Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal

Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal

Az oltyán klub ultrái azt is tűrhetetlennek tartják, hogy Sepsiszentgyörgyön magyar nyelven is szólnak a hangosbemondón

Fotó: Facebook/Peluza Sud 1997

Az FCU Craiova 1948 illetékesei szerint a labdarúgóklubot semmilyen felelősség nem terheli amiatt, hogy szurkolóik magyarellenes skandálásai miatt vasárnap délután – romániai premierként – a játékvezető a rendes játékidő lejárta előtt véget vetett a Sepsi OSK elleni sepsiszentgyörgyi mérkőzésnek. A klub ultrái viszont fenyegetőznek, a Peluza Sud 1997 elnevezésű csoport többek között azzal vádolja a sepsiszentgyörgyieket, hogy a lelátókon „szeparatista jelképek” is megjelentek, felróják, hogy a hangosbemondó magyar nyelven is megszólal, mindezek miatt pedig azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben az illetékesek nem vetnek véget a gyakorlatnak, továbbra sem engedik lejátszani a magyar érdekeltségű csapatok elleni meccseket. A Dinamo ultrái is azzal vádolják a magyarokat, hogy nem tisztelik a román nemzeti jelképeket.

Balogh Levente

2023. január 30., 16:052023. január 30., 16:05

2023. január 30., 16:152023. január 30., 16:15

Miközben az FCU Craiova 1948 illetékesei szerint a labdarúgóklubot semmilyen felelősség nem terheli amiatt, hogy szurkolóik magyarellenes skandálásai miatt vasárnap délután romániai premierként a játékvezető a rendes játékidő lejárta előtt véget vetett a Sepsi OSK elleni sepsiszentgyörgyi mérkőzésnek, a klub ultrái közleményben fenyegetőznek.

A Peluza Sud 1997 szurkolói csoport közösségi oldalán a botrány miatt félbeszakadt mérkőzés után azt állították:

vasárnap Sepsiszentgyörgyön „újabb támadás érte a román nemzeti integritást” a nemzeti kisebbségek részéről a román állam, a Román labdarúgó-Szövetség (FRF), a Professzionális Labdarúgóliga (LPF) és a Központi Játékvezetői Bizottság (CCA) cinkosságával.

„Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy a múltban is eljártunk, semmit sem tartunk drágának azért, hogy megvédjük a hazánkat. Egyetlen meccs, egyetlen pont, egyetlen hely a tabellán sem hasonlítható össze ősi földünkkel. Sohasem fogadjuk el, hogy egy Románia területén megrendezett meccset a hivatalos nyelven kívül más nyelven is bemutassanak, hogy a lelátókat szeparatista zászlók lepjék el, vagy hogy román állampolgárokat az ebben a régióban élő kisebbségek gyalázzanak. Sohasem engedjük, hogy egy ilyen találkozót lejátsszanak. Ahogy korábban bejelentettük, amennyiben ezek a visszaélések nem szűnnek meg, a mi akcióink is egyre drasztikusabbá válnak. Bármilyen egyéb hipotézis a nevetségesség kategóriájába tartozik, kitalálóikat és támogatóikat pedig arra kérjük, hogy olvassák el korábbi, ebben a témában kiadott közleményeinket” – áll a román szélsőséges szurkolók közleményében.

Galéria

A Craiova szurkolói megállás nélkül mocskolták a magyarokat a vasárnapi mérkőzésen

Fotó: Videófelvétel

A klub elnöke, Marcel Pușcaș a Digi Sport csatornának adott interjúban odáig ment, hogy a sepsiszentgyörgyi klub megbüntetését követelte arra az esetre, ha a craiovaiakat elmarasztalják. A szélsőséges oltyán drukkerek segítségére sietett a Bukaresti Dinamo csapata 2000-ben a pályán, mérkőzés közben elhunyt labdarúgójáról, Cătălin Hîldanról elnevezett lelátó nevét viselő ultracsoportja is.

A Peluza Cătălin Hîldan tagjai azzal vádolták meg a magyarokat, hogy nem tisztelik Romániát.

„Ma újfent azt tapasztaltuk, hogy egy kisebbségi csoport ismét áldozati szerepben tetszeleg, miközben egyértelműen ellenségesen és a tisztelet bármiféle jele nélkül viszonyul az országhoz, amelyben él. Határozottan elítéljük Andrei Chivulete döntését, amellyel végleg lefújta a Sepsi – Universtitatea Craiova meccset az úgynevezett idegengyűlölő bekiabálások miatt” – áll a közleményben.

A bukaresti ultrák egyúttal a magyarok megbüntetését kérik.

„Emlékeztetjük a szóban forgó mérkőzés játékvezetőjét, valamint az illetékes és a Románia alkotmányát sértő gesztusok büntetésére kötelezett hatóságokat, hogy a sepsiszentgyörgyi Sepsi és a csíkszeredai Csíkszereda csapatainak szurkolói csoportjai, amelyek többségében a székely közösség tagjaiból állnak, több ízben is szidalmazták az ellenfél táborának román szurkolóit, és tiszteletlenséget mutattak a nemzeti himnusszal szemben, amikor hátat fordítottak a pályának, miközben az a hangszóróból szólt azokban a stadionokban, ahol ez még lehetséges” – folytatódik a román ultrák vádaskodása.

A közleményben valamiért azt is felróják, hogy a sepsiszentgyörgyi csapatot magyar cégek is támogatják, és elítélik, hogy az illetékesek szerintük „aberrált” indokkal fújták le a mérkőzést. „Tiszteljétek Romániát, tiszteljétek a románokat, és tiszteljétek a nemzeti zászlót” – zárul a bukaresti szélsőségesek üzenete.

A craiovai klub eközben közleményben próbált magyarázkodni a történtek miatt.

Idézet
Klubunk semmilyen formában nem érintett a mérkőzés megszervezésében. Nem kértünk jegyeket a szurkolók számára, ennek nyomán semmilyen formában nem lehetünk felelősek a szurkolók mérkőzés idején tanúsított megnyilvánulásaiért”

– állítják a klub közleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy ők hivatalosan nem szerveztek sepsiszentgyörgyi utazást a craiovai szurkolók számára. „A Sepsi OSK csapata felvállalta, hogy minden szurkoló beléphessen a stadionba, ennek nyomán az egyetlen entitás, amely a törvények és a szabályzat betartásáért felel a mérkőzés alatt. Bármilyen más interpretáció ellentétes a hatályos törvényekkel, és egy civilizált országban semmilyen bizottság semmilyen tagja nem hághatja át. Következésképpen úgy értékeljük, hogy csapatunkat semmilyen vétség nem terheli ezen labdarúgó-mérkőzés megszervezése miatt” – áll a közleményben.

Galéria

Fotó: Videófelvétel

Eközben Răzvan Burleanu, a labdarúgó-szövetség elnöke hétfőn jelezte, ő maga is egyetért a játékvezető döntésével.

Leszögezte: a szervezet sehol sem akar rasszista, kirekesztő és idegengyűlölő bekiabálásokat hallani, a játékvezető a nemzetközi szinten is alkalmazott, háromlépcsős eljárást alkalmazta, a fegyelmi bizottság pedig hamarosan megvitatja az ügyet. Burleanu szerint a cél az, hogy a stadionok biztonságos helyek legyenek, ahova a szülők a gyerekeiket is magukkal vihetik.

Hozzátette: fontos, hogy a hatóságok is közbeléphessenek, ha hasonló megnyilvánulásokat tapasztalnak.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke hétfőn elmondta: a testülethez még nem érkezett hivatalos panasz az ügyben, és hivatalból sem indított vizsgálatot.

A News.ro hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, egyelőre azt várják, milyen döntést hoz a labdarúgó-szövetség és a fegyelmi bizottság az ügyben. Megjegyezte: egyetértett a játékvezető döntésével, aki a hatályos szabályok alapján fújta le a mérkőzést a magyarellenes bekiabálások miatt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közösségi oldalán szintén üdvözölte a játékvezető döntését. „Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, ahogyan a szélsőséges szurkolók gúnyt űznek a fociból és a sportból a minősíthetetlen magyargyűlölő viselkedésükkel. Ugyanakkor ma végre először meghozták a megfelelő döntést, ami azt gondolom egy nagyon fontos és jó döntés: a bíró leállította a mérkőzést a magyarellenes megnyilvánulások miatt” – fogalmazott a polgármester, aki szerint a mérkőzés végeredménye 3-0 kell hogy legyen a Sepsi OSK javára.

Mint arról beszámoltunk, a bíró előbb a 26. percben félbeszakította, majd végleg lefújta a Sepsi OSK és a FCU 1948 Craiova csapatok vasárnapi labdarúgó-mérkőzését a román bajnokság élvonalában, miután a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak. A háromszéki csapat valószínűleg megkapja a három pontot.

Andrei Chivulete játékvezető először az öltözőbe küldte a csapatokat, és hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, hogy fejezzék be a magyarellenes rigmusok skandálását. Tíz perc kényszerszünet után a csapatok visszatértek a pályára, de a mérkőzés csak néhány másodpercet folytatódott, mert a Craiova drukkerei folytatták a magyarellenes szólamaikat, így a bíró lefújta a mérkőzést.

Romániában először fordult elő, hogy rasszista, idegengyűlölő skandálások miatt felfüggesztettek egy meccset.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja