A holland külügyminiszter elhatárolódott a Magyarországot bíráló kijelentésektől

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 26., 12:06 utolsó módosítás: 2017. augusztus 26., 12:07

Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy európai uniós tagállam és a terroristák módszerei között, hibás. „Szeretnék elhatárolódni az ilyen tartalmú kijelentésektől” – jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken.

Bert Koenders és Szijjártó Péter (archív felvétel) Fotó: MTI

A holland tárcavezető a minisztérium által közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy

a magyar kormány cselekedetei nincsenek kapcsolatban a terrorizmussal. Magyarország szövetséges és társtagállam az Európai Unióban

– húzta alá az MTI szerint.

Korábbi nyilatkozatában Koenders azt mondta, hogy a távozó budapesti holland nagykövet vitatott kijelentései nem tükrözik kormánya álláspontját, de elismerte: miniszterként felelős a nagykövet kijelentéseiért.

Pénteken Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, ezzel meghatározatlan ideig szünetel a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között.

A feszültséget az váltotta ki, hogy Gajus Scheltema budapesti holland nagykövet a 168 Órának adott búcsúinterjújában egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Péter Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta:

„nyilvánvaló”, hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, „nem boldog” a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget – idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami – fűzte hozzá –, már megtörtént. Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és „még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja”. Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte:

a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig „értékeli ezt a telefonhívást”.

Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de – fűzte hozzá – nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot „a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között”, ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül – jelentette ki.

Hangsúlyozta:

a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek.

A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet „elfogadhatatlan” nyilatkozata okozza. Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat