A pillanat művészete újra meg újra megfogalmazza önmagát – Balázs Attila színész-igazgató a színházi világnapról

A pillanat művészete újra meg újra megfogalmazza önmagát – Balázs Attila színész-igazgató a színházi világnapról

William Shakespeare Periklész című művét március elején mutatta be a temesvári társulat, az előadást brit alkotók állították színpadra

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„Vannak, akik attól tartanak, hogy az újabb és újabb technikák, műfajok háttérbe szoríthatják a színházat. Én nem félek ettől. Abban hiszek, hogy a pillanat művészete, annak élő jelenléte halhatatlan” – fogalmazott a Krónika megkeresésére Balázs Attila színész, rendező, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar színház igazgatója, akit a színházi világnap, március 27. alkalmából kérdeztünk.

Kiss Judit

2024. március 27., 09:342024. március 27., 09:34

Miért fontos ráirányítani a figyelmet a színházi alkotók munkájára, az általuk éltetett művészeti ágra egy kiemelt napon? A világnapon, amelyet március 27-én ünneplünk. Általában miért kell a pillanat művészetére összpontosítani, és miért fontos mindez 2024-ben? Erről faggattuk Balázs Attila színészt, rendezőt, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar színház igazgatóját.

Március 27-én Erdély-szerte megünneplik a jeles napot, kulisszalátogatásokkal, előadásokkal, a közönség és az alkotók találkozásával számos városban rendeznek világnapi eseményeket.

1957. március 27-én tartották a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitóját. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napot jelölték ki színházi világnapként. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Galéria

Balázs Attila: a színész tekintetét, a színpadon megszülető mozdulatokat, könnyeket nem lehet helyettesíteni

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„A színház elsősorban élő művészet, amely tulajdonképpen amióta megszületett – több ezer éve –, úgymond válságban van. A színház régebben is így beszélt önmagáról, és mi is így beszélünk ma róla, de közben mindig megújul, újra és újra megfogalmazza önmagát. Ezért fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet, ugyanis ezt a megújulást nem szabad elfelejteni: a színház bármikor is szólal meg, mindig a jelenhez szól. A kijelölt világnap pedig jó alkalom arra, hogy megfogalmazzuk: a jelenben »emlékezünk« a jövőre” – fejtette ki a Krónikának Balázs Attila. Hozzátette, a színház tulajdonképpen a pillanat művészete, hiszen ami tegnap megszületett a színpadon, az ma már nincsen, és holnap valami más jön létre.

Tehát a pillanat művészeteként is fontos tudatosítani a műfaj létjogosultságát.

„Az előadás abban a pillanatban él a színpadon, amikor megteremtjük, később már csak a nézők emlékeiben van jelen. De folyton létrejön, mindig új formában. Ez mindig is így lesz, hiszen ez élő művészet, amely tulajdonképpen sokféle művészetből tevődik össze: egy kicsit irodalom, kicsit képzőművészet, kicsit zene, kicsit látvány, mozgás. Mindebből benne valamennyi, mégis sajátos egységet alkot” – mutatott rá Balázs Attila.

Galéria

Az 1978 történet a kommunizmus éveiről Románia valamelyik tömbházlakásában, történet helyi és globális jellegű eseményekről

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Mint mondta, a színháznak, akárcsak a korábbi időszakokban, 2024-ben is meg kell újulnia, meg kell találnia azt a formát, ahogyan a közönséghez tud szólni. „Vannak, akik attól tartanak, hogy az újabb és újabb technikák, műfajok háttérbe szoríthatják a színházat. Én nem hiszek ebben. Abban hiszek, hogy ez a fajta élő jelenlét halhatatlan. A temesvári magyar társulat fiatal, dinamikus társulat, mindig meg tud újulni, és ez a fajta erődinamizmus az, ami bennünket is meghatároz: így közeledünk a közönség felé és szerencsére a közönség is hasonlóképpen válaszol nekünk. Ez az élő kapocs éltető erőt jelent” – fogalmazott Balázs Attila.

Galéria

A Periklész – annak ellenére, hogy nem teljes egészében Shakespeare szövege – hatalmas sikert aratott megjelenése korában is

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Felvetettük beszélgetésünk során, hogy egy színházi előadás olyan klasszikus szövegeket is újra meg újra „színpadra teremthet”, mint amilyen például egy Shakespeare-, Molière-, vagy Csehov-darab, amit szerte a világon évszázadok óta játszanak – és mégis új lesz a végeredmény, de vadonatúj, kortárs szövegeket is megközelíthet – és mindkettőnek megvan a helye, létjogultsága a színpadokon 2024-ben is.

„Az újrafogalmazás és -fogalmazódás, az élő jelenlét mindkét esetben kulcsfontosságú. Az emberek, akárcsak régebb, ma is azért jönnek el a színházba, hogy történeteket, meséket lássanak, kapjanak, ezeken keresztül »okuljanak«, és a megfelelő következtetéseket levonják maguknak.

Hogy ezt milyen formában tálaljuk a közönségnek, attól függ, hogy éppen milyen időszakában tart általában a színház, és konkrétan egy adott társulat, de a lényeg az, hogy tudjunk megszólalni mai nyelven” – emelte ki a színész, rendező. Hozzátette, az is nagyon lényeges, hogy a klasszikus műveket időnként újrafordítsák, hogy a színházi alkotók mai nyelven szólhassanak közönségükhöz, és természetesen az is lényeges, hogy mondjuk az olyan régi, de halhatatlan történetek, mint amilyen a Rómeó és Júlia, vagy akár a III. Richárd, eljussanak ma is a közönséghez. Felvetettük, ahogy azt mondani szokás, „egy újszülöttnek minden vicc új”, tehát eszerint egy tizenéves számára teljesen újként hathat például egy Shakespeare-darab, vagy Csehov Három nővér című darabja, de az adott megközelítés egy idősebb színházba járó számára is újszerű lehet, még akkor is, ha már többször, több verzióban látta a színpadon.

„Ma is hallgatunk Mozartot, Bachot meg Chopint, mint ahogy a régiek hallgatták ezeknek a zseniknek a műveit. Bár a hangjegyeket a zeneszerzők rég leírták, ma is elmegyünk a koncertre, mert kíváncsiak vagyunk, hogy ugyanazokat a hangjegyeket hogyan interpretálja egy művész. Hasonló a helyzet a színházzal:

ugyanazokat a szavakat különböző hangsúlyokkal lehet előadni, sőt, estéről estére is változhatnak a hangsúlyok. Tehát érdemes színházba jönniük azoknak is, akik mondjuk egy klasszikus darabot sokféle megközelítésben láttak már, vagy nagyon jól ismerik, hiszen biztosan minden alkalommal találnak újdonságot” – mutatott rá Balázs Attila.

Galéria

A temesvári társulat 1978 című produkcióját két UNITER-díjra jelölték: a 2023-as év legjobb előadásának, valamint a legjobb díszletnek járó elismerésre

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Megkérdeztük azt is, véleménye szerint mi lehet az a színház varázslatában, ami remélhetőleg örök érvényűvé teszi a „pillanat művészetét”. „Kicsit furán hangzik, de azt szoktam mondani erre: valami olyasmi, mint ami az izzadságot, a vért felcserélhetetlenné, helyettesíthetetlenné teszi. A színész tekintetét, a színpadon megszülető mozdulatokat nem lehet helyettesíteni. Azért mondtam az izzadságot, hogy élesen fogalmazzak: az izzadság olyasmi, ami nem érzékelhető a közönség számára mondjuk egy szövegen keresztül, de a filmvásznon sem úgy, mint a színházban. Hiába látjuk képkockákon, nem ugyanaz a hatása, mint amikor a szemünk előtt gyöngyözik le a színész homlokán az izzadságcsepp, vagy kigördül a könnycsepp, vagy mosoly jelenik meg az arcon. Ezek azért felcserélhetetlenek, mert pontosan a közönséggel való kölcsönhatásból születnek” – fejtette ki Balázs Attila.

Hozzátette, ráadásul nagyon sokat számít az azonnali visszajelzés, amit a színész, az alkotó érez a közönség részéről.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy a temesvári színház közönsége mire számíthat a világnapot övező időszakban. Kiemelte, 1978 című, dokumentarista színházi előadásukra, valamint nemrég bemutatott, Shakespeare Periklész című darabjából készült produkciójuk is megtekinthető. Egyébként február végén jelentette be az UNITER, hogy az 1978 című produkciót két elismerésre jelölte: a 2023-as év legjobb előadásának, valamint a legjobb díszletnek járó díjra (a díszlet Branko Hojnik munkája). Az elismeréseket május végén jelentik be. „Örülünk annak, hogy a román színházi szakma is fölfigyelt ránk, 1978 című előadásunkat figyelemre méltatta az UNITER (Román Színházi Szövetség). A közelmúltat feldolgozó produkció, valamint a színház gyökereihez visszanyúló klasszikus, a Periklész is megtekinthető. Mindkettőt ugyanolyan frissen és élvezettel játsszuk” – fogalmazott a színházigazgató. Azt is elmondta, sajátos színházi élményt jelenthet a nézőknek, hogy az 1978-at nem a színház épületében játsszák, a közönség kimozdul a szokásos helyszínről.

Galéria

A Periklész című produkció

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A decemberben bemutatott, 1978 című produkció a szlovéniai Tomi Janežič rendezésében a hetvenes évek Romániáját idézi; nemzedékeken átívelő dokumentum-fikció (dokufikció), amely a színészek és a rendező személyes történeteire épül.

Egy történet a kommunizmus éveiről Románia valamelyik tömbházlakásában, egy történet helyi és globális jellegű eseményekről, amelyek összekapcsolják Temesvárt és az olasz határ melletti, szlovéniai Nova Goricát, azokat a városokat, amelyek egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezték, és ahol több mint száz évvel ezelőtt magyar katonák százai harcoltak az isonzói fronton. Az 1978 egy tizenkét előadásból álló, Destin(y)ation címet viselő sorozat része, amely különböző országok színházait kapcsolja össze egy rendkívüli projekt keretében a Nova Gorica (Szlovénia) // Gorizia (Olaszország) 2025 Európa Kulturális Fővárosa program részeként.

Nova Gorica a rendező, Tomi Janežič szülővárosa. Simona Semenič – neves szlovéniai drámaíró, akivel Janežič korábban már dolgozott együtt – tizenkét kisebb darabot ír, amelyek összekötik majd a tizenkét előadást. A tizenkét történet a rendező gyermekkorának helyszíneiről indul (és merít azokból a kötődésekből is, amelyek a várost egyéb településekhez kapcsolják), és többek között nemzedékeken átívelő kérdésekről, határokról, társadalmi-politikai-ideológiai változásokról, háborúról beszél. Az 1978 című előadás – partnerségben a Mittelfest nemzetközi fesztivállal, amelyet az olaszországi Cividaleban szerveznek – része lesz a GO25! Nova Gorica/Gorizia-Európa Kulturális Fővárosa 2025 programnak is.

William Shakespeare Periklész című művét március elején mutatta be a társulat, az előadást brit alkotók állították színpadra.

Az alkotói közösséget Philip Parr, Shakespeare műveinek nagy ismerője, a York-i Nemzetközi Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatója vezette. Philip Parr elsősorban a Parrabbola művészeti igazgatójaként, nagyszabású színházi előadások rendezőjeként szerzett magának hírnevet. Philip Parr rendező és Dálnoky Réka dramaturg a nyomtatásban 1609-ben megjelent Pericles, Tyrus hercege aktualizált olvasatát javasolja, amely olyan aktuális témákat is boncolgat, mint a migráció és az emberkereskedelem. A darab – annak ellenére, hogy nem teljes egészében Shakespeare szövege – hatalmas sikert aratott megjelenése korában, és a következő évszázadokban is szokatlan fogadtatásra talált.

korábban írtuk

Brit alkotók állítják színpadra Shakespeare Periklészét a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban
Brit alkotók állítják színpadra Shakespeare Periklészét a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház William Shakespeare Periklész című művének bemutatójára készül, az előadást, amelynek premierjét március 8-án tartják, brit alkotók állítják színpadra – közölte a társulat.

korábban írtuk

Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli december közepén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amelynek igazgatóját, Balázs Attila színművészt kértük, összegezze a teátrum elmúlt évtizedeit, reflektáljon a jelenre is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról
2024. április 25., csütörtök

Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en

Új filmkoncertekkel jelentkezik a 23. alkalommal tartandó Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), ezek közt egy elveszettnek hitt Drakula-film remake-je is szerepel, amelyet a Sapientia egyetem kolozsvári alkotói jegyeznek.

Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en
2024. április 25., csütörtök

A Jézus Krisztus szupersztárt viszi színre a Kolozsvári Magyar Opera erdélyi és magyarországi énekesekkel, színészekkel

Nagyszabású produkcióra készül a Kolozsvári Magyar Opera: május 30-án mutatják be a Jézus Krisztus szupersztár című előadásukat.

A Jézus Krisztus szupersztárt viszi színre a Kolozsvári Magyar Opera erdélyi és magyarországi énekesekkel, színészekkel
2024. április 24., szerda

Abszurd mesét visz színre az évad utolsó bemutatójaként a nagyváradi Szigligeti Színház

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a színház Szigligeti Társulata: Lewis Carroll jól ismert abszurd meseregényét, az Alíz Csodaországbant a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezte színpadra.

Abszurd mesét visz színre az évad utolsó bemutatójaként a nagyváradi Szigligeti Színház
2024. április 23., kedd

Székelyhídra és Szalontára is elviszi legújabb előadását a Szigligeti Társulat

Legújabb, Kaktuszvirág című előadását mutatta be hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely más Bihar megyei helyszínekre, Székelyhídra és Nagyszalontára is elviszi a vígjátékot.

Székelyhídra és Szalontára is elviszi legújabb előadását a Szigligeti Társulat
2024. április 22., hétfő

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön

Az úgynevezett „kis magyar világ” időszakában, 1940 és 1944 között, Észak-Erdély visszacsatolásakor készített fényképekből nyílik tárlat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban április 24-én, szerdán 17 órakor.

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön
2024. április 21., vasárnap

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Eugène Labiche A Lourcine utcai gyilkosság című darabjának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, a premiert április 22-én, hétfőn este 7 órától láthatják az érdeklődők a színház nagytermében.

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
2024. április 21., vasárnap

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok

Az Erdélyben született ikonikus színésznő, Kiss Manyi személyes levelezését, fényképeit, iratokat tartalmazó, Kolozsváron található hagyatékát kutatják és népszerűsítik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói.

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok
2024. április 20., szombat

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata

Újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház tíz éve kezdeményezett, egy időre abbamaradt beszélgetős-főzős sorozata, amelyben színészek faggatnak színészeket.

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata