Brazíliai sztorik bánsági magyar szereplőkkel: Keresztes Péter rendező az általa készített dokumentumfilm-sorozatról

Tóth Gödri Iringó 2021. június 14., 07:58

A világjárvány megerősített minket abban, hogy a távolság nem szabhat gátat a kultúrának, az alkotóknak, az információcserének. Erre kiváló példa Keresztes Péter rendező, vágó, operatőr dokumentumfilm-sorozata, mely eddig elkészült három részében Brazíliába kivándorolt bánsági magyarok, illetve családjuk történetét mutatja be.

Brazíliai sztorik bánsági magyar szereplőkkel: Keresztes Péter rendező az általa készített dokumentumfilm-sorozatról
galéria
Messzire szakadtak. Keresztes Péter rendező szerint tevékenyek, összetartóak a brazíliai magyarok, São Paulóban Magyar Ház is működik Fotó: Pixabay.com

A magyarok Latin-Amerikába történő kivándorlása a történészek, társadalomkutatók egy viszonylag kedvelt témája, ám többnyire magyarországi szakértők foglalkoztak, foglalkoznak vele, így az Erdélyhez, Bánsághoz, Partiumhoz kötődő történetek a feledés homályába vesznek. Ebből a homályból próbálja Brazíliába emigrált bánsági magyarok izgalmas történeteit előbányászni Keresztes Péter rendező, vágó, operatőr, aki immár három dokumentumfilmet is elkészített a témában.

A marosvásárhelyi születésű, Temesváron élő Keresztes Péter a Román Televízió temesvári magyar szerkesztőségének munkatársa, rendező, vágó, operatőr. Tévés munkája mellett saját kutatási, illetve megfilmesítésre érdemes témákat is talál, melyeken, melyekért lelkesen, szívvel-lélekkel dolgozik.

Ilyen szívügye a bánságból Dél-Amerikába kivándorolt magyarok érdekesebbnél érdekesebb történeteinek bemutatása, melyekkel tulajdonképpen egy véletlen folytán kezdett el foglalkozni: egy Facebook-bejegyzés keltette fel a figyelmét.

Egy brazíliai hölgy kereste temesvári gyökereit, rokonait tört magyarsággal, néhány fotó kíséretében. Ez jelentette az első dokumentumfilmecske kiindulópontját.

Egyik történet követte a másikat

Keresztes Péter elmesélte, hogy tulajdonképpen az egyik történet követte a másikat, mivel miután elkészült az első riport, amit közzétett egy Facebook-csoportban, egy hozzászólás révén talált rá második kisfilmje főszereplőjére. A távoli téma kapcsán az internet különösen nagy segítséget jelentett, nemcsak az alanyok felkutatásában, hanem az interjúk, beszélgetések lebonyolításában is. A filmes azt is hozzátette, hogy keresi a további történeteket, és hogy már a konzulátustól is kapott egy listát a Brazíliába elszármazott bánsági és Arad környéki magyarokkal, akikkel esetleg felvehetné a kapcsolatot.

A film rendezője: Keresztes Péter Fotó: tvr.ro

A listán több mint tíz név szerepel, de nem mindenki mutatkozott nyitottnak a megkeresésére. Azért a kutakodás nem volt teljesen sikertelen,

a három elkészült dokumentumfilmen túl Keresztes Péter még több izgalmas történetet talált, egyesek kapcsán már felvett interjúk is vannak, így a jövőben bővülhet a riportok sora.

A három dokumentumfilm a járványidőszakban készült el, és ennek kapcsán a rendező kiemelte, hogy a világjárvány miatti változások számára egy nagy löketet és lehetőséget adtak, tulajdonképpen ennek az időszaknak köszönhetően vált elfogadottá, hogy skype-os, zoomos interjúk szerepelnek akár egy tévében leközölt anyagban, akár egy ismeretterjesztő vagy dokumentumfilmben. Másfelől a járvány előtt nagyon sok helyi téma, helyi esemény volt, ami lefoglalta a tévéseket, filmeseket, ám az elmúlt másfél évben ez is nagyon megváltozott, néha nagyon kellett keresgélni a témákat.

„Kellett egyet lépni. Tulajdonképpen az egész világ meglépte, hogy most már szinte bármely tévé felvállalja azt, hogy például Skype-on végez interjút. Most már ez nem probléma” – ismertette a rendező. Hozzátette, hogy a technika ilyen típusú használata okozott izgalmat, stresszt is az interjúalanyok számára, akik egyébként is zavarban voltak, hiszen bensőséges családi történetekről kellett mesélniük, vagy egy olyan nyelven, amelyet rég beszéltek, vagy rosszul beszéltek, vagy épp számukra is idegen nyelven. Keresztes Péter felidézte, hogy néha voltak apróbb nehézségei: például nem volt könnyű, hogy megértesse egy-egy idős emberrel, hogyan állítsák be megfelelően a kamerát. Alapvetően ha egy interjú alatt volt jó kép és hang, annak már örült, és sikeresként könyvelte el azt.

A Zoom, a Skype, az online interjúk új lehetőségeket adtak a dokumentumfilmeseknek Fotó: tvr.ro

Segített a Google-fordító

Ugyanitt elmesélte, hogy a harmadik dokumentumfilm „főhősével” nem volt közös nyelvük, így az interjút Google-fordító segítségével bonyolították le: interjúalanya, Eloisa leírta a mondanivalóját portugálul, lefordította az alkalmazás segítségével, és többé-kevésbé érthetően felolvasta azt.

Magyarul egy szót nem tud, esetleg az igen-nemet, illetve a Kicsi kutya tarkát el tudja énekelni. Angolul sem tud, én pedig nem tudok portugálul. Én is megértettem ezt-azt, ő is, és állandóan pötyögtünk a Google Translate-be, és egymásnak felolvastuk. Ez nagyon vicces interjú lenne, ha valaki végignézné. És igen, itt is a technológiát használtuk. Most már úgy tudunk interjút készíteni, beszélni egymással, hogy nincs közös nyelvünk, és ez nagyon jó”

– fogalmazott a filmes szakember.

Természetesen az interjú nyomán portugálul értők, beszélők segítségét is kérte, így Eloisa története helyes fordítást kapott.

Ugyancsak ehhez a dokumentumfilmhez kapcsolódik egy másik, a közösségi médiához, illetve az internet adta lehetőségekhez kötődő szál is, ugyanis Keresztes Péter a több mint harmincezer tagot számláló Régi fotók Erdélyben nevű csoport segítségével találta meg egy homályos, alig látható fotó jól látható éles eredetijét. A filmes elmesélte, hogy több munkája során is segített az említett csoport, szinte csodával határos módon talált emlékekre, információkra.

Keresztes Péter azt is elmesélte, hogy bár rövid, 15–20 perces filmeket készített, mindegyik mögött alapos, több hónapos kutatómunka áll, hiszen az interjúalanyai sok olyan történetet meséltek el, melyekre csak halványan emlékeztek, vagy amelyek csak a „családi legendáriumban” maradtak fenn, szüleikkel, nagyszüleikkel történtek meg, így fontos volt a hitelességüknek utánajárni.

Keresztes Péter igyekezett interjúalanyai családfáit minél részletesebben rekonstruálni, anyakönyvi kivonatokat keresett, nevek írásmódját pontosította. Azt is elmesélte, hogy néha nagyon hasznos tud lenni az ilyen alapos munka, mert tévedésekre derít fényt: Litsek Ákos, a „második” bánságiak Brazíliában tematikájú filmjének főszereplője például úgy tudta, hogy a nagyapja nyitotta Temesvár első gyógyszertárát, de ez az információ valótlannak bizonyult.

A Flandria nevű hajó egy azon óceánjárók közül, melyekkel többek között a bánsági magyarok eljuthattak Brazíliába Fotó: Keresztes Péter

Nagyon izgalmas a brazíliai magyarok témája

A három elkészült film mindegyike sok munkát, kutakodást igényelt, de a harmadik alkotás külön kihívást jelentett azáltal, hogy részletesen kitér az osztrák–magyar hadsereg felépítésére, hadászatára. A téma kapcsán az alkotó budapesti és bécsi intézményekkel is felvette a kapcsolatot, igyekezett szakértői segítséget szerezni. Keresztes Péter szerint a saját kis kutatási témáin túl is nagyon izgalmas a brazíliai magyarok témája, mely bár kutatott, de sok kérdést vet még fel, hiszen

az sem egyértelmű, hogy a század legeleje és az 1960-as évek közötti időszakban összesen hány magyar vándorolt ki Brazíliába: vannak, akik 40 000-et, mások 70 000-et emlegetnek.

A bánságiak vonatkozásában még bonyolultabb a kérdés, hiszen a század első felének történelmi fordulatai nyomán voltak olyan emigrálók, akiket magyarként, voltak olyanok, akiket románként regisztráltak, és ma már nagyon nehezen kinyomozható, ha esetleg romániai magyarokról van-e szó a nyilvántartásokban.

A téma kapcsán Keresztes Péter alapos kutatást végzett: a magyar jezsuitákról, a ’48-as honvédekről, akik a távoli országban kezdtek új életet, sőt még magyar örömlányokról is, akik Dél-Amerikában próbáltak szerencsét. Ám ő ezeket a témákat csak érintőlegesen említette, hiszen elsősorban olyan családokkal, történetekkel foglalkozik, melyek tagjai, szereplői még élnek, maguk is tudnak történeteket, anekdotákat mesélni. Azt is megtudtuk, hogy akárcsak Magyarország más területeiről, a Bánságból és Arad környékéről is nagyon sok katona vándorolt ki, mondhatni menekült Brazíliába az első és második világháború után egyaránt: vagy a jobb élet reményében, vagy megtorlástól, az ÁVH-tól, a Szekuritátétól, a kommunistáktól tartva.

Kíváncsi rá a bánsági közönség

A filmek utóélete kapcsán felidézte, hogy a hazai, elsősorban bánsági közönség viszonyulása nagyon pozitív volt, értékelték a filmeket.

Keresztes Péter a tervek szerint a Bánsági Magyar Napok keretén belül előadást, bemutatót is tart a filmek elkészültéről.

Azt is megtudtuk, hogy elküldte több hivatalos brazíliai e-mail-címre, valamint Facebook-csoportokban is megosztotta, de mivel ezek a csoportok nem túl aktívak, nem kapott tömeges visszajelzést. Bár látszólag online nem aktív a brazíliai magyarság, Keresztes Péter ismeretei szerint az ottani közösség nagyon tevékeny, összetartó; van két cserkésszövetség, létezik magyar katolikus misszió is, valamint egy Magyar Ház is São Paulóban.

Keresztes Péter a Régi fotók Erdélyben nevű Facebook-csoport segítségével talált rá ennek a képnek az éles, jól látható változatára Fotó: Keresztes Péter

Azt is megtudtuk, hogy az interjúalanyok nagyon hálásak voltak a megkeresés, az érdeklődés miatt, a rendező jó kapcsolatot alakított velük, igyekezett a bizalmukba férkőzni, szinte mindegyikükkel tartja a kapcsolatot a film elkészülte után is. Keresztes Péter úgy véli, ezek a kutatások, az interjúalanyok megismerése nemcsak azért volt érdekes, izgalmas, mert különleges családi történeteket ismert meg, valamint rálátott a kivándorlók és a Brazíliában élő magyarok világára, tapasztalataira, hanem sokszor Temesvár kapcsán is újdonságokat tudott meg.

A második film főszereplői, a Litsek család kapcsán érdekesség, hogy Litsek Ákos, aki már elmúlt kilencvenéves, az érettségi után szökött meg Temesvárról, és neki megmaradt egy korszak Temesvárról, egy hermetikusan zárt képe van a városról”

– mondta Keresztes Péter, hozzátéve, hogy Litsek Ákostól több olyan információt megtudott, fényképet kapott, melyek egyéb helytörténeti kutakodásait is segítik.

A Litsek család kapcsán azt is megosztotta a filmes szakember, hogy bár a dokumentumfilmbe nem kerültek be, de több jó anekdotát, a családi legendáriumban szereplő történetet is megismert: az egyik szerint, amikor a magyar koronát „megszöktette” a kormány Budapestről az 1848-as forradalom nyomán a Habsburgok elől, és elásták Orsován, akkor az is felmerült, hogy Litsek Ákos nagyapja mint Krassó-Szörény megyei nemes rejtse azt el, ám ő nem vállalta ezt, távol akart maradni minden olyasmitől, ami a családját bajba keverheti. Keresztes Péter szerint ez a történet is jól szemlélteti, hogy milyen sok „jó sztori” lapul, melyekről ma már nagyon nehéz, néha szinte lehetetlen kideríteni, hogy igazak-e, de amelyek a feledés homályába vesznek, ha azok, akik ismerik, nem mesélik el őket.

A filmek szereplői között voltak olyanok, akik meglátogatták a saját, esetleg őseik szülővárosát, szülőföldjét: többnyire kíváncsiak, érdeklődnek a térség iránt. Voltak olyan esetek is, hogy a filmhez készült interjú a család számára is feltárt elfeledett, el nem mesélt történeteket, életepizódokat.

Litsek Ákos a mai napig őrzi brazíliai otthonában a macsovai (Krassó-Szörény megye) házuk makettjét Fotó: Keresztes Péter

Remek kutakodási terület Dél-Amerika

Keresztes Péter jelezte, hogy bár szinte véletlenül találta meg ezt a témát, találta meg őt a téma, mára nagyon fontos lett számára: „Dél-Amerikára fókuszálnék, mert úgy látom, hogy ez egy olyan terület, amivel nem feltétlenül foglalkoztak az itteniek, az itteni helytörténészek, és kicsit úgy érzem, hogy most milyen jó, hogy van ez a téma, kicsit úgy érzem, hogy ez az én témám, egy téma, amivel más nem foglalkozik, de én foglalkozhatok.” Szerinte nagyon sok jó történet lappang még, nemcsak az itthoni családokról és a kinti életről, hanem az utazásról is, arról, hogyan gyűjtötték össze egy-egy jegy árát.

Volt olyan is, aki úgy indult meg Temesvárról, hogy megvolt a pénze a jegyre, de mire elért a fiumei kikötőbe, annyira romlott az akkori pénz, hogy a pénzéből esélytelen volt jegyet venni, mert kétszer annyiba került az út”

– tárta fel a rendező. A filmes azt is felvillantotta, hogy következő filmjében egy fénykép erejéig meg szeretne mutatni egy óceánjárót is, amivel az emberek Brazíliába utazhattak. A kiindulási pontot Fiume vagy néha Hollandia jelentette, ahova még el is kellett jutni. Az utazás drága volt, de lehetett a tengeren, illetve az óceánon túlra – többek között Brazíliába – szóló jegyet nyerni is, tulajdonképpen tombolaszerű rendszerben.

Brazíliában a század elején volt magyar sajtó is, ami szintén egy hasznos és izgalmas forrás a kutatóknak, a bedigitalizált sajtótermékek újabb történeteket jelenthetnek a kíváncsi rendezőnek is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport