Kiállítás nyílik ősszel a „vad gróf”, Teleki Sándor kalandos élettörténetéről a Máramaros megyei Koltó impozáns kastélyában

Kiállítás nyílik ősszel a „vad gróf”, Teleki Sándor kalandos élettörténetéről a Máramaros megyei Koltó impozáns kastélyában

Koltó, a nevezetes mézeshetek színhelye és tanúja, már évtizedek óta felírta magát az erdélyi és anyaországi Petőfi-zarándokhelyek térképére

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

Nemcsak a Petőfi-kultuszt ápolja a Máramaros megyei Koltón működő Teleki-Petőfi Kulturális Egyesület, de szeretnék élményszerűen bemutatni a látogatóknak gróf Teleki Sándor 1848-as ezredes, emlékíró szerteágazó, nem mindennapi élettörténetét is. Már javában zajlik a várhatóan ősszel nyíló új kiállítások tervezése és előkészítése – mondta el a Krónika megkeresésére a Magyarországon született, de 12 éve Nagybányán élő Galánthay Zsombor jogász, a gróf egyik leszármazottja.

Kiss Judit

2023. június 18., 17:002023. június 18., 17:00

Nagybánya és a városhoz közeli Koltó magyarságának egyik legikonikusabb nemesi családja a Teleki család – az ő nevüket viseli többek közt a nagybányai Teleki Magyar Ház, a Bányavidék egyetlen magyar civil közművelődési intézménye és szórványközpontja. Ez is jelzi, hogy a környék kultúrája milyen sokat köszönhet a történelmi családnak.

Noha Teleki Blanka és Teleki Pál is sok szállal kötődött az egykori Kővárvidékhez, a család talán leghíresebb tagja a ma a Petőfi-múzeumnak otthont adó koltói kastély egykori ura, gróf Teleki Sándor 1848-as ezredes, akiről a nagyközönség emlékezetében talán az él leginkább, hogy Petőfit és Szendrey Júliát látta vendégül mézesheteikben.

Galéria

Petőfi és Szendrey Júlia szobra a koltói Teleki-kastély kertjében

Fotó: Koltói Teleki-kastély/Facebook

Május 21-én zárultak a Teleki Napok Nagybányán, és nemrégiben a Teleki-kastélyban gyűltek össze a nagyvilágban szétszórtan élő koltói Teleki-leszármazottak. Egyikük a Magyarországon született, de 12 éve a közeli Nagybányán élő Galánthay Zsombor jogász a Krónika megkeresésére arról beszélt, hogy a Petőfi-kultusz mellett a helyi Teleki-Petőfi Kulturális Egyesület tevékenysége révén szeretnék élményszerűen bemutatni a látogatóknak gróf Teleki Sándor szerteágazó, nem mindennapi élettörténetét is - már javában zajlik az új kiállítások tervezése és előkészítése. Kifejtette, hogy a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően újulhat meg az emlékhely:

Koltó egyike annak a 15 irodalmi emlékhelynek, melyek a Petőfi 200 emlékév keretében infrastrukturális felújításon mennek keresztül, vagy új kiállítással bővülnek.

Teleki-találkozó Koltón: egy Venezuelába szakadt családtagra emlékeztek

Galánthay Zsombor elmondta, hogy a szerteágazó Teleki-család tagjai közül sokan élnek más kontinenseken, így Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, illetve számos európai országban is. „Akik a 20. század 20-as és 30-as évei között születtek, és kisgyerekként gyakran megfordultak a koltói kastélyban, még sokat tudtak mesélni és érzelmileg szorosan kötődtek a helyhez. Ők jelentették az utolsó nemzedéket, melynek még élő emlékei voltak a Teleki nagyszülők családi fészkéről. A kastély életében nem is az 1949-50-es államosítás hozta a legfontosabb változást: az 1930-as évek közepén eladták az épületet és mindent, ami az agrárreformok után a birtokból megmaradt” – fejtette ki Galánthay Zsombor.

Galéria

Gróf Teleki Sándor Kővárvidéki kapitány, honvéd ezredes, utazó, emlékíró Petőfi Sándor jó barátja volt, a koltói „vad grófként” is emlegetik

Fotó: Teleki-kastély, Petőfi Sándor múzeum/Facebook

Azt is elmondta, hogy május közepén családi megemlékezést tartottak Koltón:

a tíz éve elhunyt Vladár Pálra emlékeztek, aki 1947-ben került Dél-Amerikába, a venezuelai magyar közösség egyik meghatározó tagja volt és egész életében ragaszkodott családi gyökereihez.

Galánthay arra is rámutatott, hogy 1960-ban nyitották meg a kastélyban a Petőfi emlékszobát, ezután a leszármazottak lehetőségeik szerint próbálták támogatni a helyi gyűjtemény bővítését. 1990 után több állandó kiállítással bővült az épület, így már a kastély teljes emelete múzeumi funkciót töltött be.

A helyi önkormányzat kitartó munkájának köszönhetően 2017 és 2020 között európai uniós finanszírozással megtörtént a műemléképület teljes felújítása, azóta helytörténeti kiállítótérként és Petőfi-emlékhelyként működik.

„Petőfi somfája” alatt nyugszik Teleki Sándor

„Petőfi hírneve és mítosza eddig is nagyon sokat segített abban, hogy a koltói kastély nemcsak a köztudatban, hanem a család számára is fontos pontként megmaradhasson.

Idézet
A Petőfi bicentenárium kapcsán pedig reményeink szerint őszre elkészülnek az aktuális kutatásokra támaszkodó és a mai kor igényeihez igazodó kiállítások. Így Szendrey Júlia alkotótársi szerepének bemutatása is nagyobb hangsúlyt kap” – emelte ki Galánthay Zsombor.
Galéria

Galánthay Zsombor jogász, Teleki gróf egyenes ági leszármazottja Magyarországon született, de 12 éve Nagybányán él

Fotó: Galánthay Zsombor fotói

A kastély feltehetően Mária Terézia uralkodásának idején épült, 1821-ben pedig már restaurálták a barokk épületet. Gróf Teleki Sándor (Kolozsvár, 1821. január 27. - Nagybánya, 1892. május 18.) Kővárvidéki kapitány, honvéd ezredes, utazó, emlékíró, Petőfi Sándor jó barátja, a koltói “vad gróf” 1825-ben vette át a koltói birtok vezetését. 1846-1847-ben – az ő vendégeként – három alkalommal is megfordult a településen a kor híres költője, Petőfi Sándor. Ezek közül a látogatások közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. – október 19. közötti időszak, amikor az ifjú író hitvesével, Szendrey Júliával, itt töltötte a mézesheteket, miközben 28 új verssel – többek közt a Szeptember végén cíművel – gazdagította a magyar lírát.

A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott, ezt a fát Petőfi somfájának nevezik, s ez alatt temették el kívánsága szerint Teleki Sándort is,

majd 1936-ban helyezték át síremlékét a helyi református temetőbe.

Teleki Sándornak 75 egyenes ági, felnőtt leszármazottját tartják számon

A kiterjedt Teleki nemzetség ma is számos ágon él tovább. Megkérdeztük, azt is, hogy jelenleg hány leszármazottat tartanak nyilván. Galánthay Zsombor elmondta,

a több száz tagot számláló Teleki család összetartónak nevezhető, mert 1996 óta négy évente tartanak nagy találkozót, ahol akár 140-150 ember is összegyűlik egy hosszú hétvégére – kisgyerekektől a 90 évesekig. Teleki Sándornak négy gyermeke és kilenc unokája volt, manapság 75 felnőtt tartozik az egyenes ági leszármazottjai közé.

„Akik nemrégiben Koltón találkoztak, azok már a „vad gróf” utáni negyedik-ötödik nemzedék tagjai.” – mondta Galánthay. Arra is kitért, hogy a minden szeptemberben megrendezett Petőfi-ünnepségnek immár 80 éves hagyománya van Koltón, ilyenkor a színvonalas kulturális műsor fellépői mellett szót kap egy Teleki-leszármazott is, tehát a Petőfi-kultusznak is köszönhető, hogy a családtagok vissza-visszatérnek. „Bár sokan vannak köztük, akik már nem, vagy csak kevéssé beszélnek magyarul, de ettől függetlenül, különösen nyugdíjas korban mindenki elkezd azzal foglalkozni, hogy honnan származik, milyen emlékeket őriz a családról. Sajnos az 1970-80-as években a család tagjai közül szinte mindenki kivándorolt.

Idézet
Az utolsó családtag, aki mindvégig Erdélyben élt, Marosvásárhely emblematikus figurája volt. Teleki Gemma, a „virágárus grófnő”, aki a Teleki Téka egyik szobájának „hírhedt zugában” élt 2001-es haláláig.

2000 után néhányan visszatértek külföldről (például Gernyeszegre), a restitúciós ügyek szempontjából pedig fontos volt, hogy valaki például Kanadában élve fontosnak gondolta, hogy egy hosszadalmas visszaszolgáltatási folyamatot végigvigyen” – mondta el Galánthay Zsombor.

Üresen álló, felújításra váró Teleki-épületek

Galánthay Zsombor azt is elmondta, hogy a koltói Teleki-ágból ő az egyetlen, aki visszatért: Magyarországon született, de mivel felesége nagybányai, tizenkét éve a Máramaros megyei városban él. „Végzettségemet tekintve jogász vagyok, ügyvédként dolgoztam Magyarországon, de itt nem foglalkozom jogi ügyekkel, hacsak a Bánffy őseim birtokainak visszaszolgáltatásából fakadó teendők egy részét nem tekintjük annak. Jelenleg a helyi kulturális egyesület vezetőjeként elsősorban a két új koltói kiállítás munkáinak koordinátoraként dolgozom” – mondta Galánthay Zsombor.

Galéria

Petőfi-emlékhely. A hajdani Teleki-kastélyt gyönyörűen felújították, egész évben népszerű kulturális látogatási célpont

Fotó: Koltói Teleki-kastély/Facebook

A Teleki-hagyaték feldolgozásáról elmondta,

a koltói Telekieknek nem maradt visszaigényelhető ingatlanuk a környéken. Mint sorolta, Szatmárpálfalván még áll Teleki Blanka (a magyar nőnevelés egyik úttörője) családjának áll egy kisebb kúriája, de azt nem igényelték vissza. A Máramaros megyei Pribékfalván található Teleki-kastély, ahol Teleki Pál miniszterelnök felnőtt, a megyei tanács tulajdonában van – igen rossz állapotban felújításra vár. Kővárhosszúfaluban egy román vállalkozó mentette meg a pusztulástól az egykoron Teleki Blanka szülei által használt kastélyt, ám az évek óta üresen áll.

„A tárgyi emlékek, amit a közeli rokonság révén megörököltem, vagy tudok róla, hogy külföldön megmaradt hagyaték, annak a feldolgozásán több rokonnal együtt dolgozunk, hogy ezek aztán adott esetben elmesélhető történetekké álljanak össze. Örömteli dolog, hogy most lesznek új állandó kiállítások, de megfelelő programok nélkül előfordulhat, hogy valaki egyszer megnézi, kipipálja, aztán 15 évig nem jön vissza. Ez különösen igaz a közvetlen környezetben élő magyarságra, akik megállapítják, hogy jó; az épület elkészült, de főleg a turistáknak szól” – mondta Galánthay Zsombor. Úgy fogalmazott, hogy Petőfi és 1848 fontos hívószavak a kulturális események szempontjából, azonban van több olyan 20. századi élettörténet is, mely bemutatásra érdemes lehet. Az 1848 előtti időkről pedig Koltó, Kővárhosszúfalu vagy Pribékfalva esetében sajnos nagyon kevés adat maradt fenn.

Aki Liszttel, Garibaldival, Victor Hugo-val is barátságot ápolt

A koltói kastélyban megtekinthető egy helytörténeti és családtörténeti kiállítás, melyben 19. századi tárgyak, valamint a híres Teleki Sándor idejében készült bútordarabok is szerepelnek. Galánthay Zsombor elmondta, hogy ezeket a tárgyakat a leszármazottak őrizték meg hosszú évtizedeken át. Jelenleg készül a Teleki Sándor életével kapcsolatos kiállítás, ami

újszerű megvilágításba helyezi a művészekkel ápolt barátságait, kapcsolatait.

Galéria

Gróf Teleki Sándor (Kolozsvár, 1821. január 27. - Nagybánya, 1892. május 18.)

Fotó: Teleki-kastély, Petőfi Sándor múzeum/Facebook

„Számos anekdotát írt erről Teleki és kortársai, de azt szeretnénk, hogy élményszerűbb és a mai fiatalok számára is könnyebben befogadható legyen regényes élettörténete. Ne csak annyi legyen a köztudatban, hogy kapcsolatban állt, barátságot ápolt Victor Hugo-val, Liszt Ferenccel, vagy Garibaldival, hanem kicsit érhetőbbé váljon a korszak. Lényeges az is, hogy

Idézet
a kétnyelvű feliratok révén akár Petőfi és Szendrey Júlia alkotói kettőse vagy a „vad” gróf kalandos élettörténete könnyen befogadható legyen annak a látogatónak is, aki esetleg csak azért tér be, mert útközben meglátta az online térképen, hogy van a közelben egy felújított kastély” – fejtette ki Galánthay Zsombor.

Teleki Napok Nagybányán, kitüntették Csendes Lajos koltói polgármestert

A nagybányai Teleki Magyar Ház a Bányavidék egyetlen magyar civil közművelődési intézménye. Az otthonául szolgáló műemlék-épületegyüttest, gróf Teleki Sándor egykori lakóházait, az Illyés Közalapítvány, később a Szülőföld Alap, valamint magánadományok segítségével sikerült megvásárolni, 2001–2006-ban. Az épületek tulajdonosa a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség. 2007 óta évente tartanak Teleki Napokat, melyek programjában tárlatok, kiállítások, konferenciák, koncertek, borkóstolók, ifjúsági programok és filmvetítések is szerepelnek. Az idei záróünnepség keretében május 21-én tüntették ki Brendus Rékát, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét és Csendes Lajos koltói polgármestert. Brendus Rékát azért a segítségért és támogatásért tüntették ki, amelyet az elmúlt években a bányavidéki és nagybányai magyar közösségnek, a Teleki Magyar Háznak nyújtott.

Csendes Lajost pedig mindazon érdemei miatt, melyet a község, mint Petőfi-emlékhely fellendítése, illetve a hajdani Teleki-kastély felújítása érdekében végzett munkája során szerzett.

Koltó, a nevezetes mézeshetek színhelye és tanúja, már évtizedek óta felírta magát az erdélyi és anyaországi Petőfi-zarándokhelyek térképére. Hogy továbbra is markáns célpontja a költői életmű és a Teleki-örökség előtt tisztelegni óhajtó zarándokoknak, ebben az egykori múzeumalapító-kezdeményezők mellett a község ügyeit és jövőjét erős kézben tartó mostani polgármesternek volt talán leginkább érdeme.

„Járt ágyútűzön, tengeri viharon” – Jókai Mór gróf Teleki Sándorról

Gróf Teleki Sándort legtalálóbban Jókai Mór jellemezte: „Erős tanulmány volna egy biographia-írónak Teleki Sándor viselt dolgait megírni a kontinensen, ki együtt élt, mulatott és harcolt a földrész minden művelt és barbár nemzeteivel, tűrte a dicsőséget, s kereste a bajt, járt ágyútűzön, tengeri viharon s hitelező csordán keresztül sértetlenül, jó barátja volt Victor Hugónak, a két Dumas-nak, Lisztnek, Petőfinek s századunk egyéb versíró, éneklő, muzsikáló, képfestő és szoborfaragó hírneveseinek,

Idézet
segített Garibaldinak országokat hódítani s más nagy embereknek légvárakat építeni, értekezett királyokkal és császárokkal Magyarország sorsa fölött,

s lelkesedett földönfutókkal és poétákkal a népszabadságért, teleszedte mellét kitüntetésekkel, hogy azokat ne viselje, s bejárta egész Európát azért, hogy felfedezze, milyen szép kilátás van a koltói dombról a kis „Buba” (Blanka lánya beceneve) szőke feje fölött átnézve.”

Galéria

korábban írtuk

Korszerűsödik a Petőfi-emlékévben a koltói Teleki-kastélyban működő múzeum kiállítása
Korszerűsödik a Petőfi-emlékévben a koltói Teleki-kastélyban működő múzeum kiállítása

A Petőfi-bicentenárium évében megújul, korszerűsödik, interaktív elemekkel egészül ki a koltói múzeum kiállítási anyaga, az intézmény több eseményt is szervezett, szervez március 15. körül, valamint egész esztendőben.

korábban írtuk

Megújult a Petőfi emlékét őrző Teleki-kastély: felavatták Koltó frissen renovált impozáns emlékhelyét
Megújult a Petőfi emlékét őrző Teleki-kastély: felavatták Koltó frissen renovált impozáns emlékhelyét

Népes közönség jelenlétében avatták fel vasárnap a Máramaros megyei Koltón a szépen felújított Teleki-kastélyt, ahol 1847 szeptemberében-októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia tartózkodott. Az 1,5 millió eurós európai uniós költségvetésből renovált épületben rövidesen a budapesti Petőfi Ir

korábban írtuk

Petőfi Sándor jelenti Koltó múltját és jövőjét
Petőfi Sándor jelenti Koltó múltját és jövőjét

Máramaros leghíresebb magyar települése Koltó. A Petőfi-zarándokhelyen az is helyi jellegzetesség, hogy az erdélyi magyar pártok felhőtlenül együtt tudnak működni. Az emberek abban reménykednek, hogy ezt nem fogja szétverni az önös politikai érdek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról