Virtuális kiállítással emlékeznek Szatmárnémetiben az ötven évvel ezelőtt történt tragikus áradásokra

Virtuális kiállítással emlékeznek Szatmárnémetiben az ötven évvel ezelőtt történt tragikus áradásokra

Az 50 évvel ezelőtti árvizek Szatmárt és környékét sújtották leginkább Romániában

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum- archív

Fél évszázaddal ezelőtt történt az egész Erdélyt, köztük a Szatmárnémetit és környékét sújtó nagy árvíz, amely halálos áldozatokat követelt, a város nagy része víz alá került. A tragikus eseményt virtuális kiállítás idézi fel, amelyről Szőcs Péter Levente történész, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2020. május 17., 16:462020. május 17., 16:46

Az 1970 májusában bekövetkezett, többtucatnyi ember életét követelő árvíz 50. évfordulója alkalmából virtuális kiállítással emlékezik a Szatmár Megyei Múzeum történelemrészlege a tragikus eseményekre.

Korabeli fényképek, videók és archív dokumentumok tekinthetők meg az intézmény honlapján, ezek hiteles tanúi a fél évszázaddal ezelőtti természeti csapásnak.

Az árvíz okozta halálesetek pontos száma mai napig tisztázatlan. Szatmárnémetiben 56 főt nyilvánítottak az áradások áldozatának, ám a korabeli sajtó és a levéltári dokumentumok azt bizonyítják, hogy az ár levonulása után

a Szatmár megyei áldozatok száma 73 főre tehető, és 5693 család, megközelítőleg 20 ezer ember házát döntötte romba a víz, akik így fedél nélkül maradtak.

Szőcs Péter Levente történész, az intézmény igazgatója a Krónika megkeresésére elmondta, a kerek évforduló miatt nagyobb szabású megemlékező eseményre készültek, Szatmárnémetinek ez szomorú pillanata, mert az akkori árvizek ezt a környéket sújtották leginkább Romániában.

„A régi városrész mintegy kétharmada víz alá került, rengeteg lakóépület megrongálódott, elmosta az ár, és sokan hunytak el. Ezért a város számára minden évben fontos megemlékezés, de idén, mivel 50 éve történt a tragédia, mélyebb áttekintést igyekszünk nyújtani a virtuális tárlat segítségével” – mondta el Szőcs Péter Levente. Kitért arra, hogy tervezik, hogyha majd megnyílik a múzeum, akkor ezeket a képeket bemutatják a közönségnek.

Galéria

Megközelítőleg húszezer ember házát döntötte romba a víz 1970-ben Szatmáron

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum- archív

Idézet
A most látható fotókat részben már megtekinthette a közönség, hiszen a rendszerváltás utántól az árvízre való emlékezés a városnapok részévé vált. Minden évben egyre több fotó került a gyűjteménybe. Az 50. évfordulóra készülve már a tavaly két archív fotóanyagot vásárolt meg a múzeum: az egyik az 1970-es években a megyei napilapnál dolgozó fotós archívuma, a másik egy amatőr fényképész gyűjteménye”

– mutatott rá az intézményvezető. Hozzátette, újdonság, hogy a város irattárából előkerültek a károk felmérésével kapcsolatos iratok, ezeket sikerült feldolgozniuk, hasonlóképpen a vízügy szatmári kirendeltségével kapcsolatos anyagokat is, ezenkívül számba vették a levéltárban fellelhető dokumentumokat, archív filmfelvételekből is sikerült beszerezniük néhányat – ezek is szerepelnek a virtuális kiállításban. „A szatmárnémeti polgármesteri hivatal kezdeményezésére teljesen más elképzelést akartunk megvalósítani, a város történetének eddigi legnagyobb horderejű utcai kiállítását szerettük volna megrendezni, amelyben kiemeltük volna a Szatmár történetében az idők során oly fontos szerepet játszó Szamos folyó jelentőségét, így bemutatva az 1970. május 14-i tragikus eseményeket, amelyeket aztán városunk újjáépítése és modernizálása követett” – olvasható a múzeum honlapján.

Együttműködtek
a nyíregyházi múzeummal

Szőcs Péter Levente azt is kifejtette, a tárlat érdekessége, hogy együtt dolgoztak a nyíregyházi levéltárral és múzeummal.

Idézet
Az árvíz nem ismert határokat, Magyarországon a szatmári, szamosközi, krasznai részeket is elöntötte, több falu teljesen lakatlanná vált. A magyarországi kollégák is készítettek egy virtuális anyagot, és mi átvettük tőlük a linkeket, és a mieinket pedig ők. Ahogy a vészhelyzet most sem ismer határokat, ugyanúgy ötven éve is így történt”

– mondta az igazgató.

A virtuális tárlaton látható képek Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál és más szatmári fényképészek alkotásai. A bemutatott korabeli filmek, fényképek, napilaplevonatok és a levéltári dokumentumok többek közt a Szatmárnémeti Megyei Múzeum, a Szamos–Tisza-medence Vízügyi Igazgatósága, a Szatmár Megyei Könyvtár, a városháza archívumából, az országos levéltárból, a Román Televízió gyűjteményéből származnak.

Szőcs Péter Levente azt is elmondta, még nem tudják, milyen feltételekkel nyílhatnak újra a múzeumok, megvárják, míg megjelennek a konkrét rendelkezések. „Mi mindenképpen előkészítjük a szakmai részt. Az árvízről szóló tárlatot is készítjük, és van egy vándortárlat, amit májusban terveztünk megnyitni: a kolozsvári történeti múzeumtól hoztuk el A bőség szaruja című, a 17–18. századi erdélyi arisztokrácia ékszereiről szóló anyagot. Ha meg tudjuk nyitni a múzeumot, nyilván az előírt feltételek betartásával, akkor ezeket is bemutatjuk” – mondta az intézményvezető.

Galéria

Emberek ezrei próbálták menteni a menthetőt.

Fotó: Szatmár Megyei Múzeum- archív

Szatmár történetének
legnagyobb katasztrófája

A történelem során többször megélte Szatmár a Szamos kiöntéseit, a folyó 1740-ben, 1792-ben, 1855-ben is jelentős áradásokat okozott a környéken, igazán nagy károkat például 1884-ben és 1888-ban, ez utóbbi alkalommal Szatmárnémetiben 630 centi magasságban tetőzött.

Románia ötödik legnagyobb folyója 1970 májusában Szatmár történetének legnagyobb természeti katasztrófáját okozta.

A vész közeledését már május 13-án lehetett tudni. Május 14-én reggel a folyó elérte a 770 centis vízszintet, Szatmárnémetinél átlépve a bal partot, és elárasztva a város alacsonyabb részeit. A katasztrófa 12 órakor következett be, amikor a Szatmárudvarihoz tartozó Kaknál a folyó gátja átszakadt. A Szamos vize folyamatos emelkedést mutatott, és Szatmárnémetinél elérte a példátlanul magas 900 centis szintet, amely egy méterrel meghaladta a gátak magasságát. A gát a város területén több helyen is átszakadt. A megyébe érkező Szamos vize valóságos folyammá duzzadt, a vízhozam a Dunáéhoz volt fogható.

Víz borította a város fő útjait, az állomás környékét, a Sugárutat, a Kossuth-kertet, összesen 171 utcát 1 062 342 négyzetméteren.

Az emberek próbáltak menekülni, tutajokat rögtönöztek hordókból, deszkákból, gerendákból és gumiabroncsokból. A rendkívül nehéz körülmények ellenére több mint 6000 embert mentettek ki, főleg gyermekeket és nőket. A 740 ezer óra munka, a több ezer tonna kavics, a 145 000 homokzsák csökkentette ugyan, de megakadályozni nem tudta a katasztrófát. A megye és a megyeközpont több mint 30%-át belepte az ár. Kevesebb mint 2 óra alatt a víz elárasztotta a gyárakat, házakat, udvarokat, az üzleteket, a kórházakat, az iskolákat és az utcákat is. Tönkretette a gát melletti elektromos erőművet is, így az egész város áram nélkül maradt, ahol emberek ezrei próbálták menteni a menthetőt.
 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének