Nemcsak a kép mozog: felpezsdíti Kolozsvár forgalmát a pénteken kezdődő TIFF

Nemcsak a kép mozog: felpezsdíti Kolozsvár forgalmát a pénteken kezdődő TIFF

Moziteremmé alakul a Főtér. Tíz napon keresztül minden este szabadtéri vetítést tartanak Kolozsvár szívében a nemzetközi filmfesztivál keretében

Fotó: Biró István

Mozgóképes, illetve kulturális fővárossá változik a következő tíz napban Kolozsvár a pénteken kezdődő TIFF-nek köszönhetően, a seregszemle nemcsak a mozirajongóknak, hanem a szállodáknak és vendéglátóipari egységeknek is igencsak kedvez.

Kiss Judit

Kőrössy Andrea

2018. május 25., 11:582018. május 25., 11:58

2018. május 25., 16:332018. május 25., 16:33

A kincses városban a következő tíz napban nemcsak a filmszínházak termei telnek meg kíváncsi, a legkülönfélébb élményekre nyitott, mozgóképre éhes nézőkkel, hanem a köztereket is elárasztja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ( TIFF) védjegyévé vált piros szín és a mozikedvelő tömeg.

A pénteken kezdődő szemlének köszönhetően Kolozsvár nemcsak a filmnéző közönség fellegvára lesz június 3-áig, a seregszemle a vendéglátó- és a szállodaipar szempontjából sem elhanyagolható hasznot hoz Erdély fővárosának.

A kolozsvári székhelyű Travelminit szállásfoglaló oldal munkatársaitól megtudtuk, hogy a május 25. és június 3. közötti időszakban mintegy 30 százalékkal emelkedik a városban lefoglalt vendégéjszakák száma a megelőző és az ezt követő napokhoz, hetekhez képest. A statisztika ugyan nemcsak a TIFF-re érkező közönségre vonatkozik, de kétségtelen, hogy ilyenkor a megyeszékhely megtelik az ország többi részéből és a külföldről érkező meghívottakkal, vendégekkel, érdeklődőkkel.

korábban írtuk

TIFF: gazdag felhozatallal várja a mozirajongókat Románia legnagyobb filmes szemléje Kolozsváron
TIFF: gazdag felhozatallal várja a mozirajongókat Románia legnagyobb filmes szemléje Kolozsváron

Több száz vetítést, világpremiereket, klasszikusokat, számos kísérőrendezvényt sorakoztat fel a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely péntektől június 3-ig tart a kincses városban.

A portál illetékesei a Krónikának azt is elmondták, hogy a következő napokra vonatkozó foglalások nagy része a városközponti hoteleket, vendéglátóhelyeket célozza. Közlésük szerint egyébként az árakat nem befolyásolta számottevő módon a megnövekedett forgalom.

Érezhetően megnő a kávézók forgalma

A belvárosi vendéglők, kávézók, kocsmák is jól járnak a TIFF-el: Márkos Tünde, a kincses város szívében székelő TIFF-ház mellett található Insomnia kávézó egyik tulajdonosa a Krónikának arról számolt be: a nemzetközi filmfesztivál ideje alatt érezhetően megnő a forgalmuk, hiszen a központban reggeltől éjszakáig rengetegen látogatnak el a filmvetítésekre, illetve a különféle, a szemléhez kötődő eseményekre, így a kávézóba is sokan térnek be.

Idézet
A TIFF napjai alatt sok a jövő-menő vendégünk, és ez érthető, hiszen ebben az időszakban minden évben felpezsdül, megélénkül a belváros élete. Egyébként meg minél több kávézó, kocsma működik egymáshoz közel, annál többféle igényt tudnak kielégíteni, és ez mindenkinek jó”

– mondta Márkos Tünde. A fesztivál vetítéseinek egyik hagyományos helyszíne volt egyébként a Művész (Arta) mozi, amely pontosan szemben található a koncerteknek, közönségtalálkozóknak otthont adó, jó néhány éve működő TIFF-házzal és a belváros sokak által kedvelt, több mint húszéves kocsma-kávézójával, az Insomniával. Mivel azonban még mindig nem készült el a tavaly korszerűsítés miatt bezárt mozi, ebben az évben is kimarad a szemle helyszínei közül.

Galéria

Élénk érdeklődés. A TIFF ideje alatt a kolozsvári kávézók, kocsmák forgalma is növekszik, felpezsdül a belváros élete (archív felvétel)

Fotó: TIFF/Marius Maris

A TIFF-házban egyébként nemcsak a nemzetközi filmfesztivál ideje alatt szerveznek különféle rendezvényeket, hanem az év többi részében is: a vendéglátóipari egység, koncerthelyszín például az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon is számos eseménynek adott otthont az elmúlt években.

Sok munka és hajnalig tartó bulik

A kolozsvári filmfesztivál természetesen nemcsak azokról szól, akik filmet nézni, szakmai műhelyeken részt venni, kikapcsolódni és szórakozni érkeznek a kincses városba: óriási apparátus és szervezői munka teszi lehetővé, hogy a seregszemle a lehető legcsillogóbb arcát mutassa minden résztvevője számára. Ennek megfelelően

annak, aki a TIFF-en önkénteskedne vagy munkát vállalna, fel kell készülnie: sokat kell dolgoznia, ugyanakkor rengeteg emberrel megismerkedhet, és az sem mellékes, hogy hajnalig tartó bulikon vehet részt.

A Kolozsváron élő Szörcsey Ágnes évekig tapasztalta, hogyan működik belülről a gépezet: egy évig önkénteskedett, majd négy évig – a tavalyi kiadásig – dolgozott, végig az úgynevezett merchandise részlegen, azaz a fesztiválhoz kapcsolódó promóciós termékek eladásával megbízott egységnél. Az önkénteskedés és a munkavállalás egyébként független volt egymástól, előbbire jelentkezett, majd egy filmforgatáson dolgozott, amelyen a fesztivál egyik szervezője is jelen volt, ő hívta fel később, hogy lenne-e kedve ugyanazon a részlegen tevékenykedni.

Idézet
Személyes kihívásként tekintettem erre a feladatra. Láttam, hogyan működik belülről a fesztivál, és kitalálhattam, hogy ebből mit lehetne kihozni, hogyan lehetne alakítani a tevékenységet”

– magyarázta a Krónikának Ágnes, aki a csapatot, amellyel dolgozott, igencsak megszerette. Jelentkezésekor úgy képzelte, hogy rengeteg filmet fog majd megnézni, de hamar rá kellett jönnie, hogy a napi munka mellett erre nem sok ideje lesz, viszont az esti partikon rendszeresen részt vett, mint rámutatott, ezek közül általában az HBO által szervezett, hajnalig tartó buli szokott a legjobb lenni. Elsősorban egyébként az ilyen alkalmakon van esély arra, hogy az ember összefusson hírességekkel, sőt egy-egy ilyen eseményen ezt szinte lehetetlen elkerülni.

Galéria

Fotó: Biró István

Hosszú távon is kamatoztathatók a tapasztalatok

Szörcsey Ágnes arra is kitért, hogy

noha kívülről valóban joggal tűnhet úgy, hogy a szervezés kiváló és profi, azért néha a szerencsén is múlik, hogy minden idejében és a tervek szerint összejöjjön.

A TIFF olajozott működésén rengeteg ember dolgozik számtalan részlegen, és mindenkinek pontosan ki van osztva a feladata, de a körülmények miatt néha becsúsznak hibák. Példaként azt említette, amikor egyik évben a fesztivál utolsó, vasárnapi vetítése előtt kénytelenek voltak bezárni a promóciós termékeket árusító üzletet, az ott önkénteskedő fiataloknak ugyanis másnap már iskolába kellett menniük, és még sok tennivaló volt, a szervezők viszont felrótták, hogy mindez rossz színt vet a rendezvénysorozatra.

Ágnes hangsúlyozta: az ilyen esetekből, a hibákból mindenki tanul, és következő alkalommal igyekszik hatékonyabban végezni a feladatot. „Az évek múlásával egyre ritkábban történnek nagy hibák” – tette hozzá. Ágnes egyébként elsősorban

olyan fiataloknak ajánlja, hogy a TIFF-en önkénteskedjenek vagy dolgozzanak, akik a fesztivál 10 napját erre tudják szánni, hiszen naponta legalább hat órát kell dolgozni, ami viszont gyakran megerőltető, sokaknak már nem is marad energiájuk esténként filmeket nézni.

A seregszemle viszont bárkinek adhat életre szóló élményeket, egyik évben például egy nyugdíjas hölgy önkénteskedett velük, aki rendkívüli módon élvezte a munkát, illetve azt, hogy lelkes fiatalokkal van körülvéve. A munka talán legnagyobb előnyének Ágnes azt nevezte, hogy a TIFF önkéntesei és munkatársai rengeteg emberrel találkoznak, és számos olyan helyzetnek vannak kitéve, amelyek nyomán a szerzett tapasztalatot hosszú távon kamatoztathatják. „Akik a TIFF-en dolgoznak, nem véletlenül vannak itt, kreatív, sokat vállaló, lelkes emberekről van szó” – magyarázta.

Ha a TIFF nem is mentes a hibáktól és a kisebb-nagyobb bakiktól – melyik fesztivál az –, az bizonyos, hogy minden résztvevő megkapja a neki való, új élményekkel szolgáló programot. A fesztivál ugyanis nemcsak filmekben bővelkedik: jól láthatóan évről évre igyekeznek bővíteni a kínálatot. A belvárosi, nagy múltú templomokban sorra kerülő klasszikus koncertek immár hagyományos programnak számítanak, mint ahogyan a TIFF két hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastélyban megszervezett eseménysorozat, tavaly óta azonban például már arra is van lehetőség, hogy kipróbáljuk a virtuális valóság megélését a seregszemle keretében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén
2024. április 04., csütörtök

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az év végére 5 százalék alá csökken az infláció és nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány.

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány
2024. április 04., csütörtök

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés

Április 8-tól, hétfőtől idén immár másodszor drágul a cigaretta Romániában. 2023 első napja óta ez már az ötödik cigarettaáremelés.

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés
2024. április 04., csütörtök

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program

Miközben pár évvel ezelőtt még pillanatok alatt kimerült az Első otthon, majd Új otthon programra szánt keret, mára már alig mutatkozik érdeklődés az állami garanciával zajló lakásvásárlási program iránt.

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program