Téglás István: nem akartam magyar vagy román színész lenni, de mindent megtettem, hogy fejlődjek

Téglás István: nem akartam magyar vagy román színész lenni, de mindent megtettem, hogy fejlődjek

Téglás István színművész

Fotó: Tiff.ro

Székelyként lett a legjobbnak tartott román színészek egyike. Bár akcentus nélkül beszél románul, ez nem volt mindig így – mesélte Téglás István. A baróti születésű színművész Cristi Puiu Malmkrog című filmjében nyújtott alakítása kapcsán volt a TIFF meghívottja.

Pap Melinda

2020. augusztus 07., 20:572020. augusztus 07., 20:57

2020. augusztus 08., 15:232020. augusztus 08., 15:23

Alig vette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Gopo-díjat a legrangosabb román filmes gálán Corneliu Porumboiu A hegyek szigete (La Gomera) című filmjében nyújtott alakításáért, máris másik híres projekt részese Téglás István baróti születésű bukaresti színművész. Cristi Puiu rendező Berlinben díjazott Malmkrong (a Segesvár melletti Almakerék német neve) című filmjében játssza a komornyik szerepét.

„A rendező úgy gondolhatta, kell egy magyar, ez lettem én” – válaszolta nevetve Mihnea Măruță újságíró azon kérdésére, hogy hogyan került a stábba.

A pénteken délelőtt a TIFF-házban tartott beszélgetés meghívottjaként elmondta: a többieknél két héttel később érkezett a 2018 telén zajló forgatásra, így minden készen volt, neki csak rá kellett hangolódni. „Mindent csendben csináltam” – mondta, ugyanis a szolgák főnöke egy csendes, de sötét személyiség.

A „gondolkodó színész”

A 40 napig zajló forgatás nem volt leányálom, derült ki, az asztal körül felszolgáló „szolgáknak” napi több órát kellett lábon állni, hisz egy-egy jelenetet 60-szor is felvettek, ez fizikailag nagyon megerőltető volt. A forgatás alatt számos „katasztrófa” is történt, például leégett a forgatás helyszínéül szolgáló udvarház villanyhálózata, Téglás István szerencsésen megúszta ezeket, ilyenkor többnyire Bukarestben volt fellépése. Elmondta, mivel a „casting” egy több mint háromórás személyes beszélgetés volt a rendezővel, ez segített neki később jelen lenni a filmben.

korábban írtuk

Magyar színészt is díjaztak a legrangosabb román filmes elismerések bukaresti gáláján
Magyar színészt is díjaztak a legrangosabb román filmes elismerések bukaresti gáláján

Magyar színészt is díjaztak a legfontosabb román filmes gálán, amelyet idén szabadtéri rendezvény formájában tartottak hétfő este Bukarestben. A Gopo-gálán a bukaresti Nemzeti Színház társulatának tagja, Téglás István baróti születésű színész is rangos elismerést vehetett át: övé lett a legjobb f&e

„Máskor nem éreztem ennyire biztonságban magam filmezés közben” – mondta, hozzátéve, hogy a kosztüm és a szigorú légkör ellenére nagyon szabadnak érezte magát.

Mint kiderült, Cristi Puiu munkamódszere, hogy személyes kérdésekkel is faggatja a színészeit, így rájuk „építi” a szerepet, hogy az eljátszott érzelmek személyesek, így természetesek legyenek. Így került be a filmbe a pofon, amit Téglás István még középiskolai matematikatanárától kapott, meg kellett mutatnia Cristi Puiunak, hogyan csattant el, majd a színésznek is, aki kapta.

Galéria

Komornyikként Cristi Puiu új filmjében

Fotó: https://bordcadrefilms.com/

Közönségből érkező kérdésre elmondta: bár valós és átvitt értelemeben is sok pofont kapott, ezekből nem tanult, inkább megsebezték és még inkább magába zárkózott.

Mivel alapvetően nagyon érzékeny, próbál „gondolkodó színész” lenni, hogy minél kevésbé viselje meg érzelmileg a munka, mondta munkamódszeréről.

Profiként is amatőr

Színpadi színészként a bukaresti Nemzeti Színház tagja, de játszott az Odeon színházban és számos alternatív társulatban is, performanszművészként amatőrnek tartja magát, hiszen bár foglalkozott mozgásszínházzal, tánccal, ezt nem tanulta. Úgy látja, a színművészeti egyetemen tanultak és a későbbi színészi munkának nincs sok köze egymáshoz.

Idézet
„Minden évben ott akartam hagyni az egyetemet, mert úgy éreztem, hogy nincs meg az alkotói szabadságom, amit kerestem”

– mondta, hozzátéve, hogy ma sokan úgy lesznek színészek, hogy nem tanulják a szakmát. Ő nem akart feltétlenül színész lenni, csak nem volt más ötlete, mesélte. „Nem akartam dolgokat, inkább olyan folyamat részese akartam lenni, ahol szakmailag és emberileg is fejlődhetek” – mesélte pályafutásáról.

Hosszú ideig anyanyelvén játszott, a marosvásárhelyi színművészeti egyetem elvégzése után a temesvári magyar társulat, majd a gyergyószentmiklósi tagja volt, hogy aztán románra váltson a színpadon.

Idézet
„Nem akartam magyar, vagy utólag román színész lenni, inkább szerencsém volt, hogy olyan emberekkel találkoztam, akik hatottak rám, így mindent megtettem, hogy fejlődjek, mert a tehetség önmagában nem elég”

– válaszolta a moderátor azon kérdésére, hogy vedlett át magyarból román színésszé. Kifejtette, bár kifejezetten senki nem tanította románul, vágyott rá, hogy folyékonyan, akcentus nélkül beszéljen, hiszen az elején sokszor nevetségesnek érezte magát a színpadon.

Galéria

Téglás István (balra) a TIFF-házban tartott beszélgetés meghívottjaként

Fotó: Tiff.ro

„Nagyon szerettem volna ezt, és örülök, hogy megvalósult” – válaszolta, amikor a kérdező szép román beszédét dicsérte. Mint kifejtette, előbb a testével kapcsolatos komplexusokat „vetette le” azáltal, hogy elkezdett mozgásszínházzal, tánccal foglalkozni, utána jött a beszéd.

Bukarest kontra New York

„Nem akartam Bukarestbe menni, egyetlen dolgot akartam: elmenni az országból” – emlékezett egyetem utáni vágyaira,

de New York nem vált be, nem találta meg itt a kreatív közeget, amire vágyott, ahogy máshol sem Nyugaton. Kelet-Európában a sok trauma miatt sok a kreatív potenciál, véli Téglás István, az alkotási folyamat pedig felszabadít ezektől.

„Olyan színész akarok lenni, aki nem csak csinál dolgokat, hanem jelen van” – osztotta meg a közönséggel ars poeticáját, hozzátéve, számára a színházban a jelenlét a legfontosabb.

„Introvertált vagyok és rég nem voltam magammal, így nagyon jól viseltem az elmúlt időszakot” – mesélte a karantén időszakra vonatkozó kérdésre, hozzátéve, ez jót tett neki, hiszen előtte nagyon sokat dolgozott, megérett a pihenésre. Naplót írt, hogy ne essen szét, és bár jó volt ez a periódus, nem bánja, hogy véget ért, alternatív színházak tagjaként most online előadásokra készül.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján