Janovics Jenő ma is lelket önthetne a magyar színjátszásba – Ismét Kolozsvárt rendezett ifj. Vidnyánszky Attila

A Janovicsot alakító Bács Miklós, valamint András Gedeon és Gedő Zsolt az előadásban •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Janovicsot alakító Bács Miklós, valamint András Gedeon és Gedő Zsolt az előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Olyan gazdag Janovics Jenő életműve – amelynek nagyon is be kellene kerülnie a köztudatba –, hogy nemcsak színházi előadásnak, hanem filmnek is kellene születnie róla – hangzott el a Kolozsvári Állami Magyar színház legújabb, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadásának beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kiss Judit

2024. szeptember 23., 16:172024. szeptember 23., 16:17

2024. szeptember 23., 19:582024. szeptember 23., 19:58

Mintegy folytatása az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós alkotópáros korábbi kolozsvári előadásának, az Ifjú barbároknak a most bemutatandó, Janovics című produkció – hangzott el a Kolozsvári Állami Magyar Színházban hétfőn tartott sajtótájékoztatón. A stúdiótermi előadásról – amelynek szerdán tartják a hivatalos bemutatóját – ifj. Vidnyánszky Attila rendező, Mester Dávid zeneszerző, Németh Nikolett dramaturg, Vecsei H. Miklós, akivel közösen jegyzik az előadás szövegkönyvét, továbbá a szereposztás tagjai vettek részt.

Farkas Loránd, Vecsei H. Miklós, Visky András és ifj. Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Farkas Loránd, Vecsei H. Miklós, Visky András és ifj. Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A színészként, színházigazgatóként, filmrendezőként, forgatókönyvíróként, filmproducerként, az erdélyi magyar kultúra megkerülhetetlen személyiségeként, a modern színházcsinálás úttörőjeként számon tartott Janovics Jenőről (1872 – 1945) szól a különlegesnek ígérkező produkció,

amely bevallottan folytatása a Bartók Béla és Kodály Zoltán alakja köré épülő, 2022-ben bemutatott Ifjú barbároknak. Visky András, a színház művészeti aligazgatója kérdezte az alkotókat az előadás próbafolyamatáról, a rendező sajátos módszeréről, az előadás kulisszatitkairól.

Kardos M. Róbert (jobbra és a képernyőn) a Janovics című előadásban •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Kardos M. Róbert (jobbra és a képernyőn) a Janovics című előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A színészként és rendezőként egyaránt alkotó ifj. Vidnyánszky Attila bevallotta, ő korábban egyáltalán nem hallott Janovics munkásságáról, viszont pár éve kezébe került fénymásolatban Janovics naplója, ebből kiindulva egy táncszínházi előadást készítettek Vecsei H. Miklóssal. „Olyan gazdag a Janovics életműve – amelynek nagyon is be kellene kerülnie a köztudatba, hogy nemcsak színházi előadásnak, hanem filmnek is kellene születnie róla.

Adta magát, hogy a szöveg itt, Kolozsváron hangozzon el, ahol Janovics alkotott, ugyanakkor meghatározó volt az előadás elkészítésében, hogy a kolozsvári társulattal való közös munkánk tovább szülje önmagát” – fogalmazott a rendező.

Több ízben hangsúlyozta, hogy az ő alkotói módszerébe illeszkedően nem is rendező, hanem inkább színész-partnere a csapatnak, és a színészek improvizációi kiemelten fontos szerepet kapnak az új előadásban, akárcsak az Ifjú barbárokban. „Én azt szeretem, ha egy előadás nem annyira a rendezőről, hanem inkább a színészről szól, ha színészközpontú” – mondta ifj. Vidnyánszky Attila.

•  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, hogy kisfia születése miatt nem tudott teljes egészében részt venni az alkotómunkában, viszont mindenképpen úgy érezte, hogy Janovics életrajzának drámai ereje van, és a rendelkezésre álló forrásanyagok ismeretében megtalálták, hogy mitől volt nagy ember: a váratlan döntései miatt. „Két világháborún keresztül hitt nemcsak a színház szükségességében, hanem abban is, hogy a színház maga létfenntartó intézmény” – emelte ki Vecsei.

Ifj. Vidnyánszky Attila színész, rendező nem először dolgozik együtt a kolozsvári társulattal •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Ifj. Vidnyánszky Attila színész, rendező nem először dolgozik együtt a kolozsvári társulattal

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Németh Nikolett, Vecsei szerzőtársa elmondta,

a Janovicstól származó és a róla írt szövegeket is figyelembe vették, naplót, visszaemlékezéseket, róla írt könyveket, filmes munkásságát.

„Szerencsére nem nehezedett ránk az a teher, hogy elmeséljük az életrajzot, sokkal inkább életének fontos döntéseit, találkozásait közelítették meg. Például egy Ady Endrével való fiktív találkozást – ugyanis azt lehet tudni, hogy személyesen nem találkoztak,

viszont Janovics Ady-rajongó volt” – mondta el Németh Nikolett.

•  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Mester Dávid, aki az előadás zenéjét jegyzi, arról beszélt, hogy az ifjú barbároktól eltérően ez a produkció nem élőzenés, és kihívás olyan kísérőzenét alkotni, ami kiszolgálja az előadást, viszont nem szorítja háttérbe sem a szöveget, sem a produkció más összetevőjét.

Bács Miklós színművész formálja meg Janovics Jenő alakját •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Bács Miklós színművész formálja meg Janovics Jenő alakját

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Janovics alakját megformáló Bács Miklós kiemelte, hogy nagy előnye a rendezésnek, hogy a rendező maga is színész, és hogy csapatban dolgoznak, ugyanakkor a sem a magyar, sem a román közösség számára nem könnyű témát meglátása szerint sikerül úgy tálalniuk, hogy azokat az elementáris kérdéseket teszik fel, miszerint mi a színház és miért is van szükség rá egyáltalán.

A kolozsvári színház pályakezdő színészei: Daradics Hannah, Pánczél Lilla és András Gedeon kérdésre válaszolva elmondták, nagyon izgalmas, különleges munkában vesznek részt, amiért hálásak. „Ezekről a zsenikről, mint amilyen Janovics volt, igenis beszélni kell, rámutatni, hogy nehéz időkben miként volt képes a magyar közösség számára fontos értéket – ami a színház és film is – megőrizni a jövő számára” – mondta András Gedeon.

Váta Lóránd az előadásban •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Váta Lóránd az előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Ifj. Vidnyánszky Attila arra is kitért, hogy Janovics filmes munkássága nem kerül hangsúlyosan előtérbe az előadásban, úgy döntöttek, hogy elsősorban naplója legyen a kiindulópont. „Határozottan úgy gondolom, életrajzi filmet kellene forgatni róla, azért is, hogy alakja életet öntsön a magyar színjátszásba és filmezésbe” – mondta a rendező. Hozzátette, az egyszerre formabontó alkotó és távolságtartó úriember Janovics Jenő belső vívódásai, belső történései most is titokzatosak számára, és mindaz, ami ezekből kiviláglik, sokkal izgalmasabb, mint ami az életrajzon keresztül megtudható róla.

Vecsei H. Miklós dramaturg a sajtótájékoztatón •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Vecsei H. Miklós dramaturg a sajtótájékoztatón

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A sajtótájékoztatón a román sajtó képviselői is élénken érdeklődtek az új előadás iránt. A rendező kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy

az új előadáson is lehet majd nevetni, akárcsak az Ifjú barbárokon, és hogy aki a Janovicsot megnézi úgy, hogy még nem látta az Ifjú barbárokat, annak a korábbi produkciót is meg kell majd néznie.

Tötszegi Zsuzsa az előadásban •  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Tötszegi Zsuzsa az előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Janovics koreográfusa Berecz István, akárcsak az ifjú barbárok esetében, a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az Ifjú barbárokból táncelemeket emeltek át a Janovics című produkcióba. Az alkotócsapat nagyon hasonló összetételű, mint az Ifjú barbároké: a díszlet Csiki Csaba, a jelmez Cs. Kiss Zsuzsanna munkája. Fellépnek: Bács Miklós, Bíró József, Kardos M. Róbert, Albert Csilla, Tötszegi Zsuzsa, Bodolai Balázs, Imre Éva, Váta Lóránd, Pánczél Lilla, Daradics Hannah, Gedő Zsolt, Kiss Tamás, András Gedeon és Ady szerepében Farkas Loránd.

Az előadásról további részletek a színház honlapján találhatóak, a Janovicsot október 7-én, 9-én, majd 26-án is láthatja a közönség.

•  Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

korábban írtuk

Bravúros színházi nyelven szól a zenéről az Ifjú barbárok című kolozsvári előadás
Bravúros színházi nyelven szól a zenéről az Ifjú barbárok című kolozsvári előadás

Csupa játék, lendület, átváltozás a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb, múlt héten bemutatott produkciója, a Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből inspirálódott Ifjú barbárok. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 22., vasárnap

Budapest és Bukarest felé egyaránt nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN

Fontos, hogy a román színházi szakma is megismerje erdélyi magyar társulatok munkáját, így nemcsak Budapest, hanem Bukarest felé is nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházak Szövetsége (MASZÍN).

Budapest és Bukarest felé egyaránt nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN
2024. szeptember 20., péntek

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera

Énekművészeket, karmestert, balettművészt, hangszerművészt és műszakos munkatársat is díjazott a Kolozsvári Magyar Opera.

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera
2024. szeptember 19., csütörtök

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba

Szeptember 27–29. között Gyulán és környékén rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot. Nagyvárad idén is bekapcsolódik a népszerű rendezvénybe.

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba
2024. szeptember 19., csütörtök

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból

Bukarestben, a Román Nemzeti Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás Soó Zöld Margit 2022-ben elhunyt kolozsvári művész alkotásaiból.

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból
2024. szeptember 19., csütörtök

Színházbérletet indít, több ízben lép fel Nagybányán a szatmári Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Harag György Társulat ismét külön repertoárral készül a nagybányai közönség számára.

Színházbérletet indít, több ízben lép fel Nagybányán a szatmári Harag György Társulat
2024. szeptember 18., szerda

Öt kolozsvári iskolában láthatják a diákok az Árpád-házi királyok történetét bemutató osztálytermi előadást

Árpád-házi királyok történetével érkezik Kolozsvárra a szombathelyi Mesebolt Bábszínház – közölte a szervező Puck Bábszínház.

Öt kolozsvári iskolában láthatják a diákok az Árpád-házi királyok történetét bemutató osztálytermi előadást
2024. szeptember 18., szerda

Díjeső a marosvásárhelyi színháznak, a váradi teátrumnak is jutott elismerés a Színházi Kritikusok Céhének budapesti gáláján

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a legtöbb díjat a Színházi Kritikusok Céhének keddi budapesti díjátadóján.

Díjeső a marosvásárhelyi színháznak, a váradi teátrumnak is jutott elismerés a Színházi Kritikusok Céhének budapesti gáláján
2024. szeptember 17., kedd

Magyar operett – a korosztálytól és nyelvtől függetlenül szerethető hungarikum

A legismertebb operett és musical betétdalok csendültek fel vasárnap este a kincses városban az Operettissimo együttes és díszmeghívottjai előadásában. A műsort megelőzően megkérdeztük a közönséget, hogy miért szereti ezt a műfajt.

Magyar operett – a korosztálytól és nyelvtől függetlenül szerethető hungarikum
2024. szeptember 17., kedd

Webkamera-pornósztárokról szóló dokumentumfilm is szerepel a 17 erdélyi helyszínen tartandó Filmtettfeszt kínálatában

Idén különösen erős lesz a Filmtettfeszt dokumentumfilmes „fejezete”: hét nagyon különböző, de témaválasztásában és megvalósításában egyformán izgalmas, egész estés alkotást vetítenek.

Webkamera-pornósztárokról szóló dokumentumfilm is szerepel a 17 erdélyi helyszínen tartandó Filmtettfeszt kínálatában
2024. szeptember 13., péntek

A csíkszeredai Részegh Botond képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szegeden

Vonal mágia címmel Részegh Botond csíkszeredai festő- és grafikusművész munkásságát bemutató tárlat nyílik október elején a szegedi Reök-palotában – tájékoztatta Kertész Lilla, az összművészeti központ sajtóreferense pénteken az MTI-t.

A csíkszeredai Részegh Botond képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szegeden