Nemcsak a kép mozog: felpezsdíti Kolozsvár forgalmát a pénteken kezdődő TIFF

Kiss Judit , Kőrössy Andrea 2018. május 25., 11:58 utolsó módosítás: 2018. május 25., 16:33

Mozgóképes, illetve kulturális fővárossá változik a következő tíz napban Kolozsvár a pénteken kezdődő TIFF-nek köszönhetően, a seregszemle nemcsak a mozirajongóknak, hanem a szállodáknak és vendéglátóipari egységeknek is igencsak kedvez.

Moziteremmé alakul a Főtér. Tíz napon keresztül minden este szabadtéri vetítést tartanak Kolozsvár szívében a nemzetközi filmfesztivál keretében Fotó: Biró István

A kincses városban a következő tíz napban nemcsak a filmszínházak termei telnek meg kíváncsi, a legkülönfélébb élményekre nyitott, mozgóképre éhes nézőkkel, hanem a köztereket is elárasztja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ( TIFF) védjegyévé vált piros szín és a mozikedvelő tömeg.

A pénteken kezdődő szemlének köszönhetően Kolozsvár nemcsak a filmnéző közönség fellegvára lesz június 3-áig, a seregszemle a vendéglátó- és a szállodaipar szempontjából sem elhanyagolható hasznot hoz Erdély fővárosának.

A kolozsvári székhelyű Travelminit szállásfoglaló oldal munkatársaitól megtudtuk, hogy a május 25. és június 3. közötti időszakban mintegy 30 százalékkal emelkedik a városban lefoglalt vendégéjszakák száma a megelőző és az ezt követő napokhoz, hetekhez képest. A statisztika ugyan nemcsak a TIFF-re érkező közönségre vonatkozik, de kétségtelen, hogy ilyenkor a megyeszékhely megtelik az ország többi részéből és a külföldről érkező meghívottakkal, vendégekkel, érdeklődőkkel.

A portál illetékesei a Krónikának azt is elmondták, hogy a következő napokra vonatkozó foglalások nagy része a városközponti hoteleket, vendéglátóhelyeket célozza. Közlésük szerint egyébként az árakat nem befolyásolta számottevő módon a megnövekedett forgalom.

Érezhetően megnő a kávézók forgalma

A belvárosi vendéglők, kávézók, kocsmák is jól járnak a TIFF-el: Márkos Tünde, a kincses város szívében székelő TIFF-ház mellett található Insomnia kávézó egyik tulajdonosa a Krónikának arról számolt be: a nemzetközi filmfesztivál ideje alatt érezhetően megnő a forgalmuk, hiszen a központban reggeltől éjszakáig rengetegen látogatnak el a filmvetítésekre, illetve a különféle, a szemléhez kötődő eseményekre, így a kávézóba is sokan térnek be.

A TIFF napjai alatt sok a jövő-menő vendégünk, és ez érthető, hiszen ebben az időszakban minden évben felpezsdül, megélénkül a belváros élete. Egyébként meg minél több kávézó, kocsma működik egymáshoz közel, annál többféle igényt tudnak kielégíteni, és ez mindenkinek jó”

– mondta Márkos Tünde. A fesztivál vetítéseinek egyik hagyományos helyszíne volt egyébként a Művész (Arta) mozi, amely pontosan szemben található a koncerteknek, közönségtalálkozóknak otthont adó, jó néhány éve működő TIFF-házzal és a belváros sokak által kedvelt, több mint húszéves kocsma-kávézójával, az Insomniával. Mivel azonban még mindig nem készült el a tavaly korszerűsítés miatt bezárt mozi, ebben az évben is kimarad a szemle helyszínei közül.

Élénk érdeklődés. A TIFF ideje alatt a kolozsvári kávézók, kocsmák forgalma is növekszik, felpezsdül a belváros élete (archív felvétel) Fotó: TIFF/Marius Maris

A TIFF-házban egyébként nemcsak a nemzetközi filmfesztivál ideje alatt szerveznek különféle rendezvényeket, hanem az év többi részében is: a vendéglátóipari egység, koncerthelyszín például az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon is számos eseménynek adott otthont az elmúlt években.

Sok munka és hajnalig tartó bulik

A kolozsvári filmfesztivál természetesen nemcsak azokról szól, akik filmet nézni, szakmai műhelyeken részt venni, kikapcsolódni és szórakozni érkeznek a kincses városba: óriási apparátus és szervezői munka teszi lehetővé, hogy a seregszemle a lehető legcsillogóbb arcát mutassa minden résztvevője számára. Ennek megfelelően

annak, aki a TIFF-en önkénteskedne vagy munkát vállalna, fel kell készülnie: sokat kell dolgoznia, ugyanakkor rengeteg emberrel megismerkedhet, és az sem mellékes, hogy hajnalig tartó bulikon vehet részt.

A Kolozsváron élő Szörcsey Ágnes évekig tapasztalta, hogyan működik belülről a gépezet: egy évig önkénteskedett, majd négy évig – a tavalyi kiadásig – dolgozott, végig az úgynevezett merchandise részlegen, azaz a fesztiválhoz kapcsolódó promóciós termékek eladásával megbízott egységnél. Az önkénteskedés és a munkavállalás egyébként független volt egymástól, előbbire jelentkezett, majd egy filmforgatáson dolgozott, amelyen a fesztivál egyik szervezője is jelen volt, ő hívta fel később, hogy lenne-e kedve ugyanazon a részlegen tevékenykedni.

Személyes kihívásként tekintettem erre a feladatra. Láttam, hogyan működik belülről a fesztivál, és kitalálhattam, hogy ebből mit lehetne kihozni, hogyan lehetne alakítani a tevékenységet”

– magyarázta a Krónikának Ágnes, aki a csapatot, amellyel dolgozott, igencsak megszerette. Jelentkezésekor úgy képzelte, hogy rengeteg filmet fog majd megnézni, de hamar rá kellett jönnie, hogy a napi munka mellett erre nem sok ideje lesz, viszont az esti partikon rendszeresen részt vett, mint rámutatott, ezek közül általában az HBO által szervezett, hajnalig tartó buli szokott a legjobb lenni. Elsősorban egyébként az ilyen alkalmakon van esély arra, hogy az ember összefusson hírességekkel, sőt egy-egy ilyen eseményen ezt szinte lehetetlen elkerülni.

Fotó: Biró István

Hosszú távon is kamatoztathatók a tapasztalatok

Szörcsey Ágnes arra is kitért, hogy

noha kívülről valóban joggal tűnhet úgy, hogy a szervezés kiváló és profi, azért néha a szerencsén is múlik, hogy minden idejében és a tervek szerint összejöjjön.

A TIFF olajozott működésén rengeteg ember dolgozik számtalan részlegen, és mindenkinek pontosan ki van osztva a feladata, de a körülmények miatt néha becsúsznak hibák. Példaként azt említette, amikor egyik évben a fesztivál utolsó, vasárnapi vetítése előtt kénytelenek voltak bezárni a promóciós termékeket árusító üzletet, az ott önkénteskedő fiataloknak ugyanis másnap már iskolába kellett menniük, és még sok tennivaló volt, a szervezők viszont felrótták, hogy mindez rossz színt vet a rendezvénysorozatra.

Ágnes hangsúlyozta: az ilyen esetekből, a hibákból mindenki tanul, és következő alkalommal igyekszik hatékonyabban végezni a feladatot. „Az évek múlásával egyre ritkábban történnek nagy hibák” – tette hozzá. Ágnes egyébként elsősorban

olyan fiataloknak ajánlja, hogy a TIFF-en önkénteskedjenek vagy dolgozzanak, akik a fesztivál 10 napját erre tudják szánni, hiszen naponta legalább hat órát kell dolgozni, ami viszont gyakran megerőltető, sokaknak már nem is marad energiájuk esténként filmeket nézni.

A seregszemle viszont bárkinek adhat életre szóló élményeket, egyik évben például egy nyugdíjas hölgy önkénteskedett velük, aki rendkívüli módon élvezte a munkát, illetve azt, hogy lelkes fiatalokkal van körülvéve. A munka talán legnagyobb előnyének Ágnes azt nevezte, hogy a TIFF önkéntesei és munkatársai rengeteg emberrel találkoznak, és számos olyan helyzetnek vannak kitéve, amelyek nyomán a szerzett tapasztalatot hosszú távon kamatoztathatják. „Akik a TIFF-en dolgoznak, nem véletlenül vannak itt, kreatív, sokat vállaló, lelkes emberekről van szó” – magyarázta.

Ha a TIFF nem is mentes a hibáktól és a kisebb-nagyobb bakiktól – melyik fesztivál az –, az bizonyos, hogy minden résztvevő megkapja a neki való, új élményekkel szolgáló programot. A fesztivál ugyanis nemcsak filmekben bővelkedik: jól láthatóan évről évre igyekeznek bővíteni a kínálatot. A belvárosi, nagy múltú templomokban sorra kerülő klasszikus koncertek immár hagyományos programnak számítanak, mint ahogyan a TIFF két hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastélyban megszervezett eseménysorozat, tavaly óta azonban például már arra is van lehetőség, hogy kipróbáljuk a virtuális valóság megélését a seregszemle keretében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat