Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon

Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon

A hagyományokhoz híven az irodalom, a könyv is fontos szerepet kap a 15. Kolozsvári Magyar Napokon

Fotó: Kiss Judit

Az irodalom, költészet különféle vetületei, friss erdélyi kiadványok és sokakat foglalkoztató kérdések megvitatása is előtérbe kerül a 15. Kolozsvári Magyar Napokon.

Krónika

2024. augusztus 17., 11:562024. augusztus 17., 11:56

Írók, költők, irodalomtörténészek, irodalmi lapok szerkesztői, előadók is találkoznak a közönséggel az augusztus 18. és 25. között zajló Kolozsvári Magyar Napok keretében tartandó kulturális rendezvényeken. A gazdag programból szemezgetve ajánlunk néhány eseményt, de a lista korántsem teljes, akit érdekel a kultúra ezen szegmense, a Magyarnapok.ro honlapon megtalálja a teljes kínálatot. Számos helyszínen kerül reflektorfénybe az irodalom, a történelem is.

Eltűnnek a nők az irodalomból? címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, amelynek meghívottjai: Botházi Mária, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese, László Noémi, Sánta Miriám, Vajda Anna Noémi. Moderátor: Szántai János.

A kolozsvári Helikon folyóirat idén is számos programponttal várja az érdeklődőket: nem csak a Bulgakov irodalmi kávéházban rendezünk könyv- és lapszámbemutatót, hanem kiköltözünk a Farkas utcába is, ahol a Helikon-sátor körül zajlik majd az irodalom. Az említett két helyszínen augusztus 21. és 24. között lehet megtalálni a folyóirat szerkesztőit. A Helikon szervezésében nyílik meg Szentes Zágon Gyár című fotókiállítása, Száz Pál Felszámolt temetők könyve című kötetét is bemutatják, valamint a folyóirat Gyár című lapszámát.

Szintén bemutatják Borsodi L. Lászlónak a Ferences térerő (Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2024) című kötetét. A könyvbemutató meghívottjai: Fr. Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány elöljárója, Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, kritikus, a beszélgetőtárs Boros Lóránd. Borsodi L. László csíkszeredai író a kötet megjelenése apropóján nyilatkozott már a Krónikának április végén. Mint kifejtette,

a kötettel az is célja volt, hogy a ferences kolostorfalakon belül élőkkel készített beszélgetéseken keresztül közelebb vigye a „kívülállókhoz” azt, hogy miként élnek és főként hogyan gondolkodnak Istenről, emberről, a mai társadalomról,

a különféle szociális problémákról, a szerzetesség mai helyzetéről, a zarándoklat szerepéről, valamint más őket és a rájuk bízottakat érintő vonatkozásokról.

A kínálatban szerepel kreatívírás-műhely Lövétei Lázár László költővel, műfordítóval. „Hogyan kell összelegózni egy megbolondított klasszikus költeményt?

Hogyan írjunk egyszavas verset? Mitől ódzkodjunk versírás közben? – ilyen és ezekhez hasonló »szent feleslegességekről« lesz szó Lövétei kolozsvári líraműhelyében is” – olvasható az esemény leírásában.

Lövétei Lázár László József Attila-díjas magyar költő, műfordító, szerkesztő. Gyakran tart rendhagyó irodalomórákat erdélyi magyar iskolákban, verseket népszerűsít a Cimbora diáklapban, versszemináriumot vezet a FISZ-táborokban.

Vershangversenyt is hallhat a nagyérdemű: Csergő Domokos – Laczkó Vass Róbert: Sziluettek című produkcióját. Csergő Domokos zeneszerző, ütőhangszerművész és Laczkó Vass Róbert színművész, aki az est szövegírója és énekese is egyben különleges előadásra várja a közönséget. Az eredetileg szimfonikus zenekarra komponált művek ezúttal kamarazenekari hangszerelésben szólalnak meg, és szerteágazó stíluskirándulásra invitálják a közönséget.

Előadásuk ízig-vérig erdélyi produkció, melynek lényegét az irodalom és zene különleges ötvözése adja.

Az est látványvilágának hangsúlyos eleme a videografika, amely Török Ádám munkája.

Az irodalomtörténet sem hiányzik a kínálatból: Molnár Ildikó: Bezártság-élmény és alkotói szabadság: Jancsó Elemér irodalomtörténész munkássága 1944-ig cmű munkáját ismerheti meg a közönség. A szerzővel Biró Annamária és Egyed Emese irodalomtörténészek beszélgetnek.

Jancsó Elemér (1905-1971) kolozsvári irodalomtudós munkásságáról ez az első monográfia.
Vetítettképes előadás is várja az érdeklődőket: az Obi-ugor irodalom. Finnugor írók az orosz köztudatban című esemény – a meghívottja Bartalis-Bán Judit egyetemi oktató, a BBTE Orosz Nyelv és Kultúra Központjának igazgatója. Házigazda: Szabó Zsolt irodalomtörténész.

A vetítettképes előadás a jelenkori szibériai rokon népek irodalmát mutatja be.

A történelem is előtérbe kerül természetesen: 80 éve történt. Erdélyi magyarok szovjet fogságba hurcolása 1944–ben címmel Murádin János Kristóf történész, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának egyetemi oktatója tart vetítettképes előadást.

Az előadás a második világháború utolsó szakaszában Erdélyben lezajlott szovjet foglyul ejtéseket mutatja be, azzal a céllal, hogy a 80. évfordulón felidézze az 1944 őszén lezajlott tragédiát, az erdélyi magyar civilek tömeges foglyul ejtését és elhurcolását a Szovjetunióba, kényszermunkára. A 1989-ig tabunak számító témában az elmúlt évtizedek kutatásai során számos igen érdekes tényre derült fény.

A legkevesebb 25 000 elhurcolt magyar sorsa az egész erdélyi magyarság további történetére hatással volt.

Elemzésre kerül a sajtó, az egyházak, a politikum hozzáállása, a foglyok kiszállításának útvonalai, valamint a fogság körülményei, a szovjet lágervilág hétköznapjainak bemutatása, végül a foglyok utóélete.

korábban írtuk

Kolozsvár 11 templomában csendül fel a Magyar Egyházzenei Biennálé muzsikája
Kolozsvár 11 templomában csendül fel a Magyar Egyházzenei Biennálé muzsikája

Kolozsvár 11 templomában tartják a Magyar Egyházzenei Biennálét a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt, augusztus 16. és 21. között – közölték a szervezők.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. augusztus 16., péntek

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra

Kós András-emlékkiállítás, Incze Mózes-tárlat, Tóth Szűcs Ilona és Tóth László alkotásait bemutató retrospektív kiállítás és több helytörténeti tárlat is nyílik a hétvégén a kincses városban, a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében.

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra
2024. augusztus 15., csütörtök

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az idei évben is meghirdeti 50 millió forintos keretösszeggel a határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázatát.

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány
2024. augusztus 14., szerda

Másodikosoktól végzősökig minden diákot megszólít az ismét útjára induló Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték

Ismét elindították a diákok számára meghirdetett Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot, amely immár a negyedik – közölték a szervezők.

Másodikosoktól végzősökig minden diákot megszólít az ismét útjára induló Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték
2024. augusztus 14., szerda

Gazdag kínálattal várja a minőségi muzsika kedvelőit a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei fesztiválja

Már nincs sok hátra a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei fesztiváljáig, a 12. Jazz in the Park augusztus 30. és szeptember 1. között várja a minőségi muzsika kedvelőit a régi etnográfiai múzeum kertjében.

Gazdag kínálattal várja a minőségi muzsika kedvelőit a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei  fesztiválja
2024. augusztus 14., szerda

Kihalófélben lévő mesterségekről, erdélyi táncházakról szóló alkotások a sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemlén

A magyarországi Néprajzi Múzeum idén is megrendezi a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét a kalotaszegi Sztánán. A Szilágy megyei településen rendezendő szemle versenybe került filmjeit augusztus 22. és 25. között vetítik.

Kihalófélben lévő mesterségekről, erdélyi táncházakról szóló alkotások a sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemlén
2024. augusztus 13., kedd

Augusztus 20. alkalmából meg lehet nézni a tévében a Petőfi-filmet

A márciusi nemzeti ünnepre időzített magyarországi bemutató után most augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a televízióban is levetítik az 1848-as szabadságharcot feldolgozó, Most vagy soha! című filmet.

Augusztus 20. alkalmából meg lehet nézni a tévében a Petőfi-filmet
2024. augusztus 13., kedd

Kortárs darabok, Shakespeare-dráma, Bergman-filmből készülő táncelőadás a Szigligeti Színház új évadában

Egyensúly, harmónia és fenntarthatóság – erre a három szóra épül fel a nagyváradi Szigligeti Színház új évada – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a társulat vezetői.

Kortárs darabok, Shakespeare-dráma, Bergman-filmből készülő táncelőadás a Szigligeti Színház új évadában
2024. augusztus 09., péntek

Nemigen olvas könyvet a romániai lakosság: ezen a téren is utolsó az ország uniós összevetésben

Az Európai Unió tagállamai közül 2022-ben Romániában (29,5 százalék), Cipruson (33,1 százalék) és Olaszországban (35,4 százalék) volt a legalacsonyabb a könyveket olvasók aránya – közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala.

Nemigen olvas könyvet a romániai lakosság: ezen a téren is utolsó az ország uniós összevetésben
2024. augusztus 03., szombat

Meghalt Nicu Covaci, a legendás Phoenix rockegyüttes alapítója

Meghalt Nicu Covaci zenész, zeneszerző, festő és grafikus, Románia legrégebbi és egyben legismertebb rockegyüttese, a Phoenix alapítója – közölték péntek este a zenekar tagjai.

Meghalt Nicu Covaci, a legendás Phoenix rockegyüttes alapítója
2024. augusztus 01., csütörtök

Virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei tájház és vidéki falumúzeum, köztük Ady Endre szülőháza

A vidéki közgyűjtemények népszerűsítésének céljával virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei falumúzeum és tájház. Kovács Zsolt, a projektben résztvevő Szatmár Megyei Múzeum sajtóreferense a 3D-s ingyenes látogatási lehetőségről beszélt a Krónikának.

Virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei tájház és vidéki falumúzeum, köztük Ady Endre szülőháza