Testvéreinek nevezi a magyarokat a Craiova tulajdonosa, de szerinte a Sepsi szándékosan hagyta elfajulni a mérkőzést

Testvéreinek nevezi a magyarokat a Craiova tulajdonosa, de szerinte a Sepsi szándékosan hagyta elfajulni a mérkőzést

Adrian Mititelu dicsérő hangnemben beszél a magyarokról, székelyekről, közben belerúg a háromszéki futballklubba

Fotó: Facebook/Adrian Mititelu

A magyarok iránti szimpátiájának hangoztatásával és a Sepsi OSK befeketítésének szándékával próbálja elhárítani a felelősséget Adrian Mititelu, a FCU Craiova 1948 labdarúgóklub tulajdonosa azt követően, hogy az olténiai csapat ultráinak magyarellenes bekiabálásai miatt vasárnap a játékvezető lefújta a két csapat közötti sepsiszentgyörgyi mérkőzést. Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa kifogásolja, hogy immár gyakorlattá vált, miszerint a jelentős szurkolótáborral rendelkező klubok mérkőzés előtt jelzik: nem vállalnak felelősséget a szurkolóikért. Előrebocsátotta: a jövőben kizárhatják a vendégszurkolókat.

Balogh Levente

2023. január 31., 15:482023. január 31., 15:48

2023. január 31., 15:592023. január 31., 15:59

Mititelu a Digi Sport tévécsatornának nyilatkozott a botrányról, és tagadta, hogy a klub tolerálná a kirekesztést.

Idézet
Nem vagyunk rasszisták. Semmi bajunk a romániai magyar közösséggel. Sőt tiszteljük és a testvéreinknek tartjuk őket. A romániai magyar kisebbség jogait törvények szavatolják, és senki sem veheti el őket. Hadd énekeljenek az anyanyelvükön! Én szimpatizálok a magyar nemzettel, különösen a székelyekkel. Nem tartozunk azon román szélsőségesek közé, akik szerint a magyaroknak engedélyt kellene kérniük tőlünk a nyelvük és a kultúrájuk használatára. Nyolcszáz éve ezen a földön élnek. Erdély érzékeny terület”– hangoztatta Mititelu.

A magyarok iránti szimpátiája azonban arra már nem terjedt ki, hogy ne a sepsiszentgyörgyi klubot próbálja felelőssé tenni az olténiai szurkolók minősíthetetlen viselkedéséért.

„Megmondtuk, hogy nem vállalunk felelősséget a klub szurkolóinak jelenléte miatt a mérkőzésen. Ennél mi többet tudtam volna tenni? Megmondtam: vigyázzatok, bajok lesznek. A Sepsi illetékesei pedig tisztában voltak a helyzettel. A Sepsi mindent előre eltervezett, ez a véleményem, és több információm is van. A meccs előtt megkérdezték Chivulete játékvezetőtől: mi történik, ha a szurkolók bekiabálnak? Chivulete pedig elmondta nekik, hogy akkor lefújja a mérkőzést. A Sepsi illetékeseinek megvoltak az eszközeik arra, hogy kiutasítsák a stadionból a behatolókat, amikor megszakadt a mérkőzés. Nem tették meg, ami azt jelenti: nagyon akarták, hogy a meccset lefújják” – vélekedett Mititelu.

Marcel Pușcaș, a Craiova klubelnöke is azzal védekezett, hogy az olténiai együttes szurkolóit ki lehetett volna vezetni a stadionból. Emellett azzal vádolta meg a szentgyörgyi szurkolókat, hogy részükről is voltak rasszista bekiabálások.

A botrány hátterében egyes szakértők szerint az állhat, hogy a csapat ultrái régóta ellentétben állnak Adrian Mititeluval, és minden eszközzel megpróbálják elérni, hogy távozzon.

Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa egyébként úgy reagált: a jövőben kizárhatják a vendégszurkolókat. Mint elpanaszolta, immár gyakorlattá vált, hogy a jelentős szurkolótáborral rendelkező klubok mérkőzés előtt jelzik: nem vállalnak felelősséget a szurkolóikért.

Ennek apropóján az Adevărul által idézett nyilatkozatában kijelentette: ha ez a továbbiakban is így lesz, és a klubok nem vállalják fel a szurkolóikat, akkor ők meg nem engedik be őket a stadionba.

Azt is visszautasította, hogy ki lehetett volna vezetni a stadionból a craiovai drukkereket – szerinte erre a szabályzat nem ad lehetőséget.

A botrányhoz ismét hozzászólt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is. Közösségi oldalán a meccs okán kialakult hisztéria kapcsán megjegyezte:

Idézet
a következőket szeretnénk elmondani román barátainknak: fontos, hogy értsék, hogy Románia a mi országunk is, nem vagyunk gazdasági bevándorlók, a saját szülőföldünkön élünk”.

„Mi több, számos magyar sportoló hozott már dicsőséget Románia számára, például Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné Jencsik Katalin, Vákár Lajos stb” – emlékeztetett az elöljáró.

„Sajnos ezeknek a minősíthetetlenül viselkedő fiataloknak nem tanították meg az iskolában a tanárok és otthon a szüleik, hogy nem csak románok élnek ebben az országban, mert a kisebbségek tisztelete civilizáció kérdése és az oktatás függvénye. Nem szabad elfelejteni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, tehát az államnak kötelessége határozottan fellépni az ilyen megnyilvánulások ellen, annak érdekében, hogy ne mérgesedjen el a közösségek közötti viszony. A legfontosabb mindebben az, hogy békességben és nyugalomban tudjunk egymással élni, s ennek érdekében ki kell zárni az ilyen provokátorokat a stadionokból. Biztos vagyok benne, hogy minden normálisan gondolkodó ember egyetért ezzel” – mutatott rá Antal Árpád.

korábban írtuk

Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal
Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal

Az U Craiova 1948 illetékesei szerint a klubot semmilyen felelősség nem terheli amiatt, hogy szurkolóik magyarellenes skandálásai miatt vasárnap délután a játékvezető véget vetett a Sepsi OSK elleni sepsiszentgyörgyi mérkőzésnek.

Mint arról beszámoltunk, a bíró előbb a 26. percben félbeszakította, majd végleg lefújta a Sepsi OSK és a FCU 1948 Craiova csapatok vasárnapi labdarúgó-mérkőzését a román bajnokság élvonalában, miután a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak. A háromszéki csapat valószínűleg megkapja a három pontot.

Andrei Chivulete játékvezető először az öltözőbe küldte a csapatokat, és hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, hogy fejezzék be a magyarellenes rigmusok skandálását. Tíz perc kényszerszünet után a csapatok visszatértek a pályára, de a mérkőzés csak néhány másodpercet folytatódott, mert a Craiova drukkerei folytatták a magyarellenes szólamaikat, így a bíró lefújta a mérkőzést.

Romániában először fordult elő, hogy rasszista, idegengyűlölő skandálások miatt felfüggesztettek egy meccset.

A börtönt is megjárta a Craiova tulajdonosa
Adrian Mititelu, a FCU Craiova 1948 tulajdonosa egyike azon, a labdarúgásban is érdekelt román üzletembereknek, akik törvénytelen ügyleteik miatt a börtönt is megjárták. Mititelu ellen 2016 júliusában emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) adócsalás és csalás miatt, 2020 novemberében pedig a craiovai ítélőtábla három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Mititelu tavaly júliusban, húsz hónap után szabadult. Ez annak nyomán vált lehetővé, hogy tavaly május 26-án az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a Büntető törvénykönyv azon előírását, amely lehetővé tette az ügyészek számára, hogy új bizonyítékok gyűjtésével megszakítsák az elévülést. Ennek nyomán egyes bíróságok felfüggesztették a pereket a legfelsőbb bíróság döntéséig, mások az alkotmánybíróság határozatát alkalmazva elrendelték a korrupciós perek megszüntetését.
Egy másik ügyben 2014-ben emelt vádat ellene a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) bűnszervezet létrehozása, adócsalás, köztulajdon rosszhiszemű felhasználása és pénzmosás miatt, 2021 decemberében azonban a bűncselekmények elévülése miatt felmentették.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 13., csütörtök

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon

Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon
2024. június 13., csütörtök

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Június 14-én elsőként a házigazda Németország vagy Skócia focistái rúgnak bele Fussballliebébe, azaz a Futballszerelem névre hallgató hivatalos labdába a 17. Európa-bajnokságon.

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n
2024. június 11., kedd

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”

Szoboszlai Dominik szerint a kiemelkedő csapategység segítheti a magyar labdarúgó-válogatottat abban, hogy minél messzebb jusson a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”
2024. június 10., hétfő

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető, a nagykárolyi Kovács István magyarázta el a román labdarúgóválogatott tagjainak és a technikai stábnak a játékszabályok legújabb változásait.

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának
2024. június 09., vasárnap

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten

Grosics Gyulára, az olimpiai bajnok és 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett vasárnap az Aranycsapat Testület a labdarúgó halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten
2024. június 08., szombat

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért
2024. június 07., péntek

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros
2024. június 07., péntek

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi

Minden mérkőzés eredménye számít, a holnapi nap célja, hogy senki ne szenvedjen sérülést és győzzön a csapat – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi
2024. június 07., péntek

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének

Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében pénteken tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének
2024. június 05., szerda

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba

Tovább bonyolódik a Román Kupát megnyerő másodosztályos erdélyi focicsapat helyzete: az élvonaltól idén eltiltott Corvinulnak úgy kell büszkén képviselnie az országot a nemzetközi porondon, hogy ha sikert ér el, kell mondania a hazai Szuperligáról.

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba