Nyugat-Európa egyoldalúan Ukrajna, és nem a kelet-európai gazdák érdekeit védi

Nyugat-Európa egyoldalúan Ukrajna, és nem a kelet-európai gazdák érdekeit védi

Győri Enikő európai parlamenti képviselő magyar gazdák körében a brüsszeli gazdatüntetésen

Fotó: Facebook/Győri Enikő

A kelet-európai gazdaszervezetek képviseletében tüntettek kedden Brüsszelben a mezőgazdasági termelők. A gazdák az ellen tiltakoztak, hogy az olcsó ukrajnai mezőgazdasági termékek uniós importja súlyos zavarokat okoz a piacon, miközben az uniós intézmények nem ajánlanak hatékony megoldást. Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő a Krónikának elmondta: elutasítjuk a kettős mércét, amivel az Európai Bizottság kezeli az ukrajnai mezőgazdasági termékek uniós importját.

Makkay József

2023. május 26., 10:442023. május 26., 10:44

2023. május 26., 21:272023. május 26., 21:27

– Milyennek tartja a kelet-európai országokból érkezett gazdák brüsszeli tüntetését?

– Nagyon jó, hogy erre a tüntetésre sor került. El kell felejteni, hogy csak a nyugat-európai gazdák kiváltsága a demonstráció. A mi gazdáinknak ugyanannyi joguk van, hogy kimutassák elégedetlenségüket, mint nyugat-európai társaiknak. Brüsszel sok mindent látott már. Az 1960-as években tej és vaj is folyt a belga főváros utcáin, vagy a tiltakozók az epret öntötték ki.

Idézet
Gazdáink nagyon békések voltak, szigorúan betartatták velük a tüntetés időtartamát és az előre megállapított létszámot.

Szép volt a Schuman tér a sok lengyel, magyar, román, cseh, szlovák és litván zászlótól.

– Voltak-e azonnali politikai reakciók a gazdatüntetésre?

– Nem tartom jó megoldásnak, ha egy ilyen horderejű problémát csak diplomáciai úton próbálunk elintézni. A kelet-európai miniszterelnökök összefogtak, mi, európai parlamenti képviselők szintén összefogtunk, de a gazdák elégedetlenségének is látható jele kellett legyen. Kedd délután, a demonstrációt követően a tüntető gazdák Janusz Wojciechowski agrárbiztossal találkoztak.

Idézet
Az Európai Bizottság nem tehet úgy, mint aki nem vesz tudomást a Schuman téri gazdatüntetésről.

– Az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát az Európai Unió területére egy évvel ezelőtt, 2022. június 5-én liberalizálta az Európai Bizottság. A döntés negatív következményei már tavaly ősszel, illetve a télen látszottak. Miért húzódott el ilyen sokáig az uniós intézmények reakciója?

– Az Európai Bizottság nagyon későn reagált a Kelet-Európában nagy gondokat okozó ukrajnai gabonaexport ügyében. Csak annak hatására léptek, hogy a miniszterelnökök közös levelet írtak, illetve mi, európai parlamenti képviselők összefogtunk és a gazdák is elkezdték felemelni a hangjukat. Enélkül nem lett volna semmi. A Bizottság sodródott az eseményekkel. Ráadásul először csak három országnak nyújtottak kártérítést, amiből a magyar gazdák kimaradtak. Ez tovább fokozta a termelők jogos felháborodását. Az Európai Bizottság gyakorlatilag nem kezelte a kialakult, súlyos helyzetet, csak futott az események után.

– Mi indokolta a teljes liberalizációt, olyan körülmények között, amikor sejteni lehetett, hogy a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű ukrán mezőgazdasági termékek komoly piaci zavarokat okoznak majd az uniós tagállamokban?

– Az Európai Uniónak 2016-tól érvényben van egy szabadkereskedelmi megállapodása Ukrajnával. De tavaly nyárig az ukrán agrárkereskedelem vámokhoz és kvótákhoz volt kötve, pont azok érzékenysége miatt.

Idézet
Az addigi uniós állásponton a háború hatására változtatott az Európai Bizottság.

Egyetértek azzal, hogy megtámadott országként Ukrajna kapjon meg minden segítséget, de nagyon fontos, hogy ne a gazdáinkkal fizettessék meg a háború árát. Csak Magyarország esetében hétezer százalékkal nőtt az Ukrajnából behozott kukorica, és ezer százalékkal a búza mennyisége.

Galéria

Győri Enikő brüsszeli irodájában. A fideszes politikus a kettős mérce ellen harcol

Fotó: Facebook/Győri Enikő

– Az eredeti uniós megállapodás arról szólt, hogy az Ukrajnával határos kelet-európai országok úgynevezett ,,zöld folyosót” biztosítanak az ukrajnai mezőgazdasági termékek unión kívüli exportjához. Mégis az történt, hogy ezek a termékek jórészt helyben maradtak. Mi ennek az oka?

– Amikor az ukrán gabona bejött a kelet-európai országokba, azért maradtak nagy mennyiségek helyben, mert a spekulánsok úgy döntöttek, hogy megvárják, amíg a gabonának magasabb ára lesz, hogy nagyobb haszonnal adjanak túl rajta. Ahelyett, hogy elvitték volna az éhezőkhöz Afrikába vagy a Közel-Keletre, hatalmas mennyiségek landoltak helyi gabonasilókban, amit később továbbadtak    nyugat-európai országokba, ahonnan ezzel kiszorították a magyar gabonát.

Idézet
Az egy évvel ezelőtti megállapodásnak is volt egy védzáradéka: amennyiben az ukrajnai gabona piaci zavarokat okoz az Unióban, a Bizottság védintézkedéseket foganatosít.

Az Európai Bizottság viszont ezt nem vette komolyan, azzal védekezve, csupán regionális problémáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy az ukrajnai gabona egy részével komoly gondok vannak, számos esetben mérgező anyagokat találtak benne, mivel Ukrajnában olyan növényvédő szereket is alkalmaznak, amelyeket az Unióban rég betiltottak.

– Az Európai Parlament megszavazta, hogy egy évvel meghosszabbítsák az agrártermékekre vonatkozó kereskedelemliberalizációt Ukrajnával. Mit lehet ezek után tenni?

– Az EP beleegyezése azt követően született meg, hogy az Európai Bizottság megígérte, amint az előző egyezmény június 5-én lejár, és hatályba lép az újabb egy évre szóló megállapodás, az Európai Bizottság élesíti a védzáradékot, hogy az érintett öt tagállam piacára ne hozhassanak be Ukrajnából búzát, kukoricát, napraforgó- és repcemagot. Az egy évvel meghosszabbított kereskedelemliberalizációs intézkedés pont erre a védintézkedésre ad jogalapot. Áll a kelet-európai gazdáknak ígért százmillió eurós támogatás ügye is,

Idézet
a raktárak hetven százaléka pedig még tele van tavalyi gabonával, miközben hamarosan aratni kell.

Az Európai Bizottságnak sürgős megoldást kell találnia arra, hogy a gabonafelesleget miként juttatja el az Európai Unión kívüli országok felé, illetve olyan uniós tagállamok veszik át a felesleget, ahol arra szükség van, mint Portugália, Spanyolország vagy Olaszország.

– Hogyan érzékeli a nyugat-európai politikum és gazdatársadalom a kelet-európai gazdák nehéz helyzetét?

– A nyugat-európai hozzáállás a szokásos: ez egy regionális probléma, amit Kelet-Európának kell megoldania. Parlamenti felszólalásomban két hete elmondtam, hogy ha Nyugaton jelentkezne ez a probléma – olasz, francia vagy spanyol gazdák életét keserítené meg –, meggyőződésem, hogy ők kevésbé lettek volna békések. Egy nyugat-európai elégedetlenségi hullám esetén az Európai Bizottság sokkal hamarabb intézkedett volna. Nagyon kényes vagyok az egyenlő elbánásra! A másik nagy baj, hogy

Idézet
nem csak a piacainkat elárasztó ukrajnai gabonával van gond, hanem óriásira nőtt az Ukrajnából beáramló csirkehús, tojás, és egyéb termény.

Azért is volt fontos a brüsszeli tüntetés, hogy az európai biztos is érzékelje, ezzel nincs vége a történetnek.

– Ukrajnával szemben kettős mércét alkalmaz az Európai Unió. Amit másnak nem szabad, az esetükben megengedhető. Mennyire veszélyes ,,játék” ez?

– Szokás szerint a nyugatiak nem túl megértőek a mi gondjain tekintetében. Ráadásul azt mondják, mi nem vagyunk elég szolidárisak. Szörnyű, hogy Ukrajnában háború van, de ez

Idézet
nem menti fel az országot például a nyelvi, vagy a kisebbségi jogok érvényesítése alól.

A visszalépés ezeken a területeken már a háború előtt megtörtént. Sajnos, ez az ügy sem talál értő fülekre Nyugat-Európában, mint ahogy az agrártermékek okozta válságot sem akarják érzékelni.

– Mi várható a jövőben, amikor Ukrajna az Európai Unió teljes jogú tagjává válik?

– Most egy kis ízelítőt kaptunk arról, hogy mi lesz, ha majd Ukrajna belép az Unióba. Jelenleg ott tartunk, hogy a háború hatására gyorsított eljárással kapta meg a tagjelölti státust. Azért bízom benne, hogy a tagfelvételi kritériumok nem fognak megváltozni, és ugyanolyan kötelezettségeknek kell megfelelnie Ukrajnának, mint eddig bárkinek. Rengeteg tárgyalás áll még előttünk.

Idézet
Azt szeretném, hogy az ukrán belépés ugyanazzal a mércével történjen, mint annak idején az összes korábbi bővítés.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a balkáni országok régóta sorban állnak, miközben sok elvárásnak már megfeleltek. Nem tehetjük meg, hogy azért előzze be őket Ukrajna, mert háború van. Nagyon kényesen fogunk figyelni az egyelő mérce és bánásmód betartására. Biztos vagyok benne, hogy amíg a kisebbségeink Ukrajnában nem élvezik ugyanazokat a jogokat, mint ami megilleti őket, Magyarország nem adja beleegyezését Ukrajna európai uniós tagságához.

korábban írtuk

Brüsszeli gazdatüntetés: Kelet-Európa ,,belefulladt” az olcsó ukrán mezőgazdasági termékekbe
Brüsszeli gazdatüntetés: Kelet-Európa ,,belefulladt” az olcsó ukrán mezőgazdasági termékekbe

Nagyszabású gazdatüntetésre készülnek kedden, május 23-án a kelet-európai országok mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetei. Az egy évvel meghosszabbított ukrajnai vámmentes mezőgazdasági termékbehozatal felfüggesztését kérik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene

Ukrajna képes lesz hatástalanítani az orosz offenzívát, ha szövetségesei növelik a fegyverszállításokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön.

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában, csütörtökön Budapesten.

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping
2024. május 09., csütörtök

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő
2024. május 09., csütörtök

Halálos áldozatokat követeltek az orosz légicsapások, Zelenszkij a náci Németországhoz hasonlította Putyin Oroszországát

Két ember meghalt a dél-ukrajnai Nikopol várost ért orosz légi csapásokban – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Halálos áldozatokat követeltek az orosz légicsapások, Zelenszkij a náci Németországhoz hasonlította Putyin Oroszországát
2024. május 09., csütörtök

Putyin a győzelem napi ünnepségen: „a nácizmus igazolása” része a nyugati elit politikájának

Oroszország elutasítja bármely állam vagy szövetség törekvését a kizárólagosságra, tudja, hová vezetnek a túlzott ambíciók – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

Putyin a győzelem napi ünnepségen: „a nácizmus igazolása” része a nyugati elit politikájának
2024. május 09., csütörtök

Még több támogatást akar Washington adni Ukrajnának az oroszok elleni háborúhoz

Az Egyesült Államok kormánya további finanszírozási csomagokon dolgozik Ukrajna számára – közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Még több támogatást akar Washington adni Ukrajnának az oroszok elleni háborúhoz
2024. május 09., csütörtök

Románia példaértékű az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén – vélekedett Iohannis washingtoni díjának átvételekor

Románia példaértékűnek számít az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén is – ezt állította Klaus Iohannis román államfő, amikor helyi idő szerint szerdán este átvette az Atlanti Tanács nevű politikai think tank díját.

Románia példaértékű az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén – vélekedett Iohannis washingtoni díjának átvételekor
2024. május 09., csütörtök

Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat

Joe Biden amerikai elnök szerdán először jelentette ki, hogy leállítaná az Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányok egy részét, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök nagyobb inváziót rendelne el Rafah városában.

Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat
2024. május 08., szerda

Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása