„Kevesebb nyafogás, több cselekvés” – Háttérbe szorítva is példát mutatnak az erdélyi magyar parasportolók

„Kevesebb nyafogás, több cselekvés” – Háttérbe szorítva is példát mutatnak az erdélyi magyar parasportolók

Oláh Attila kézdivásárhelyi parakerékpáros

Fotó: Facebook/Oláh Attila Parakerékpáros

Négyévente, amikor a nyári paralimpia zajlik, a parasportolók is megkapják az őket megillető figyelmet. Máskor azonban a parabajnokságok, versenyek homályba vesznek, alig közvetítenek néhányat a sportcsatornák. Erdélyi magyar parasportolókat kérdeztünk arról, milyenek a lehetőségeik, mennyire érzik úgy, hogy háttérbe szorulnak az „ép” sportolók mellett.

Tóth Gödri Iringó

2021. október 11., 17:082021. október 11., 17:08

Az idei, Tokióban megrendezett nyári paralimpiai játékokon először nyert sportminiszter olimpiai érmet. Novák Károly Eduárd bukaresti tárcavezető esete reményt ad a hazai parasportolóknak, hogy talán ezután nagyobb figyelem irányul a parasportokra, a sportolók edzési, versenyzési lehetőségeire.

Novák Károly Eduárd „lökése”

Oláh Attila kézdivásárhelyi parakerékpáros, aki részt vett többek között a riói paralimpián is, születésétől kezdve mozgáskorlátozott: az anyaméhben az ikertestvére nyomta a bal lábát, ezért a csontképződés során nem tudott rendesen kifejlődni. Hiányzik a térdrésze, a combrésze, de lábfeje és bokája van. Kétéves kora óta hord protézist, amelyet, mivel növésben volt, folyamatosan cserélni kellett. Már gyerekként sokat sportolt – például focizott –, a kerékpározással hatévesen ismerkedett meg, egyedül tanul meg biciklizni.

2008 táján ismerte meg Novák Károly Eduárdot, aki akkor a tusnádi kerékpárcsapatot vezette, és aki akkor megkérdezte, hogy milyen sportot szeret űzni. A jelenlegi sportminiszter felajánlotta, hogy próbálja ki a profi kerékpársportot, illetve hogy csatlakozzon a csapathoz.

Oláh Attila végül 2010-ben csatlakozott a csapathoz. „Én csak fél lábbal hajtom a biciklit, mert nincs elég erő a lábamban és sokkal rövidebb is. Kezdetben nagyon nehéz volt, már 15 kilométer után vissza kellett fordulnom. De aztán napról napra egyre többet mentem, egyre jobban bírtam” – idézte fel a sportember. Az első versenye egy 2010-es Európa-kupa volt, ahol egyből két ezüstérmet szerzett, és ez hatalmas motivációt jelentett. Azóta, az elmúlt 11 évben 101 versenyen vett részt. Már a 2012-es londoni paralimpiára kijuthatott volna egy pályázat segítségével, ám végül a projekt nem valósult meg, így a kijutása meghiúsult.

Körülbelül másfél hónapra abbahagyta a sportot a „kudarc” után, de nem bírta „félretenni” a kerékpározást, újra versenyezni kezdett (többek között Európa-bajnok is volt), valamint szerzett támogatókat is, hogy kijusson a 2016-os riói paralimpiára. Ám egy vesekő miatt úgy tűnt, mégsem teljesül az álma, kórházba került.

Végül saját felelősségre utazott el a brazil városba, s bár a nagy fájdalmak miatt nem olyan eredményeket ért, amilyeneket szeretett volna, elégedett, hogy megcsinálta: kijutott.

Oláh Attila elmesélte, hogy a kerékpározáshoz külön protézissel rendelkezik, illetve a biciklije enyhén át van alakítva – de semmiféle speciális eszközre, munkára nem volt szüksége. Az edzések kapcsán ismertette, hogy sokáig majdnem ugyanúgy edzett, mint az „ép, egészségesek”, aztán idővel kapott a csapatnál saját, személyre szabott edzéstervet. A 2010-es évek közepén érkezett a tusnádi csapathoz egy francia edző, aki specifikusan foglalkozott Oláh Attilával; később személyi edzője lett, ennek köszönhetően készült Rio előtt például francia edzőtáborban.

Galéria

Fotó: Facebook/Oláh Attila Parakerékpáros

Külföldi tapasztalatai azt mutatják, hogy Nyugat-Európában sokkal célzottabban, célirányosan foglalkoznak a parasportolókkal, vannak külön csapatok, edzők, illetve az állam is sokkal jobban segíti a parasportolókat. Oláh Attila kifejtette, hogy

bár nálunk is létezik állami támogatás, nagyon szűk az a réteg, amely hozzájut ehhez.

A magántámogatók kapcsán is az a tapasztalata, hogy a parasportolókat sokkal kevesebben karolják fel. Elmesélte, hogy a támogatások általában nem állandóak, ő maga is minden évben újra nekifog szponzorokat segíteni.

„A verseny megváltoztatta az életemet”

A sérült, mozgássérült fiatalok, gyerekek sporthoz való viszonya kapcsán Oláh Attila úgy fogalmazott, hogy tapasztalatai szerint a szülők nagyon féltik gyerekeiket, így inkább nem küldik őket sportolni. Szerinte a helyzet csak lassan kezd változni. Az általa alapított egyesület (Kendu Egyesület) is szervez olyan rendezvényt – Füstölő Aszfalt –, mely a fogyatékkal élő gyerekeket, személyeket célozza meg. Elmondása szerint a rendezvényen évről évre egyre többen vesznek részt. Azt is megjegyezte, hogy bár Erdélyben létezik parasport, több városban is élnek parasportolók, de többnyire keveset lehet tudni róluk, a média is ritkán számol be eredményeikről.

Oláh Attila felidézte, hogy élete első versenye sorsfordító volt, hiszen addig nem volt rövidnadrágja sem, szégyellte, hogy mozgássérült.

Idézet
A verseny megváltoztatta az életemet. Láttam, hogy rajtam kívül ott volt több száz mozgássérült, fogyatékkal élők, akiknek családjuk van, szép eredményeket érnek el, és nem érdekli őket, hogy ha valaki megbámulja őket, beszól nekik, sértegeti őket”

– idézte fel.  Hazatérése után eltelt egy kis idő, amíg feldolgozta a látottakat, de eldöntötte: nem érdekli, hogy ki mit mond vagy gondol. Oláh Attila ma már nagy hangsúlyt fektet az egyesületi munkára, népszerűsíti a sportolást, de közben versenyez is a Giant Romania színeiben.

Az edző létfontosságú szerepe

A csíkszeredai Tamirján Róbert szintén gyerekkora óta mozgáskorlátozott; bár évekbe telt, hogy az orvosok felismerjék, mi a problémája, ma már sikeres paratriatlonos. Tamirján Róbert ismertette: ahhoz, hogy valakit parasportolónak nyilvánítsanak, részt kell vennie egy világkupaversenyen, világbajnokságon, amelyet egy orvosi bizottság előtti megjelenés előz meg – ők állapítják meg, hogy tényleg van valamilyen fogyatékossága, korlátozottsága, és besorolják valamelyik kategóriába.

Galéria

Tamirján Róbert csíkszeredai paratriatlonos

Fotó: Facebook/Tamirjan Robert athlete

Mozgássérült kategória 5 létezik, melyeket például a bicikli sportágban C1, C2, C3, C4, C5 kóddal jelölnek, triatlonban például PTS3, PTS4 megjelölések vannak. Tamirján Róbert – diagnózisa szerint – féloldali bénulásban szenved, de C4 vagy PTS4 besorolású parasportoló, ami „csak” egy alsó végtag hiányát, sérülését, korlátozottságát jelenti.

Az edzéseket, a felkészülést ő is „ép” társakkal kezdte. Elmondása szerint bár jó volt a nemzetközi versenyeken hasonló embereket megismerni, ugyanúgy, mint bármely más sportágban, itt is megvan az egészséges rivalizáció, a versenyszellem. Tamirján Róbert kiemelte, hogy

Romániában nagy hiány van a parasportolókra specializálódott edzőkből. Szerinte nem kell Nyugat-Európáig menni, már akár Magyarországon vagy Szlovákiában is sok szempontból jobb a helyzet. 

„Teljesen másképp mérik fel a sportolót, és az alapján alakítják ki az edzést, az edzéstervet, a gyakorlatokat. Specializálódott, szakosodott szakemberek foglalkoznak azzal, hogy kinek milyen sérülése, problémája van, és hogy azzal együtt miként tudja kihozni magából a maximumot” – jelezte. Tamirján Róbert. Jelenleg egy kolozsvári sportklub tagja, itthon ugyanúgy edz, mint a „a többiek”, és érzi: szükség lenne arra, hogy a képességeihez alakítsák a gyakorlatait.

Galéria

Fotó: Facebook/Tamirjan Robert athlete

Sportegyetemi elutasítás

Tamirján Róbert szeretett volna testnevelést tanulni egyetemen, és beiratkozás előtt azt a választ kapta, hogy mivel vannak világ- és Európa-bajnoki címei, nem kell felvételiznie, épp csak ne kell nyújtania iratcsomóját. Mivel az iratkozás idején egy bajnokságon vett részt, papírjait nem személyesen adta le. Jelentkezését azonnal visszadobták, mivel az orvosi dokumentumon az szerepelt, hogy mozgássérült. Elmondása szerint

ez a hazai bürokrácia csapdája tulajdonképpen, ami jól tükrözi az általános hozzáállást a mozgássérültekhez.

Konkrét esetek kapcsán tudja, hogy tőlünk nyugatabbra egy mozgássérült is végezhet sportegyetemet, lehet testneveléstanár – tulajdonképpen ez jelentheti a lehetőséget, hogy parasportolókra specializálódott tanárokat, edzőket neveljenek ki.

Bár Tamirján Róbert gyerekkorában csak egyfajta időtöltésként, hobbiként tekintett a sportra, ma már nem tudná elképzelni az életét nélküle; 5 világbajnoki és 8 Európa-bajnoki címe van különböző multisport versenyekről, és reméli, hogy a 2024-es párizsi paralimpián is ott lehet majd aszfalttriatlon sportágban, melyben még a világbajnoki cím is cél.

A humor gátlásoldó ereje

A bélafalvi (Kézdivásárhely melletti falu) Keresztes Zsolt, vagy ahogyan sokan ismerik, Kercsó egy daganatos megbetegedés következtében vesztette el a fél lábát, pontosabban a fél lába felét, csontrák miatt térd felett amputálták a lábát.

Hozzáállását a helyzethez jól szemlélteti, hogy általában azzal poénkodik: cápatámadás vagy medvetámadás következtében vesztette el a fél végtagját, sőt a gyerekeknek azt mondja, hogy egy T-Rex harapta le – az utolsó T-Rex packázott vele, és utóbbi húzta rövidebbet, hiszen kihaltak a dinók.

Keresztes Zsolt szerint a poén, illetve a humor oldják azt a gátlást, feszélyezettséget, amivel az emberek viszonyulnak hozzá.

Galéria

Keresztes Zsolt bélafalvi Spartan-versenyző, parateqballozó

Fotó: Facebook/Keresztes Zsolt

A fiatal parasportoló jelenleg parateqballozik, valamint gyakorlott Spartan-versenyző, mindkét sportot mankóval űzi. A kezdetet tulajdonképpen betegsége jelentette, úgy érezte, hogy ha le tudott győzni egy daganatot, akkor nincsen lehetetlen, nincs olyan, amit ne tudna megvalósítani. A Spartan-versenyeken való részvételre egy példaképe – ma már barátja, Maroš Kudlík – motiválta, mivel ő is amputálás nyomán, másfél lábbal küzdi le az akadályokat. Keresztes Zsolt azt is kiemelte, hogy neki – sokakkal ellentétben – lehetősége volt „felkészülni”, a fél lába amputálása előtt beleásta magát a lehetőségekbe, abba, hogy mit, hogyan fog majd tudni sportolni.

Kiemelte, hogy mivel 26 éves korában Angliában amputálták a lábát, megtapasztalt egy nálunk szokatlan hozzáállást a helyzethez: egyből biztatták, hogy mennyen sportolni, lehetősége volt kipróbálni különböző sportokat.

Idézet
Az első verseny után úgy éreztem, hogy hazaértem. Úgy éreztem, hogy én ezt akarom csinálni, akarom folytatni. Utána elkezdtem tudatosabban edzeni. Ma már az életem része – napi szinten – a sport”

– jelentette ki a sportember. Keresztes Zsoltnak egyébként van egy nagyon modern, „profi” protézise is, de félti a 73 000 eurós segédeszközt a pályákon, illetve a mankó sok esetben nagyobb mobilitást ad neki. Azt is elmesélte, hogy mivel az ő végtagját Angliában amputálták, és jelenleg Magyarországon él, a témában nincs sok romániai tapasztalata, de például tagja a Romániai Amputáltak Közösségének, ahol folyamatosan azzal szembesül, hogy nagyon sok a probléma és a hiányosság.

A parateqball kapcsán Keresztes Zsolt elmesélte, hogy a sportág igencsak gyerekcipőben jár például Magyarországon: összesen 4-5 ember űzi, akik közül csak ketten hivatásos sportolók. Hozzátette, hogy ezt a számot szeretnék növelni, amputált focisták körében keresnek potenciális parateqball-játékosokat. A teqball egyébként olimpiára „készül”, ami kapcsán Keresztes Zsolt elmondta, hogy reményeik szerint a parateqball is „kijut” majd az ötkarikás játékokra.

Az erdélyi származású sportoló egyébként szinte véletlenszerűen lett parateqball-játékos, a közösségi médiában közzétett fotói alapján keresték meg, hogy nem lenne-e kedve kipróbálni a sportágat. „Úgy gondoltam, hogy nem veszíthetek semmit: kipróbálom. Annyira kipróbáltam, hogy emiatt költöztem ki Budapestre” – idézte fel.

Galéria

Fotó: Facebook/JakabA - Challengephoto

Mindenkinek kell egy egészséges függőség

Keresztes Zsolt szerint nagyon fontos lenne, hogy a romániai parasport is „belendüljön”, hogy több paraatléta legyen. Meglátása szerint például Magyarországon több a lehetőség a parasportolók számára – amit az idei paralimpián részt vevők száma is szemléltet.

A profi sporton túl természetesen a hétköznapokban is fontos lenne az amputáltak, fogyatékosok bevonása a sportba, tömegsportba,

amire vannak is próbálkozások: például Mihăiță Papară gyergyói parasnowbordos célzottan amputáltaknak, mozgássérülteknek tart oktatást. Ugyanitt említett egy brassói illetőt, aki látássérültekkel mászik hegyet – többek között két vak fiatalemberrel megmászták a Mont Blancot is.

„Nem kell mindenki sportoló legyen, csak sportoljanak, mozogjanak az emberek. Erre jó a Spartan, a snowboard, bármelyik sportág: ha okosan próbálja ki az ember, akkor könnyű beleszeretni. Ez sokat tud adni az embernek, lesz egy egészséges függősége. Én amputáltként a sport által több lettem, mint, ami voltam az amputációm előtt” – szögezte le. Keresztes Zsolt szerint a parasportolók, illetve a mozgássérültként, amputáltként sportolók példája az „egészséges” embereket is ösztönözheti, hogy felálljanak a tévé vagy a számítógép elől, és mozogjanak.

Idézet
Kevesebb nyafogás, több cselekvés”

– összegezte a lényeget Keresztes Zsolt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája