„Erdély akkor is Erdély, ha egyik vagy másik országhoz tartozik” – elkezdődött a marosvásárhelyi könyvvásár

„Erdély akkor is Erdély, ha egyik vagy másik országhoz tartozik” – elkezdődött a marosvásárhelyi könyvvásár

A járvány miatt idén online térbe költözött a színvonalas rendezvény

Fotó: Facebook/Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Több online eseményt követhettek figyelemmel az érdeklődők a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár nyitónapján, csütörtökön. Balázs Imre József irodalomtörténész 100 év erdélyi magyar irodalma című előadását, valamint Visky István lelkipásztor A századik című kötetének bemutatóját.

Kiss Judit

2020. november 12., 17:102020. november 12., 17:10

2020. november 12., 17:202020. november 12., 17:20

Balázs Imre József irodalomtörténész előadásában többek között azt a kérdést járta körül, hogy mi a létjogosultsága, története az „erdélyi magyar irodalom” és a „romániai magyar irodalom” fogalomnak. Rámutatott, erdélyi magyar irodalomnak nevezték az 1920-as évektől kezdve, jelzésértékű, hogy a két világháború közötti, Ion Chinezu által írt román irodalomtörténeti kézikönyv is azt a címet viselte: „Aspecte din literatura maghiară ardeleană”.

Idézet
„Az erdélyi magyar irodalom fogalommal az a gond, hogy olyan szerzőkre is vonatkoztatjuk, akik a történeti Erdély határain kívül alkottak: Váradon, Szatmáron, Temesváron.

A Partium és a Bánság különleges identitású része a Kárpát-medencének, és sokkal nyitottabb ez a régió afelé, hogy mi történik Budapesten, Nyugatabbra” – mondta az irodalomtörténész.

Kifejtette, az „erdélyi magyar irodalom” fogalmába bele kell értenünk a történelmi Erdély határain kívüli szerzőket is, ez az elmúlt 100 évben így történt, bármennyire is furcsállhatta az aradi író, vagy az 1970-80-as évek bukaresti magyar szerzői.

Idézet
„Ennek a fogalomnak az előnye a folytonosság: Erdély akkor is Erdély, ha egyik vagy másik országhoz tartozik.

Azt sugallja, hogy ne politikai folyamatok automatikus leképeződésének tekintsük, hanem az irodalom természetének megfelelően lássuk, annak folytonosságában. Azt is üzeni: a kultúra mindenkor valami önállóságot, autonómiát tud élvezni a politikával szemben” – mondta Balázs Imre József.

Válasz az identitásválságra

1920-ban kezdik használni a „romániai magyar irodalom” fogalmat, ami részben megoldja a kérdést, hogy a Bánság vagy Bukarest hogyan illeszthető be az irodalomba, de azt sugallja, mintha irodalmunk a semmiből jönne létre Trianon után, holott ez evidens módon nem igaz,

mondta az előadó. 1918 és 1944 közt az „erdélyi magyar irodalom” fogalmat használják a transzilvanista írók, akiket a folytonosság kérdése foglakoztat, hiszen nagy identitásválságra kell válaszolni: többségiből kisebbségivé válni.

Galéria

Balázs Imre József irodalomtörténész

Fotó: Dimény-Haszmann Árpád

„Az „erdélyi magyar irodalom” a folytonosság miatt alkalmas arra, hogy az identitás stabilan maradt elemét megvalósítsa 1920 után. A transzilvanizmuson belül sokféle, sok hangon megszólaló irodalom jött létre, Áprily hangján egyféleképpen, Tamásién másként szól” – mondta Balázs Imre József. Rámutatott,

1944 és 1989 közt a „romániai magyar irodalom” fogalmat használták, így jelenik meg a kézikönyvekben a kommunista cenzúra miatt: Erdélyt emlegetni szeparatizmus-gyanút, múlt-nosztalgiát jelent a hatalom számára.

„1990, a rendszerváltozás után is érdekes megfigyelni, hogy ki mire használja a két fogalmat. Több író, így Szilágyi István, Kovács András Ferenc is felteszi a kérdést: vajon szükség van-e egyáltalán a jelzőkre? Nem lenne-e egyszerűbb, ha magyar irodalomként használnák a fogalmat? Szilágyi István azt mondta, ő magyar írónak tartja magát – ez érthető és természetes reakció az addigi évtizedek történéseire, hisz megnyílt a lehetőség, hogy egységében láthassuk a magyar irodalmat” – mondta az irodalomtörténész.

Hozzátette, akik ebben az időszakban mégis kiteszik a jelzőt, azok az „erdélyi” jelzőt teszik ki. „Erdélyi” – ez egyfajta visszatalálás a két világháború közötti szóhasználathoz, de közben terhelődött olyan tartalmakkal, melyek ellen néhányan tiltakoztak. Mondván, hogy az érzelmi, mitikus töltetek tulajdonképpen elvárásokat ébresztenek a fiatal szerzők iránt, melyeknek ők nem akarnak megfelelni” – mondta Balázs Imre József.

Kötet az önmagát kereső emberről, egyházról

A könyvvásár keretében mutatták be online Visky István lelkipásztornak A századik című kötetét, amely a kolozsvári Koinónia kiadónál látott napvilágot. A szerző a bemutatón azt mondta, hogy a kötet műfaját a homília és haiku közöttiként határozná meg, tulajdonképpen esszéket írt.

Idézet
„Az esszében nincs meg az a kényszer, hogy választ kell adni mindenre. Fontosnak tartom, hogy kérdések nyitva maradjanak. Az egyház mindig kijelentő módban, „frontálisan” van jelen a világban. Én ezzel a könyvvel „lejöttem a szószékről”, és leültem a mai emberrel beszélni, hogy együtt próbáljunk megérteni valamit”

– fogalmazott a könyv szerzője.

Kifejtette, A századik című kötet nemcsak az önmagát kereső emberről, de az önmagát kereső egyházról, lelkipásztorról is szól, egyfajta kísérlet arra, hogy „ne kijelentő módban beszéljünk, hanem együtt tegyünk fel kérdéseket”. Visky István úgy fogalmazott, könyve nem „áhítatos könyv”, nem „lelkizik” benne, – bár egy lelkipásztortól általában ezt várja el a társadalom – hanem inkább gondolkodni, töprengeni hív, a rációt keresi.

Idézet
„Manapság hiányzik a világból az észszerűség és józanság, annak ellenére, hogy világunk tele van hittel. Ma az is hit kérdésévé vált, hogy van-e vírus vagy nincs, de a politikai bal- vagy jobboldaliság pont úgy hit kérdése. Rengeteg hit van a mai világban, de józanság kevés.

A könyv arra tesz kísérletet, hogy az észszerűség alapján tekintsünk az istenkeresésre” – mondta a szerző. Úgy fogalmazott, könyve olyan kérdéseket tesz fel, hogy Istent keresni észszerű-e, hinni észszerű-e, önmagunk posztmodern magányában hinni mennyire észszerű?

„Isten jelenlétéről, a rajtunk túl lévő dolgokról igyekszik beszélni a könyv. Az egyház manapság szét van szakadva, rengeteg hit, dogma létezik. A kereszténység önmagával foglalkozik, az egyes egyházak is, vagy rossz esetben azt keresik, hogy mi a „rossz” más egyházakban. És közben elfelejtjük a közös ügyet, hogy a kereszténységnek legyen egy közös üzenete a világ felé” – fejtette ki a kötet szerzője az online könyvbemutatón.

 

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Abszurd mesét visz színre az évad utolsó bemutatójaként a nagyváradi Szigligeti Színház

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a színház Szigligeti Társulata: Lewis Carroll jól ismert abszurd meseregényét, az Alíz Csodaországbant a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezte színpadra.

Abszurd mesét visz színre az évad utolsó bemutatójaként a nagyváradi Szigligeti Színház
2024. április 23., kedd

Székelyhídra és Szalontára is elviszi legújabb előadását a Szigligeti Társulat

Legújabb, Kaktuszvirág című előadását mutatta be hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely más Bihar megyei helyszínekre, Székelyhídra és Nagyszalontára is elviszi a vígjátékot.

Székelyhídra és Szalontára is elviszi legújabb előadását a Szigligeti Társulat
2024. április 22., hétfő

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön

Az úgynevezett „kis magyar világ” időszakában, 1940 és 1944 között, Észak-Erdély visszacsatolásakor készített fényképekből nyílik tárlat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban április 24-én, szerdán 17 órakor.

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön
2024. április 21., vasárnap

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Eugène Labiche A Lourcine utcai gyilkosság című darabjának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, a premiert április 22-én, hétfőn este 7 órától láthatják az érdeklődők a színház nagytermében.

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
2024. április 21., vasárnap

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok

Az Erdélyben született ikonikus színésznő, Kiss Manyi személyes levelezését, fényképeit, iratokat tartalmazó, Kolozsváron található hagyatékát kutatják és népszerűsítik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói.

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok
2024. április 20., szombat

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata

Újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház tíz éve kezdeményezett, egy időre abbamaradt beszélgetős-főzős sorozata, amelyben színészek faggatnak színészeket.

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata
2024. április 19., péntek

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton

Négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutat a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának új időszaki kiállítása, amely szeptember végéig tekinthető meg.

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton
2024. április 18., csütörtök

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra

A Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára szervezett indiai programsorozat keretében nyílt kiállítás Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész alkotásaiból a kalkuttai Ázsiai Társaság székhelyén.

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra
2024. április 18., csütörtök

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a produkció évfolyamtalálkozónak is számít – közölte a társulat.

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje
2024. április 18., csütörtök

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják

Idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat a budapesti Agrárminisztérium, amelyen határon túli szervezetek is részt vehetnek. A forrás célja a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják