Irodalom, a lelki egészség fenntartója – Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a könyvek gyógyító hatásáról

Irodalom, a lelki egészség fenntartója – Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a könyvek gyógyító hatásáról

Jakobovits Kitti: „az irodalomterápiának az oktatásban is lehetne helye”

Fotó: Jakobovits Lili

Az irodalmon keresztül az önismerethez és a lelki egészséghez is könnyebb út vezethet, az irodalomterápia pedig javíthatja a kommunikációt, növelheti az empátiát, a sajátunktól eltérő nézőpontok és vélemények elfogadását, erősítheti az összetartozást, a közösségi érzést is – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Jakobovits Kitti magyarországi pszichológus, irodalomterapeuta, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja.

Kiss Judit

2020. április 26., 09:372020. április 26., 09:37

– Az emberek valószínűleg ősidők óta érzik, tudják, hogy a történetmesélésnek, a fikciónak, de a saját történeteink elmesélésének, újra meg újra elmondásának is gyógyító ereje lehet. Irodalomterápiával foglalkozik. Egyáltalán mit fed az irodalomterápia kifejezés, hogyan különíthető el a biblioterápiától?

– Tulajdonképpen a biblioterápia és az irodalomterápia ugyanaz, én is biblioterapeuta vagyok a végzettségem szerint, és az egyetemi szakok is biblioterápia néven futnak. Annak, hogy néhányan mégis igyekszünk inkább irodalomterápiának hívni, két oka is van. Egyrészt az irodalom tágabb fogalom, mint a biblio- (könyv-), ezért ez pontosabb megfogalmazása a szakmának, hiszen a szöveg, amivel dolgozunk, nem feltétlenül könyv. Másrészt amikor valaki először hallja a biblioterápia szót, nagy valószínűséggel asszociál a Bibliára, és onnantól könnyen beskatulyázza a dolgot.

Alapvetően a biblioterapeutának semmi köze a Bibliához, nyilván használhatja a munkája során, de úgy, mint bármilyen más szöveget. Tehát az irodalomterápia lényege a szöveghasználat, az irodalom és a történetek terápiás folyamatba emelése. Én pszichológus vagyok, így nálam különösen nagy hangsúlyt kap a saját, személyes történet, de minden irodalomterapeuta azzal dolgozik, hogy különböző szinteken hogyan kapcsolhatóak össze a leírt/elmondott és a személyesen átélt történetek.
 
– A koronavírus-járvány idején valószínűleg mindenkiben megnövekszik a stressz, feszültség, a nem tudni, meddig tartó bezártság, a borús kilátások, a fenyegető gazdasági válság miatt. Konkrétan ezt a lelki helyzetet, a bezártság miatti borúlátást, a jövő sötét perspektívái miatti szorongást miként oldhatja az irodalom olvasása?

– Sokan mondták nekem az utóbbi hetekben, hogy vagy egyáltalán nem tudnak olvasni, mert nem köti le őket, vagy pedig olyat nem, ami hasonlóan súlyos, netán valós történetekről szól. Magamon is észrevettem, hogy mostanában úgy válogatok könyvet, filmet, bármilyen szórakozási lehetőséget, hogy annak a lehető legkevesebb köze legyen a mostani helyzethez, vagy bármilyen nehéz és megrázó gondolathoz. Szóval, amikor rengeteg félelem és szorongás van bennünk, leginkább azzal oldhatjuk, ha olyasmit olvasunk, ami segít elterelni a figyelmünket. Az agyunknak pihennie is kell, meg kell adni a lehetőséget, hogy mással is foglalkozzunk, és fel tudjunk töltődni. Ez azért nem egyenlő a „ló másik oldalával”, a helyzet súlyosságának tagadásával vagy figyelmen kívül hagyásával. Meg kell találni a kettő között az egyensúlyt, de például az olvasással ideig-óráig nyugodtan átléphetünk egy egészen más világba.

Idézet
Valahol szomorúan megnyugtató, hogy a járvány megvár, és akkor is itt lesz, ha letesszük a könyvet, szóval nagy baj nem történik, ha néha másra tereljük a figyelmünket.

Az a fajta terápiás olvasás, amikor hasonló kérdésekről olvasunk, mint amik minket is foglalkoztatnak, ilyenkor egy kicsit ráér. El fog jönni az az időszak, amikor megbékélünk a mostani helyzettel, és újra szilárdabb talajt érzünk a talpunk alatt – olyankor lesz szerencsésebb ilyenekkel foglalkozni. Úgy gondolom, hogy bármilyen terápiás folyamatnak megvan a megfelelő ideje, amikor igazán építően tud hatni, és azonkívül vannak kevésbé ideális időszakok. Fontos azonban, hogy ez az időszak nagyon egyénfüggő, mindenkinél máskor jön el. Érdemes olyan szempontból ellenőrizni magunkat, hogy miként hat ránk az, amit olvasunk, milyen hangulatot vált ki belőlünk. Ha azt érezzük, hogy csak többletsúlyként nehezedik ránk, és sötétebb hangulatba kerülünk tőle, mint előtte, akkor nem muszáj tovább erőltetünk. Ha azt érezzük, hogy ugyan megterhelő, de kihívást látunk benne, valami megugorható akadályt, akkor folytassuk.

– Nyilván egyénre, személyre szabott és ettől függő lehet, hogy kinek milyen típusú művek jelenthetnek lelki kapaszkodót. Mégis: lehet-e valamiképpen kategorizálni a könyveket aszerint, hogy milyen műfaj milyen helyzetben nyújthat lelki segítséget: dokumentumpróza, szépirodalom, költészet?

– Ez nem egyszerű kérdés, mert valóban nagyon személyfüggő, emellett helyzetfüggő is. Ugyanazzal az egyénnel dolgozva a folyamat különböző állomásain is eltérő lehet, hogy mi a legjobb választás. Aztán megint más, hogy egyéni vagy csoportos foglalkozás történik. Az azért már nekem is kezd kirajzolódni a saját munkám során, ami mondjuk más, irodalommal foglalkozó embereknek önmagában nem nagy újdonság, hogy a versek sokkal inkább az érzelmekre hatnak.

A róluk való beszélgetés általában úgy indul, hogy milyen érzéseket váltott ki, míg a hosszabb szövegek (novellák, regényrészletek stb) a narratívaalkotásban segítenek, és mutatnak példát. Ilyen szempontból lehet esetleg kategorizálni: ha olyan kérdéssel dolgozunk, ami az elején még csak egy olyan nagy érzelemhalmaz, amit ki kell bogozni, nevén kell nevezni ahhoz, hogy át tudjuk dolgozni, akkor szerencsésebb választás lehet a költészet, mert az segít lehozni az érzéseket a szavak szintjére. Ha pedig sikerül azonosítani és „felcímkézni” őket, akkor fordulhatunk a prózai szövegek felé, amik már behoznak egy csomó új szempontot annak érdekében, hogy koherensebb és átláthatóbb képet kapjunk az eredeti problémánkról.

Sokszor dolgozom úgy, hogy nem mondom meg előre a hozott szöveg szerzőjét és címét, mert az ilyen pluszinformációk már rögtön keretbe helyezik az értelmezést, ezáltal torzíthatják a személyes viszonyulást. Ugyanakkor néha épp fontos lehet, és pozitív hozadéka lehet annak, ha tudjuk ezeket a kiegészítéseket. Összességében vagy nem tart még ott az irodalomterápia, hogy biztosan tudja, milyen kérdésre milyen művet kell adni, vagy soha nem is fog, mert nem kell neki ez. Mindenesetre most a legbiztosabb módszer az aktuális helyzet állandó ellenőrzése. Olyan is volt már, hogy egy szöveg nagyon jól működött az egyik helyzetben, ezért magabiztosan vittem be később egy másik helyzetbe, ahol meg közel sem bizonyult olyan hasznosnak...

– Hogyan működik, működhet az irodalomterápia a gyerekek, fiatalok, illetve ehhez szorosan kapcsolódva a tanítás esetében? Lenne-e helye irodalomórákon annak, hogy a műveket ilyen célzattal is megközelítsék a pedagógusok? És az irodalomórákon kívül még hol lehetne a helye az irodalomterápiának a tanításban, nevelésben?

– Szerintem abszolút van helye, és szerencsére nálunk viszonylag sok magyartanár vág bele a képzésbe azzal a céllal, hogy a szakmájába tudja azt beépíteni.

Idézet
Hogyha az irodalomórák egyik fő célja a gyerekek olvasóvá nevelése, és az, hogy mindennapjaik részévé váljon a szöveg, akkor kihagyhatatlan szempont, hogy azt is megtanulják, ők maguk miként tudnak hozzá viszonyulni, miként fordíthatják akár a saját lelki egészségük fenntartására.

Mondjuk ettől függetlenül azt hiszem, ezt a területet óvatosan érdemes megközelítenünk, hiszen az irodalomterápia és az irodalomóra szavakban nem véletlenül jön más az irodalom- előtag után.

A tanár, habár segítő szakmát végez, és ösztönösen is lehet empatikus, mégsem pszichológus vagy egyéb mentális segítő, nem feltétlenül rendelkezik azokkal a képesítésekkel, amik feljogosítják a bármiféle mélyebb terápiás munkára. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert még ha nem is áll szándékában egy irodalomterápiás munka elején, mégis előfordulhat, hogy a folyamat közben olyan szintekre megy át a beszélgetés, olyan dolgok jönnek a felszínre, amik már egy arra képzett szakember segítségét igényelhetik. Ez részben orvosolható az alapvető szakmai fejlődést és biztonságot szolgáló rendszeres szupervízióval, de még szerencsésebb, hogy ha az ilyen irodalomterápiás elemekkel kiegészített irodalomórát van lehetőség mondjuk az iskolapszichológus bevonásával tartani.

És ha már az iskolapszichológus szóba jött, az az iskola is nagyon jól járhatna szerintem, ahol a szakember rendelkezik irodalomterápiás végzettséggel, hiszen akkor a módszert ő is tudná használni akár az egyéni folyamatokban, akár az osztályokkal, csoportokkal végzett foglalkozásokon. Ha a nevelés kérdését nézzük, a csoportokkal végzett irodalomterápia rengeteg társas készséget is fejleszt, javíthatja a kommunikációt, növelheti az empátiát, a sajátunktól eltérő nézőpontok és vélemények elfogadását és megértését, és erősítheti az összetartozást, a közösségi érzést is. Szerintem az irodalom egy olyan eszköz, amire fogékonyak a fiatalok, és így az önismerethez és a lelki egészséghez is könnyebb út vezethet rajta keresztül.

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett, majd biblioterapeuta szakirányú képzésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Egyéni és csoportos irodalomterápiás foglalkozásokat tart, elsősorban felnőtteknek és serdülőknek. A járványra való tekintettel jelenleg online tart pszichológiai tanácsadást, irodalomterápiás foglalkozásokat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja