Mindig is szüksége lesz a gyereknek bábszínházi élményre – A nagyváradi FUX Feszten találkoznak az erdélyi magyar bábtársulatok

Mindig is szüksége lesz a gyereknek bábszínházi élményre – A nagyváradi FUX Feszten találkoznak az erdélyi magyar bábtársulatok

A nagyváradi, Verselő verserdő című produkció is várja a nézőkat a FUX fesztiválon

Fotó: Lilliput Társulat

Az erdélyi magyar bábszínházak találkozója azért fontos, mert az immár hatodik alkalommal tartandó nagyváradi seregszemle, a FUX Fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy a társulatok lássák egymás munkáját, eszmét cseréljenek, és ötleteket merítsenek a hogyan továbbról – mondta el a Krónika megkeresésére az október 7. és 13. között tartandó szemle kapcsán a házigazda Lilliput Társulat művészeti vezetője, Botházy-Daróczy Réka. Arról is beszélt, hogy a virtualitás egyeduralmának korában is szüksége van, és mindig is szüksége lesz a gyereknek a bábszínházi élményre.

Kiss Judit

2023. október 06., 13:562023. október 06., 13:56

Tizenegy társulat tizenhat előadása lesz látható a hatodik alkalommal megrendezendő Fux Feszten Nagyváradon, az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak fesztiválján, amelyet

Fux Pálról, a nagyváradi bábszínház egykori vezető személyiségéről neveztek el. A szemle október 7. és 13. között zajlik.

Hat erdélyi magyar hivatásos bábszínház lesz jelen a fesztiválon: a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat, a kolozsvári Puck Bábszínház, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint a házigazda Lilliput Társulat. Rajtuk kívül a fesztivál vendége lesz a nagyváradi Mária Királyné Színház bábtagozata, az Arcadia Társulat, az Udvarhelyi Tomcsa Sándor színház Bábműhelye, a Csicsogó Bábszínház, a pécsi MárkusZínház és a kaposvári BábSzínTér.

Galéria

A kolozsvári Puck Bábszínház A brémai muzsikusok című produkciója is szerepel a kínálatban

Fotó: Puck Bábszínház

A házigazda Lilliput Társulat művészeti vezetőjét, Botházy-Daróczy Rékát arról kérdeztük, mit jelent a bábosok számára, hogy a váradi szemle keretében találkozhatnak, megnézhetik egymás produkcióit.

Idézet
Jelen pillanatban nincs még egy olyan helyszín, olyan fórum, ahol az erdélyi magyar bábosok egyszerre lehetnek jelen, ezért is fontos a váradi szemle.

Sajnos végesek az anyagi kereteink, ezért társulatonként két főnek tudunk ittlétet biztosítani a fesztivál teljes időtartama alatt, de az is jó, hiszen így is jó lehetőség az intenzívebb találkozásra, és láthatják egymás előadásait a művészek” – emelte ki Botházy-Daróczy Réka.

Galéria

Botházy-Daróczi Réka, a nagyváradi Lilliput Társulat művészeti vezetője

Fotó: Botházy-Daróczy Réka/Facebook

Hozzátette, az is lényeges hozadéka a szemlének, hogy a bábosok esténként beszélgethetnek, eszmét cserélhetnek és ez azért is nehéz különben, mert az egyes bábszínházak között nagyok a távolságok mondjuk Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy vagy Udvarhely és Szatmár, de Kolozsvár és Temesvár között is – keresztül-kasul pár száz kilométeres távolságokról van szó, de arra sincs lehetőség, hogy a társulatok ellátogassanak egymás bemutatóira. „Azért is jó a fesztivál, mert ha megnézzük egymás produkcióit, akkor tudjuk, hogy milyen előadást hívjunk meg a rendezvényeinkre, kiderül, hogy melyik produkció illeszthető az illető esemény koncepciójába, látjuk, hogy merre felé haladnak az egyes társulatok.

Idézet
Mindenki szabadon döntheti el, hogy melyik előadását hozza a FUX Fesztiválra, legtöbben persze azt, amelyikre a legbüszkébbek, amelyet a leginkább reprezentatívnak tekintenek” – mondta a művészeti vezető.

Hozzátette, a szemlének az is a jó hozadéka, hogy a nagyváradi közönség rengeteg jó előadást láthat, egy hét alatt tizenhatot, amiket egyébként nem lenne alkalma megtekinteni. És az is nagyszerű, hogy változatos a paletta, több típusú, több „ízű” produkciót vonultat fel a fesztivál – hiszen nyilván mindenik társulat másként alkot.

Galéria

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház 1×1 királyfi című produkcióját viszi a nagyváradi szemlére

Fotó: Cimborák Bábszínház

Botházy-Daróczy Rékával arról is beszéltünk, miként vélekedik arról, hogy

a virtuális világ egyeduralmának korában – amikor már az óvodáskorúak is egyre sűrűbben találkoznak a képernyő nyújtotta tartalmakkal – hogyan alakulhat a bábszínház műfajának a szerepe, tud-e alternatívát kínálni.

„A bábszínház is úgymond kész képeket kínál a gyereknek, csak persze másként, mint a képernyő. Egyébként ha az ember arra gondol, hogy az elmúlt években hogy alakultak, formálódtak a produkciók, jó lehet látni, hogy manapság sokkal több a cselekmény, sokkal gyorsabban váltakoznak a képek, mint korábban. Ilyen értelemben a bábszínház igazodik ahhoz a fajta gyorsasághoz, amihez a gyerek szeme hozzá van már szokva. Viszont nem a képernyő gyorsaságával kéne felvenni a versenyt, hanem inkább lassítani és azt sugallani, hogy a gyerek bírja kivárni azt a három percet, amíg egy jelenet tart” – fejtette ki Botházy-Daróczy Réka.

Galéria

A házigazda Lilliput Társulat Tüskevár című előadása

Fotó: Lilliput Társulat

Mint mondta, a szülőnek jó segítség lehet a bábszínház: a gyerek leteszi a telefont és egy másfajta művészi élményre figyel. „A színház és a virtualitás összehasonlításáról azt érzem, olyan kicsit, mint amikor az írott sajtó halálát emlegetik. Holott

Idézet
mindig szükség lesz a színházra is, az írott szóra is. Teljesen más, amikor a gyerek bejön a bábszínházba, ahol közösségi élményben is része van: együtt sír, nevet, fél, sikít, izgul a többiekkel, mintha egyedül bámulja a képernyőt. De az is nagyszerű, ha a család együtt nézi meg a produkciót, és mondjuk a dalt, ami elhangzik, még három nap múlva is dúdolja a gyerek” – mondta a művészeti vezető.

Botházy-Daróczy Réka arról is beszélt, hogy a fesztivál idei alkalmának jó értelemben vett kakukktojása a Jöjj vissza vándor című koncert: Kovács Péter, művésznevén Kovax énekes és zongorista, Presser Gábor és Zorán zenekarának állandó tagja egészen különleges koncerttel készül.

Édesapja, Kovács György bábszínészként, rendezőként, fordítóként két évtizeden át, 1968 és 1990 között a bábszínház oszlopos tagja volt. Kovax édesapja emléke előtt tisztelegve tér vissza gyerekkorának egyik legmeghatározóbb helyszínére.

Galéria

Verselő verserdő – a nagyváradi Lilliput Társulat előadása

Fotó: Lilliput Társulat

„A zenész annak az élő példája, hogy mit jelent, amikor egy gyereknek meghatározó módon hat az életére a bábszínház világa, az, hogy színházi élményként először bábszínházat kapjon és ne később zúduljon rá olyan színházi élmény, amivel nem tud mit kezdeni és aztán már nem közeledik a színház világához. Fontos, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően jusson hozzá ezekhez az élményekhez. Kovax itt, a váradi bábszínházban élte a gyerekkorát, és most zenészként azért tér vissza ide, mert valamit vissza szeretne adni köszönetképpen a bábszínháznak.

Idézet
Hírneves zenészként megtehetné, hogy sokkal csillogóbb váradi térben koncertezzen, de ő a bábszínházat választotta” – emelte ki a művészeti vezető.

Kifejtette, a koncert keretében lesz három bábszínházas blokk, kifejezetten olyan zenékkel, amik bábszínházi előadásokban hangzottak el és köthetőek a zenész édesapjához, Kovács Györgyhöz. A VI. Fux Feszt programja a szigligeti.ro honlapon található.

Galéria

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház János vitéz című előadása

Fotó: Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely

korábban írtuk

Kovax-koncert az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja keretében Nagyváradon
Kovax-koncert az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja keretében Nagyváradon

Nagyváradon koncertezik Kovács Péter, azaz Kovax, Presser Gábor és Zorán zenekarának állandó tagja az október 7–13. között zajló Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján.

korábban írtuk

Alapításának 20. évfordulóját ünnepli hétvégén a szatmári színház Brighella Bábtagozata
Alapításának 20. évfordulóját ünnepli hétvégén a szatmári színház Brighella Bábtagozata

Alapításának 20. évfordulóját ünnepli a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata – közölte a társulat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja