„A két ember között elinduló kapcsolat foglalkoztat” – Kocsis Ágnes magyarországi rendező a filmekben megjelenő személyességről

Oláh Eszter 2021. október 03., 19:52 utolsó módosítás: 2021. október 03., 22:10

A filmes női alkotómunkáról, az őt foglalkoztató témákról és a készülő mozijairól is beszélt lapunknak Kocsis Ágnes. A magyarországi filmrendezővel Sepsiszentgyörgyön, a női alkotóknak szentelt Eva Filmmakers Fest szemlén beszélgettünk.

„A két ember között elinduló kapcsolat foglalkoztat” – Kocsis Ágnes magyarországi rendező a filmekben megjelenő személyességről
galéria
Kívülről figyelni magunkat. Kocsis Ágnes (jobbra) Éden című filmjének forgatásán Fotó: Kocsis Ágnes

– Mivel a női alkotóknak szánt sepsiszentgyörgyi filmfesztiválon is vetítették a filmjeit, adja magát a kérdés: érez bármiféle megkülönböztetést a szakmában amiatt, hogy nő?

– Ez nehéz kérdés, mert mifelénk ez a megkülönböztetés nem annyira kézzelfogható. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy bizonyos dolgok azért érnek, mert nő vagy. A forgatókönyvek megítélése, sőt, eleve a művészetek befogadása és értékelése nagyon szubjektív. Természetesen észreveszi az ember, hogy ugyanazzal a teljesítménnyel nehezebben érvényesül, de szinte lehetetlen rámutatni, hogy hol és miért ér egy nőt hátrány a filmterve értékelése vagy a munkája során. Ahogy a többi, nagyobb presztízsű, férfiak által dominált szakmákban, a nőket itt is kevésbé veszik komolyan. Nem mondom, hogy nincs rá példa, de nagyobb költségvetésű filmeket nagyon ritkán bíznak nőkre. Magyarországon most már elég sok női filmrendező van, de még mindig él az elképzelés, hogy nekik inkább érzelemdominált történeteket kell csinálniuk.

A komolyabb témák rendszerint a férfiak asztala: ha egy férfi csinál valamit, abban nagyobb intellektust látnak, komolyabb intellektuális teljesítménynek tekintik. Az is érdekes, hogy ha egy film főszereplője nő, az egy női történet, a nőkről szól, ám ugyanaz a történet férfi főszereplővel viszont már univerzális emberi történetté válik, amely az emberiségről szól. Érvényes ez földrajzi vonatkozásban is: ha egy kazah filmet látunk, az a kazahok története, egy francia filmet azonban univerzálisabbnak tekint a befogadó. Ez általános jelenség: ha valamit nem tekintünk teljes mértékben a nagy egész részeként, azt kevésbé érzékeljük univerzálisnak.

– Filmrendezőként hogyan közelít meg egy-egy történetet?

– A filmjeimben a látszat ellenére én is erőteljes érzelmekkel dolgozom, a szereplők erős érzelmeket élnek át. Ezeket meg lehetne csinálni sok papírzsebkendőt elhasználó, zsíros melodrámákként is, én azonban szeretem kicsit eltartani, elidegeníteni az egyes jeleneteket, sőt akár az egész történetet. Az életben is, amikor erős érzelmeket élünk át, jó – vagy legalábbis jó lenne – egy lépést hátralépni és megfigyelni magunkat kívülről. Ha a film teszi ugyanezt, az érzelmi és az intellektuális befogadás keveredhet – ami persze szintén nagyon szubjektív, hiszen mindenkinek más oldala dominál.

Számomra azonban nagyon fontos az érzelmi és az intellektuális reflexió váltakoztatása, ezért a filmjeimben is, akárcsak az életben a kettő közt próbálok egyensúlyozni. Túl könnyűnek érzem az érzelmi hatáskeltést, szeretem, ha egy film közben el is tudunk gondolkodni a látottakon. Ettől függetlenül fontos, hogy még így is azt tapasztalom, a nézők jelentős része rendkívül megrendül a filmjeimen és intenzív érzelmi hatást, katarzist is átél.”

– Az Éden című legutóbbi filmje a járványhelyzet miatt egy évvel a megjelenést követően került csak a magyarországi mozikba. A szkafanderben mászkáló, valamennyi vegyszerre allergiás nő története a vírus kontextusában bizonyára új értelmet nyert. Miként?

– Az Éden világpremierje 2020-ban a Rotterdami Filmfesztiválon volt, aztán elvittük Göteborgba, a következő megálló pedig Párizsban lett volna, egy szintén női filmfesztiválon, az utazás előtt azonban az egész világ bezárt. A tavaszi filmpremier így elmaradt, majd kijelöltünk egy októberi dátumot, amiről szintén sejthető volt, hogy elmarad, ezért Magyarországon csak idén májusban sikerült bemutatni a filmet. Romániában a járványügyi szabályok lehetővé tették a januári bemutatót, így a romániai közönség előbb találkozhatott a filmmel.

Egyébként azt tapasztalom, hogy színházba gyakrabban járnak az emberek, mert azt valahogy sokkal inkább kultúrának tekintik, mint a mozit. A moziba járástól az olyan streaming szolgáltatók miatt is elszoktak, mint a Netflix vagy az HBO, mert azt gondolják, hogy a filmek laptopról nézve is ugyanolyan élményt nyújtanak – pedig közel sem.”

A moziban vetített film nem csak abban különbözik, hogy a nézők közös térben tekinthetik meg a nagyvásznon, hanem a ritmusa is teljesen másképp hat: az Édent például kimondottan nagyvászonra terveztük. A főszereplő élethelyzetét – hogy a betegsége miatt nem érintkezhet emberekkel, nem mehet ki, csak komoly védőfelszerelésben és magányosan él egyedül – a járvány miatt nagyobb empátiával tudjuk átélni. Az egész világ megtapasztalhatta, milyen, amikor csak védőfelszerelésben lehet kimenni, amikor nem érinthetjük és puszilhatjuk meg egymást, és nem találkozhatunk a barátainkkal.

– A szentgyörgyi fesztiválon tartott mesterkurzuson azt mondta, nem mindig a személyes életből vett történetekkel dolgozik. Milyen témák foglalkoztatják leginkább és változott-e ez az idők során?

– A személyesség fogalmát sokféleképpen lehet értelmezni. Elég ritka, hogy valaki saját magáról csináljon filmet, azonban a rendező nem tud másból dolgozni, mint ami foglalkoztatja. Amikor valaki őszintén próbál fogalmazni, csak olyan témákhoz tud nyúlni, amelyek valóban érdeklik őt. Egy filmben mindig tetten érhető a szerző világnézete, érzékenysége, ilyen szempontból pedig nagyon is személyes. A magány és az emberi kapcsolatok fontossága minden filmemben visszaköszön, a modern kori társadalomban a társas magány kérdését kifejezetten aktuálisnak tartom, hiszen minél többen vagyunk egy városban, sokszor annál magányosabbnak érezzük magunkat. Ezentúl az emberi kapcsolatok hátulütői és az ezzel járó nehézségek is foglalkoztatnak, általában filozófiai vonatkozásban. A Pál Adrienn című filmben önmagunk megismerésének kérdése volt a középpontban.

Nem egyszerűen az emberi történetek, de alapvetően azok a filmek mozgatnak meg, amelyekben két ember közt megszületik vagy elindul egy kapcsolat – ezért is nem érdekelnek annyira az akciófilmek.”

A nem hétköznapi helyzetekben levő emberek története mindig érdekesebb: a Friss levegő című filmben a társadalom peremén álló vécés néni és a lánya közti kapcsolatot járjuk körül. Az, hogy két ember szereti egymást, de ezt nem tudja kifejezni, már önmagában egy dráma. Alapvetően azok a filmek mozgatnak meg, amelyek fontos kérdéseket tesznek fel az emberi létezés és az emberi kapcsolatok terén.

– Épp zajlik a marosvásárhelyi Alternatív Nemzetközi Filmfesztivál, ahol zsűritag. Milyen tapasztalatokat ad az ezen a szemlén való zsűrizés, vannak fiatal felfedezettek?

– Tavaly is zsűriztem a fesztiválon, de akkor online került megszervezésre. A vásárhelyi szemlén nem csak fiatal rendezők alkotásai szerepelnek, de rövidfilmeket valóban gyakrabban forgatnak fiatalok, egyetemisták. Nagyon sok érdekes, jó filmet láttam, amelyeket magas szakmai színvonalon készítettek el. A zsűrizés mindig érdekes dolog, itt látszik igazán, mennyire szubjektív a filmek megítélése. A vetítések után többen összeülünk, akik elviekben mind értünk hozzá, és mégis megesik, hogy szöges ellentétét gondoljuk ugyanarról a filmről.

– Több mint két éve megalakult a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, amelynek elnöke. Milyen változásokat szeretnének kieszközölni a magyar filmgyártásban?

– A megalakulásunkkor Magyarországon még az előző filmalap működött, és már akkor összeírtuk a javaslatainkat, hogyan lehetne jobban működővé tenni a rendszert, mi az, amit szerintünk hiányzik vagy esetleg nem jól működik. A váltás után, pont egy éve, megkerestük az új filmintézetet ezzel a listával, és több pont meg is valósult. Fontos lenne, ha az öttagú játékfilmes kuratóriumban női képviselet is legyen, jelenleg ugyanis nincs. A tévéfilmes döntőbizottságnak csupán egy női tajga van. A moziforgalmazás nagy reformra szorulna. Egy szerzői film annyira kevés támogatást kap, hogy abból még a hírt is nehéz eljuttatni a nézőkhöz, hogy a film moziba került. Miközben a közönségfilmek – amelyek amúgy is nagy bevételt hoznak – nagyon nagy forgalmazási támogatást kapnak. Ha a kultúrafogyasztás nevében, az adófizetők pénzéből óriási összegekből hozunk létre filmeket, miért akarjuk ezeket az állandó pénzekből létrehozott filmeket piaci alapon eladni? Miért akarjuk a kultúrát piaci alapon értékesíteni? Minden filmnél sokkal magasabb nézőszámot lehetne elérni, ha azokat megfelelő összegből lehetne promotálni. Egy másik fontos kérdés, hogy kik kapnak lehetőséget rendezésre. A rendezés olyan szakma, amit a gyakorlat által lehet megtanulni.

Előfordul, hogy nagyjátékfilmek rendezésére olyanok kapnak lehetőséget, akiknek nincs filmrendezői tapasztalata, miközben rengeteg diplomás és tapasztalattal rendelkező évekig mindhiába várakozik: a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete ezeket a problémákat igyekszik jelezni.”

Az utóbbi időben az összes szakmai szervezet összefogott. Producerek, vágók, operatőrök, hangmesterek kommunikálnak egymás közt, hogy kiküszöböljék a filmgyártásban felmerülő gondokat.

– Következő készülő filmjét Szécsi Pálról fogja forgatni. Mi ragadta meg az egykori énekes, előadóművész történetében?

– Remélem, hogy sikerül majd leforgatni. Szécsi Pál a hatvanas-hetvenes évek Magyarországának egyik legnépszerűbb táncdalénekese volt. Rendkívül érdekes a sorsában, hogy egy fiatalember, aki látszólag mindent megkapott az élettől – elképesztő tehetség, jó hang, remek mozgás, sármos külső –, nagy sztár lesz, és mégis egész életében boldogtalan marad. Az élettörténete – ami harmincéves korában sajnos öngyilkossággal ért véget – drámaian példázza, mi az, ami igazán fontos az életben, mi a boldogság, és hogy mennyire fontos a biztos érzelmi háttér, a gyerekkorban megkapott feltétlen szeretet és elfogadás. A történet ma is érvényes, hiszen rengeteg tehetségkutató van, ahol fiatal felfedezettek nem mindig tudják elviselni a sikerrel járó hírnevet. A Szécsi Pálról készült játékfilmnek lesznek fiktív elemei is, és semmiképp nem szeretnénk idealizált képet festeni róla: inkább a kor hangulatát, a szocialista sztárszisztéma működését szeretnénk hitelesen visszaadni a vásznon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport