Elismerés az erdélyi magyar kultúra és művészet „nagy öregeinek”

Elismerés az erdélyi magyar kultúra és művészet „nagy öregeinek”

Potápi Árpád államtitkár és az egyik díjazott, Balázs Lajos néprajzkutató

Fotó: Jakab Mónika

A neves erdélyi néprajzkutatóról, Kallós Zoltánról elnevezett Külhoni Magyarságért díjat adott át pénteken este Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Kolozsváron. A kitüntetést Balázs Lajos néprajzkutató, Csíky András színművész és Dávid Gyula irodalomtörténész kapta.

Pap Melinda

2020. december 18., 20:382020. december 18., 20:38

2020. december 20., 17:272020. december 20., 17:27

A kolozsvári magyar színház előcsarnokában tartott zárt körű rendezvényen a díjat csak Balázs Lajos vette át személyesen, Csíky András nevében Bogdán Zsolt kolozsvári színművész, Dávid Gyula nevében dédunokája mondott köszönetet.

Köszöntőjében Potápi Árpád emlékeztetett, hogy Magyarország Miniszterelnöke 1995 óta ismeri el kitüntetéssel a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységet.

Az elismerés neve 2018-ban a Magyar Állandó Értekezlet javaslatára Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra módosult.

A kitüntetést az államalapító Szent István király ünnepe előtti napon, augusztus 19-én szokták átadni 10, a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzeti örökség megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, valamint a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személynek, szervezeteknek.

A nemzeti újrakezdés éve

A díjjal járó elismerő oklevelet, emlékplakettet – Sárpátki Zoltán csíkszeredai művész alkotását –, valamint egymillió forintos pénzjutalmat idén is tíz Kárpát-medencei személyiség kapta, az erdélyi kitüntettek mellett Felvidékről Vadkerty Katalin és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Vajdaságból a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Ágoston András és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Kárpátaljáról Hidi Endre, míg a diaszpórából, Kanadából Szőke János, sorolta Potápi Árpád. Emlékeztetett, hogy

a díjakat az Országházban szokták átadni, de idén a járványhelyzet miatti szigorú intézkedések nem tették lehetővé a díjazottak utaztatását. Ezért kellett mostanra halasztani a kihelyezett díjátadókat.

Galéria

A díjjal együttjáró emlékplakett

Fotó: Jakab Mónika

Potápi Árpád hangsúlyozta: a díjazottak között mindenik külhoni régió képviselteti magát és a diaszpóra is jelen van, így „általuk megjelenik mind a 15 millió magyar”. Sajnálattal állapította meg, hogy a járvány miatt idén nem lehetett méltóképpen megülni a nemzeti összetartozás évét és többnyire online térbe szorultak a rendezvények. Ellenben remélik, hogy jövőre, a nemzeti újrakezdés évében ezt sikerül pótolni és a magyar nemzetrészek ebből a helyzetből is megerősödve kerülnek ki.

Idézet
„Hogy száz év múlva is elmondhassuk, hogy a Kárpát-medence legerősebb nemzete vagyunk”

– jelentette ki a Trianon-évfordulóra utalva Potápi Árpád.

Különleges alkotóművész

Az első díjazott, Csíky András színművész, színházalapító, színházigazgató, színészpedagógus életpályáját Lackó Vass Róbert színművész mutatta be. Emlékeztetett, hogy évfolyamtársaival közösen a színháztörténet által ma már hőskorszakként emlegetett nagybányai magyar színjátszás alapjait fektette le. Előbb Nagybányán, majd a Szatmárnémeti Északi Színházban tevékenykedett, majd

a rendszerváltás után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója volt: éveken át hozzájárult a fiatal színészgenerációk neveléséhez.

Szerteágazó életművével sokat tett a magyar színházművészet fejlődéséért, a kolozsvári és a szatmári színház is méltán örökös tagjává választotta, emlékeztetett.

Galéria

Csíky András nevében Bogdán Zsolt színművész vette át a díjat

Fotó: Jakab Mónika

A Visky András dramaturg által írt laudációt Bogdán Zsolt színművész olvasta fel, rámutatva: Csíky András

Idézet
„egészen különleges alkotóművész, azon kevesek egyike, aki több színházi nyelven beszél. Tudja, hogy nincs tragédia humor nélkül és a közvélekedéssel ellentétben a vígjáték sem egyszerűen könnyű műfaj”

– írta az idén 90. életévét betöltő színművészről a méltató, megköszönve a tudást, bölcsességet, amit a kolozsvári színházi emberek kaptak tőle. „Ami bennünket is tanúiddá, és a kor értelmezőivé tett” – zárult a laudáció. A díjat Csíky András távollétében Bogdán Zsolt vette át, kijelentve: „Mindent, amit a színházról tudok, Bandi bácsitól loptam el”.

A börtönben is szabad volt

A 92 éves Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító életművéről szólva Lackó Vass Róbert emlékeztetett: a 1989-es rendszerváltás után nélkülözhetetlen szerepet vállalt az erdélyi magyar közművelődési és tudományos intézményrendszer újjászerveződésében.

1989 előtt a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője, a kolozsvári szerkesztőség vezetője volt, 1991-től 1999-ig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, a kolozsvári Polis Könyvkiadó ügyvezetője. Nevéhez fűződik az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak, tudományos közlönyeinek szerkesztése, de a Kolozsvári Akadémiai Bizottság munkájában is részt vett. 2018-ban az RMDSZ Életmű-díjjal tüntette ki.

Galéria

Dávid Gyula irodalomtörténész kitüntetését dédunokája vette át

Fotó: Jakab Mónika

Laudációjában Balázs Imre József irodalomtörténész így fogalmazott:

Idézet
„politikai elítéltként Dávid Gyula sok tekintetben szabadabb tudott maradni az 50–es, 60-as évek Romániájában, mint sokan azok közül, akik odakint, szabadlábon léteztek.

Ez a szabadság az elfogulatlanságból, a panaszkodások kerüléséből, a következetes és kitartó, hosszútávra tervező munka alapállásából következik mindamellett, ami Dávid Gyula 1956-tal kapcsolatos írásaiból amúgy is egyértelmű.” A Dávid Gyulának szánt díjat dédunokája, Dávid Péter vette át.

Autószerelőből néprajzkutató

A harmadik díjazottról, Balázs Lajos néprajzkutatóról elhangzott, hogy Bukarestben született, és mivel a kommunisták Kolozsváron kétszer is elutasították egyetemi kérelmét, Brassóban szerzett autószerelői képesítést.

Mindenképpen értelmiségi szeretett volna lenni, ezért döntött úgy, hogy Bukarestben, román nyelven tanul tovább. Egy magyarul is tudó tanára ajánlására kezdett el néprajzzal foglalkozni.

Mintegy négy évtizedet szentelt annak, hogy Csíkszentdomokos születési, házassági, elmúlással és halállal kapcsolatos szokásvilágát, monográfiáját megírja. „Könyvei, tanulmányai ma megkerülhetetlen szakirodalomként szolgálnak a következő nemzedéknek. Fáradhatatlan kíváncsisága a magyarság, az erdélyi magyar közösség iránt érzett kötelességtudata és elkötelezettsége” tette érdemessé a díjra, hangzott el.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

A díjátadón jelenlévő 80 éves néprajzkutató elmondta: tudatosan követte, fel akarta fedezni nem csak a tárgyakban, hanem a szokásokban is a székely magyarság eredetét, ezt bizonyítják könyvei, 45 éves munkássága is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum