Az erdélyi filmvilág múltját, jelenét és jövőjét díjazták a Filmtettfeszten

Az erdélyi filmvilág múltját, jelenét és jövőjét díjazták a Filmtettfeszten

Jakab-Benke Nándor, a Filmtett portál főszerkesztője: a filmipar nem lenne teljes az újságírók, kritikusok nélkül

Fotó: Jakab Mónika

Kiosztották a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle elismeréseit szombaton a kolozsvári Győzelem moziban. A fesztivál legünnepélyesebb mozzanatának számító esten kihirdették a Filmgalopp győzteseit, valamint átadták a Sárga Csikó és a Fám Erika-díjat.

Simó Helga

2021. október 10., 08:502021. október 10., 08:50

2021. október 10., 09:042021. október 10., 09:04

Az ötnapos fesztivál alatt 13 helyszínen szimultán zajlottak a vetítések. Kolozsváron – a koronavírusos megbetegedések számának növekedésének ellenére is – az esemény majdnem zavartalanul zajlott. Mindössze két szakmai kerekasztal és két vetítés utáni beszélgetés maradt el, néhányukon pedig online lehetett részt venni.

Emléket állítottak Fám Erikának

A szervezők emléket állítottak volt kollégájuknak, a fiatalon elhunyt sepsiszentgyörgyi filmesztétának és tanárnak, Fám Erikának: így kapta a 2019-ben alapított filmkritikusi elismerés a Fám Erika-díj nevet. Jakab-Benke Nándor, a Filmtett portál főszerkesztője elmondta, azért hozták létre ezt a méltatást, mert úgy érezték, hogy a filmipar nem lenne teljes az újságírók, kritikusok nélkül.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Az idei díjat Pernecker Dávid, a Filmtett pécsi kollégája kapta, aki 11 éve dolgozik a portálnál.

Idézet
Azért érdemli meg Dávid ezt a díjat, mert mindkét tulajdonsága megvan, ami egy filmkritikus számára elengedhetetlen: a stílus és az ízlés. Az a tehetség, akinek a cikkeiről egyből kiderül, hogy ő írta, még akkor is, ha nincs aláírva”

– emelte ki a főszerkesztő.

A díjazott, mivel nem tudott jelen lenni, videóüzenetben reagált. Nagyon hálás a kitüntetésért, habár nem hiszi, hogy megérdemelte volna. „Ti vagytok az elsők, akik így megbecsültétek a munkámat, és akik díjat is adtok ezért. A Filmtett az a hely, ahol a leginkább ki tudok bontakozni. Ahol a leglazábban írhatok és a legőszintébb lehetek” – reagált a kitüntetésre Pernecker Dávid.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

A mozgóképes hídember

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította az egyesület. Évről évre olyan személyiséget tüntetnek ki vele, aki munkásságával segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. 

A díjat idén a kolozsvári születésű Kántor László producer kapta. Ugyanis Kántornak köszönhet az erdélyi közönség jó néhány magyarországi mozis projektet.

Erdélyi helyszíneken, itteni stábbal, helyi filmes szakemberekkel és színészekkel dolgozott olyan projekteken, mint a Valan – Az angyalok völgye, Fény hull arcodra vagy a Dallas Pashamende, amelyet le is vetítettek a tiszteletére a fesztivál ideje alatt. Továbbá forgatott itt olyan erdélyi személyiségekről is dokumentumfilmeket, mint Szabédi László, Domokos Géza vagy Korniss Péter.

Galéria

Kántor László Sárga Csikó-díjas producer, miután átvette az elismerést Kósa András Lászlótól, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatójától

Fotó: Jakab Mónika

Szántai János író, forgatókönyvíró emlékezős, vallomásos szöveggel méltatta a díjazottat. Kántor a Budapest Filmstúdió igazgatója volt, majd megalapította az Új Budapest Filmstúdiót, közben művészmozit működtetett, a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke lett, majd az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának tagja.

Idézet
Kántor László életútjában az a különös, hogy ez a producer egyfajta hídember szerepét is vállalta Erdély, Románia, a Balkán, és az úgynevezett fejlett Nyugat között.

Feltehetően Kántor erdélyisége, a kultúrák keresztútjáról való származás az egyik oka, hogy az évtizedek során szót tudott érteni magyarral, románnal, szásszal, romával, szerbbel, macedónnal, bolgárral, fejlett nyugatival egyaránt. Ez a producer időnként keményen megküzdött azért, és felteszem, ma is megvívja harcait, ha kell, hogy a mozgóképes hídember feladatának eleget tehessen” – zárta szavait Szántai János.

korábban írtuk

Az erdélyi filmezést felkaroló Kántor László producer kapja idén a Sárga Csikó Díjat
Az erdélyi filmezést felkaroló Kántor László producer kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Erdélyi származású filmes, Kántor László producer kapja idén a Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját – közölte honlapján az erdélyi filmes szemle szervezőcsapata. 

Az elismerést Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója adta át. „Kicsit úgy érzem, haza került a díj, ugyanis, ha jól tudom, még nem volt kolozsvári kitüntetettje a Sárga Csikónak” – mondta az igazgató.

Kántor László úgy érzi, valóban nagy megtiszteltetés Kolozsváron kolozsváriként megkapni a díjat. Elmondása szerint talán eddig ez a legbecsesebb elismerés számára. Különösképpen jelentős abban a moziban megkapni, amit több évig üzemeltetett.

Galéria

László Barna Filmgalopp fődíjas

Fotó: Jakab Mónika

Egyre népszerűbb a dokumentumfilm-mezőny

A Filmgalopp versenyszekció alkotásait pénteken, a nemrégiben felújított Művész moziban tekinthették meg az érdeklődők, akik pedig nem tudtak személyesen részt venni a vetítésen, azok számára lehetőség volt péntek éjfélig online is megnézni azokat a fesztivál YouTube-csatornáján. Szerda reggeltől péntek éjfélig lehetett rájuk szavazni a videó alatt található like gomb megnyomásával.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

A versenyben idén hét alkotás szerepelt, melyek közé, rendhagyó módon, három egészestés film is bekerült. Mindegyik, kivétel nélkül fiatal rendezők munkája. Az Árva csillagok, a Being a Bee, az Előhívás, a Gyuri, az Inside Places, az Isteni kéz, illetve a Zeit der Zwillinge versenyeztek egymással. A közönségdíjat a legtöbb lájkot begyűjtő Árva csillagok, Simó Boglárka alkotása kapta. Különdíjban részesült a Being a Bee természetfilm Medve Ferenc rendezésében. 

A fődíjat pedig László Barna kapta az Isteni kéz című munkájáért, melynek odaítéléséről a zsűri egyöntetűen döntött.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

László Barna bevallotta, hogy nehéz sorsa volt a filmnek, ugyanis a 2020 februári bemutatója után nagyon pozitív visszacsatolásokat és több fesztiválra is meghívást kaptak, azonban a koronavírus miatt lemondták az összeset. Azt is elárulta, hogy korábban versenyzett már a Filmgaloppon az 5-6 évvel ezelőtt készült vizsgaművével. „Akkor úgy jöttem ide, hogy esélyem sincs nyerni. Mert nem elég jó a film, kicsit zavaros.

Idézet
Most viszont az volt az érzésem, hogy van esélyem. Nagyon jó motiváció volt számomra az akkori élmény, hogy jobb filmessé váljak”

– nyilatkozta a fiatal rendező. Hozzátette, hogy a csapata és ő szenvedélyből csinálták a filmet, és reméli, hogy ezt a közönség is látja, illetve hogy a Filmtett fesztivál egy nagyon jó motiváció a fiatal alkotók számára.

A nyertes munkákat vasárnap 12 órától lehet megtekinteni a Művész moziban, a fesztivál utolsó vetítése pedig 21 órakor kezdődik.

korábban írtuk

Elkezdődött: erdélyi kötődésű nyitófilm, színes műfaji paletta a Filmtettfeszten
Elkezdődött: erdélyi kötődésű nyitófilm, színes műfaji paletta a Filmtettfeszten

Útjára indult a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. A szerda este a kolozsvári Győzelem moziban tartott első vetítésen – a járványügyi korlátozások által megengedett lehetőségekhez mérten – népes közönség gyűlt össze.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön