Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházra az jellemző, hogy akárcsak az elmúlt évtizedekben, ma is folyamatosan megújulásra kész, bizakodóan tekint a jövőbe

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli december közepén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amelynek igazgatóját, Balázs Attila színművészt arra kértük, összegezze a teátrum elmúlt évtizedeit, reflektáljon a jelenre is. Többek közt elmondta, a temesvári magyar színház jellemzője, hogy folyamatosan megújulásra kész, fiatalos, és a nehézségek ellenére bizakodóan tekint a jövőbe.

Kiss Judit

2023. december 15., 09:372023. december 15., 09:37

Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepli december 15-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amely ősbemutatóval és koncertelőadással is tiszteleg az intézmény előtt. Balázs Attila színművész – aki 2007 óta irányítja a színházat – a Krónika megkeresésére a teátrum múltjáról, de jelenéről és jövőjéről is beszélt. Amint felelevenítette, a temesvári magyar színház 1953-ban alakult a román teátrum tagozataként, és 1957-től önálló teátrumként működik.

„Azóta is megtartja státuszát a színház. A kezdeti időszakokban az egyik kiemelkedő periódus Taub János igazgatásának periódusa volt, amikor kortárs, haladó magyar színház működött Temesváron” – mondta el az igazgató.

Taub János (1927–2010) 1954 és 1962 között volt a temesvári Állami Magyar Színház igazgató-főrendezője. Balázs Attila arra is kitért, hogy a magyar színház kezdeti időszakában kerültek a társulathoz neves színészek, majd szintén jelentős időszak volt, amikor 1965-1990 között Sinka Károly (1934 – 2007) igazgatta a teátrumot.

Galéria

Party Erzsébetvárosban. Júliusban mutatta be a temesvári társulat A párhuzamos város című különleges előadást

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„Ezekben a korszakokban a temesvári társulat kiemelkedő előadásokat mutatott be, amelyeket a szakma is nagyra értékelt. A Sinka Károly igazgatása alatti időszak a színház egyik legnehezebb időszaka volt, amikor a sötét periódusban se világítás, se villany, se fűtés nem volt rendesen, viszont a társulat Erdély-szerte sok helyen megfordult, rengeteget turnézott. Ekkor a turnékból tudták fönntartani önmagukat. Nemcsak a túlélésről szólt ez a korszak, hanem jeles előadások születtek: az alkotók Temesvár szellemiségébe illeszkedően haladó szellemű produkciókat hoztak létre. Nemcsak szórakoztató jellegűeket, de újító, kísérletező előadásokat” – fejtette ki Balázs Attila.

Galéria

Balázs Attila színművész 2007 óta vezeti a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Mint emlékeztetett,

az 1989-es fordulat után egészen érdekes időszak következett, amikor három igazgatója volt a színháznak két éven keresztül: Makra Lajos, Szekernyés János és Koczka György.

„A hármas vezetés demokratikus igazgatás volt, ami szintén egyedülálló, hiszen máshol ilyesmi nem fordult elő. Aztán Makra Lajos vette át az igazgatást 1994-ig, tőle pedig Demeter András – ő az első volt, aki versenyvizsgával kapta meg a vezetői posztot. Akkoriban ez is előremutató jel volt, aztán azután ez vált természetessé mindenhol” – mondta el az igazgató.

Galéria

Az 1978 című előadás a gyermekkori emlékek, a családi történetek, a kommunizmus idejével egybeeső kamaszkor és a felnőtté válás témájára összpontosít

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Kifejtette, Demeter András igazgatása alatt jöttek létre azok a jelentős produkciók, amelyeket Victor Ioan Frunză rendezett: a Lorenzaccio, a Hamlet, vagy A lecke – ezek sok elismerést hoztak a színháznak. „Aztán néhány évig Szász Enikő vezette az intézményt, majd 2007 decemberében magam vettem át az igazgatást, versenyvizsga alapján nyertem el a posztot” – mondta el az igazgató. Kérdésünkre a társulat jelenéről és jövőjéről is felvázolt néhány elemet. Kifejtette, 2023-ban Temesvár Európa Kulturális Fővárosa, ennek jegyében a társulat aktívan részt vállalt a kulturális felhozatal gazdagításában. Mint sorolta, egyik ilyen eseményük volt a kulturális főváros programsorába illeszkedő TESZT fesztivál – azaz a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó, amelyet 2008-tól minden évben megszervez a színház és amely a színházak élvonalába emeli a magyar társulatot.

Galéria

Párhuzamos világokat tár fel és meglepő történeteket mesél a temesvári városrészekről több különböző útvonalon A párhuzamos város című produkció

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„A másik A párhuzamos város című előadássorozatunk, amely 2021-ben kezdődött, és amely Temesvár három lakónegyedét mutatja be, Józsefvárost, a Gyárvárost és Erzsébetvárost. A temesvári műszaki egyetemmel közösen hoztuk tető alá az utolsó részt.

A kulturális főváros programsorozat záróeseménye szintén kötődik a társulathoz: ez az 1978 című produkció, amely része lesz a szlovéniai, 2025-ös Nova Gorica kulturális főváros programsorozatának is – ez már a jövőre mutató konkrétum” – mondta az igazgató.

Arra is kitért kérdésünkre, miként érintik a színházat a kormánynak az év végéig érvényes, a kulturális szférát érintő megszorító intézkedései. „Nagy mértékben érintett bennünket is a megszorítás, jelenleg csak azokat az eseményeket tudjuk megvalósítani, amelyek az Európa Kulturális Fővároshoz kötődnek. A jövőre vonatkozóan csak reménykedhetünk, hogy lazulnak a megszorítások, új források nyílnak meg ahhoz, hogy folytathassuk a tevékenységünket” – mondta Balázs Attila.

Galéria

Az 1978 című előadás a Destin(y)ation című sorozat része, amelyet különböző országok színházai hoznak létre

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az igazgatót arra kértük, hogy 16 évnyi vezetés után mondjon pár jellemzőt, ami a temesvári magyar társulatra érvényes. Azt felelte, hogy

a teátrum mindig fiatal és megújhodni kész, előre mutató és kísérletező.

A jubileum megünnepléséhez illeszkedő ősbemutatót december 7-én tartotta a színház: az 1978 című előadást a neves szlovéniai alkotó, Tomi Janežič rendezte. A produkciót a Temesvári Műegyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében mutatták be. A szakma által elismert Tomi Janežič több rendezését láthatták korábban a helyi és meghívott nézők a színház által szervezett TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (A sirály, Ivan Iljics halála, No Title Yet), az 1978 című produkció az alkotó első romániai rendezése.

Galéria

A párhuzamos város című produkciót ünnepli a közönség

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A hetvenes évek Romániáját idéző, közel 5 órás előadás a színészek és a rendező személyes történeteire épülő, generációkon átívelő dokumentum-fikció.

A kommunista Románia egyik „blokklakásának” történeteit helyi és globális jellegű események szövik át, összekapcsolva Temesvárt és a szlovéniai Nova Goricát.

A látszólag egymástól távol eső települések múltjában sok a kapcsolódási pont: egykor mindkettő az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte, az első világháború idején pedig magyar katonák ezrei harcoltak és haltak meg az isonzói fronton, az olasz-szlovén határ mellett fekvő Nova Gorica, a rendező szülővárosa közelében. A földrajzi terek egybeolvadnak a gyermekkori emlékek, a családi történetek, a kommunizmus idejével egybeeső kamaszkor és a felnőtté válás helyszíneivel.

Galéria

A hetvenes évek Romániáját idéző előadás a színészek és a rendező személyes történeteire épülő, generációkon átívelő dokumentum-fikció

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A szereposztásban részt vesz: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. A díszlettervező Branko Hojnik (Szlovénia), a jelmezeket Marina Sremac (Szerbia) tervezte.

Az 1978 egy 12 előadásból álló, Destin(y)ation című sorozat része, amelyet különböző országok színházai hoznak létre és mutatnak be 2025-ben, amikor az olasz-szlovén határ két oldalán fekvő város, a szlovén Nova Gorica és az olasz Gorizia viselik az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Galéria

Az 1978 című előadást a Temesvári Műegyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében mutatták be december 7-én

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Simona Semenič ismert szlovén drámaíró által jegyzett 12 mű szerves egésszé áll majd össze, több olyan témát dolgozva fel, amely a gyermekkorhoz, a transzgenerációs kérdésekhez, a határokhoz, a társadalmi-politikai változásokhoz, a háború témaköréhez kötődik.

December 15-én, pénteken 19 órától a színház nagytermében a Parancsolatok című előadást láthatják, Balázs Attila rendezésében. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott. A színház fennállásának 70. évfordulója alkalmából tekintheti meg a nagyérdemű Cári Tibor-Farkas Wellmann Éva: Parancsolatok című koncertelőadását. A koncerten a zeneszerző, Cári Tibor zongorázik, a zenekart kiegészíti Szabó J. Attila (cselló), Dragalina Cristian Csaba (hegedű). Énekesként közreműködik a Temesvári Magyar Színház négy színésze, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. Az esten elhangzanak Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című ciklusának versei, amelyek a tízparancsolatot mai keretek között értelmezik. A produkciót a Bajkó Attila képzőművész alkotásai alapján készült animációk teszik döbbenetesebb erejűvé.

Galéria

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

korábban írtuk

Kétnyelvű, koprodukciós színházi projekt segít az eligazodásban diákoknak Temesváron
Kétnyelvű, koprodukciós színházi projekt segít az eligazodásban diákoknak Temesváron

Érdekes, provokáló előadással találkozhat a fiatal temesvári közönség; a két részből álló, Relații.Reacții.Reflecții elnevezésű színházi projektet az aradi Ioan Slavici Színház kezdeményezte.

korábban írtuk

Formabontó musicalt mutat be a temesvári színház magyar társulata
Formabontó musicalt mutat be a temesvári színház magyar társulata

Az év első bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: A táncos a sötétben című musicalt szombaton, március 3-án este 7 órától tekintheti meg a közönség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat