Katonai kiképzőket vagy magán biztonsági cégeket küldene Ukrajnába több NATO-tagállam, orosz célpontokat támadtak az ukránok

Katonai kiképzőket vagy magán biztonsági cégeket küldene Ukrajnába több NATO-tagállam, orosz célpontokat támadtak az ukránok

Beléphetnek. A nyugati kiképzők vagy magán katonai cégek bevetése a NATO és Oroszország közötti konfliktusba csaphat át

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Néhány NATO-tagállam tárgyalja annak lehetőségét, hogy katonai kiképzőket vagy magán biztonsági csoportokat küldjenek Ukrajnába az ukrán csapatok kiképzésére és a felszerelések javításában való segítségnyújtásra – jelentette a New York Times csütörtökön.

Hírösszefoglaló

2024. május 17., 09:012024. május 17., 09:01

Ukrajna arra kérte az Egyesült Államokat és más NATO-országokat, hogy segítsenek 150 ezer katona kiképzésében a frontvonal közelében.

Az Egyesült Államok azonban habozik a kiképzők elleni támadások kockázata miatt, ami kiválthatja a NATO kollektív védelmi záradékának aktiválását.

Néhány tisztségviselő azt javasolta, hogy folytassák nagyszámú ukrán újonc kiképzését Németországban és Lengyelországban, ahogyan azt korábban is tették. Ez a megközelítés azonban jelentős logisztikai kihívásokkal jár ilyen jelentős számú katona szállítása során.

Több NATO-ország, köztük Nagy-Britannia, Németország és Franciaország fontolgatja védelmi cégek Ukrajnába telepítését, miközben a Fehér Ház felülvizsgálja az amerikai védelmi cégek ottani működésének tilalmát.

Az ukrajnai NATO-csapatokkal kapcsolatos vitát Emmanuel Macron francia elnök februári megjegyzései váltották ki, amelyben fontolóra vette annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, ha erre kérik.

Eközben Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön Harkivba látogatott, ahol jelentést kapott a katonai parancsnokoktól a régióban kialakult harci helyzetről.

Oroszország május 10-én újabb offenzívát indított 30 000 katonával, amelynek célpontja a két ország közös határán, Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkivi terület.

A moszkvai csapatok erőfeszítéseiket a határtól néhány kilométerre délre fekvő két település, Litipci és Vovcsanszk irányába összpontosították. A legfrissebb információk szerint

Vovcsanszk északi külterületén folyamatosak a harcok.

A beszámolók szerint az orosz erők hét nap alatt jelentős eredményt értek el, mintegy 300 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.

Zelenszkij elmondta, hogy részletes jelentést kapott a helyzetről Olekszandr Szirszkij főparancsnoktól, Jurij Szodoltól, a Horticja erőcsoport parancsnokától és Mihajlo Drapatijtól, a Harkiv operatív-taktikai csoport parancsnokától.

Idézet
A mai naptól kezdve a helyzet a Harkivi területen általában véve ellenőrzés alatt áll, katonáink jelentős veszteségeket okoznak az orosz csapatoknak”

– mondta Zelenszkij.

„A helyzet azonban továbbra is nehéz, erősítjük egységeinket” – mutatott rá.

Az elnök jelentést kapott a hírszerző szolgálatok vezetőitől is az orosz tervekről.

„Meghatározták a további intézkedések tervét, mind a Harkivi terület regionális hatóságai, mind a régió összes biztonsági struktúrája számára” – mondta Zelenszkij.

Közben az ukrán erők több orosz célpontra is csapást mértek.

Drónok és rakéták csapást mértek egy olajfinomítóra és tengeri kikötőre az oroszországi Novorosszijszk városában pénteken kora hajnalban, robbanásokat és áramkimaradásokat okozva

– jelentette az Astra orosz Telegram hírcsatorna.

A helyi lakosok arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán legalább nyolc robbanást hallottak Novorosszijszkban, és videofelvételek rögzítik mind a drónok, mind a légvédelmi tevékenység hangjait.

Egy rakéta csapódott be a novorosszijszki kikötőbe, és tüzet okozott – mondták a lakosok.

A helyiek szerint a támadás a város olajipari infrastruktúráját is érintette. A Novorossiyk Fuel olajterminált és a Transznyeft terminálját is támadás érte.

A jelentések szerint Novorosszijszkben a támadások során megszakadt az áramszolgáltatás.

A brit védelmi minisztérium március 31-én arról számolt be, hogy Oroszország megerősíti a novorosszijszki kikötő védelmét, hogy megvédje a Fekete-tengeri Flottát az esetleges ukrán támadásoktól.

Oroszország 2023-ban kivonta a Fekete-tengeri Flotta legtöbb hajóját a megszállt Krímből, és átcsoportosította őket Novorosszijszkba. A lépés egy sor pusztító ukrán csapást követett, köztük a flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni szeptember 22-i rakétatámadást.

Közben

a megszállt Krímben lévő Szevasztopol kikötővárosát már a harmadik egymást követő éjszaka érte támadás

– jelentették a megszálló hatóságok csütörtökön.

Több tucat pilóta nélküli légi jármű (UAV) és haditengerészeti drón vette célba Szevasztopolt és a közeli Balaklava városát pénteken kora hajnalban, részleges áramkimaradásokat okozva – állította Mihail Razvozsajev, Szevasztopol oroszok által kinevezett vezetője a Telegramon.

Razvozsajev szerint egy lezuhanó drón törmelékei a szevasztopoli elektromos alállomást találták el. Az alállomás berendezéseit le kellett állítani, ez váltotta ki az áramkimaradásokat.

Az orosz légvédelmi egységek kézifegyverekkel „tucatnyi” UAV-t és több mint öt haditengerészeti drónt semmisítettek meg

– állította Razvozsajev.

Áldozatokról nem érkezett jelentés. Razvozsajev elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatok figyelemmel kísérik a helyzetet, és a technikusok dolgoznak az áramellátás helyreállításán.

Két nap alatt ez már a harmadik támadás a megszállt Szevasztopol ellen. A megszálló tisztségviselők és a helyi Telegram-csatornák szerdán éjjel és még aznap este támadásokról számoltak be az orosz Belbek katonai repülőtér ellen Szevasztopolon kívül.

Az Atesh partizáncsoport szerint a támadások megrongálták a repülőtér fő rakéta- és tüzérségi raktárát.

Hónapokig tartó áramkimaradásokkal számol az ukrán kormány
Az erőműveket és alállomásokat ért orosz rakétacsapások következtében mostantól hónapokig tartó áramkimaradásokkal számol az ukrán kormány, augusztustól, szeptembertől várható némi javulás – közölte csütörtökön Jurij Bojko, az ukrán miniszterelnök tanácsadója az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat felügyelőbizottságánál Kijevben.
Mint mondta, takarékosságból már szerdán és csütörtökön is ellenőrzött, fokozatos regionális leállások voltak az áramszolgáltatásban. A fővárosban, Kijevben is egész utcák maradtak áram nélkül.
Bojko hangsúlyozta, hogy az ukrán energetikai hálózat elleni orosz támadásokban jelentős károk keletkeztek.
„Ahhoz, hogy egyensúlyban tudjuk tartani a hálózatot, és elejét vegyük baleseteknek, a kezelőszemélyzet rendkívüli intézkedésekre és az áramszolgáltatás leállítására kényszerült” – tette hozzá.
A tanácsadó szerint a mostani hűvösebb időjárás miatt a fogyasztás még magas, késő nyáron azonban apadni fog, sőt akkor már több napenergia is elérhetővé válik majd.
Oroszország az utóbbi több mint két hónapban fokozottan támadott ukrán erőműveket, alállomásokat és távvezetékeket. Hivatalos adatok szerint az áramtermelés 44 százalékkal esett vissza.
A szénerőművek áramtermelése szinte teljesen leállt.
Károkat szenvedtek a vízerőművek is a Dnyeper (Dnyipro) folyó mentén. Az atomerőművek nagyrészt még termelnek áramot, de az áramimport is kevés ahhoz, hogy fedezni tudják a szükségleteket.
Az országosan elosztott, tervszerű leállások mellett a harcok miatt is kimaradások vannak a szolgáltatásban. A keleti Harkivban például csütörtökön 33 300 háztartás, az északkeleti Szumi régióban pedig 8500 maradt áram nélkül az ukrán energiaügyi minisztérium közlése szerint.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Stoltenberg: a NATO-nak láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetségnek láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját az ellenfelei részéről megnyilvánuló jelenlegi fenyegetések közepette.

Stoltenberg: a NATO-nak láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját
2024. június 17., hétfő

Izrael megerősíti a ciszjordániai zsidó telepeket, miután több ország elismerte a palesztin államot

Az izraeli kormány közölte, hogy meg kívánja erősíteni a zsidó településeket a megszállt Ciszjordániában, miután több ország egyoldalúan elismerte a palesztin államot.

Izrael megerősíti a ciszjordániai zsidó telepeket, miután több ország elismerte a palesztin államot
2024. június 17., hétfő

Hevesebben támadták az oroszok Ukrajnát a nélkülük megtartott svájci békekonferencia idején

Az orosz hadsereg fokozta a támadások ütemét a vasárnap véget ért svájci békekonferencia idején – jelentette az ukrán vezérkar.

Hevesebben támadták az oroszok Ukrajnát a nélkülük megtartott svájci békekonferencia idején
2024. június 16., vasárnap

Baltával fenyegetőző férfit lőttek le a rendőrök Hamburg futballszurkolókkal teli városrészében

A helyi rendőrség vasárnap rálőtt egy férfira, aki baltával és kézigránáttal fenyegette őket néhány órával a Lengyelország-Hollandia labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőzően Hamburgban.

Baltával fenyegetőző férfit lőttek le a rendőrök Hamburg futballszurkolókkal teli városrészében
2024. június 16., vasárnap

Életét vesztette egy román zsoldos katona Kongóban

Egy román állampolgár életét vesztette és két másik román állampolgár megsérült szombaton Kongóban egy konfliktusban – közölte vasárnap a bukaresti külügyminisztérium.

Életét vesztette egy román zsoldos katona Kongóban
2024. június 16., vasárnap

Először jelent meg nyilvánosan betegsége bejelentése óta Katalin hercegnő

A brit trónörökös felesége a III. Károly király hivatalos születésnapjának alkalmából rendezett katonai díszszemlén tűnt fel gyermekei társaságában. Katalin pénteki üzenetében elmondta, jól halad a kezelése.

Először jelent meg nyilvánosan betegsége bejelentése óta Katalin hercegnő
2024. június 15., szombat

„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről

Hogyan éli meg a kárpátaljai magyarság a háború sújtotta Ukrajnában a mindennapi nehézségeket, milyen kihívásokkal szembesülnek jelenleg és milyen vonatkozásban viselte meg leginkább a több mint két éve tartó háború a társadalmat?

„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről
2024. június 15., szombat

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat

A bukovinai székelyek az egyik, ha nem a legjobban szervezett népcsoport a Kárpát-medencében, amit a hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetnek – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Hőgyészen.

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat
2024. június 14., péntek

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán
2024. június 14., péntek

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal – derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén.

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének