párizsi ötkarikás játékok perspektjvájában is megerősítő volt a székesfehérvári Európa-bajnokság

Fotó: Buza Virág/Magyar Öttusa Szövetség

– Tavaly a kairói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon csapatban aranyérmet szerzett, de talán elmondható, hogy a mostani Eb-n szerzett egyéni és csapatarany pályafutása eddigi legjobb eredménye. Milyen célokat tűz ki maga elé ezek után, tekintettel elsősorban a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra?

– Valóban ezt tartom eddigi pályafutásom legjobb egyéni eredményének, hiszen most szereztem először felnőtt egyéniben érmet, ráadásul aranyat. Eddig az volt a legnagyobb eredményem, hogy tavaly sikerült kvótát szereznem a tokiói olimpiai játékokra, habár azt nem a versenyen értem el, hanem a kvalifikációs rendszerben a pontok alapján lettem kvótás. De mivel voltak előttem még négyen kvótások, csak a két legjobb versenyző utazhatott az olimpiára. Tehát nem voltam messze Tokiótól, a mostani verseny után pedig előre tekintek, a 2024-es párizsi játékokra. E tekintetben abszolút motiváló, megerősítő volt ez az Európa-bajnokság, de igazából az egész évem bizakodásra ad okot. Nagyon jó, küzdős versenyeken vagyok túl, hol a pokolból sikerült a mennybe jutnom, hol pedig fordítva, most viszont nem nyújtottam extrát, nem is rontottam nagyot, hanem kiegyensúlyozott formát tudtam hozni, aminek ez lett az eredménye. Bizakodóan nézek a jövőbe, februárban lesz az első fedett pályás versenyünk, ami már olimpiai kvalifikációs pontokat fog adni, úgyhogy a játékok igazából már jövőre elkezdődnek.

– A versenyzőként kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Martinek János szövetségi kapitány a székesfehérvári Eb után úgy összegzett, hogy régi fényében csillog a magyar öttusa. Ugyanúgy látja a sportág jövőjét magyar szempontból?

– Igazat adok a kapitánynak, hiszen ebben az évben olyan eredményeket ért el a magyar öttusa női és férfi vonalon egyaránt, valamint a juniorok és az ifik is, amire szerintem nagyon régen volt példa. Ráadásul még nincs vége az évnek, idén még rendeznek junior-kontinensviadalt. Mindez bizakodásra ad okot a jövőre nézve.

Galéria

Fotó: Flickr.com

– Arról mi a véleménye, hogy minden bizonnyal 2024-es olimpia lesz az utolsó verseny, amikor lovaglás lesz az ötödik versenyszám az öttusában?

– Egy éve tudjuk, hogy a lovaglást le fogják választani az öttusáról, ami eléggé szomorú számomra is, csalódottsággal tölt el, amikor beszélnem kell róla. Sajnos el kell fogadnunk, hogy 2024 után kiveszik ezt a versenyszámot. Addig viszont úgy készülök, hogy lesz lovaglás az olimpián, maximálisan a jelenre próbálok összpontosítani, és nem foglalkozni azzal, hogy utána milyen lesz az az új sportág.

– Budapesten született, ám családja erdélyi, kolozsvári származású. Gyakran hazalátogat? Úgy tudom, az itteni rokonság ezúttal is nagyon szurkolt Önnek.

– Az egész családom, szüleim, nagyszüleim kolozsváriak, én vagyok az első, aki nem a kincses városban született, meg a lánytestvérem. Kicsi gyerekkoromtól 15 éves koromig ott töltöttem minden nyarat, jó helyet foglal el a szívemben Kolozsvár, amikor tudok, meglátogatom a nagyszüleimet, nagybátyámékat, nagyon szeretek ott lenni.

Idézet
Szívmelengető, hogy erdélyinek is mondhatom magam, büszke vagyok rá, hogy onnan származom, és őszintén vállalom azt is, hogy székely vér is csörgedezik bennem.

Nagyon sokan szurkolnak nekem Erdélyből is, nagybátyáméknál együtt követték az Eb-n a kombinált szám közvetítését vasárnap az M4Sporton, rengeteg üzenetet kaptam. Nagyon nagy erőt adott, hogy tudtam, a határon túl is biztatnak, szurkolnak nekem.

Galéria

Eldőlt, hogy a 2024-es olimpián lesz utoljára versenyszám a lovaglás az öttusában

Fotó: Buza Virág/Magyar Öttusa Szövetség

korábban írtuk

Öttusa Eb: győzött a magyar férfi csapat, Bereczki Richárd egyéniben is aranyérmet szerzett
Öttusa Eb: győzött a magyar férfi csapat, Bereczki Richárd egyéniben is aranyérmet szerzett

Aranyérmet nyert Bereczki Richárd egyéniben, illetve a Bereczki, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében. Szép egyéniben a második helyen végzett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

David Popovici aranyérmes lett 100 méter gyorson a belgrádi Európa-bajnokságon

Megnyerte David Popovici a 100 méteres férfi gyorsúszás szerdai döntőjét a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. A román úszófenomén 46.88 másodperc alatt ért célba.

David Popovici aranyérmes lett 100 méter gyorson a belgrádi Európa-bajnokságon
2024. június 19., szerda

Hajtott, de kikapott a németektől Magyarország válogatottja az Eb második csoportmeccsén

Magyarország válogatottja kétgólos vereséget szenvedett a házigazda Németország együttesétől a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, szerdán a stuttgarti MHP Arénában.

Hajtott, de kikapott a németektől Magyarország válogatottja az Eb második csoportmeccsén
2024. június 19., szerda

Hátborzongató érzés látni-hallani a magyar futballszurkolók stuttgarti vonulását (VIDEÓ)

Többezer magyar futballszurkoló vonult délután szervezett keretek között a romániai idő szerint 19 órakor kezdődő, Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés helyszínére, a stuttgarti MHP Arénába.

Hátborzongató érzés látni-hallani a magyar futballszurkolók stuttgarti vonulását (VIDEÓ)
2024. június 18., kedd

Az esélytelenség motiválhatja a magyar válogatottat Rossi szerint

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint éppen az esélytelenség motiválhatja a magyar labdarúgó-válogatott játékosait szerdán a házigazda németek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

Az esélytelenség motiválhatja a magyar válogatottat Rossi szerint
2024. június 18., kedd

Milák Kristóf olimpiai szintet úszott 100 méter gyorson, David Popovici nála is gyorsabb volt

Milák olimpiai szintet úszott 100 méter gyorson, Németh remekelt, Kovács és Telegdy is döntős

Milák Kristóf olimpiai szintet úszott 100 méter gyorson, David Popovici nála is gyorsabb volt
2024. június 18., kedd

Erdélyi és anyaországi csapat is összecsap a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában

A román kupagyőztes, másodosztályú vajdahunyadi Corvinul csapatával mérkőzik a Paks a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában.

Erdélyi és anyaországi csapat is összecsap a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában
2024. június 18., kedd

Eb: a magyar válogatott két játékosa sérülés miatt vélhetően nem lesz bevethető Németország ellen

Nego Loic és Balogh Botond nem vett részt a magyar labdarúgó-válogatott keddi edzésén, így vélhetően egyikük sem lesz bevethető szerdán a házigazda németek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

 

Eb: a magyar válogatott két játékosa sérülés miatt vélhetően nem lesz bevethető Németország ellen
2024. június 18., kedd

Két exjugoszláv csapat összecsapásán fújja majd a sípot a nagykárolyi Kovács István a németországi Eb-n

Kovács István nagykárolyi bíró fogja vezetni a Szlovénia és Szerbia közötti találkozót a Németországban zajló Európa-bajnokság csoportkörének csütörtöki játéknapján.

Két exjugoszláv csapat összecsapásán fújja majd a sípot a nagykárolyi Kovács István a németországi Eb-n
2024. június 17., hétfő

A helyszínen szurkolta ki övéi EB-győzelmét a román miniszterelnök

Az államfő és a miniszterelnök egyaránt gratulált a román labdarúgó-válogatottnak hétfőn este a németországi Európa-bajnokságon elért Ukrajna elleni győzelemhez.

A helyszínen szurkolta ki övéi EB-győzelmét a román miniszterelnök
2024. június 17., hétfő

Álomszerű román kezdés a kontinenstornán, még a bukaresti parlament ülését is felfüggesztették a meccs kedvéért

A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn Münchenben a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.

Álomszerű román kezdés a kontinenstornán, még a bukaresti parlament ülését is felfüggesztették a meccs kedvéért