Aggasztó jelentést közölt Romániáról az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja

Hírösszefoglaló 2018. január 18., 13:36

Románia csekély haladást ért el a törvényhozókat, a bírákat és az ügyészeket érintő korrupció megelőzése terén, az e tekintetben megfogalmazott ajánlások közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul – derül ki abból a jelentésből, amelyet csütörtökön tett közzé az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államok csoportja (Group of States against Corruption – GRECO).

Fotó: Coe.int

Az Agerpres által idézett dokumentum emlékeztet, hogy a GRECO 13 ajánlást fogalmazott meg egy 2016-os felmérésben.

Ezek közül kettőt kielégítő módon, négyet csak részben, hetet pedig egyáltalán nem valósított meg az ország 

– állítják. A GRECO csütörtöki jelentése jelentős kezdeményezésként értékeli, hogy a parlament elfogadta 2017 októberében a képviselők és szenátorok magatartási kódexét. Az ebben fellelhető túl általános megfogalmazások, illetve az alkalmazási szabályok hiányosságai miatt azonban úgy véli, hogy e törvényi keret nem kielégítő – áll a dokumentumban.

A korrupcióellenes államcsoport szerint Románia nem helyez kellő hangsúlyt a törvényhozók vagyon- és érdeknyilatkozatait ellenőrző Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tevékenységének hatékonyabbá tételére, bár a munkamódszerek és az adatfeldolgozás jelentősen javult. A szervezet ugyanakkor elvárja az ANI-határozatok gyakorlatba ültetésének javítását.

A dokumentum szerint a romániai jogalkotási folyamatok továbbra is aggasztják a GRECO-t, amely úgy véli,

túl gyakran élnek a törvényhozók a sürgősségi eljárás lehetőségével, ugyanakkor sokszor éri az a vád őket, hogy széles körű egyeztetés vagy az átláthatóság elvének betartása nélkül fogadnak el törvényeket.

A GRECO hiányolja a vezető tisztségeket betöltő ügyészek és bírák kinevezési eljárásának objektivitását és átláthatóságát garantáló intézkedéseket, és úgy véli, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) fontosabb szerepet kellene kapnia e procedúrában.

A jelentést 2017. december 8-án állították össze a GRECO plenáris ülése keretében, amelyen arról is döntés született, hogy sürgősen felülvizsgálja a szervezet az igazságügyi törvényeket módosító három jogszabálytervezetet. Az ezekről készült felmérést nem foglalták bele a csütörtökön közzétett jelentésbe, mert még kidolgozás alatt áll, vélhetően a március 19-e és 23-a közötti plenáris ülésen ismertetik majd. A GRECO ugyanakkor felkérte a romániai hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást a csak részben vagy egyáltalán nem megvalósított ajánlások ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat