„Kevesebb nyafogás, több cselekvés” – Háttérbe szorítva is példát mutatnak az erdélyi magyar parasportolók

Tóth Gödri Iringó 2021. október 11., 17:08

Négyévente, amikor a nyári paralimpia zajlik, a parasportolók is megkapják az őket megillető figyelmet. Máskor azonban a parabajnokságok, versenyek homályba vesznek, alig közvetítenek néhányat a sportcsatornák. Erdélyi magyar parasportolókat kérdeztünk arról, milyenek a lehetőségeik, mennyire érzik úgy, hogy háttérbe szorulnak az „ép” sportolók mellett.

„Kevesebb nyafogás, több cselekvés” – Háttérbe szorítva is példát mutatnak az erdélyi magyar parasportolók
galéria
Oláh Attila kézdivásárhelyi parakerékpáros Fotó: Facebook/Oláh Attila Parakerékpáros

Az idei, Tokióban megrendezett nyári paralimpiai játékokon először nyert sportminiszter olimpiai érmet. Novák Károly Eduárd bukaresti tárcavezető esete reményt ad a hazai parasportolóknak, hogy talán ezután nagyobb figyelem irányul a parasportokra, a sportolók edzési, versenyzési lehetőségeire.

Novák Károly Eduárd „lökése”

Oláh Attila kézdivásárhelyi parakerékpáros, aki részt vett többek között a riói paralimpián is, születésétől kezdve mozgáskorlátozott: az anyaméhben az ikertestvére nyomta a bal lábát, ezért a csontképződés során nem tudott rendesen kifejlődni. Hiányzik a térdrésze, a combrésze, de lábfeje és bokája van. Kétéves kora óta hord protézist, amelyet, mivel növésben volt, folyamatosan cserélni kellett. Már gyerekként sokat sportolt – például focizott –, a kerékpározással hatévesen ismerkedett meg, egyedül tanul meg biciklizni.

2008 táján ismerte meg Novák Károly Eduárdot, aki akkor a tusnádi kerékpárcsapatot vezette, és aki akkor megkérdezte, hogy milyen sportot szeret űzni. A jelenlegi sportminiszter felajánlotta, hogy próbálja ki a profi kerékpársportot, illetve hogy csatlakozzon a csapathoz.

Oláh Attila végül 2010-ben csatlakozott a csapathoz. „Én csak fél lábbal hajtom a biciklit, mert nincs elég erő a lábamban és sokkal rövidebb is. Kezdetben nagyon nehéz volt, már 15 kilométer után vissza kellett fordulnom. De aztán napról napra egyre többet mentem, egyre jobban bírtam” – idézte fel a sportember. Az első versenye egy 2010-es Európa-kupa volt, ahol egyből két ezüstérmet szerzett, és ez hatalmas motivációt jelentett. Azóta, az elmúlt 11 évben 101 versenyen vett részt. Már a 2012-es londoni paralimpiára kijuthatott volna egy pályázat segítségével, ám végül a projekt nem valósult meg, így a kijutása meghiúsult.

Körülbelül másfél hónapra abbahagyta a sportot a „kudarc” után, de nem bírta „félretenni” a kerékpározást, újra versenyezni kezdett (többek között Európa-bajnok is volt), valamint szerzett támogatókat is, hogy kijusson a 2016-os riói paralimpiára. Ám egy vesekő miatt úgy tűnt, mégsem teljesül az álma, kórházba került.

Végül saját felelősségre utazott el a brazil városba, s bár a nagy fájdalmak miatt nem olyan eredményeket ért, amilyeneket szeretett volna, elégedett, hogy megcsinálta: kijutott.

Oláh Attila elmesélte, hogy a kerékpározáshoz külön protézissel rendelkezik, illetve a biciklije enyhén át van alakítva – de semmiféle speciális eszközre, munkára nem volt szüksége. Az edzések kapcsán ismertette, hogy sokáig majdnem ugyanúgy edzett, mint az „ép, egészségesek”, aztán idővel kapott a csapatnál saját, személyre szabott edzéstervet. A 2010-es évek közepén érkezett a tusnádi csapathoz egy francia edző, aki specifikusan foglalkozott Oláh Attilával; később személyi edzője lett, ennek köszönhetően készült Rio előtt például francia edzőtáborban.

Fotó: Facebook/Oláh Attila Parakerékpáros

Külföldi tapasztalatai azt mutatják, hogy Nyugat-Európában sokkal célzottabban, célirányosan foglalkoznak a parasportolókkal, vannak külön csapatok, edzők, illetve az állam is sokkal jobban segíti a parasportolókat. Oláh Attila kifejtette, hogy

bár nálunk is létezik állami támogatás, nagyon szűk az a réteg, amely hozzájut ehhez.

A magántámogatók kapcsán is az a tapasztalata, hogy a parasportolókat sokkal kevesebben karolják fel. Elmesélte, hogy a támogatások általában nem állandóak, ő maga is minden évben újra nekifog szponzorokat segíteni.

„A verseny megváltoztatta az életemet”

A sérült, mozgássérült fiatalok, gyerekek sporthoz való viszonya kapcsán Oláh Attila úgy fogalmazott, hogy tapasztalatai szerint a szülők nagyon féltik gyerekeiket, így inkább nem küldik őket sportolni. Szerinte a helyzet csak lassan kezd változni. Az általa alapított egyesület (Kendu Egyesület) is szervez olyan rendezvényt – Füstölő Aszfalt –, mely a fogyatékkal élő gyerekeket, személyeket célozza meg. Elmondása szerint a rendezvényen évről évre egyre többen vesznek részt. Azt is megjegyezte, hogy bár Erdélyben létezik parasport, több városban is élnek parasportolók, de többnyire keveset lehet tudni róluk, a média is ritkán számol be eredményeikről.

Oláh Attila felidézte, hogy élete első versenye sorsfordító volt, hiszen addig nem volt rövidnadrágja sem, szégyellte, hogy mozgássérült.

A verseny megváltoztatta az életemet. Láttam, hogy rajtam kívül ott volt több száz mozgássérült, fogyatékkal élők, akiknek családjuk van, szép eredményeket érnek el, és nem érdekli őket, hogy ha valaki megbámulja őket, beszól nekik, sértegeti őket”

– idézte fel.  Hazatérése után eltelt egy kis idő, amíg feldolgozta a látottakat, de eldöntötte: nem érdekli, hogy ki mit mond vagy gondol. Oláh Attila ma már nagy hangsúlyt fektet az egyesületi munkára, népszerűsíti a sportolást, de közben versenyez is a Giant Romania színeiben.

Az edző létfontosságú szerepe

A csíkszeredai Tamirján Róbert szintén gyerekkora óta mozgáskorlátozott; bár évekbe telt, hogy az orvosok felismerjék, mi a problémája, ma már sikeres paratriatlonos. Tamirján Róbert ismertette: ahhoz, hogy valakit parasportolónak nyilvánítsanak, részt kell vennie egy világkupaversenyen, világbajnokságon, amelyet egy orvosi bizottság előtti megjelenés előz meg – ők állapítják meg, hogy tényleg van valamilyen fogyatékossága, korlátozottsága, és besorolják valamelyik kategóriába.

Tamirján Róbert csíkszeredai paratriatlonos Fotó: Facebook/Tamirjan Robert athlete

Mozgássérült kategória 5 létezik, melyeket például a bicikli sportágban C1, C2, C3, C4, C5 kóddal jelölnek, triatlonban például PTS3, PTS4 megjelölések vannak. Tamirján Róbert – diagnózisa szerint – féloldali bénulásban szenved, de C4 vagy PTS4 besorolású parasportoló, ami „csak” egy alsó végtag hiányát, sérülését, korlátozottságát jelenti.

Az edzéseket, a felkészülést ő is „ép” társakkal kezdte. Elmondása szerint bár jó volt a nemzetközi versenyeken hasonló embereket megismerni, ugyanúgy, mint bármely más sportágban, itt is megvan az egészséges rivalizáció, a versenyszellem. Tamirján Róbert kiemelte, hogy

Romániában nagy hiány van a parasportolókra specializálódott edzőkből. Szerinte nem kell Nyugat-Európáig menni, már akár Magyarországon vagy Szlovákiában is sok szempontból jobb a helyzet. 

„Teljesen másképp mérik fel a sportolót, és az alapján alakítják ki az edzést, az edzéstervet, a gyakorlatokat. Specializálódott, szakosodott szakemberek foglalkoznak azzal, hogy kinek milyen sérülése, problémája van, és hogy azzal együtt miként tudja kihozni magából a maximumot” – jelezte. Tamirján Róbert. Jelenleg egy kolozsvári sportklub tagja, itthon ugyanúgy edz, mint a „a többiek”, és érzi: szükség lenne arra, hogy a képességeihez alakítsák a gyakorlatait.

Fotó: Facebook/Tamirjan Robert athlete

Sportegyetemi elutasítás

Tamirján Róbert szeretett volna testnevelést tanulni egyetemen, és beiratkozás előtt azt a választ kapta, hogy mivel vannak világ- és Európa-bajnoki címei, nem kell felvételiznie, épp csak ne kell nyújtania iratcsomóját. Mivel az iratkozás idején egy bajnokságon vett részt, papírjait nem személyesen adta le. Jelentkezését azonnal visszadobták, mivel az orvosi dokumentumon az szerepelt, hogy mozgássérült. Elmondása szerint

ez a hazai bürokrácia csapdája tulajdonképpen, ami jól tükrözi az általános hozzáállást a mozgássérültekhez.

Konkrét esetek kapcsán tudja, hogy tőlünk nyugatabbra egy mozgássérült is végezhet sportegyetemet, lehet testneveléstanár – tulajdonképpen ez jelentheti a lehetőséget, hogy parasportolókra specializálódott tanárokat, edzőket neveljenek ki.

Bár Tamirján Róbert gyerekkorában csak egyfajta időtöltésként, hobbiként tekintett a sportra, ma már nem tudná elképzelni az életét nélküle; 5 világbajnoki és 8 Európa-bajnoki címe van különböző multisport versenyekről, és reméli, hogy a 2024-es párizsi paralimpián is ott lehet majd aszfalttriatlon sportágban, melyben még a világbajnoki cím is cél.

A humor gátlásoldó ereje

A bélafalvi (Kézdivásárhely melletti falu) Keresztes Zsolt, vagy ahogyan sokan ismerik, Kercsó egy daganatos megbetegedés következtében vesztette el a fél lábát, pontosabban a fél lába felét, csontrák miatt térd felett amputálták a lábát.

Hozzáállását a helyzethez jól szemlélteti, hogy általában azzal poénkodik: cápatámadás vagy medvetámadás következtében vesztette el a fél végtagját, sőt a gyerekeknek azt mondja, hogy egy T-Rex harapta le – az utolsó T-Rex packázott vele, és utóbbi húzta rövidebbet, hiszen kihaltak a dinók.

Keresztes Zsolt szerint a poén, illetve a humor oldják azt a gátlást, feszélyezettséget, amivel az emberek viszonyulnak hozzá.

Keresztes Zsolt bélafalvi Spartan-versenyző, parateqballozó Fotó: Facebook/Keresztes Zsolt

A fiatal parasportoló jelenleg parateqballozik, valamint gyakorlott Spartan-versenyző, mindkét sportot mankóval űzi. A kezdetet tulajdonképpen betegsége jelentette, úgy érezte, hogy ha le tudott győzni egy daganatot, akkor nincsen lehetetlen, nincs olyan, amit ne tudna megvalósítani. A Spartan-versenyeken való részvételre egy példaképe – ma már barátja, Maroš Kudlík – motiválta, mivel ő is amputálás nyomán, másfél lábbal küzdi le az akadályokat. Keresztes Zsolt azt is kiemelte, hogy neki – sokakkal ellentétben – lehetősége volt „felkészülni”, a fél lába amputálása előtt beleásta magát a lehetőségekbe, abba, hogy mit, hogyan fog majd tudni sportolni.

Kiemelte, hogy mivel 26 éves korában Angliában amputálták a lábát, megtapasztalt egy nálunk szokatlan hozzáállást a helyzethez: egyből biztatták, hogy mennyen sportolni, lehetősége volt kipróbálni különböző sportokat.

Az első verseny után úgy éreztem, hogy hazaértem. Úgy éreztem, hogy én ezt akarom csinálni, akarom folytatni. Utána elkezdtem tudatosabban edzeni. Ma már az életem része – napi szinten – a sport”

– jelentette ki a sportember. Keresztes Zsoltnak egyébként van egy nagyon modern, „profi” protézise is, de félti a 73 000 eurós segédeszközt a pályákon, illetve a mankó sok esetben nagyobb mobilitást ad neki. Azt is elmesélte, hogy mivel az ő végtagját Angliában amputálták, és jelenleg Magyarországon él, a témában nincs sok romániai tapasztalata, de például tagja a Romániai Amputáltak Közösségének, ahol folyamatosan azzal szembesül, hogy nagyon sok a probléma és a hiányosság.

A parateqball kapcsán Keresztes Zsolt elmesélte, hogy a sportág igencsak gyerekcipőben jár például Magyarországon: összesen 4-5 ember űzi, akik közül csak ketten hivatásos sportolók. Hozzátette, hogy ezt a számot szeretnék növelni, amputált focisták körében keresnek potenciális parateqball-játékosokat. A teqball egyébként olimpiára „készül”, ami kapcsán Keresztes Zsolt elmondta, hogy reményeik szerint a parateqball is „kijut” majd az ötkarikás játékokra.

Az erdélyi származású sportoló egyébként szinte véletlenszerűen lett parateqball-játékos, a közösségi médiában közzétett fotói alapján keresték meg, hogy nem lenne-e kedve kipróbálni a sportágat. „Úgy gondoltam, hogy nem veszíthetek semmit: kipróbálom. Annyira kipróbáltam, hogy emiatt költöztem ki Budapestre” – idézte fel.

Fotó: Facebook/JakabA - Challengephoto

Mindenkinek kell egy egészséges függőség

Keresztes Zsolt szerint nagyon fontos lenne, hogy a romániai parasport is „belendüljön”, hogy több paraatléta legyen. Meglátása szerint például Magyarországon több a lehetőség a parasportolók számára – amit az idei paralimpián részt vevők száma is szemléltet.

A profi sporton túl természetesen a hétköznapokban is fontos lenne az amputáltak, fogyatékosok bevonása a sportba, tömegsportba,

amire vannak is próbálkozások: például Mihăiță Papară gyergyói parasnowbordos célzottan amputáltaknak, mozgássérülteknek tart oktatást. Ugyanitt említett egy brassói illetőt, aki látássérültekkel mászik hegyet – többek között két vak fiatalemberrel megmászták a Mont Blancot is.

„Nem kell mindenki sportoló legyen, csak sportoljanak, mozogjanak az emberek. Erre jó a Spartan, a snowboard, bármelyik sportág: ha okosan próbálja ki az ember, akkor könnyű beleszeretni. Ez sokat tud adni az embernek, lesz egy egészséges függősége. Én amputáltként a sport által több lettem, mint, ami voltam az amputációm előtt” – szögezte le. Keresztes Zsolt szerint a parasportolók, illetve a mozgássérültként, amputáltként sportolók példája az „egészséges” embereket is ösztönözheti, hogy felálljanak a tévé vagy a számítógép elől, és mozogjanak.

Kevesebb nyafogás, több cselekvés”

– összegezte a lényeget Keresztes Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport