Irodalom, a lelki egészség fenntartója – Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a könyvek gyógyító hatásáról

Kiss Judit 2020. április 26., 09:37

Az irodalmon keresztül az önismerethez és a lelki egészséghez is könnyebb út vezethet, az irodalomterápia pedig javíthatja a kommunikációt, növelheti az empátiát, a sajátunktól eltérő nézőpontok és vélemények elfogadását, erősítheti az összetartozást, a közösségi érzést is – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Jakobovits Kitti magyarországi pszichológus, irodalomterapeuta, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja.

Irodalom, a lelki egészség fenntartója – Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a könyvek gyógyító hatásáról
galéria
Jakobovits Kitti: „az irodalomterápiának az oktatásban is lehetne helye” Fotó: Jakobovits Lili

– Az emberek valószínűleg ősidők óta érzik, tudják, hogy a történetmesélésnek, a fikciónak, de a saját történeteink elmesélésének, újra meg újra elmondásának is gyógyító ereje lehet. Irodalomterápiával foglalkozik. Egyáltalán mit fed az irodalomterápia kifejezés, hogyan különíthető el a biblioterápiától?

– Tulajdonképpen a biblioterápia és az irodalomterápia ugyanaz, én is biblioterapeuta vagyok a végzettségem szerint, és az egyetemi szakok is biblioterápia néven futnak. Annak, hogy néhányan mégis igyekszünk inkább irodalomterápiának hívni, két oka is van. Egyrészt az irodalom tágabb fogalom, mint a biblio- (könyv-), ezért ez pontosabb megfogalmazása a szakmának, hiszen a szöveg, amivel dolgozunk, nem feltétlenül könyv. Másrészt amikor valaki először hallja a biblioterápia szót, nagy valószínűséggel asszociál a Bibliára, és onnantól könnyen beskatulyázza a dolgot.

Alapvetően a biblioterapeutának semmi köze a Bibliához, nyilván használhatja a munkája során, de úgy, mint bármilyen más szöveget. Tehát az irodalomterápia lényege a szöveghasználat, az irodalom és a történetek terápiás folyamatba emelése. Én pszichológus vagyok, így nálam különösen nagy hangsúlyt kap a saját, személyes történet, de minden irodalomterapeuta azzal dolgozik, hogy különböző szinteken hogyan kapcsolhatóak össze a leírt/elmondott és a személyesen átélt történetek.
 
– A koronavírus-járvány idején valószínűleg mindenkiben megnövekszik a stressz, feszültség, a nem tudni, meddig tartó bezártság, a borús kilátások, a fenyegető gazdasági válság miatt. Konkrétan ezt a lelki helyzetet, a bezártság miatti borúlátást, a jövő sötét perspektívái miatti szorongást miként oldhatja az irodalom olvasása?

– Sokan mondták nekem az utóbbi hetekben, hogy vagy egyáltalán nem tudnak olvasni, mert nem köti le őket, vagy pedig olyat nem, ami hasonlóan súlyos, netán valós történetekről szól. Magamon is észrevettem, hogy mostanában úgy válogatok könyvet, filmet, bármilyen szórakozási lehetőséget, hogy annak a lehető legkevesebb köze legyen a mostani helyzethez, vagy bármilyen nehéz és megrázó gondolathoz. Szóval, amikor rengeteg félelem és szorongás van bennünk, leginkább azzal oldhatjuk, ha olyasmit olvasunk, ami segít elterelni a figyelmünket. Az agyunknak pihennie is kell, meg kell adni a lehetőséget, hogy mással is foglalkozzunk, és fel tudjunk töltődni. Ez azért nem egyenlő a „ló másik oldalával”, a helyzet súlyosságának tagadásával vagy figyelmen kívül hagyásával. Meg kell találni a kettő között az egyensúlyt, de például az olvasással ideig-óráig nyugodtan átléphetünk egy egészen más világba.

Valahol szomorúan megnyugtató, hogy a járvány megvár, és akkor is itt lesz, ha letesszük a könyvet, szóval nagy baj nem történik, ha néha másra tereljük a figyelmünket.

Az a fajta terápiás olvasás, amikor hasonló kérdésekről olvasunk, mint amik minket is foglalkoztatnak, ilyenkor egy kicsit ráér. El fog jönni az az időszak, amikor megbékélünk a mostani helyzettel, és újra szilárdabb talajt érzünk a talpunk alatt – olyankor lesz szerencsésebb ilyenekkel foglalkozni. Úgy gondolom, hogy bármilyen terápiás folyamatnak megvan a megfelelő ideje, amikor igazán építően tud hatni, és azonkívül vannak kevésbé ideális időszakok. Fontos azonban, hogy ez az időszak nagyon egyénfüggő, mindenkinél máskor jön el. Érdemes olyan szempontból ellenőrizni magunkat, hogy miként hat ránk az, amit olvasunk, milyen hangulatot vált ki belőlünk. Ha azt érezzük, hogy csak többletsúlyként nehezedik ránk, és sötétebb hangulatba kerülünk tőle, mint előtte, akkor nem muszáj tovább erőltetünk. Ha azt érezzük, hogy ugyan megterhelő, de kihívást látunk benne, valami megugorható akadályt, akkor folytassuk.

– Nyilván egyénre, személyre szabott és ettől függő lehet, hogy kinek milyen típusú művek jelenthetnek lelki kapaszkodót. Mégis: lehet-e valamiképpen kategorizálni a könyveket aszerint, hogy milyen műfaj milyen helyzetben nyújthat lelki segítséget: dokumentumpróza, szépirodalom, költészet?

– Ez nem egyszerű kérdés, mert valóban nagyon személyfüggő, emellett helyzetfüggő is. Ugyanazzal az egyénnel dolgozva a folyamat különböző állomásain is eltérő lehet, hogy mi a legjobb választás. Aztán megint más, hogy egyéni vagy csoportos foglalkozás történik. Az azért már nekem is kezd kirajzolódni a saját munkám során, ami mondjuk más, irodalommal foglalkozó embereknek önmagában nem nagy újdonság, hogy a versek sokkal inkább az érzelmekre hatnak.

A róluk való beszélgetés általában úgy indul, hogy milyen érzéseket váltott ki, míg a hosszabb szövegek (novellák, regényrészletek stb) a narratívaalkotásban segítenek, és mutatnak példát. Ilyen szempontból lehet esetleg kategorizálni: ha olyan kérdéssel dolgozunk, ami az elején még csak egy olyan nagy érzelemhalmaz, amit ki kell bogozni, nevén kell nevezni ahhoz, hogy át tudjuk dolgozni, akkor szerencsésebb választás lehet a költészet, mert az segít lehozni az érzéseket a szavak szintjére. Ha pedig sikerül azonosítani és „felcímkézni” őket, akkor fordulhatunk a prózai szövegek felé, amik már behoznak egy csomó új szempontot annak érdekében, hogy koherensebb és átláthatóbb képet kapjunk az eredeti problémánkról.

Sokszor dolgozom úgy, hogy nem mondom meg előre a hozott szöveg szerzőjét és címét, mert az ilyen pluszinformációk már rögtön keretbe helyezik az értelmezést, ezáltal torzíthatják a személyes viszonyulást. Ugyanakkor néha épp fontos lehet, és pozitív hozadéka lehet annak, ha tudjuk ezeket a kiegészítéseket. Összességében vagy nem tart még ott az irodalomterápia, hogy biztosan tudja, milyen kérdésre milyen művet kell adni, vagy soha nem is fog, mert nem kell neki ez. Mindenesetre most a legbiztosabb módszer az aktuális helyzet állandó ellenőrzése. Olyan is volt már, hogy egy szöveg nagyon jól működött az egyik helyzetben, ezért magabiztosan vittem be később egy másik helyzetbe, ahol meg közel sem bizonyult olyan hasznosnak...

– Hogyan működik, működhet az irodalomterápia a gyerekek, fiatalok, illetve ehhez szorosan kapcsolódva a tanítás esetében? Lenne-e helye irodalomórákon annak, hogy a műveket ilyen célzattal is megközelítsék a pedagógusok? És az irodalomórákon kívül még hol lehetne a helye az irodalomterápiának a tanításban, nevelésben?

– Szerintem abszolút van helye, és szerencsére nálunk viszonylag sok magyartanár vág bele a képzésbe azzal a céllal, hogy a szakmájába tudja azt beépíteni.

Hogyha az irodalomórák egyik fő célja a gyerekek olvasóvá nevelése, és az, hogy mindennapjaik részévé váljon a szöveg, akkor kihagyhatatlan szempont, hogy azt is megtanulják, ők maguk miként tudnak hozzá viszonyulni, miként fordíthatják akár a saját lelki egészségük fenntartására.

Mondjuk ettől függetlenül azt hiszem, ezt a területet óvatosan érdemes megközelítenünk, hiszen az irodalomterápia és az irodalomóra szavakban nem véletlenül jön más az irodalom- előtag után.

A tanár, habár segítő szakmát végez, és ösztönösen is lehet empatikus, mégsem pszichológus vagy egyéb mentális segítő, nem feltétlenül rendelkezik azokkal a képesítésekkel, amik feljogosítják a bármiféle mélyebb terápiás munkára. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert még ha nem is áll szándékában egy irodalomterápiás munka elején, mégis előfordulhat, hogy a folyamat közben olyan szintekre megy át a beszélgetés, olyan dolgok jönnek a felszínre, amik már egy arra képzett szakember segítségét igényelhetik. Ez részben orvosolható az alapvető szakmai fejlődést és biztonságot szolgáló rendszeres szupervízióval, de még szerencsésebb, hogy ha az ilyen irodalomterápiás elemekkel kiegészített irodalomórát van lehetőség mondjuk az iskolapszichológus bevonásával tartani.

És ha már az iskolapszichológus szóba jött, az az iskola is nagyon jól járhatna szerintem, ahol a szakember rendelkezik irodalomterápiás végzettséggel, hiszen akkor a módszert ő is tudná használni akár az egyéni folyamatokban, akár az osztályokkal, csoportokkal végzett foglalkozásokon. Ha a nevelés kérdését nézzük, a csoportokkal végzett irodalomterápia rengeteg társas készséget is fejleszt, javíthatja a kommunikációt, növelheti az empátiát, a sajátunktól eltérő nézőpontok és vélemények elfogadását és megértését, és erősítheti az összetartozást, a közösségi érzést is. Szerintem az irodalom egy olyan eszköz, amire fogékonyak a fiatalok, és így az önismerethez és a lelki egészséghez is könnyebb út vezethet rajta keresztül.

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett, majd biblioterapeuta szakirányú képzésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Egyéni és csoportos irodalomterápiás foglalkozásokat tart, elsősorban felnőtteknek és serdülőknek. A járványra való tekintettel jelenleg online tart pszichológiai tanácsadást, irodalomterápiás foglalkozásokat.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport