Elkezdődött: erdélyi kötődésű nyitófilm, színes műfaji paletta a Filmtettfeszten

Elkezdődött: erdélyi kötődésű nyitófilm, színes műfaji paletta a Filmtettfeszten

Bodolai Balázs és Hámori Gabriella a nyitófilmként levetített, Legjobb tudomásom szerint című alkotásban

Fotó: Nfi.hu/Bartha Máté

Útjára indult a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. A szerda este a kolozsvári Győzelem moziban tartott első vetítésen – a járványügyi korlátozások által megengedett lehetőségekhez mérten – népes közönség gyűlt össze.

Simó Helga

2021. október 07., 08:352021. október 07., 08:35

A megnyitón Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere nem tudott jelen lenni, ünnepi gondolatait Buryán Tünde, a fesztivál házigazdája tolmácsolta. Mint elhangzott, a Filmtettfeszt idei kiadásának léte nem magától értetődő. Éppen ezért gratulál a szervezőknek, mert bátran munkához láttak, és az összes óvintézkedést betartva, a fokozódó járványhelyzet ellenére sem hagyták ki az idei fesztivál megrendezését.

Színes műfaji paletta

„Idén számunkra az kell legyen a tét, hogy a változatos és színvonalas program mellett a vetítésekre a lehető legnagyobb biztonságban kerüljön sor. Számunkra az fog elégtételt jelenteni, ha a filmek által nyújtott élmény el tudja feledtetni azokat a kellemetlenségeket, amelyek most velejárói a kulturális rendezvényeknek” – idézte Zágoni Bálint főszervező a tavalyi megnyitóra írt beszédét, majd hozzátette: 

egy éve nem hitte volna, hogy ezek a gondolatok ma is aktuálisak lesznek. 

A nyitóeseményen látott telt házat és az elkövetkező vetítésekre való foglalásokat látva úgy érzi, nem döntöttek rosszul, hogy megrendezik a kolozsvári eseményeket. Azért is kár lett volna, ha elmaradnak, mert akkor kevesebb figyelem irányult volna olyan Erdélyhez kapcsolható alkotásokra, mint a Spirál, a Hasadék vagy a Legjobb tudomásom szerint.  

Buzogány Klára főszervező elmondta, hogy

ilyen színes műfaji paletta, mint az idei, talán még sohasem volt a fesztivál történetében.

„Gondoljunk csak arra, hogy milyen ritkán készül Magyarországon sci-fi vagy horror” – hívta fel a figyelmet a főszervező. Jelezte, idén a verseny kategória is dokumentumfilmekből állt össze. Hét olyan alkotás indul, amelyek fiatalok munkái, és akikre később is érdemes lesz odafigyelni. Emellett műsorra tűztek egy csokor rövidfilmet, melyek közül sokak animációs technikával készültek, ezek Európa legszínvonalasabb fesztiváljain mutatkoztak be, díjak sorozatát gyűjtötték össze.

korábban írtuk

Újra a személyes találkozásoké a főszerep: az eddigi leggazdagabb felhozatal a Filmtettfeszten
Újra a személyes találkozásoké a főszerep: az eddigi leggazdagabb felhozatal a Filmtettfeszten

Bár valószínűleg a járvány miatt kevesebb nézője lesz a 21. alkalommal megszervezendő Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlének, a csütörtökön kezdődő, négynapos fesztivál gazdag kínálattal várja a mozi szerelmeseit a tervek szerint 13 településen.

Nyitófilm Bodolai Balázzsal

A szervezők eddig minden évben igyekeztek olyan nyitófilmet választani, amely erdélyi kötődésű. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint közösen rendezett, a Legjobb tudomásom szerint című mozijára Bodolai Balázs főszereplő, erdélyi színész miatt esett a választás. A marosvásárhelyi születésű Bodolai 2006 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Emellett számos alkalommal láthattuk őt a vásznon, mégis ez volt első nagyjátékfilmes főszerepe. 

A szerdán este levetített mozi, melynek forgatása még a koronavírus előtt történt, fődíjas lett a temesvári Közép-európai Filmfesztiválon, habár a budapesti bemutatója csak decemberben lesz. 

A történet fókuszában egy fiatal házaspár, Nóra és Dénes áll, és a nemi erőszak felderítésének történetét egy nem szokványos szemszögből, a férj nézőpontjából közelíti meg.

Bárcsak elmondhatnánk azt, hogy napjainkban egy olyan tabudöntögető világot élünk, ahol ez a nézőpont szokványosnak tekinthető. Azonban sajnos a helyzet megközelítőleg sem áll így. Mi sem igazolja ezt jobban, mint a mozi által megragadott tűpontos világkép. Olyan banális helyzetek és állapotok egymásutánisága, amelyek bárkivel megtörténhetnek. A tanúvallomások egymás ellen szólása, a hatóságok ignoranciája, a fiatal házasokban felmerülő kételyek, az áldozathibáztatás, a közösségi médiában elhangzott nyilatkozatok és az azokkal járó súlyos, nem várt következmények, önzés, bizalomvesztés, harag, tehetetlenség és nyughatatlanság.

Amikor Dénes feleségét egy éjszaka megerőszakolják, az ellentmondásos tanúvallomások miatt és bizonyítékok híján a rendőrség nem tud igazságot tenni az ügyben. A férj személyesen próbálja kezébe venni az irányítást. A 117 perces alkotás mindvégig fenntartja a feszültséget, ám a nézők még így is egy lerövidített változatát kapják annak a kálváriának, amely akár egy bűnvádi eljárás vagy akár egy örökbefogadási procedúrával jár. Habár a szinopszis a férj szemszögét ígéri, óhatatlanul megvillantja az őt körülvevő emberek nézőpontjait is, azonban mégis a férj marad mindvégig a középpontban.

A közönség a vetítés után találkozhatott a főszereplővel, Bodolai Balázzsal, aki még nem látta a filmet, csupán annak utolsó 5 percét a mostani vetítésen. Elmesélte, hogy egy hétköznapi casting útján kapta meg a szerepet. A nála sokkal tapasztaltabb Hámori Gabriellát utána választották ki a szerepre, annak alapján, hogy hihetőek legyenek, mint egy pár. A rendezőknek is ez volt az első nagyjátékfilmjük, az alkotópáros pedig nagyon jól működött együtt, mert régóta ismerik egymást, gyerekkori barátok.

Ahhoz, hogy színpadi színészként a kamera előtt is megállja a helyét, nagyon sokat segítettek neki a Sapientia egyetem diákjai.

Az évek során már nagyon sokszor megkeresték, hogy szeretnék, ha szerepelne a vizsgafilmjükben. Emellett részt vett egy filmtettes táborban is. Ezek megalapozták azt a fajta technikai tudást, ami szükséges a kamerák előtt. Ehhez hozzájárult az is, hogy habár kis szerepekben, de részt vett már nagyjátékfilmek forgatásán is.

Arról, hogy mennyire volt nehéz egy ilyen lelkileg megterhelő szerepet játszani nap mint nap, elmondta, színészként védve volt azáltal, hogy a nap végén kiléphet a szerepből, ez pedig megadja annak a biztonságát, hogy amikor benne van, akkor mindenestől benne lehessen. „Rendkívül letaglózott ez a karakter, és rémülettel fedeztem fel magamban a hasonlóságokat vele. Mikor elkezdtük a forgatást, azt mondtam a rendezőknek, nekem nem az a problémám, hogy megértsem a karaktert, hanem az, hogy felfedezzem, hogy miben különbözöm tőle. De amióta magam mögött tudom az egészet, rájöttem, hogy én nem ez vagyok, nem ennyi vagyok.

Idézet
De az mindig egy szerencsés helyzet, amikor az embernek lehetősége adódik, hogy a gyengébbik énjét megmutassa”

– emlékszik vissza Bodolai Balázs a szerepével kapcsolatos legnagyobb kihívásra.  

.A fesztivál vetítéseit, amennyiben a járványügyi korlátozások engedik, október 10-ig lehet megtekinteni Erdély 13 városában. A szervezők felhívják a figyelmet a járványügyi szabályozások betartására, illetve arra, hogy a jegypénztárnál vásároljanak 0 lej értékű jegyet. A bővebb programkínálat a fesztivál megújult honlapján böngészhető.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 18., csütörtök

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra

A Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára szervezett indiai programsorozat keretében nyílt kiállítás Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész alkotásaiból a kalkuttai Ázsiai Társaság székhelyén.

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra
2024. április 18., csütörtök

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a produkció évfolyamtalálkozónak is számít – közölte a társulat.

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje
2024. április 18., csütörtök

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják

Idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat a budapesti Agrárminisztérium, amelyen határon túli szervezetek is részt vehetnek. A forrás célja a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják
2024. április 18., csütörtök

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje

Hamarosan bemutatja a Netflix a Nobel-díjas Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből készült filmsorozatot – közölte a streaming szolgáltató.

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje
2024. április 18., csütörtök

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron

Mózes Attila író, irodalomkritikus, szerkesztő életművére fókuszáló konferenciát tartanak április 25–26-án Kolozsváron.

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron
2024. április 18., csütörtök

Vakon és romaként is el lehet jutni a legnagyobb színpadokra: a Partiumban koncertezik Vaskó Makka

A sérült énekesekre épülő Nem adom fel Együttes tagjaként koncertezik a következő napokban partiumi városokban a látássérült Vaskó Makka. Előadásaira ingyenes a belépés

Vakon és romaként is el lehet jutni a legnagyobb színpadokra: a Partiumban koncertezik Vaskó Makka
2024. április 18., csütörtök

A világ csaknem hetven országából érkeztek pályaművek a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Minden eddiginél több, csaknem ezer művész jelentkezett a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra – tájékoztattak a szervezők.

A világ csaknem hetven országából érkeztek pályaművek a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra
2024. április 17., szerda

Székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház

A tavalyi évhez hasonlóan ismét székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulata.

Székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház
2024. április 17., szerda

Nőiségről, múló időről szóló önálló előadással lép fel az Aradi Kamaraszínházban Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő

Gazdag felhozatallal várja közönségét az Aradi Kamaraszínház májusban. Önálló előadással lép színpadra Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő – olvasható a társulat közleményében.

Nőiségről, múló időről szóló önálló előadással lép fel az Aradi Kamaraszínházban Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő
2024. április 15., hétfő

„Szatmárikum” a Harag György Társulat és közönsége szeretetkapcsolata

A Harag György Társulat és közönségének kapcsolata szeretetkapcsolat – talán eltűnt már lassan a többi erdélyi városból, de Szatmáron még létező a jelenség, hogy az emberek messziről felismerik a színészeket az utcán, nemcsak a magyarok, de a románok is.

„Szatmárikum” a Harag György Társulat és közönsége szeretetkapcsolata